ДЕКСОФЕН сашета

В наличност
51067
17.53 лв.
Опаковка
20 сашета

Какво представлява Дексофен саше?

Дексофен саше е обезболяващо лекарство от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), което се използва за краткосрочно симптоматично лечение на лека до умерено остра болка. Обикновено става въпрос за болки в мускулите или ставите, болезнена менструация (дисменорея) и зъбобол.

Начин на употреба на Дексофен саше

Прием на Дексофен саше с храна и напитки:

Ако болката е остра, приемайте сашето на гладно, т.е. поне 15 минути преди хранене, тъй като това ще ускори ефекта на лекарството.

Прием на Дексофен саше при деца и юноши:

Не приемайте Дексофен саше, ако сте на възраст под 18 години!

Прием на Дексофен саше при бременност и кърмене:

Информирайте вашия лекар, ако сте бременна или планирате бременност, тъй като Дексофен саше може да не е подходящ за вас. Не приемайте Дексофен саше по време на трети триместър от бременността или по време на кърмене.

Прием на Дексофен саше при шофиране и работа с машини:

Дексофен саше може леко да повлияе на вашата способност за шофиране и работа с машини поради възможна поява на нежелани лекарствени реакции като замаяност, сънливост или зрителни нарушения. Ако забележите появата на подобни ефекти, не шофирайте или не използвайте машини до отшумяване на симптомите.

Прием на Дексофен саше в комбинация с други лекарства:

Не приемайте Дексофен саше, ако сте алергични към някоя от съставките, ако имате астма, ринит, фотоалергични реакции, хронични болести, стомашно-чревни заболявания и други подобни сериозни здравословни проблеми. Ако имате притеснения, непременно се консултирайте с лекар преди започване на прием на Дексофен саше!

Начин на прием на Дексофен саше

Винаги приемайте Дексофен саше точно както е описано в тази листовка или както ви е казал вашият лекар или фармацевт.

Дозата на Дексофен саше зависи от вида, силата и продължителността на болката. Вашият лекар ще определи колко таблетки дневно трябва да приемате и каква да бъде продължителността на терапията.

Препоръчителната доза обикновено е 1 саше (25 mg декскетопрофен) на всеки 8 часа, но не повече от 3 сашета дневно (75 mg).

Ако сте в старческа възраст или страдате от бъбречни или чернодробни проблеми, трябва да започнете лечението с обща дневна доза не повече от 2 сашета (50 mg).

При пациенти в старческа възраст началната доза може да се увеличи до общата препоръчителна дневна доза (75 mg декскетопрофен), ако Дексофен саше се понася добре.

Ако болката е интензивна и се нуждаете от бързо облекчаване, приемете сашето на гладно (поне 15 минути преди хранене), тъй като това ще улесни резорбцията му.

Инструкции за правилна употреба

Разтворете цялото съдържание на сашето в чаша вода и разбъркайте добре, за да улесните разтварянето. Полученият разтвор трябва да се приеме веднага след приготвянето му.

 • Ако сте приели повече от необходимата доза Дексофен саше:

Ако сте приели голямо количество от лекарството, веднага уведомете вашия лекар или фармацевт или отидете в спешното отделение на най-близката болница. Не забравяйте да вземете със себе си опаковката на лекарството или листовката.

Какви са възможните нежелани реакции от прием на Дексофен саше?

Като всички лекарства Дексофен саше може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Възможните нежелани реакции са описани според честотата на проявата им. Описанието е направено отчасти въз основа на нежеланите реакции на таблетната форма на Дексофен. Тъй като Дексофен саше се резорбира по-бързо от таблетките, възможно е актуалната честота на (стомашно-чревните) нежелани реакции да е по-висока.

Таблицата показва колко пациенти могат да получат тези нежелани реакции:

 • Чести нежелани реакции:
  • Засягат от 1 до 10 на 100 потребителя;
 • Нечести нежелани реакции:
  • Засягат от 1 до 10 на 1 000 потребителя;
 • Редки нежелани реакции:
  • Засягат от 1 до 10 на 10 000 потребителя;
 • Много редки нежелани реакции:
  • Засягат по-малко от 1 на 10 000 потребителя.

Чести нежелани реакции:

Гадене и/или повръщане, стомашна болка, диария, храносмилателни проблеми (диспепсия).

