Наливане на вода в чаша, от бутилка

Задържането на вода в тялото е често срещано състояние, което всеки един човек е изпитвал някога в живота си. Симптомите най-често са подпухналост, подуване на крайниците, чувство на тежест и рязко покачване на килограмите. Ако не е предизвикано от конкретно медицинско състояние, то вероятно причината за водното задържане е нездравословен и заседнал начин на живот. Състоянието се проявява като защитна функция на организма, който иска да сигнализира, че нещо не е наред. За щастие, има начини, с които лесно може да овладеете задържането на вода в тялото и да се отървете от неприятния дискомфорт, който това състояние предизвиква. Ако вие също страдате от подобен проблем, останете с нас до края на статията, за да се запознаете с 9 лесни начина за неговото преодоляване.

Как да намалите задържането на вода в тялото

Задържането на вода се предизвиква, когато в тъканта има прекомерно количество течност. Това кара тялото да се надуе, най-вече в крайниците. Подобни симптоми могат да бъде свързани с липсата на разнообразно и здравословно хранене, заседнал начин на живот или друго медицинско състояние. Когато причината за задържането на вода не е свързана със сериозен здравословен проблем, има начини, с които можете да помогнете на тялото си само да се справи с това състояние.

В следващите редове ние, от ePharm, ще ви представим 9 лесни начина, чрез които да намалите задържането на вода в организма си.

1. Намалете консумацията на сол

Основните съставки на солта са натрий и хлор. Натрият се свързва с водата в тялото и спомага за поддържане на водния баланс в клетките. Той участва и в процеса по складиране на течности, които да служат като запас, от който организма да черпи. Намаляването на консумацията на сол не означава само да я пропуснете при овкусяване на ястията. Добре е да знаете, че почти всяка храна, която не е домашно приготвена, има добавена сол в състава си. Нужно е да ограничите приема на преработени храни като колбаси, тесто, консерви, сосове и полуготови храни. Те съдържат високи нива на сол и натрий и честата им консумация води до задържане на вода.

Допустимата дневна доза сол, която може да се консумира, варира според здравословното състояние на човека. При здрави хора препоръчителният прием за деня е около 2-3 грама, а за натрий - до 5 грама дневно.

Солничка

2. Пийте повече вода

Недостатъчният прием на течности също е предпоставка за задържането на вода в тялото. Функциите на организма работят по един и същ начин за съхраняването на храна и течности. Ако организмът често е подложен на глад или жажда, когато получи нужното, той ще задържи максимално количество от него в резерв. Така, когато отново изпита липса, той ще има запас, от който да черпи. По този начин много лесно се трупат излишни килограми и се задържа вода в организма.

Затова се стремете да се храните редовно и да приемате достатъчно течности. Препоръчителният дневен прием на вода варира според пола, годините, активността и теглото, но 1,5 л. вода на ден се приема за абсолютен минимум. Важно е да се стремите да приемате най-вече чиста вода, без добавена захар и консерванти, за да поддържате възможно най-здравословен начин на живот.

3. Увеличете приема на магнезий

Магнезият участва в над 300 ензимни реакции, които осигуряват безпроблемното функциониране на тялото. Той е нужен за поддържане на оптимален баланс между електролити и течности, а липсата му води до нарушения в организма. Според редица проучвания, приемът на достатъчно количество магнезий помага за намаляване задържането на вода в тялото. За да постигнете този резултат, увеличете приема на магнезий. Това може най-лесно да стане чрез режима на хранене.

Сред основните храни, богати на полезния минерал, са ядки, семена, пълнозърнести продукти, сушени плодове и други. Ако не успявате да си набавите нужното количество чрез ежедневното си меню, хранителните добавки са добро средство да предоставите на организма си това, от което той се нуждае.

4. Консумирайте храни, богати на калий

Калият има жизненоважна функция при регулирането на баланса на течностите в организма. Както натрият играе ролята на снабдител на клетките с вода, така калият е този, който „изпомпва“ ненужната част от нея от клетките. Важно е да се поддържа баланс между приема на двата елемента, за да може процесите да протичат нормално на клетъчно равнище. За съжаление, в менюто на съвременния човек присъстват много храни, съдържащи сол, което повишава нивата на натрий в организма. Това води до създаване на дисбаланс между неговото количество и това на калия. Може да промените това, като редовно добавяте в менюто си източници на калий. Някои от най-популярните от тях са банани, авокадо, портокали, картофи и спанак.

