ФАВИО таблетки Healthy Life

В наличност
40909
19.28 лв.
Опаковка
60 таблетки
Баркод (EAN)
3800225500227

ФАВИО Мултивитамини за диабетици

FAVIO

 

Нарушеният глюкозен обмен при диабетиците и хората в преддиабетно състояние е причина за възникването на специфичен недостиг на витамини и минерали. Това определя необходимостта от допълнителния им прием. Фавио е специализирана мултивитаминна формула. Тя цели да покрие дневните нужди от витамини, минерали и микроелементи, необходими за поддържане на нормалните функции в организма в състояние на нарушен глюкозен обмен. Формулата, обогатена с алфа липоева киселина и лутеин, е специално предназначена за:

 • Диабетици и хора в преддиабетно състояние;
 • Предразположени към диабет.

Предимства:

 • Фавио спомага за постигането на оптимална антиоксидантна защита и регулиране нивата на кръвната захар, благодарение на богатата комбинация от алфа липоева киселина и лутеин в съчетание с 20 витамини и минерали.
 • Хромът, магнезият и алфа липоевата киселина подобряват инсулинния и енергиен обмен на организма. В комбинация трите съставки притежават взаимно подсилващо действие и съдействат постигането на баланс при обменните процеси. Това е особено важно за правилното функциониране на нервите и кръвоносните съдове. По този начин могат да се намалят неблагоприятните последици, като изтръпване и отслабване чувствителността на крайниците, характерни за диабета.
 • Фавио осигурява препоръчителното количество дневен прием на лутеин. Множество изследвания сочат, че приемът на 6 мг лутеин дневно понижава риска от увреждания на зрителния орган.

При наличие на захарен диабет клетките на организма стареят много бързо и се разрушават постепенно. Затова е необходим приемът на богат комплекс антиоксиданти. Антиоксидантите спомагат блокирането на вредните отпадни химични продукти (т.нар. свободни радикали) в организма. По този начин се възпрепятства разрушаването на клетката.

Алфа липоевата киселина: Подобрява глюкозния обмен. Алфа липоевата киселина отговаря за енергийния обмен на клетката, като подпомага превръщането на глюкозата в енергия. Това води до понижаване нивата на кръвна захар. Осигурява мощна антиоксидантна защита. Алфа липоевата киселина е сред най-силните антиоксиданти. Тя благоприятства неутрализирането на свободните радикали. За разлика от повечето познати антиоксиданти, алфа липоевата киселина има и уникалното свойство да действа във водна и мастна среда. Така тя се дистрибутира до всички части на тялото, което я прави изключително ценна. Често срещано увреждане в резултат на диабета е появата на изтръпване, безчувственост или изгаряща болка в крайниците.

Алфа липоевата киселина намалява проявите на тези симптоми,благодарение на следните си функции:

• Подобрява глюкозния обмен и усвояването на необходимите количества енергия от нервната клетка;

• Намалява вредното въздействие на радикалите върху клетките. По този начин се запазват нормални функциите на периферните нерви и се намалява риска от клетъчно увреждане;

• Предпазва и стимулира действието на антиоксидантните витамини С и Е.

Какво е въздействието на лутеина?

При диабетно състояние зрението е изложено на сериозна опасност от увреждане. Това се дължи на високите нива на кръвна захар, които са предпоставка за значително увеличение на свободните радикали в организма. Затова е важен ежедневният прием на лутеин. Освен силен антиоксидантен ефект, растителният екстракт от лутеин:

• оказва благоприятно действие върху зрителните функции;

• забавя процесите на увреждане на зрителния нерв.

Съчетанието на хром и биотин:

Множество клинични проучвания доказват благоприятното въздействие на комбинацията хром пиколинат и биотин върху глюкозния обмен. Двата елемента имат взаимноподсилващо действие и спомагат за:

 • намаляване нивата на лошия холестерол;
 • подобряване на мастния обмен, често проблемен при хора с диабет.

Хромът стимулира активността на инсулина и понижава кръвната захар.

