полезни подсладители

Подслаждането на вашата храна и напитки не винаги трябва да включва рафинирани захари. Природата предлага разнообразие от естествени подсладители, които могат да задоволят вашето желание за сладост без отрицателните последици за здравето, свързани с прекомерната консумация на захар.

В статията ще ви споделим за пет естествени подсладителя, които са не само вкусни и ще помогнат да подсладите деня си, но и полезни за вашето здраве.

Кои са естествените подсладители

Захарта се е превърнала в неразделна част от съвременната хранителна култура. Използва се за подслаждане на напитки или като задължителна съставка към сладкиши, сосове, сладка и други. В последните години консумацията ѝ се утроява в световен план. Средно човек консумира около 500 калории дневно само от добавената захар.

Макар сладкият ѝ вкус да е неустоим, захарта не е здравословна, а прекомерният ѝ прием може да има отрицателен ефект върху здравето, и да доведе до странични ефекти като затлъстяване, кариеси, диабет, сърдечни заболявания, някои видове рак и лоши когнитивни функции.

Естествените подсладители са добра алтернатива за захарта, за царевичния сироп и изкуствените подсладители, които е препоръчително да се избягват. Консумацията на различни естествени подсладители като агаве, мед, кленов сироп, стевия и други, може да помогне за подобряване на здравето, защото увеличава приема на антиоксиданти и други полезни хранителни вещества.

Медът, кленовият сироп и меласата например съдържат ензими, витамини, минерали и въглехидрати, които човешкото тяло преработва. Банановото пюре и фурмите съдържат фибри, помагащи за насърчаването на здравословното кръвно налягане и намаляване на нивата на холестерола.

5 полезни за здравето подсладители
мъж прибавя захар към своята чаша с кафе

Нека разгледаме по-подробно пет здравословни алтернативи на захарта – агаве, еритрол, стевия, ксилитол и мед.

Еритритол

Еритритолът е захарен алкохол, който се среща естествено в някои плодове (грозде, круши, пъпеш и други) и ферментирали храни и напитки като вино, бира, кашкавал.
Той е популярен подсладител, с който да се замести захарта, особено в света на нисковъглехидратните и кето диети, поради уникалните си свойства.

Ползи за здравето:

  • Ниско съдържание на калории: Еритритолът осигурява сладост с почти никакви калории, което го прави отличен вариант за управление на теглото и контрол на калориите.
  • Не влияе на кръвната захар: Еритритолът не повишава нивата на кръвната захар или инсулина, което го прави подходящ за хора, които следят нивата на глюкозата си.

При нас, в ePharm, може да откриете еритритол на прах, който да използвате за подслаждане на храни или напитки. Еритритол ОстроВит е подходящ заместител на захарта в кафе, лимонади, сосове, дресинги и храни. Този естествен подсладител не съдържа калории и е лесно усвоим.

Стевия
захар и стевия

Стевия, получена от листата на растението Stevia rebaudiana, е популярен естествен подсладител, известен със своята интензивна сладост без калории.

Тя се използва от векове в Южна Америка. Стевиозидът е елементът в листата, който я прави повече от 200 пъти по-сладка от захарта. Бонус при стевията са не само нула калориите, които носи, но и липсата на неприятни странични ефекти на изкуствените подсладители.
Сред ползите от нейната консумация са:

  • Липсата на калории – това я прави чудесен вариант за хората, които се опитват да намалят приема на калории с цел контрол на теглото си.
  • Поддържане на кръвна захар – стевията не предизвиква скок в нивата на кръвна захар, а спомага за нейното регулиране. Това я прави подходящ вариант за диабетици и хора, които следят нивата си на кръвна захар.
  • Влияние върху кръвното налягане: Има проучвания, показващи, че стевията може да помогне за намаляване на кръвното налягане, което допринася за доброто сърдечно здраве.

При нас, в ePharm, ще откриете голямо разнообразие от стевия включително капки, таблетки, пакетчета, и дори чай.

  • Капки: Стевия на капки от Raab Vitalfood може да се използва за подслаждане на напитки, десерти и сладкиши. Тя е 100% веган продукт, без алергени и добавки като глутен, лактоза, изкуствени оцветители, овкусители, консерванти или ГМО.
  • Таблетки;
  • Пакетче: Може да откриете Стевия екстракт на пакетче, която е удобен начин да подслаждате напитките си в движение. Има и по-необичайни комбинации, като Стевия екстракт, комбиниран с натурален черен шоколад от Now Foods, за обичащите наситения вкус на тъмен шоколад.
  • Чай от стевия: Чаят от стевия от Artemis Bio помага за регулиране на нивата на кръвната захар и понижаване на кръвно налягане; подпомага отслабването; има антимикробно и противогъбично действие.

