КЕЛТСКА МОРСКА СОЛ финна Mattisson Healthstyle
КЕЛТСКА МОРСКА СОЛ финна Матисън Хелтстайл
CELTIC SEA SALT La Fleur de Sel Mattisson Healthstyle
Келстката финна морска сол има най-ниското съдържание на натрий - 89,7% от всички налични соли. Това я прави по-мека и по-деликатна за организма от другите соли. Предимството на тази нерафинирана сол е, че е с по-изразен вкус и тялото има нужда от много по-малко количество от нея, отколкото от обикновената готварска сол. Келтската морска сол има сив цвят, защото се смесва с различни глинести минерали и не се измива. Следователно тя е по-богата на минерали от другите форми на сол. Fleur de sel (цвете на солта) е най-горният, много тънък слой от басейните, в които се извлича едрата келтска морска сол. Солта Fleur de sel няма контакт с глинестата почва и е много по-бяла на цвят. Fleur de sel също е богата на минерали, като съдържа по-малко натрий от едрата келтска морска сол. Цветето на солта има формата на кристали и люспи и дори една малка щипка може да придаде красив вид на ястието, да подобри вкуса му и да го облагороди с хрупкава текстура. По-бавното разтваряне е друго уникално свойство, заради което тази сол се цени в кулинарията. Така стимулира апетита и увеличава производството на ензими, необходими за смилането на храната. Това ускорява храносмилането и не се появяват ферментационни и гнилостни процеси. Добавя се към месни ястия, риба, салати и десерти. Основното предимство на Fleur de sel пред обикновената морска сол, която се извлича от напълно изпарена морска вода, са деликатният вкус и аромат. Цветето на солта е уникално и с това, че има високо съдържание на влага (в някои случаи - до 10%). Това означава, че отнема малко повече време, за да се разтвори в устата и да задържи вкуса, отколкото стандартната готварска сол. Fleur de sel е финален щрих към приготвянето на ястието. За да не загуби ефекта си, не трябва да се нагрява. С тази сол храната се подправя непосредствено преди сервиране. Цветето на солта носи много фини йодирани вкусове, с които се подчертава вкуса на приготвената храна. Fleur de sel е подобрител и на вкуса на някои десерти. С него може да се посоли брауни, крем карамел, сладолед, черен шоколад и други сладкиши.
Състав:
Сол | 80 g |
Калций | 0.2 g |
Хлорид | 54 g |
Желязо | 0.8 g |
Калий | 0.22 g |
Магнезий | 0.8 g |
Сулфат | 0.7 g |
Цинк | 0.3 g |