АПИРИ 100 мг таблетки

В наличност
49594
3.32 лв.
Опаковка
30 таблетки

АПИРИ 100 мг таблетки

APIRI 100mg tablets

 

Апири е лекарствен продукт, който съдържа ацетилсалицилова киселина. Приет във високи дози той облекчава болката и намалява възпалението, понижава повишената телесна температура. Приложени в по-ниски дози намалява способността на кръвните плочки (тромбоцитите) да се слепват, както помежду си, така и да прилепват към стените на кръвоносните съдове, в резултат на което се редуцира рискът от образуване на кръвни съсиреци (тромби). Апири се прилага: 

 • Едновременно с други лекарства при лечението на остър сърдечен инфаркт и някои видове гръдна болка (стенокардия)
 • За предпазване от повторен сърдечен инфаркт, мозъчен удар (инсулт), както и за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци при операции и изследвания на кръвоносните съдове.
 • За намаляване на риска от сърдечен инфаркт при лица с високо кръвно налягане, захарен диабет, висок холестерол, затлъстяване, както и при пушачи и възрастни хора.
 • Ако след три дни на терапия с Апири не се почувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Не използвайте Апири

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към ацетилсалицилова киселина, към салицилати или някоя от останалите съставки на това лекарство; ако имате язва на стомаха или дванадесетопръстника или наскоро сте имали кървене от храносмилателната система;
 • ако страдате от хемофилия (наследствено заболяване, при което е нарушено съсирването на кръвта), ако имате намален брой кръвни плочици (тромбоцити) или друго заболяване, при което е налице склонност към кръвоизливи;
 • ако сте с бронхиална астма (затруднено хриптящо дишане и кашлица), особено ако тя се предизвиква от прием на салицилати, лекарства за лечение на ревматични болести, други лекарства за лечение на болка и повишена температура; ако в момента сте на лечение с метотрексат във високи дози.

Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете Апири. Лекарствата, съдържащи ацетил салицилова киселина, не бива да се приемат продължително време без консултация с лекар. Този продукт трябва да се използва много внимателно, ако: 

 • приемате лекарства за намаляване на кръвосъсирването (т.нар. антикоагуланти), тъй като се увеличава рискът от кръвоизливи;
 • сте имали язва на стомаха и дванадесетопръстника или кръвоизливи от храносмилателната система;
 • страдате от някаква алергия, особено към лекарства; 
 • имате заболяване на бъбреците или черния дроб.

Винаги трябва да обръщате внимание дали в други лекарства, които използвате в момента, също се съдържа ацетилсалицилова киселина, защото е възможно общото количество от всички приемани продукти да е по-високо от препоръчваната доза. Ацетилсалициловата киселина може да предизвика затруднено дишане или хриптене в резултат на спазъм на бронхите, придружено или не с кашлица, както и сърбеж, кожен обрив или други алергични реакции. В тези случаи или ако имате съмнение, че развивате алергична реакция, трябва да прекратите приема на лекарството и да се обърнете към лекар. Рискът е по-голям при страдащите от астма, сенна хрема, при лицата, които имат полипи в носа или някои хронични белодробни заболявания, както и при тези, страдащи от копривна треска (уртикария) или други алергични кожни заболявания. Ацетилсалициловата киселина може да доведе до повишена склонност към кървене и до кръвоизливи по време на и след хирургични операции, вкл. при вадене на зъб. Ако страдате от подагра, продуктът може да предизвика криза, защото намалява излъчването на пикочна киселина от организма. Преди оперативна интервенция е необходимо да се консултирате или да уведомите лекар или дентален лекар, че вземате Апири. 

 

Деца и юноши

Продуктите, съдържащи ацетилсалицилова киселина, трябва да се прилагат внимателно и единствено след назначение от лекар при деца и юноши, тъй като могат да предизвикат т.нар. синдром на Рей (много рядко, но животозастрашаващо заболяване, протичащо с повръщане, сънливост, загуба на съзнание и кома). При заболявания, протичащи с повишена температура, Апири не трябва да се приема от деца или юноши, освен ако не е препоръчан от лекар и другите терапевтични мерки са неуспешни.

 

Други лекарства и Апири

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства. Този продукт не трябва да се прилага, когато се лекувате с метотрексат във високи дози. С внимание трябва да се прилага при едновременно лечение с продукти, които понижаващи кръвосъсирването (кумаринови антикоагуланти, хепарин), с други лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина или други салицилати, поради по-високия риск от кръвоизливи. Ацетилсалициловата киселина може да промени ефектите на лекарства за лечение на подагра, някои продукти за лечение на болести на сърцето (напр. дигоксин), валпроева киселина (за лечение на епилепсия). Ако приемате лекарства за лечение на захарен диабет, вкл. инсулин, е необходимо да знаете, че е възможно нивото на кръвната захар да се понижи, поради което е желателно да се консултирате с лекар, който ще прецени налага ли се промяна в дозировката на тези лекарства. При едновременно приложение с кортикостероидни продукти се повишава риска от увреждане на стомаха и червата и последващо кървене. Повишен риск от развитие на алергични реакции съществува при едновременен прием с противоревматични, други обезболяващи и температуропонижаващи лекарства.

 

Апири с храна, напитки и алкохол

Когато приемате този продукт не трябва да консумирате алкохол, тъй като рискът от увреждане на стомаха и червата и поява на кървене от тях е по-висок.

 

Бременност, кърмене и фертнлитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употреба на това лекарство.

