АНАЛГИН таблетки Sopharma

В наличност
7633
1.98 лв.
Опаковка
20 таблетки
Баркод (EAN)
3800010640039

АНАЛГИН 500 мг таблетки

ANALGIN 500 mg tablets

Какво представлява лекарството аналгин и за какво се използва?

Аналгинът е едно от най-популярните болкоуспокояващи лекарства на пазара. Таблетките съдържат активното вещество метамизол натрий, което се отнася към обезболяващите лекарства (аналгетици). Освен обезболяващо, той притежава и температуропонижаващо действие. 

Аналгин се използва при умерени до силни болки в главата, мускулите и зъбите, както и при невралгии, неврити, травми, изгаряния, следоперативни болки, менструални болки, болки при онкологични заболявания, бъбречни и жлъчни колики, както и за намаляване високата температура.

Кога не трябва употребявате Аналгин?

 • Ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество метамизол, както и към останалите съставки на продукта, към обезболяващи или противоревматични лекарства;
 • Ако страдате от остра чернодробна порфирия (наследствено заболяване с нарушено образуване на червени кръвни клетки) или вродена глюкозо-6-фосфатдехидрогеназна недостатъчност (наследствено заболяване с недостатъчност на този ензим);
 • Ако имате тежки чернодробни и/или бъбречни заболявания;
 • Ако имате нарушена функция на костния мозък (след цитостатично лечение) или заболявания на кръвта като апластична анемия, агранулоцитоза (силно намаляване броя на белите кръвни клетки, което повишава вероятността от възникване на инфекции), левкопения (намаляване общия брой на белите кръвни клетки);
 • При деца под 10-годишна възраст;
 • По време на бременност и кърмене.

Кога да обърнете специално внимание на употребата на Аналгин?

 • При алергично обусловена бронхиална астма (пристъп на задух);
 • Ако имате заболяване, протичащо с намаляване броя на белите кръвни клетки (левкоцитите);
 • При бъбречни или чернодробни нарушения;
 • При ниско кръвно налягане.

 

Възможен ли е приемът на Аналгин паралелно с други лекарства?

Информирайте вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Едновременното приложение на метамизол и хлорпромазин (лекарство за лечение на психични заболявания) може да доведе до рязко понижаване на телесната температура. А паралелният прием на метамизол и кумаринови антикоагуланти като аценокумарол и варфарин (лекарства, които намаляват съсирваемостта на кръвта), е желателно да се избягва.

Метамизолът понижава действието на циклоспорина (лекарство, използвано след трансплантация на органи и за лечение на туморни заболявания). Не прилагайте едновременно Аналгин със сънотворни средства, лекарства за лечение на депресия, противозачатъчни средства, аналгетици или алопуринол (за лечение на подагра).

Метамизол може да взаимодейства с каптоприл (за лечение на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане), литий (за лечение на психични заболявания), метотрексат (за лечение на ревматични и туморни заболявания), както и да промени ефекта на антихипертензивни (понижаващи кръвното налягане) продукти и на диуретици.

Прием на Аналгин с храни и напитки

При употреба на Аналгин не се препоръчва употреба на алкохол, тъй като е възможно нежеланите ефекти да се усилят. 

Прием на Аналгин по време на бременност и кърмене

Не се препоръчва употребата на продукта по време на бременност и кърмене.

Прием на Аналгин по време на шофиране и работа с машини

При приемане на високи дози Аналгин не се препоръчва управление на моторни превозни средства или да се работи с машини, които изискват голямо внимание, тъй като е възможно да повлияе неблагоприятно него и да наруши реакциите при неочаквани ситуации.

Как да употребявате Аналгин и каква е препоръчителната дневна доза?

Таблетките се приемат перорално, а дневната доза зависи от възрастта и състоянието ви.

 • Възрастни и подрастващи над 15-годишна възраст: По 1/2 - 1 таблетка 2-3 пъти дневно. При необходимост може да се приемат по 2 таблетки еднократно. Не приемайте повече от 6 таблетки дневно;
 • Деца от 10 до 15-годишна възраст (с тегло от 32 кг. до 53 кг.): По 1/2 таблетка 2-3 пъти дневно. Максималната дневна доза е 4 таблетки;
 • Деца под 10-годишна възраст: Тази лекарствена форма не е подходяща за приложение при деца под 10 години;
 • Пациенти над 65-годишна възраст: Ако сте на възраст над 65 години и имате проблеми с черния дроб или бъбреците, започнете лечението с по-ниска доза (по 1/2 таблетка 2-3 пъти дневно). При необходимост консултирайте се с лекар;
 • Пациенти с нарушена бъбречна или чернодробна функция: Ако имате бъбречно или чернодробно заболяване, започнете лечение с ниска доза (1/2 от препоръчаната за възрастни). При необходимост от по-продължително лечение, консултирайте се с лекар.

Колко дълго трябва да продължи лечението?

