Кинон D3 таблетки VALENTIS

В наличност
55144
20.66 лв.
Опаковка
30 таблетки

Кинон Д3 таблетки ВАЛЕНТИС

KINON D3 tablets VALENTIS

 

В човешкото тяло всички органи и системи са тясно свързани. Нормалното функциониране на една система повлиява правилното функциониране на другите системи. В човешкото тяло постоянно се извършват процеси на произвеждане и разграждане, балансът между които е от особено значение при формирането и поддържането на нормална костна тъкан. Костната тъкан е съставена от костни клетки и твърдо междуклетъчно вещество (матрикс), минерализирано с калциев фосфат и калциев карбонат, които придават здравината на костите. Костните клетки, наречени остеокласти, разрушават остарялата и увредена костна тъкан. Друг тип клетки - остеобласти - произвеждат и формират нова костна тъкан. Растежът и минерализацията на костите са най-интензивни през детството и юношеството. Максимално костно тегло се достига около 30 годишна възраст. По-късно теглото на костите намалява. При жените загубата на костна плътност се засилва от хормонални промени преди и по време на менопаузата. Точният баланс между процеса на остеокласт - инициираното разграждане и изграждане на кости от остеобластите е много важно за здравето. Той може да се наруши не само поради липса на калций или хормонален дисбаланс, но също и поради дефицит на специфични витамини и микроелементи в хранителната диета или поради тяхната слаба усвоимост. Ако това продължи дълго време, костите губят плътност и тегло, стават по-крехки и често се чупят дори от лека травма. Това състояние се нарича остеопороза или така наречената "тиха епидемия". То се развива незабелязано и човек разбира, че има този проблем, само при счупване на някоя кост. Според информация от Международната Фондация по Остеопороза, заболяването се развива при една от всеки три жени и при един от всеки петима мъже на възраст над 50 години. Твърди се, че възможността от развитие на остеопороза зависи от количеството минерали в костите, които се натрупват в по-млада възраст. Поради тази причина е много важно не само да получаваме калций с храната, но също и да имаме нормален калциев метаболизъм в нашия организъм на всяка една възраст.

Роля на витамин К в процеса на минерализация

 • Витамин К играе важна роля в процеса на минерализация, тъй като активира остеокалцина, освобождаван от остеобластите, който е в състояние да свързва калция и да го натрупва в костите. Ако белтъкът не е активиран правилно, той не свързва калция и минералът остава като излишък в кръвта. Има проучвания, които показват, че недостигът на витамин К и калциевият излишък в кръвния поток може да доведе до образуване на натрупвания от калций по стените на кръвоносните съдове, което допринася за тяхната калцификация.
 • Човешкото тяло не натрупва витамин К. Съвсем малки количества могат да бъдат открити в черния дроб и костите. Те са достатъчни само за няколко дни.
 • Витамин К може да липсва в тялото в случай на ненормално усвояване (особено при продължителен прием на антибиотици и антикоагуланти). Освен това нуждата от този витамин за поддържане здравето на костите може да бъде по-голяма от количеството, което обикновено се приема с храната.
 • Витамин К постъпва в две форми: Витамин К1 (филохинон), които се открива в растенията, и витамин К2 (менахинон), който се среща в месата, яйчния жълтък и млечните продукти. Най-много витамин К2 се съдържа в един японски хранителен продукт от ферментирала соя. Витаминът, също така, се синтезира от чревната микрофлора на организма.
 • Твърди се, че менахинон-7 (формата на витамин К2) остава по-дълго в кръвния серум, отколкото всяка друга от формите на витамин К. Усвоява се много добре от човешкия организъм.
 • Доказано е, че витамин К участва в процеса на минерализиране на костите и е важен за нормалното им състояние, тяхната структура, изграждане и поддръжка.
 • Витамин К участва в активирането на остеокалцина, който има способността да свързва калция и се произвежда от остеобластите, като по този начин подпомага процеса на костна минерализация. При липса на витамина, белтъкът, свързващ калция, става неактивен, което нарушава процесите на минерализация в костите.
 • Проучванията са показали, че липсата на витамин К2 в организма или слабата му усвоимост повлиява загубата на костна маса, повишава риска от остеопороза и чупливост на костите. Затова е важно човешкият организъм да получава достатъчно количество от него.
 • Установено е, че витамин К2 участва в активирането на матриксния Gla белтък (MGP), който инхибира натрупването на калций в аортата и други кръвоносни съдове. При проучвания е доказано, че недостигът на витамина моме да причини сърдечносъдова калцификация.
 • Обобщаващо проучване, проведено в продължение на повече от 10 години с участието на 4807 възрастни хора (на възраст 55 и повече години) е показало, че по-големият прием на витамин К2 е свързан с по-ниска степен на калцифициране на аортата и съответно по-ниска честота на проява на коронарна болест на сърцето.

Роля на витамин D в процеса на минерализация

 • Произведен в кожата или приет с храната, витамин D се пренася чрез лимфната система във венозната циркулация и може да бъде съхранен и след това освободен от мастните клетки. Витамин D в циркулацията е свързан във витамин-D-свързващ белтък, който го транспортира до черния дроб, където витаминът се преобразува до 25-хидроксивитамин D. Тази негова форма е биологично неактивна и трябва да бъде преобразувана в бъбреците до биологично активна. Серумният фосфор, калций и фибробластните растежни фактори могат да повишат или да понижат продукцията на биологично активен витамин D, който подобрява калциевата абсорбация в тънките черва чрез повишаване експресията на епителните калциеви канали. Само 10% - 15% от приетия с храната калций и около 60% от фосфора могат да се абсорбират при липса на витамин D.
 • Биологично активният витамин D също помага за индуциране зреенето на остеокластите. Зрелите остеокласти отстраняват калция и фосфора от костите, поддържайки нивата им в кръвта. Адекватните нива на двата минерала подпомагат минерализацията на скелета.

