Светли очи на жена в близък план

Очите са зрителен орган, благодарение на който можете да се наслаждавате на красиви пейзажи и спиращи дъха гледки. Често обаче тяхното здраве се пренебрегва, а това понякога причинява дискомфорт. 

Сухотата в очите, известна още като синдром на сухото око, е състояние, добре познато в съвременния свят. То обикновено се получава при прекалено натоварване на зрението и отнема удоволствието от ежедневието, превръщайки го в истинско предизвикателство. 

В тази статия ще разгледаме по-подробно симптомите на този проблем, както и основните му причинители. Освен това ще обърнем внимание на възможните усложнения и препоръките при лечение на сухота в очите.

Какво представлява сухотата в очите

Сухите очи се характеризират с усещане за пясък под клепачите. Това се дължи на липса или недостиг на слъзна секреция, която да овлажнява зрителния орган, и води до зачервяване и често мигане.

Симптомите на сухота в очите са добре познати, тъй като много хора са се сблъсквали с част от тях поне веднъж в живота си. Те могат да бъдат:

  • сърбеж;
  • парене;
  • усещане за умора в очите;
  • замъглено зрение;
  • неприятно чувство за присъствие на чуждо тяло в очите;
  • постоянно сълзене;
  • секрет около и в очите;
  • непоносимост към носене на контактни лещи.

Обикновено тези симптоми не са повод за притеснение и отшумяват сами в рамките на няколко часа. Понякога обаче те могат да продължат по-дълго и да се влошат. Ако това се случи с вас, незабавно потърсете лекарска помощ. Засилването на дискомфорта може да бъде индикация за по-сериозен проблем, който да налага намесата на медицинско лице. В никакъв случай не пренебрегвайте симптомите на сухи очи, тъй като съществува възможност те да застрашат здравето на очите ви.

Сухи очи: причини

Има много причини за пресъхване на слъзния филм в очите. Някои от тях могат да превърнат синдрома на сухото око в хронично състояние, затова е важно да бъдете информирани по темата и да намалите максимално шанса това да се случи. 

1. Екрани

Във времената на модерните технологии е почти невъзможно да не прекарвате част от деня си пред екрана на някое устройство. Компютрите, телефоните, таблетите и телевизорите обаче могат да навредят на вашето зрение. Взирането в тях обикновено води до сухота в очите, а понякога и до други проблеми.

2. UV лъчи

UV лъчите също са сред основните причинители на синдрома на сухото око. Ако често се намирате на открито, е препоръчително да носите слънчеви очила с качествени стъкла, които да пазят зрението ви. По този начин ще си гарантирате, че UV лъчите няма да му навредят.

3. Употреба на контактни лещи

Мъж с присвити очи държи очилаКонтактните лещи често са по-предпочитани от диоптричните очила. Сред хората има такива, които избягват носенето на очила, и прибягват към употребата на лещи. Ако те се използват ежедневно обаче, могат да повлияят негативно върху зрението и да предизвикат раздразнение. Съветваме ви поне веднъж седмично да заменяте лещите с очила, за да дадете нужната на очите почивка.

4. Продължително четене

Четенето е приятно занимание и добър начин да избягате от реалността. В случай че го правите прекалено дълго, е възможно да напрегнете очите си. За да не се стига до това, е препоръчително да правите кратки почивки, с които да си спестите това неудобство.

5. Шофиране на дълъг път

Пътуването обикновено е свързано с дестинация, която очаквате да посетите от дълго време. Ако вие сте зад волана, със сигурност сте съсредоточени в движението и шофирате внимателно, за да не се стигне до инцидент. Това обаче изморява очите. Съветваме ви да отбивате често, за да може зрението да се възстанови, а вие да бъдете адекватни на пътя.

6. Изсушаване на въздуха

Климатиците са неотменна част от живота на много хора. Макар и да осигуряват комфорт, те изсушават въздуха, което дразни зрителния орган. Ако в помещението, в което се намирате, непрекъснато работи климатик, е добре за вас да излизате на открито, за да позволите на очите си да се овлажнят.

7. Тютюнопушенето

Тютюнопушенето е вреден навик, който има негативно влияние върху органите и функциите на човешкото тяло. Това важи с пълна сила и за зрението. При всяко мигане клепачите покриват очите със защитен слой от сълзи, а цигареният дим променя неговия състав и причинява сухота и дискомфорт.

8. Прием на медикаменти

Някои медикаменти също могат да изсушат очите. Ако синдромът на сухото око се появи след като сте започнали да приемате дадено лекарство, се допитайте до лекаря, който ви го е предписал. Той ще сподели с вас дали това е възможен страничен ефект и ще ви изпише друг продукт, който да щади зрителния орган.

9. Хормонални промени

В човешкото тяло понякога настъпват хормонални промени, които могат да повлияят върху правилното функциониране на организма. Най-често те се проявяват при жени по време на бременност, менопауза или прием на контрацептиви, и могат да доведат до сухота в очите. 