Прилагайте Аналгин в продължение на не повече от 3 до 5 дни. Ако до 3 дни не настъпи облекчение на симптомите и нормализиране на температурата, консултирайте се с лекар.

Какво става, ако сте приели повече от необходимата доза Аналгин?

Може да се наблюдава гадене, световъртеж, болки в корема, отпадналост до загуба на съзнание, рязко понижение на кръвното налягане и смущения в сърдечния ритъм. При поява на признаци като студена пот, световъртеж, повдигане, промяна на цвета на кожата и задух, незабавно потърсете медицинска помощ.

Какво се случва, ако сте пропуснали да приемете Аналгин?

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата, а продължете по обичайната схема.

 

Има ли противопоказания приемът на Аналгин?

Както всички лекарства, Аналгин може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Нежеланите реакции се класифицират по честота и са следните:

 • Нечести (проявяват се при по-малко от 1 на 100 потребители): кожни обриви, понижаване на кръвното налягане, нарушения в сърдечния ритъм;
 • Редки (при по-малко от 1 на 1 000 потребители): левкопения (намаляване броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция); макулопапулозен обрив (образуване на кожни плаки и възли); реакции на свръхчувствителност (анафилактични или анафилактоидни реакции) - сърбеж, парене, зачервяване на кожата, уртикария, отоци (генерализирани или локални), затруднено дишане и рядко стомашно-чревни оплаквания, ангиоедем (включително ларингеален), смущения на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане; бъбречни увреждания като поява на белтък в урината, намалено или повишено количество урина, възпаление на бъбреците;
 • Много редки (проявяват се при по-малко от 1 на 10 000 потребители): Агранулоцитоза (силно намаляване броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекции) с възпалителни изменения на кожата и лигавиците на устата, гърлото, половите органи, болки в гърлото и повишена температура. При внезапно влошаване на общото състояние, ако високата температура не спада или се появява повторно, при поява на болезнени изменения на лигавиците и кожата, прекратете приложението на Аналгин и се обърнете към лекар. 

Много рядко може да се наблюдава също тромбоцитопения (намаляване броя на тромбоцитите, което повишава риска от кървене или образуване на синини); хемолитична анемия (намаляване броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледост или пожълтяване на кожата, слабост или задух); апластична анемия (силно намаляване броя на кръвните клетки, което води до слабост, поява на синини или повишена вероятност от възникване на инфекции); астматичен пристъп (при пациенти с аналгетична астма); синдром на Стйвънс-Джонсън или Лайел (тежка реакция, съпроводена с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи); циркулаторен шок;

 • С неизвестна честота: гадене, повръщане, коремни болки и дискомфорт, в редки случаи разязвявания или кървене от лигавицата на стомашно-чревния тракт. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

Какво съдържа Аналгинът?

 • Активното вещество е метамизол натрий 500 mg в една таблетка;
 • Другите съставки са: целулоза, микрокристална (тип 11)1); магнезиев стеарат, повидон, пшенично нишесте, талк.

Пшеничното нишесте е подходящо за хора с цьолиакия (глутенова ентеропатия). Но пациенти с алергия към пшеница (различна от цьолиакия) не трябва да вземат този продукт.

Често задавани въпроси при употребата на Аналгин

Колко таблетки съдържа една опаковка?

Всеки блистер се състои от 10 таблетки, като в една опаковка има 20 таблетки.

Какво е мнението на клиентите за Аналгин?

Аналгинът е едно от най-популярните лекарства на пазара за облекчаване на болките и симптомите на висока температура, както и най-продаваният такъв продукт в страната ни. Популярността му се дължи на бързия и сигурен ефект от употребата му.

Каква е максималната дневна доза Аналгин, която мога да приема?

Максималното количество Аналгин за деня за възрастни и деца над 15 години е 4000 mg, като не бива да превишавате тази доза! Тя съответства на 8 таблетки, а за деца под 15 години максималният брой таблетки е 4 на ден.

Вижте още лекарствени продукти, за облекчение на невропатна болка.

Преборете болката при възрастни и деца с избора на подходящи болкоуспокояващи. В нашата онлайн аптека ще откриете лекарства без рецепта за всякакви медицински състояния и здравословни проблеми.

Още от Sopharma
 1. ФЕЛОРАН ФОРТЕ 5% гел
  ФЕЛОРАН ФОРТЕ 5% гел
  от 9.17 лв.
 2. АЛЕРГОЗАН крем
  АЛЕРГОЗАН крем
  от 5.98 лв.

Phone icon 0882 444 666
Понеделник ÷ Петък: 9:00 ÷ 18:00 часа

 
Сигурно плащане с карта
Сигурно плащане с карта

mastercard

Сигурно плащане с карта

maestro

Плащане чрез наложен платеж

наложен платеж

Плащане по банков път

банков превод

Цените са в Български лева с включен ДДС
Copyright© 2023 epharm.bg