 • Бременност - Продуктът не трябва да се прилага в първите три месеца от бременността, защото може да доведе до увреждане на плода. Ако се прилага в последните три месеца, се повишава рискът от забавяне на раждането, както и от кръвоизливи при майката и новороденото. В случай че по време на лечение с този продукт, пациентката забременее е необходимо лекарят да бъде уведомен веднага.
 • Кърмене - Ацетилсалициловата киселина се екскретира в кърмата. Ако е необходимо да се приема по продължително време или в по-високи дози е препоръчително преустановяване на кърменето през време на лечение с продукта.

 

Шофиране и работа с машини

Няма данни за неблагоприятно влияние на продукта върху способност за шофиране и работа с машини.

 

Прием:

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Продуктът е предназначен за приложение през устата. Таблетките се приемат преди хранене с по-голямо количество течност. Препоръчителната доза е 1 таблетка дневно. За предпазване от повторен сърдечен инфаркт се препоръчва дневно да се приемат 3 таблетки. Необходимо е да знаете, че Вашият лекар в някои случаи може да прецени, че трябва да приемате по-висока или по-ниска доза от препоръчваната в тази листовка в зависимост от вида на заболяването.

Ако сте приели повече от необходимата доза Апири

Ако Вие сте използвали повече от посочената доза или от тази, назначена Ви от лекар, трябва да се обърнете към Вашия лекар или фармацевт за съвет. Предозирането (при лечение или случайно) с ацетилсалицилова киселина може да доведе до отравяне, което да бъде сериозно при лица в старческа възраст и малки деца, като в някои случаи може да има фатален изход. При предозиране най-често се появяват шум в ушите, нарушения на слуха, главоболие, световъртеж, обърканост. Ако в хода на лечение с този продукт телесната температура се повиши значително, появи се учестено дишане, налице е значимо понижение на кръвното налягане или затруднено дишане, е необходимо веднага да потърсите съвет от лекар или да посетите най-близкото лечебно заведение. В случай на предозиране или на съмнение за такова приемът на продукта трябва да се прекрати веднага, да се предизвика повръщане, да се приеме активен въглен и да се приложат други подходящи средства, включително водно-солеви разтвори.

Ако сте пропуснали да приемете Апири

Ако сте пропуснали да приемете една доза, направете това колко е възможно по-скоро, след като сте си спомнили, за да може лекарството да окаже очаквания ефект. Следващата регулярна доза приемете в обичайното време. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако сте спрели употребата на Апири

Лечението с този продукт не трябва да се прекратявано самоволно, даже и ако сте се почувствали по-добре, тъй като е възможно неговия ефект да не се прояви напълно.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Валия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

 

Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, Лпири може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако забележите някои от следните сериозни нежелани реакции, прекратете приема на Апири и незабавно се свържете с лекар: 

 • Внезапно затрудняване на дишането, подуване на устните, лицето и тялото, обрив, припадък или трудно преглъщане (тежка алергична реакция)
 • Зачервяване на кожата с мехури или лющене, което може да бъде съпътствано с повишена температура и болки в ставите. Това може да бъде еритема мултиформе, синдром на Стивънс-Джонсън или синдром на Лайел.
 • Необичайно кървене, например изкашляне на кръв, кръв при повръщане или в урината, или черни изпражнения

Чести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 пациенти)

 • Лошо храносмилане;
 • Повишена склонност към кървене.

Нечести нежелани реакции (може да засегнат 1 на 100 пациенти)

 • Обрив;
 • Хрема;
 • Затруднено дишане.

Редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1000 пациенти)

 • Сериозно кървене от стомаха или червата, кръвоизлив в мозъка; 
 • промяна в броя на кръвните клетки;
 • Гадене и повръщане;
 • Спазми в долните дихателни пътища, пристъпи на астма;
 • Възпаление на кръвоносните съдове;
 • Натръртване (синини) с червено-лилави петна по кожата (кожно кървене);
 • Тежки кожни реакции като обрив, известен като еритема мултиформе и неговите животозастрашаващи форми - синдром на Стивънс-Джонсън и синдром на Лайел;
 • Реакции на свръхчувствителност, например оток на устните, лицето и тялото, или шок; Необичайно тежък или продължителен менструален цикъл.

Нежелани реакции с неизвестна честота (не може да бъде определена от наличните данни)

 • Шум в ушите или намален слух;
 • Главоболие;
 • Световъртеж;
 • Язви на стомаха или тънките черва и перфорация;
 • Удължено време на кървене;
 • Нарушена бъбречна функция;
 • Нарушена чернодробна функция;
 • Високо ниво на пикочна киселина в кръвта.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка, нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване на Изпълнителната агенция по лекарствата. Като съобщавате нежелани реакции, давате своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

 

Състав:

 • Активното вещество е ацетилсалицилова киселина. Всяка таблетка съдържа 100 mg ацетилсалицилова киселина.
 • Другите съставки са: микрокристална целулоза», частично прежелати и изирано царевично нишесте, стеаринова киселина, акрил езе 93018359 (съполимер на метакрилова киселина тип С, талк, титанов диоксид (Б171), триетилов цитрат, силициев диоксид, колоиден безводен, натриев хидрогенкарбонат, натриев лаурилсулфат).

 

 

 

 

 

Phone icon 0882 444 666
Понеделник ÷ Петък: 9:00 ÷ 18:00 часа

 
Сигурно плащане с карта
Сигурно плащане с карта

mastercard

Сигурно плащане с карта

maestro

Плащане чрез наложен платеж

наложен платеж

Плащане по банков път

банков превод

Цените са в Български лева с включен ДДС
Copyright© 2024 epharm.bg