10. Възраст

Напредването на възрастта носи със себе си редица неудобства. За много хора над 55 години синдромът на сухото око е характерно състояние. Обикновено то се бори с продукт за овлажняване, който се предписва от доктор.

11. Неправилна диета

Пълноценното хранене е в основата на доброто здраве. Когато се подлагате на диети, е възможно да лишите тялото си от някои важни за него витамини и минерали. Сухотата в очите най-често се предизвиква от недостатъчен прием на витамин А и Омега-3 мастни киселини. Именно затова при необходимост да спазвате хранителен режим е силно препоръчително той да е изготвен от специалист.

12. Проблеми със затварянето на клепача

Кафяви очи на жена в близък планОтварянето и затварянето на клепача е несъзнателно действие. Понякога е възможно то да се случва неправилно, а вие дори да не подозирате. Ако сте от хората, които страдат от сухи очи, е препоръчително да се обърнете към офталмолог, който да извърши преглед. Той ще прецени дали неприятното усещане се дължи на затруднение със затварянето на клепача, или причината за него е друга.

Възможни усложнения

Сухотата в очите е дискомфорт, който някои хора пренебрегват. Това обаче може да бъде повод за поява на редица усложнения, сред които инфекции или увреждане на очната повърхност. В никакъв случай не позволявайте проблемът да се задълбочи и се консултирайте с доктор още при първи симптоми. Ако не го направите, рискувате да се затрудни изпълнението на някои от ежедневните ви дейности, както и работата ви, ако тя е свързана със стоене пред компютър.

Превенция

Ако вече страдате от това неприятно усещане, е добре да обърнете внимание в какви ситуации се появява то. Така ще съумеете да предприемете правилни мерки, с които да се борите срещу него. В следващите редове ще споделим с вас някои съвети, които могат да ви бъдат от полза за превенция от сухота в очите.

1. Избягвайте причинителите на сухота

В ежедневието си вероятно използвате поне един уред, който причинява синдрома на сухото око. Той може да бъде сешоар, климатик (включително и този в автомобила) или вентилатор. Ако е възможно, намалете тяхната употреба, за да предотвратите появата на това дразнещо чувство.

2. Избягвайте помещенията с ниска влажност

Ниската влажност в помещенията също може да причини дискомфорт в очите. Препоръчително е да закупите уред, който да овлажнява въздуха в стаята, за да протичат дните ви безпроблемно.

3. Носете очила

Носенето на очила е от особено значение за защитата на очите. В случай че често сте пред компютъра, ви съветваме да се сдобиете с очила, чиито стъкла имат специално покритие, което не позволява на вредните лъчи от екрана да дразнят зрението ви. 

Когато сте навън, е важно да носите слънчеви очила. Ако те са с добро качество, могат успешно да предотвратят вредното влияние на слънцето върху очите ви.

4. Спрете тютюнопушенето

Ако сте пушач и искате да избегнете сухотата в очите, е необходимо да спрете тютюнопушенето. По този начин ще помогнете не само на зрението си, но и на всички органи и функции на вашето тяло. Разбира се, препоръчително е да стоите настрана от задимени пространства, когато това е възможно. Дори и да сте непушач, тютюневият дим има влияние върху здравето ви.

5. Пийте повече вода

Приемът на вода е от съществено значение за правилната дейност на организма. Дневните нужди от вода на всеки са индивидуални и зависят от фактори като физическо натоварване, хранителен режим, възраст и други. Повече за адекватен прием на вода може да разберете от Наредба № 1 от 22 януари 2018 г. за физиологичните норми за хранене на населението. Можете и да се допитате до специалист какво количество вода трябва да пиете всеки ден, за да бъдете в добро здраве и да намалите шанса от поява на сухота в очите.

Как да излекуваме сухи очи

Ако сухотата в очите вече е проблем, който пречи на нормалното ви ежедневие, е нужно да предприемете мерки. Преди да го направите, е важно да се консултирате с лекар или фармацевт, който да ви насочи към най-подходящия за вас продукт

Най-честото средство за борба срещу сухотата в очите, което се препоръчва, са изкуствените сълзи. Обикновено се продават в аптеките без рецепта и се справят с дискомфорта бързо. Допитайте се до специалист колко често да ги използвате, за да получите очакваните от вас резултати. Ако капките не помогнат, посетете вашия лекар в най-кратък срок, за да бъде установена причината за проблема и той да бъде решен възможно най-скоро.

Синдромът на сухото око е разпространено състояние, което може да наруши нормалния ви ритъм на живот. За да избегнете неприятното състояние, е необходимо да полагате грижи за зрението си. Препоръчително е и да спазвате насоките, които разгледахме по-горе в статията, за да се радвате на спокойни дни без неприятното усещане.

Още полезна информация на здравна тематика може да откриете в нашия блог.