Жена със зачервено лице и кожа

Лятото е любим сезон на малки и големи, заради слънчевите дни, прекарани на открито край морето или в планината. Но колкото и е полезно, слънцето може да бъде и толкова опасно. Хората с чувствителна кожа, както и тези с по-светла кожа, трябва да бъдат особено внимателни, когато се излагат на слънце, защото може да получат алергична реакция. 

Слънчевата алергия, известна още като фоточувствителност, е състояние, при което кожата реагира необичайно на слънчева светлина. Това е вид алергична реакция, която се появява, когато имунната система реагира прекомерно на UV радиацията от слънцето. Симптомите на алергия от слънцето могат да варират от леки до тежки и могат да включват зачервяване, сърбеж, подуване и мехури. 

В някои случаи слънчевата алергия може да причини грипоподобни симптоми като главоболие, треска и умора. Хората със светла кожа, склонност към слънчево изгаряне и фамилна анамнеза за слънчева алергия, са изложени на по-висок риск от развитие на това състояние. 

Можете да се предпазите от алергията чрез избягване на излагане на слънчева светлина в пиковите часове, носене на защитно облекло и използване на слънцезащитни продукти с висок SPF. В някои по-тежки случаи може да са необходими лекарства или фототерапия за овладяване на симптомите.

Днешната статия е посветена именно на слънчевата алергия - какви са причините за нейното възникване и как да разпознаете симптомите, а в края ще ви споделим и как да се предпазите от нея. Ако ви е интересно, продължавайте да четете.

Алергия от слънцето - какви са причините

Слънчевата алергия е състояние, което възниква, когато кожата реагира специфично на слънчевата светлина. Причините за такъв тип алергична реакция могат да варират от човек на човек, но има няколко общи фактора, които предразполагат развитието на това неприятно състояние.

1. Генетика

Някои хора може да са генетично предразположени към слънчева алергия. Ако член на семейството има анамнеза за алергия от слънцето, това увеличава шансовете за поява на състоянието в даден момент. 

2. Медикаменти

Приемът на някои лекарства може да увеличи риска от слънчева алергия. Известно е, че антибиотиците, противовъзпалителните лекарства и някои антидепресанти причиняват фоточувствителност при някои хора.

3. Химикали

Излагането на определени химикали може да причини алергия. Химикалите в парфюмите, козметиката и слънцезащитните продукти могат да предизвикат алергична реакция при някои хора.

4. Медицински състояния

Някои медицински състояния потенциално увеличават риска от поява на  слънчева алергия. Лупус, екзема и порфирия са примери за заболявания, които могат да причинят фоточувствителност.

5. Излагане на слънце

Прекомерното излагане на UV лъчи може да доведе до слънчева алергия. Това се случва, когато прекарвате твърде много време на слънце без подходяща защита или използвате често солариум.

Важно е да се установи причината за възникването на слънчевата алергия, за да се предотвратят бъдещи алергични реакции. Избягването на действащите фактори и вземането на предпазни мерки като носенето на защитно облекло и използването на слънцезащитни продукти, може да помогне за предотвратяване на състоянието.

Как да разпознаете симптомите на слънчева алергия

жена на плажа със слънчева алергия

Симптомите на слънчева алергия могат да бъдат различни при всеки човек, но обикновено включват зачервяване, кожни обриви със сърбеж и дори мехури. В някои случаи симптомите могат да бъдат тежки и да изискват медицинска помощ.

Един от най-честите симптоми на слънчева алергия е обривът по кожата. Този обрив може да се появи като малки червени подутини или като големи петна от червена, сърбяща кожа. Обривът може да бъде придружен от мехури и треска, и може да бъде много неприятен и болезнен симптом. Също така може да бъде придружен от подуване и възпаление, което да затрудни движението или използването на засегнатата област.

Друг симптом на алергия от слънцето е сърбежът. Той може да бъде силно или слабо изразен, в зависимост от тежестта на алергията. Сърбежът може да бъде локализиран в областта на обрива или да се усеща в повече области по кожата. В някои случаи сърбежът е толкова силен, че дори пречи на ежедневните дейности и съня.

В допълнение към кожните обриви със сърбеж, слънчевата алергия може да причини и други симптоми. Те включват главоболие, гадене, замаяност и умора. Тези симптоми може да са по-чести при хора, които имат тежка алергия към слънцето и в повечето случаи изискват медицинска помощ.