Факти за витамин D

 • Витамин D3 (холекалциферол) е мастноразтворим витамин. Може да се приеме от храни с животински произход, но количествата му там не са големи. Повечето витамин D3 се съдържа в по-мазните риби (сьомга, херинга, змиорка), яйчния жълтък, черния дроб, маслото и сиренето.
 • Витамин D3 може да бъде синтезиран в по-дълбоките епидермални слоеве на човешката кожа под влияние на ултравиолетовата (UV-В) слънчева радиация и топлина. Дефицит на витамина обикновено не се наблюдава при хората, живеещи около екватора, където не липсва слънчева светлина през цялата година.
 • Има няколко причини, водещи до недостиг и дефицит на витамин D при възрастни: генетични фактори, хранителни навици, липса на достатъчно слънчева светлина или слънцезащита и нарушения на определени телесни функции. Повече витамин D е нужен при някои заболявания на черния дроб и бъбреците, както и понижена резорбция на червата, особено при по-възрастни пациенти. Също така се предполага, че затлъстяването намалява наличните количества витамин D, тъй като той е извлечен в телесните мазнини.
 • Според оценката на най-новите научни доказателства за скелетни и нескелетни ефекти на витамин D, практическото ръководство за добавяне на витамина при Централноевропейската популация препоръчва дневен прием за възрастни от 800 - 2000 IU (20 - 50 μg). Препоръчва се допълнителен прием през цялата година, ако синтезът на витамина не е гарантиран през лятото, особено при хора в старческа възраст.
 • Тежкото и продължително предозиране на витамин D може да бъде опасно. Поради това експертите на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) оценяват безопасността при употреба на витамина. Те смятат, че количество от 4000 IU (100 μg) без проблем може да се използва ежедневно от възрастни, хора в старческа възраст и деца над 11 години. За зрели индивиди и хора в старческа възраст със затлъстяване, най-високият среден дневен прием на витамин D, който не води след себе си риск от нежелани ефекти, е 10 000 IU (1250 μg).
 • Необходим е адекватен прием на витамин D, за да се постигне количеството, достатъчно за нормалната костна и зъбна минерализация през цялото детство и юношество и за поддържане на костите при възрастни и пациенти в старческа възраст. Ниското количество на витамина води до намаляване на костното минерално натрупване при деца и юноши, ускорява загубата на костна плътност и увеличава риска от развитие на остеопороза.
 • Основната физиологична функция на витамин D е да поддържа концентрациите на серумния калций и фосфор в диапазон, необходим за протичане на клетъчните процеси, невромускулната функция и втвърдяването на костите. Витаминът осъществява тези свои функции чрез повишаване ефективността на тънките черва за абсорбиране на калций и фосфор от храната и чрез мобилизиране на двата минерала от костите.
 • Установено е, че витамин D допринася за поддържане нормалната функция на мускулите. Мускулната слабост е свързана със Синдром на дефицит на витамина. Клиничните симптоми на индуцирана от липса на витамин D миопатия включват мускулна слабост, дифузна болка в мускулите и увредена походка
 • Витамин D, също така, повлиява имунитета. Ангажиран е с нормалното функциониране на имунната система и модулира отговора при възпаления.

Значението на витамините К и D е извън всякакво съмнение, но не всички аспекти на тяхното действие са изследвани напълно. Учените продължават да провеждат проучвания с цел да се определи пълното значение на тези витамини за човешкото тяло. Кинон Д3 е хранителна добавка за костите. Витамин К и витамин D допринасят за поддържане нормалното им състояние.

Състав на 1 таблетка:

 • Кинон (менахинон-7 - витамин К2, извлечен от соя чрез ферментация) - 100 μg (133 от ПДП);
 • Витамин D3 (холекалциферол) - 10 μg (200% от ПДП).

Начин на употреба:

 • Препоръчва се възрастни да приемат 1 таблетка на ден по време на хранене.
 • Не превишавайте посочената препоръчителна доза.
 • Хранителните добавки не трябва да се използват като заместител на разнообразното хранене.
 • Много важно е балансираното хранене и здравословния начин на живот.
 • Моля, консултирайте се с Вашия лекар преди да вземете Кинон D3, ако сте на перорално противосъсирващо лечение.
Още от VALENTIS
 1. ВИТАМИН D3 капки Oilesen
  ВИТАМИН D3 капки Oilesen
  7.56 лв.
 2. СИГНОН капсули VALENTIS
  СИГНОН капсули VALENTIS
  26.18 лв.
 3. КАЛЦИКИНОН капсули VALENTIS
  КАЛЦИКИНОН капсули VALENTIS
  26.46 лв.
 4. ФЛЕКСУС БУУСТЕР капсули VALENTIS
  ФЛЕКСУС БУУСТЕР капсули VALENTIS
  27.80 лв.
 5. КИНОН таблетки VALENTIS
  КИНОН таблетки VALENTIS
  15.56 лв.

Phone icon 0882 444 666
Понеделник ÷ Петък: 9:00 ÷ 18:00 часа

 
Сигурно плащане с карта
Сигурно плащане с карта

mastercard

Сигурно плащане с карта

maestro

Плащане чрез наложен платеж

наложен платеж

Плащане по банков път

банков превод

Цените са в Български лева с включен ДДС
Copyright© 2024 epharm.bg