Нечести нежелани реакции:

Световъртеж (вертиго), замаяност, сънливост, нарушения на съня, нервност, главоболие, сърцебиене, зачервяване, стомашни проблеми, запек, сухота в устата, газове в корема, кожен обрив, умора, болка, втрисане и тръпки, обща слабост (отпадналост).

Редки нежелани реакции:

Пептична язва, перфорация или кървене на пептична язва (които могат да се проявят като повръщане на кръв и черни изпражнения), прилошаване, високо кръвно налягане, забавено дишане, задържане на течности и периферни отоци (например подути глезени), подуване на ларинкса, загуба на апетит (анорексия), нехарактерно усещане, обрив със сърбеж, акне, повишено потене, болки в гърба, често уриниране, менструални нарушения, проблеми с простатата, отклонения в чернодробните функционални проби (кръвните изследвания), увреждане на клетките на черния дроб, остра бъбречна недостатъчност.

Много редки нежелани реакции:

Анафилактична реакция (реакция на свръхчувствителност, която може да доведе и до загуба на съзнание), открити рани по кожата, устата, очите и гениталната област (синдром на Стивънс-Джонсън и синдром на Лайл), подуване на лицето или подуване на устните и гърлото (ангиоедем), затруднено дишане вследствие стесняване на дихателните пътища (бронхоспазъм), повърхностно дишане, ускорена сърдечна дейност, ниско кръвно налягане, възпаление на панкреаса, замъглено зрение, шум в ушите (тинитус), чувствителна кожа, чувствителност към светлина, сърбеж, бъбречни проблеми, намален брой бели кръвни клетки (неутропения), намален брой тромбоцити в кръвта (тромбоцитопения).

Уведомете вашия лекар незабавно, ако почувствате някакви стомашни или чревни нежелани реакции в началото на лечението (например стомашна болка, киселини или кървене), както и ако преди това сте страдали от някоя от нежеланите реакции поради продължителна употреба на противовъзпалителни лекарства, особено ако сте в старческа възраст.

Спрете употребата на Дексофен саше колкото се може по-скоро след като забележите появата на кожен обрив, лезии по лигавицата на устата или гениталиите, или какъвто и да е признак на алергия.

По време на лечение с нестероидни противовъзпалителни средства са докладвани задържане на течности и оток (особено на глезените и краката), повишено кръвно налягане и сърдечна недостатъчност.

Лекарства като Дексофен саше се свързват с леко повишен риск от инфаркт на сърцето (миокарден инфаркт) или мозъчно-съдов инцидент (инсулт).

При пациенти с нарушения на имунната система, които засягат съединителната тъкан (системен лупус еритематодес или смесена съединителнотъканна болест), противовъзпалителните лекарства могат рязко да повишат температурата, да причинят главоболие и скованост на врата.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Съставът на Дексофен саше

Активното вещество е декскетопрофен (като декскетопрофен трометамол) и всяко саше съдържа 25 mg от него.

Другите съставки са амониев глициризат, неохесперидин-дихидрохалкон, хинолиново жълто (Е104), аромат лимон, захароза и силициев диоксид, колоиден хидратиран.

Всяко саше съдържа 2,40-2,44 g захароза с колоиден силициев диоксид.

Дексофен саше съдържа захароза. Ако имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с вашия лекар преди да приемете това лекарство.

Често задавани въпроси, свързани с употребата на Дексофен саше

Колко сашета се съдържат в една опаковка Дексофен саше?

В една опаковка има 20 сашета.

Какво представлява едно саше?

В едно саше се съдържа лимоненожълти оцветени гранули, които се разтварят във вода.

Свързани продукти
Още от BERLIN-CHEMIE
 1. ФАСТУМ гел
  ФАСТУМ гел
  от 7.64 лв.
 2. МИГ-400 таблетки
  МИГ-400 таблетки
  4.66 лв.
 3. ГРИПВИС спрей за гърло
  ГРИПВИС спрей за гърло
  13.94 лв.
 4. КУИКС софт спрей
  КУИКС софт спрей
  9.42 лв.

Phone icon 0882 444 666
Понеделник ÷ Петък: 9:00 ÷ 18:00 часа

 
Сигурно плащане с карта
Сигурно плащане с карта

mastercard

Сигурно плащане с карта

maestro

Плащане чрез наложен платеж

наложен платеж

Плащане по банков път

банков превод

Цените са в Български лева с включен ДДС
Copyright© 2024 epharm.bg