Алергията от слънцето се среща по-често при хора, които имат светла кожа, светли очи и анамнеза за слънчеви изгаряния или рак на кожата. Хората, които приемат определени лекарства, като антибиотици или диуретици, също могат да бъдат по-податливи на слънчева алергия. Въпреки това, е важно да се отбележи, че слънчевата алергия може да засегне всеки, независимо от неговия тип кожа или възраст.

Ако почувствате някой от симптомите на състоянието, трябва да потърсите лекарска помощ. Вашият лекар ще ви помогне да определите причината за появата на алергията и възможностите за лечение. В някои случаи избягването на слънцето или използването на слънцезащитни продукти  и предпазно облекло може да са достатъчни, за да се предотврати появата на фоточувствителността. В по-тежки случаи обаче може да са необходими лекарства или противоалергично за слънчева алергия за овладяване на симптомите и предотвратяване на усложнения.

Слънчева алергия - лечение и как да се предпазите

две жени на плажа написали върху гърбовете си с плажно масло uv и слънце 

Първата стъпка при лечението на слънчева алергия е да се избягва излагането на слънчева светлина колкото е възможно повече. Това може да означава да останете на закрито по време на пиковите слънчеви часове, да носите защитно облекло и да използвате слънцезащитни продукти с висок SPF. Също така е важно да се избягват солариуми и други източници на изкуствено UV лъчение.

Ако усетите симптоми на слънчева алергия, има редица лечения, които могат да помогнат. Антихистамините без рецепта могат да помогнат за намаляване на сърбежа и подуването, докато мехлемите за слънчева алегия могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на симптомите.  

БЕПАНТЕН крем ще хидратира засегнатите области и ще подпомогне естествения процес на възстановяване на кожата. Кремът помага за овладяване на сухата кожа след излагане на слънце и успокоява чрез бърз охлаждащ ефект. Съдържа провитамин B5 (пантенол), за да подпомогне естествения процес на възстановяване на кожата. Поддържа я хидратирана, гладка и мека. Лесно се абсорбира, без да полепва и без да оставя мазни петна. Кремът е с ограничен брой съставки, неутрално pH, без парфюми или оцветители.

В допълнение към тези лечения има редица стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от слънцето. Те включват носенето на защитно облекло, като ризи с дълги ръкави и шапки, както и използването на слънцезащитни продукти с висок SPF. Също така трябва да избягвате да прекарвате време на открито по време на пиковите слънчеви часове, които обикновено са между 10:00 и 16:00 часа.

Ако планирате да прекарате време на открито, важно е да правите почивки на сянка и да пиете много вода, за да останете хидратирани. Трябва също да сте наясно с всички лекарства или добавки, които приемате, тъй като някои могат да повишат чувствителността ви към слънчева светлина.

  1. АЛЕРГОЗАН маз
    6.95 лв.
  2. БЕПАНТЕН крем BAYER
    10.79 лв.
  3. AVENE Cleanance SPF 50+
    43.60 лв.

Слънчева алергия - домашно лечение

Ето и няколко домашни начина за лечение, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на бъдещи прояви на слънчева алергия. 

  • Нанесете хладни компреси

Ако чувствате сърбеж или подуване, нанесете хладен, влажен компрес върху засегнатата област. Това може да помогне за намаляване на възпалението и да осигури облекчение.

  • Пийте много вода

Дехидратацията може да влоши симптомите на слънчева алергия, така че не забравяйте да пиете много вода през целия ден.

  • Опитайте природни средства

Някои хора намират облекчение от симптомите на слънчева алергия, използвайки природни лекове като алое вера, чай от лайка или бани с овесени мляко. За алое вера е доказано, че гелът от растението е много ефективен след излагане на слънце. Можете да прочетете повече в статията тук. Лайката пък е много лековита при кожни проблеми като рани, зачервяване и обриви със сърбеж. 

В заключение, слънчевата алергия може да бъде много неприятно и болезнено състояние, но с правилното лечение и предпазни мерки можете да се защитите и да овладеете симптомите. Като избягвате излагането на слънчева светлина колкото е възможно повече, използвате защитно облекло и слънцезащитен крем и потърсите медицинско лечение, когато е необходимо, можете да се наслаждавате на лятото  без риск от обостряне на слънчева алергия.

За още полезна и интересна информация на здравна тематика, посетете блога ни!