СЛЪНЦЕЗАЩИТА - ТАЙНАТА НА СИЯЙНАТА КОЖА

И така, днес ще ви разкрия тайната за красотата на азиатките. Вече си представяте диви плажове, където красиви жени, които като че ли никога не стареят, ви посвещават в тайната, пазена от векове. Всъщност тайната не е екстракт от нечуван досега екзотичен плод, тя е нещо, което от години е било пред очите ни – слънцезащита.

Сега се замисляте как азиатките винаги се крият от слънцето, а понякога и носят кокетни малки чадърчета в слънчевите дни и магията започва да се прояснява. Слънчевите лъчи са безсъмнено един от най-големите врагове на кожата в дългосрочен план. И преди да си кажете, че вече сте опитвали слънцезащитен продукт и че не ви харесва ефектът маска, повярвайте ми, когато намериш подходящия продукт целият свят става малко по-различен.

На снимката по-долу е показан човек с 28-годишен стаж като шофьор на камион. Ясно се вижда разликата между лявата му страна изложена на слънце и дясната.


Снимката е собственост на Ню Ингланд журнал за медицина от Масачузетс.

 

На снимката по-долу са две близначки на 61.Сюзан, вдясно, не само е запален пушач, но и обожава да се излага на слънце постоянно. Тя живее в слънчева Флорида. Джийн, вляво, избягва слънцето.


Източник: ScienceDaily

Убедих ли ви, че слънцезащитните продукти са задължителна част от грижата за кожата? Да продължим тогава нататък с повече детайли.

 

Кога се ползва?

Слънцезащитният продукт винаги завършва нашия ритуал за грижа за кожата сутрин. Той се нанася след серумите и кремовете и преди грим. Няма нужда да се използва вечер.

 

Трябва ли да се нанася повторно през деня?

Да, особено след изпотяване или плуване.

 

Химичен или физичен филтър?

Може би най-важният въпрос. Повечето от нас не искат да ползват слънцезащитен продукт, защото са пробвали тежък бял крем, който оставя видим филм върху кожата. Духчето Каспър вече не е на мода, защото има много нови продукти, които не оставят подобен филм.

Кои са по-добри ли? На този въпрос няма еднозначен отговор. Физичните блокират слънчевата светлина преди да навлезе в кожата. Те са малко по-тежки и някои от тях (не всички!) могат да оставят филм върху кожата. Търсете нано-частици, които са по-малки и не оставят плътен бял слой върху кожата. Химичните от своя страна навлизат в кожата и правят реакция със слънчевите лъчи, за да ги неутрализират. При този процес отделят топлина и кожата леко се затопля.

Химичните филтри са по-подходящи за смесена до мазна кожа, която е склонна към акне, тъй като са с по-лека текстура, която не запушва порите. Физичните филтри са по-подходящи за суха чувствителна кожа склонна към зачервявания или розацея.

Каква е вашата кожа? Изберете подходящ продукт за нея и не излизайте навън незащитени.

ФИЗИЧЕН ФИЛТЪР

Блокират слънчевата светлина преди да навлезе в кожата.

 

ХИМИЧЕН ФИЛТЪР

Навлиза в кожата и прави реакция със слънчевите лъчи, за да ги неутрализира.

 

Опасни химикали?

Мит е, че слънцезащитните продукти съдържат опасни химикали. Не се подвеждайте по маркетингови трикове на ‚натурални‘ продукти и не забравяйте, че водата е химикал, а отровният бръшлян – натурален.

 

6, 15, 30 или 50 SPF? Какво означават тези числа? Само те ли са нужни?

Слънчевото лъчение е UVA или UVB лъчи. UVB лъчите причиняват изгарянето на кожата, а UVA са отговорни за фотостареенето.

SPF фактора, който сме свикнали да виждаме, означава времето, през което можете да останете на слънце без да изгорите. Незащитена кожа изгаря за 10 минути. Факторът увеличава това време – с фактор 6 времето е 6х10 60 минути, с фактор 15 е 150 минути и т.н. Това обаче е валидно, ако използваме една лъжичка продукт за цялото лице, което, съгласете се, не всеки прави.

Фактор 30 предпазва от 97% от слънчевите лъчи, а фактор 50 от 98%. Разликата така поставена изглежда малка, но ако погледнем от обратната гледна точка фактор 30 допуска 50% повече вредно лъчение от фактор 50.

Препоръчително за лице е фактор 30-50, особено, ако отивате в планината или на плажа.

Само от изгарянето ли ни е страх обаче? UVA лъчите са основният виновник за фотостареенето на кожата, а ние не искаме това, нали? Важно е да търсим продукт, който е широкоспектърен. В Азия се използва означението PA+, като най-високата степен е PA++++. В Европа стандартът е символът .

Дойде краят на времето, когато се мажехме от глава до пети с олио за почерняване на плажа. Новото секси е красива, здрава и млада кожа.

 

Слънцезащита през зимата? Мит или реалност

Разпространено е мнението, че през зимата нямаме нужда от защита. Всъщност ние вече знаем, че UVA лъчите не изгарят кожата, но я състаряват преждевременно, без да се усетим. Тази светлина преминава и през облаците и се отразява в снега. Защитата е задължителна през цялата година, ако искаме да предпазим кожата си.

 

С един куршум два заека, или за слънцезащитата с цвят

Слънцезащита, и кремове, че и грим? Кой има време за всичко това?! Особено, ако те чака дълъг ден на брега или пък коктейли на плажа. Има слънцезащитни продукти с цвят – така хем сме защитени, хем разкрасени, и само с едно движение сме готови за приключения на плажа или в града. Ние харесваме този на Биодерма наличен в три нюанса BIODERMA Photoderm NUDE Touch SPF 50+ А за тези от нас, свикнали да използват пудра – и за това има решение - слънцезащитни пудри като тази на Авен AVENE компактна пудра пясък SPF 50. Тя е и изключително подходяща за повторно нанасяне на слънцезащита през деня.

 

Бонус съвет – метода на двойното почистване

Една от най-големите тайни в света на грижата за кожата е методът на двойното почистване, който е задължителен за тези от нас, които ползват слънцезащитен крем или носят грим. Първата стъпка е използване на почистващо олио. Разтъркваме нежно на суха кожа докато разтворим грима, слънцезащитния крем и замърсяванията от деня и след това изплакваме с вода. След това почистваме с обичайния си гел или пяна. По този начин кожата се почиства в дълбочина без да използваме агресивни съставки. Вторият продукт успява да подейства и да се погрижи за кожата ни, защото първият е свършил тежката работа по премахването на дневните замърсявания. Методът подхранва сухата кожа и балансира комбинираната и мазната кожа нормализирайки производството на себум. Изпробвайте го сега и ни благодарете после, когато кожата ви се отблагодари на вас!

 

ХИМИЧЕН ФИЛТЪР ПРЕПОРЪЧАНИ

ФИЗИЧЕН ФИЛТЪР ПРЕПОРЪЧАНИ

 

Ако тази статия ви е харесала – не пропускайте и следващата! Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси в коментарите.