ЕЛДА Био семена за кълнове Dary Natury
ЕЛДА Био семена за кълнове Dary Natury
Кълновете от елда са богати на витамин B-комплекс, калий, фосфор, калций и лецитин, които подпомагат намаляването на нивата на лошия холестерол (LDL). Със своето високо съдържание на желязо, кълновете от елда повлияват добре състояния като анемия и инфекции, подсилват дейността на червата и стимулират апетита. Елдата е добър източник на биофлавоноида рутин, който укрепва стените на капилярите и помага за намаляване на високото кръвно налягане. Пресните кълнове са чудесна добавка към зърнени закуски, мюслита, салати, сурови енергийни барове, мъфини и други. Кълновете от елда са полезни за хора с наднормено тегло и затлъстяване. Те регулират нивото на холестерола и съдържат протеини и въглехидрати, които лесно се усвояват.
- Стимулират работата на имунната система
- Борят се със свободните радикали и забавят процесите на стареене
- Регулират нивата на холестерола и подпомагат отслабването
- Съдържат омега-3 мастни киселини, които помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
- Подпомагат нормалното функциониране на нервната система, синтеза на хемоглобин и метаболизма
- Регулират високото кръвно налягане
- Не повишават чувствително нивата на кръвната захар
- Почистват организма от натрупаните токсини
- Подобряват здравето на стомашно-чревния тракт
- Предпазват от слепването на тромбоцитите и окисляването на холестерола
- Подобряват еластичността на кожата и състоянието на косата.
Съставки:
- Семена от елда 100% (продукт от биологично земеделие).
Начин на употреба:
- В домашни условия кълновете се приготвят по следния начин: Вземете плоска чиния, постелете я с марля или друг водопоглъщащ материал. Върху марлята се поръсват семена на един слой и се заливат с вода, за предпочитане преварена и хладка. Марлята трябва да е винаги мокра. Поставете семената на топло и тъмно място. Кълновете се появяват след 2-4 дни. За груби семена като грах, соя, нахут и др., или семена с черупки като тиквени и слънчогледови, кълновете се нарязват преди консумация, а фините семена се използват цели.
- Сложете елдата в избрания от вас съд. Елдата не трябва да бъде повече от 2 см в съда. Изплакнете и филтрирайте, докато водата стане чиста.
- Залейте елдата с вода, така че да е изцяло покрита, и я оставете да кисне за 2-3 часа.
- Сложете елдата в голяма цедка и изплакнете добре.
- Оставете измитата елда в цедката, за да покълне. Покрийте с влажна марля, за да не изсъхне и да преминава въздух. Навлажнявайте от време на време. Поставете на тъмно място при стайна температура.
- Кълновете трябва да растат около 0.3-2 см, което обикновено отнема около два дни. Дори и малки издънки да се показват, елдата е вече "оживяла" и възвръща своите лечебни свойства. Покълналата елда може да се яде дори след 15 часа.