  1. СТЕВИЯ таблетки RAAB VITALFOOD
    Специална цена 9.90 лв. 19.90 лв.
  2. ЧАЙ СТЕВИЯ филтър Artemis Bio
    7.13 лв.
  3. СТЕВИЯ капки RAAB VITALFOOD
    Специална цена 9.90 лв. 19.90 лв.
  4. ЕКСТРАКТ ОТ СТЕВИЯ Now Foods
    25.50 лв.

Ксилитол

Ксилитолът е естествен подсладител, извлечен от плодове и зеленчуци. Той е с около 5% по-малко сладък в сравнение със захарта, но предлага подобен вкус, което го прави отличен нейн заместител.

Ползите за здравето от ксилитола са:

  • Неговият нисък гликемичен индекс – ксилитолът има минимално въздействие върху нивата на кръвната захар и не води до тяхното повишаване. Това го прави подходящ за диабетици и хора, които следят нивата на кръвната си захар.
  • Множество ползи за зъбите, тъй като помага за предотвратяване на кариеси и насърчава оралното здраве. Често се използва като заместител на захарта в дъвки без захар и продукти за орална хигиена точно поради потенциалните си ползи за здравето на зъбите.
  • Несмилаем, но ферментиращ, той допринася за облекчаване на запека.

При нас, в ePharm, ще откриете голямо разнообразие от ксилитол в различни формули като пудра за подслаждане на ястия и напитки, ксилитол пакетчета, и различни продукти с ксилитол като паста за зъби XyliWhite Refreshmint Now Foods.

  1. КСИЛИТОЛ пудра Myconatur
    от 14.05 лв.
  2. КСИЛИТОЛ пакетчета Now Foods
    21.00 лв.
  3. XyliWhite Refreshmint Now Foods
    11.26 лв.

Агаве

Сиропът от агаве, който може да срещнете и като нектар от агаве, се произвежда от сок от растение агаве. За да се получи подсладителят, растението преминава през процес на варене, изцеждане на сока и фина филтрация.

Основните му предимства включват нисък гликемичен индекс, което води до по-нисък прием на калории. Освен това сиропът от агаве съдържа терпеноиди, сапонини, инулин и гликозиди, които могат да имат антиоксидантен ефект. Няколко проучвания показват, че агавето може също да помогне за намаляване на здравословните проблеми, свързани със затлъстяването.

Макар сиропът от агаве да се счита за добър заместител на захарта поради това, че не влия на гликемичния индекст, е важно да се отбележи, че то има много високо съдържание на естествена фруктоза. Консумацията на много фруктоза би могла да доведе до диабет, метаболитни нарушения и проблеми с черния дроб. Поради това, към консумацията на агаве трябва да се подхожда с внимание и особено хора с диабет трябва да ограничат употребата на подсладители от агаве.

При нас ще откриете сироп от агаве от различни производители, като био сироп от агаве от Now Foods. Този 100% био подсладител с нисък гликемичен индекс е подходящ за добавяне към напитки и десерти.

  1. БИО СИРОП ОТ АГАВЕ Now Foods
    22.50 лв.

Мед
чай, плодове и подсладители

Медът е естествен подсладител, произвеждан от пчелите, използвайки нектар от цветя. В него се съдържат ензими, антиоксиданти, цинк, желязо, калий, фосфор, витамин B6, ниацин и други полезни вещества.

Използва се от хиляди години заради сладкия си вкус и потенциалните ползи за здравето.

Ползите на този естествен подсладител са:

  • Богат на антиоксиданти: Медът е пълен с антиоксиданти, които могат да помогнат за защитата на тялото ви от увреждане на клетките и да подсилят имунната ви система.
  • Антибактериални свойства: Медът има естествени антибактериални свойства, които могат да помогнат при заздравяването на рани и да успокоят възпаленото гърло.
  • Медът е чудесен естествен подсладител не само за чаша чай, но и за кафе. Изчакайте напитката ви леко да се охлади и добавете мед на вкус, за да запазите максимално полезните вещества в него.

Разказахме ви за пет здравословни алтернативи на захарта. Коя от тях да изберете зависи изцяло от вашите вкусови предпочитания и индивидуални здравословни нужди.

Макар тези подсладители да са по-здравословна алтернатива, умереността при консумация е ключова. Включете ги внимателно в диетата си, като вземете предвид общия си прием на захар за деня.

Винаги се консултирайте със здравен специалист, особено ако имате специфични здравословни проблеми като диабет, преди да направите значителни промени в диетата си.

За още полезни статии на здравна тематика следете нашия блог.