Биотинът съдейства за превръщането на глюкозата в енергия и усвояването й от мускулните и нервни клетки.

Ролята на В витамините при диабет:
В групата на В витамините влизат общо 8 витамина: Тиамин (В1), Рибофлавин (В2), Ниацин (ВЗ), Пиридоксин хидрохлорид (В6), Фолиева киселина (В9), Цианокобалтамин (В12), Пантотенова киселина (В5) и Биотин (В7). Те имат огромно значение за правилното функциониране на нервната система. Така например В витамините спомагат за понижаването на кръвната захар, като благоприятстват усвояването на мазнините, протеините и захарите. Витамините от В групата отговарят за превръщането на хранителните вещества в усвоима клетъчна енергия.

 • Витамин В1 е важен за обмяната на веществата, спомага сърдечната дейност и влияе положително върху концентрацията, ендокринната и храносмилателната система. Витамин В1 има и антиоксидантно действие.
 • Витамин В2 участва в производството на червени кръвни телца, подсилва имунната система и улеснява работата на отделителната система.
 • Витамин В6 в комбинация с В12 и фолиева киселина спомага за предотвратяване уврежданията на бъбреците - едно от най-често срещаните усложнения при диабет. Алфа липоевата киселина и Вб съдействат за понижаване на риска от увреждане на периферните нерви. Витамин В6 спомага за нормализиране секрецията на инсулин и е препоръчителен при високи нива на кръвно налягане, артрити, лесна уморяемост. Витамин В12 спомага за нормалното функциониране на нервните клетки.
 • Ниацинът спомага функциите на задстомашната жлеза (панкреаса), отговорна за секрецията на инсулин. В комбинация с витамин В2 има положително въздействие и върху зрението.

Въздействието на останалите витамини и минерали върху диабета:

 • Витамините Е и С са мощни антиоксиданти. Витамин Е подпомага действието на инсулина. Той е отговорен и за намаляването на вредните влияния върху сърцето. Това е изключително ценно за диабетиците, тъй като при тях рискът от развитие на сърдечно заболяване е много висок. Витамин С способства за по-лесното проникване в клетките на инсулина. Това директно повлиява обменните процеси и понижава нивата на кръвната захар.
 • Цинкът спомага за повишаване на съпротивителните сили на организма към външни инфекции. Това е изключително важно за болните от захарен диабет, тъй като при тях рискът от развитие на инфекциозни заболявания е много висок.
 • Селенът допринася за повишаване на общата антиоксидантна защита. Освен това селенът има антитоксичен ефект и регулира функцията на щитовидната и задстомашната жлеза.

Състав:

  Количество на прием Дневна норма %
Витамин А 800 µг 50%
Витамин С 120 мг 200%
Витамин 5 µг 50%
Витамин Е 30 мг 100%
Витамин В1 1.4 мг 93%
Витамин В2 1.6 мг 94%
Ниацин 18 мг 90%
Витамин В6 2 мг 100%
Фолиева киселина 400 µг 100%
Витамин В12 10 µг 167%
Биотин 150 50%
Пантотенова киселина 6 мг 60%
Калций 200 мг 20%
Йод 100 µг 67%
Магнезий 200 мг 100%
Цинк 15 мг 100%
Селен 60 µг 85%
Манган 1 мг 50%
Хром 100 µг 84%
Калий 100 мг 3%
Алфа липоева киселина 100 мг +
Лутеин 6 мг +

При нас ще откриете основни витамини и минерали в специално разработена формула за диабетици. В ePharm ще откриете и богат асортимент от хранителни добавки за всички нужди.

Phone icon 0882 444 666
Понеделник ÷ Петък: 9:00 ÷ 18:00 часа

 
Сигурно плащане с карта
Сигурно плащане с карта

mastercard

Сигурно плащане с карта

maestro

Плащане чрез наложен платеж

наложен платеж

Плащане по банков път

банков превод

Цените са в Български лева с включен ДДС
Copyright© 2024 epharm.bg