ЕКЗОДЕРИЛ разтвор

В наличност
2229 51485
от 10.97 лв.
Опаковка
 • 10 мл
 • 20 мл

ЕКЗОДЕРИЛ разтвор (EXODERIL cutaneous solution)

Какво представлява Екзодерил разтвор и за какво се използва?

Екзодерил разтвор представлява медикамент за лечение на кожни гъбички и гъбички по краката под формата на капки, който се продава и използва без лекарско предписание. Продуктът съдържа нафтифин, или по-точно нафтифинов хидрохлорид, който е изключително подходящ при поява на гъбички, подуване, излющване, зачервяване или сърбящи мехури между пръстите и долната част на ходилата, както и по ноктите. Също така употребата му е препоръчителна при бактериални инфекции, както и е ефикасно средство срещу дрожди, плесени и др. Нафтифинът представлява препарат с противогъбично действие, предназначен за лечение на гъбични инфекции по кожата, и поради високата си ефективност срещу това неприятно състояние, веществото е и основната съставка в Екзодерил разтвор.

Какво трябва да знаете преди да започнете с употребата на Екзодерил разтвор?

Не бива да използвате Екзодерил, ако сте алергични към нафтифин или пропиленгликол, както и ако сте получавали странични реакции при употреба на продукти, в чийто състав тези вещества се съдържат. 

Препаратът е предназначен само за външно приложение върху кожата и не бива да влиза в контакт с очите и устата. Не прилагайте Екзодерил върху отворени рани, тъй като етанолът в състава му може допълнително да влоши състоянието им и да предизвика още по-голяма болка.

Не са известни данни за взаимодействието на Екзодерил с други лекарства, както и противопоказания при бременност и кърмене, ако препаратът се прилага правилно. При поява на първите нежелани реакции или ако те продължават дълго време, свържете се с личния си лекар.

 

Как се прилага Екзодерил разтвор?

Екзодерил 1% разтвор се прилага върху засегнатите области веднъж дневно директно от опаковката или с помощта на памук. Тези части от кожата трябва да бъдат почистени и подсушени внимателно преди да се нанесе медикамента. Важно е да знаете, че разтворът ще потуши симптомите ви бързо и ефективно, но е необходимо да продължите лечението с него 2 седмици след отшумяването им, тъй като гъбичките са упорити микроорганизми и по този начин ще предотвратите тяхната повторна поява. Преди и след лечението на гъбична инфекция, ноктите трябва да се поддържат възможно най-къси, а тяхната повърхност да бъде изпилена. Гъбичните инфекции на ноктите трябва да бъдат лекувани в продължение на няколко месеца до израстването на здрав нокът.

За да бъде излекувана гъбичната инфекция (микоза) възможно най-бързо, трябва да сте наясно със следните факти:

 • Микроорганизмите, причиняващи гъбичната инфекция, могат да се прикрепват към части от облеклото, които са в контакт със засегнатите области. Ето защо дрехите, както и кърпите, с които се подсушавате след баня, задължително трябва да се сменят ежедневно;
 • Нормалната и особено сухата кожна повърхност е най-добрата защита срещу гъбични инфекции. Избягвайте да носите тесни и непроветриви дрехи, както и да оставяте засегнатите участъци от тялото влажни, тъй като това е идеалната среда за развитие и размножаване на вредните микроорганизми;
 • Ако имате гъбична инфекция на краката, не ходете боси, защото по този начин няма вероятност да предадете инфекцията и на други хора около вас; 
 • Не посещавайте сауна, обществени басейни, парна баня или други места, до които хората имат достъп боси, докато гъбичната инфекция не се изчисти напълно.

 

Какъв е съставът на Екзодерил разтвор?

Основното активно вещество е нафтифинов хидрохлорид, като в 1 ml от продукта се  съдържат 10 mg от него. Другите съставки са пропиленгликол, етаноли дестилирана вода.

 

Възможна ли е поява на странични ефекти и нежелани реакции?

Възможна е появата на усещане за дискомфорт след употреба на мястото на прилагане, а усещане за сухота, зачервяване и затопляне също могат да се появят понякога. Нежеланите реакции винаги са обратими и обикновено не изискват да спрете с лечението, защото отшумяват след края му. Но ако забележите подобни странични ефекти, или те продължават дълго време, задължително информирайте вашия лекар или фармацевт.

Често задавани въпроси, възникващи при употребата на Екзодерил

Как действа Екзодерил?

Важно е да се отбележи, че нафтифинът в състава му успешно се справя с вредните дерматофити, най-често причиняващи гъбички, като директно ги убива, а не просто облекчава за момент симптомите от тяхната поява. Затова е важно да продължите лечението 2 седмици след края на инфекцията, за да не се появят отново. 

Как изглежда продуктът Екзодерил разтвор?

Разтворът е бистър и почти безцветен. Всички противогъбични продукти Екзодерил са за външно приложение, като освен разтвор, медикаментът се продава под формата на крем или лак, в зависимост от вашите предпочитания. 

Какво количество от продукта има в опаковка?

Екзодерил разтвор се предлага в две удобни опаковки - от 10 ml и от 20 ml.

Как се съхранява Екзодерил разтвор?

Продуктът е добре да се държи на температура под 30°С, както и на място, до което децата нямат пряк достъп. Следете внимателно и за неговия срок на годност и не го употребявайте след изтичането му. Разтворът е годен за употреба половин година след отварянето му, ако е съхраняван на температура под 25°С.

Продуктът подходящ ли е за деца?

Препоръчително е Екзодерил разтвор да се използва след 18-годишна възраст, тъй като липсват достатъчно данни и изследвания за действието му върху организма на деца и юноши.

Вижте още противогъбични лекарства, за локално приложение върху нокти.

Още от EXODERIL
 1. ЕКЗОДЕРИЛ крем
  ЕКЗОДЕРИЛ крем
  от 10.50 лв.
 2. ЕКЗОДЕРИЛ лак 2 в 1
  ЕКЗОДЕРИЛ лак 2 в 1
  24.55 лв.
 3. ЕКЗОДЕРИЛ Макси Лак 5%
  ЕКЗОДЕРИЛ Макси Лак 5%
  33.47 лв.

Phone icon 0882 444 666
Понеделник ÷ Петък: 9:00 ÷ 18:00 часа

 
Сигурно плащане с карта
Сигурно плащане с карта

mastercard

Сигурно плащане с карта

maestro

Плащане чрез наложен платеж

наложен платеж

Плащане по банков път

банков превод

Цените са в Български лева с включен ДДС
Copyright© 2024 epharm.bg