Солничка

5. Намалете рафинираните продукти и бързите въглехидрати

Рафинираните продукти и бързите въглехидрати се срещат в обработените храни. Те са лишени от фибри и затова тялото ги възприема като прости захари. Те могат да се определят като празни калории, които се трупат в организма, тъй като вследствие прекалената обработка са изгубили полезните вещества като минерали и витамини, които естествено се съдържат в тях. Примери за най-често срещани прости въглехидрати са храни, съдържащи преработена захар и бяло брашно.

Консумирането на рафинирани продукти, бързи въглехидрати и прости захари предизвиква резки скокове в нивата на кръвната захар и инсулин. Това води до задържане на повече натрий и по-голям обем течности в тялото. По-рядката консумация на подобни храни ще ви помогне както за ограничаване приема на празни калории, така и за намаляване задържането на вода в тялото.

6. Приемайте естествени диуретици

Диуретиците са вещества, които помагат на тялото да се освободи от излишните количества вода, сол и токсини. Те постигат това чрез засилване на метаболизма, което стимулира отделянето на повече урина. По този начин се осъществява ефективен детокс и се предотвратява натрупването на вредни вещества в организма.

Някои от най-силните естествени диуретици са зеленият чай, копривата, глухарчето, червената боровинка и растението хвощ. Те могат да се използват за направата на ароматен чай, който да ви помогне да се освободите от излишната вода в организма по естествен начин. В случай че не консумирате достатъчно чай, или не обичате тази лечебна напитка, съществуват и хранителни добавки с диуретичен ефект, създадени от комбинация между най-добрите естествени диуретици. Те ще ви помогнат лесно и ефективно да се освободите от натрупаното количество излишна вода в тялото по още по-лесен и бърз начин.

7. Осигурете си достатъчно сън

В днешното забързано ежедневие все по-често пренебрегваме дългия и качествен сън. Липсата на почивка обаче има изключително негативно влияние върху организма и води до редица здравословни проблеми. А задържането на вода е сред основните от тях. Системното недоспиване може да задейства реакции, които да накарат тялото да задържа течности. Осигурете на организма си минимум 6-8 часа сън на денонощие, за да му дадете почивката, от която той се нуждае, за да функционира пълноценно.

Чаша зелен чай

8. Бъдете физически активни

Ако работите седнали и рядко се раздвижвате по време на работа, вероятно в края на деня, когато станете от стола, краката ви са подути. Това е така, защото прекалено дългото седене може да причини задържане на вода в тялото. За да избегнете това състояние, стремете се да поддържате баланс между времето, прекарано в изправено и седнало положение. Може да го постигнете като през равни интервали от време и при всяка удобна възможност ставате от бюрото и правите по няколко крачки.

Редовните физически упражнения и раздвижването подобряват кръвообращението и спомагат за изхвърлянето на излишните течности от тялото. Практикуването на йога, медитация, колоездене, тичане или дори разходка с нормално темпо ще ви помогнат да се освободите както от натрупаните през деня стрес и напрежение, така и от излишното количество вода.

9. Намалете стреса

Дългосрочният стрес има изключително лошо влияния върху физическото и менталното здраве на човек. Той повишава нивото на хормона кортизол, още наричан “хормона на стреса”. Кортизолът влияе пряко върху задържането на течности в тялото. Това се случва, защото стресът повишава хормона, отговорен за контролирането на водния баланс в тялото, известен като “антидиуретичен хормон” (ADH).

ADH работи, като изпраща сигнали до бъбреците, с които им казва колко вода да изпомпват обратно в тялото. Контролирайки нивата на стрес, вие ще поддържате нивата на кортизол и ADH в нормите, което е важно за баланса на течностите в тялото.

Жена се държи за главата

Задържането на вода в тялото е често срещано състояние. В повечето случаи то е резултат от липса на здравословно и разнообразно хранене, както и от ниска физическа активност. Съществуват начини, с които лесно може да предотвратите този проблем по напълно естествен път. Комбинацията между балансиран и разнообразен хранителен режим и редовна физическа дейност е най-добрият начин да поддържате организма и тялото си в добра форма. За още съвети относно здравето, разгледайте блог секцията на ePharm, където ще откриете отговори и на други, често срещани въпроси и здравословни проблеми.