Коронавирусът за съжаление продължава да се разпространява по света. В днешно време ни се иска да си говорим за нещо друго, но най-належащите теми на деня са маските, дезинфектантите, двата метра разстояние и така нататък. Винаги до вас, ние сме ви подготвили няколко статии, за да направите по-добър и образован избор.

Вирусът

Скорошни проучвания показват, че значителна част от заразените прекарват вируса без симптоми, а дори тези, които имат симптоми, могат да предадат вируса на други дори още преди симптомите. Това означава, че вирусът може да се пренася от хора на близко разстояние едни от други – говорейки, кашляйки, кихайки, дори и тези хора да не показват никакви симптоми на болни. Поради това се налага да носим маски навън, особено на места с много хора.

Освен това частичките, съдържащи се във въздуха, могат да попаднат върху предмет или повърхност. Затова е важно да не докосваме лицето си с мръсни ръце и да почистваме ръцете си и повърхностите, до които се докосваме често. Повече за това четете в следващата ни статия.

Как работят маските

Когато някой с COVID-19 около нас кашля, киха или говори, те разпръскват малки частички, носещи вируса във въздуха. Маските помагат, като закриват лицето и носа ни и блокират частичките, носещи вируса. От друга страна, носейки маска, ние защитаваме другите хора, в случай че сме носители на вируса без симптоми.

Защо е необходимо да носим маски на обществени места?

Здравните експерти твърдяха, че здравите хора не бива да купуват маски, за да има повече за наистина болните хора. Но тъй като коронавирусът може да се разпространява и между привидно здрави хора, които не показват никакви симптоми, мнението на здравните експерти вече е друго. Всички ние трябва да носим предпазна маска извън къщи. Ако се грижим за болен човек вкъщи, който не може да носи маска, е необходимо ние да носим маска и вкъщи. Не на последно място, разбира се, здравните работници, които се срещат с болни хора всеки ден трябва също да носят защитни маски.

Типове маски

Изборът каква маска да изберем не е никак лесен. Ето някои от по-разпространените типове маски, какви предимства имат те и за кого са най-подходящи. Истината е, че няма правилен избор за всички - различните маски са подходящи за различни хора по различни време и в различна обстановка.

N95

ВИРУСИ
   
95%
БАКТЕРИИ
 
100%
ПРАХ
 
100%
ПОЛЕНИ
 
100%

МАСКА N95

N95 е респираторна маска за еднократна употреба, създадена за плътен контакт с лицето, като по този начин предпазва не само от капчици, но и от частици, пренасяни от въздуха. "N" в името на маската указва, че тя не е устойчива на мазнини. 95 означава, че филтрира 95% от частиците големи 0.3 микрона. За сравнение, човешкият косъм е с дебелина 70-100 микрона.

Поставена правилно, тя осигурява и пълна защита от бактерии, прах и полени. За да работи добре обаче, тази маска трябва да направи перфектен контакт с лицето. Поради това дишането с тях е затруднено и не се препоръчват за хора с хронични дихателни, сърдечни или други състояния, които затрудняват дишането. Не са подходящи за деца и за хора с лицево окосмяване, защото при тях не е възможно маската да прилепне хубаво към лицето.

N95 маските се препоръчват единствено за медицински персонал.

SURGICAL MASK

ВИРУСИ
   
95%
БАКТЕРИИ
   
80%
ПРАХ
   
80%
ПОЛЕНИ
   
80%

ХИРУРГИЧЕСКА МАСКА

Хирургическата маска е лично предпазно средство за еднократна употреба, което стои свободно на лицето и представлява бариера между устата и носа на носещия и потенциални замърсители в обкръжаващата го среда. Хирургичните маски не са пригодени да се носят повече от веднъж. Те предпазват носещия от спрейове, пръски и капчици с големи частици, също така предотвратяват разпространението на потенциално инфекциозни респираторни секрети от носещия ги върху другите. Ако маската ви е разкъсана или навлажнена, или дишането през нея започне да ви затруднява, трябва да я свалите, да я изхвърлите безопасно в затворен плик и да я замените с нова.

Хирургичните маски са съставени от няколко слоя. Вътрешният попива течности и изпарения, за да не излизат от външната страна на маската. Средният слой е антибактериален филтър. Цветният външен слой е водонепропусклив, за да не позволява преминаване на външни течности към носа и устата на носещия. Филтърът в тези маски осигурява 95% до 99% защита от вируси. Защитата и от бактерии, прах и полени, макар и по-слаба в сравнение със защитата от вируси заради формата на маската, е все пак добра.

Автентичната предпазна маска трябва да има маркировка за съответствие CE, както и инструкция за употреба на български език. Трябва да има указан стандарт за производство върху опаковката, например: EN 149:2001 FFP1. Маските трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие – или той да бъде в комплект с продукта, или в инструкцията да употреба да има линк, където да се намери тази декларация в електронен вид. Ако видите тези детайли върху маските, значи те са произведени при спазване на всички изисквания за безопасност и отговарят на очакваното ниво на защита.

МАСКИ FFP1

ВИРУСИ
   
95%
БАКТЕРИИ
   
80%
ПРАХ
   
80%
ПОЛЕНИ
   
80%

МАСКА FFP1

Маските могат да се категоризират и според степента на филтриране на частици. Това са познатите ни стандарти FFP1, FFP2 и FFP3.

Но какво всъщност стои зад тези съкращения?

Маска FFP1 спира минимум 80% от частиците, носени от въздуха. Маски с тази степен на филтриране се препоръчват за защита от дразнещи, но не и вредни частици.

Маска FFP2 спира минимум 92% от частиците, пренасяни по въздуха. Тези маски са подходящи в индустрията, строителството и селското стопанство, както и с медицински цели. Могат да се използват като защита от вируса на грипа, коронавирусите, както и бактериите на пневмонията и туберкулозата. Този стандарт е близък до маската N95 в степента си на защита.

Маската FFP3 филтрира минимум 99% от въздухопренасяните частици. Тя предпазва от навлизането на много малки частици като азбест. Не представлява защита от газове.

МАСКИ С АКТИВЕН ВЪГЛЕН

ВИРУСИ
   
10%
БАКТЕРИИ
   
50%
ПРАХ
   
50%
ПОЛЕНИ
   
50%

МАСКА С АКТИВЕН ВЪГЛЕН

Еднократните маски от активен въглен се използват повече за предпазване от неприятни миризми, отколкото с медицинска цел.

Те са популярни в азиатските мегаполиси, където движението е натоварено и въздухът – замърсен. Не са подходящи като единствена защита срещу вируси.

МАСКИ ОТ ПЛАТ

ВИРУСИ
 
0%
БАКТЕРИИ
   
50%
ПРАХ
   
50%
ПОЛЕНИ
   
50%

МАСКИ ОТ ПЛАТ

Маските от плат са подходящи за използване за защита извън помещения пълни с хора. Те могат да спрат капчиците, носещи вируса, да не навлязат в устата и носа. Тези маски осигуряват защита по-ниска от хирургическата маска, но, разбира се, по-висока от абсолютно никаква маска. Защитават повече от бактерии, прах и полен, отколкото от вируси.

Предимство на тези маски е, че са за многократна употреба и могат да се перат. За да има полза от тях обаче е нужно да се перат на висока температура след всяко носене.

Повечето от домашно шитите маски, с които спекулират търговци в интернет, не са подходящи, тъй като не знаем от какъв материал са те, дали имат филтър, а и няма никакъв контрол върху процеса на производството им. Такива маски дават измамно чувство на сигурност.

Помнете и другите ефективни начини за предпазване освен носенето на маски:
    • Почиствайте ръцете си често със сапун и вода или дезинфектант на алкохолна основа
    • Дистанцирайте се от другите
    • Избягвайте контакт с болни хора и стойте повече вкъщи
    • Не докосвайте лицето или устата си навън или с мръсни ръце
    • Почиствайте контактните повърхности всеки ден – кухненските плотове, дръжките на вратите, клавиатурите, дистанционните устройства, телефоните

 

Поздрави от нас и бъдете здрави!

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА

Разрешително № АП-1007

за търговия по интернет