ОКЛИС сашета Bestamed

В наличност
64911 61882
от 12.47 лв.
Опаковка
 • 10 сашета
 • 20 сашета

ОКЛИС

OKLYS

 

ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор принадлежи към групата лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Използва се за лечение на болка: мускулна (навяхвания и разтежения) и костни заболявания с болка и възпаление, главоболие, зъбобол, следоперативна болка, периодична болка.

ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор е подходящ и за лечение на ревматоиден артрит (включително ювенилен ревматоиден артрит), анкилозиращ спондилит, артроза и други остри или хронични ревматични процеси, на меките тъкани при навяхвания и разтежения, висока температура и възпаления, които съпътстват състояния като фарингит, тонзилит, ушни инфекции и др., първична дисменорея и т.н..

Не приемайте ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор:

 • Ако сте алергични (свръхчувствителни) към ибупрофен или някоя от останалите съставки на ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор;
 • Ако сте алергични към други лекарствени продукти като ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни средства. Реакциите могат да включват: кожен обрив със сърбеж, подуване на лицето, устните или езика, секреция от носа, затруднено дишане или астма;
 • Ако сте имали стомашна язва или кръвоизлив, дуоденална язва или сте страдали от перфорация на храносмилателната система;
 • Ако сте имали тежка сърдечна недостатъчност;
 • Ако сте в третия триместър на бременността;
 • Ако имате тежко чернодробно или бъбречно заболяване.

Използвайте ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор много внимателно

 • Ако имате или сте развили язва, кръвоизлив или перфорация на стомаха или дванадесетопръстника, проявяващи се като силна или персистираща болка в корема или тъмни изпражнения, или дори без предварителни предупредителни симптоми. Този риск е по-висок, ако лекарството е използвано във високи дози и за продължително лечение на пациенти с анамнестични данни за пептична язва и при пациенти в старческа възраст. В тези случаи Вашият лекар може да прецени възможността да Ви предпише лекарство за предпазване на стомаха;
 • Ако едновременно с него приемате лекарствени продукти, които изменят кръвосъсирването, например перорални антикоагуланти или лекарства, потискащи тромбоцитната агрегация от вида на ацетилсалициловата киселина. Важно е да се отбележи също така, че употребата на други лекарствени продукти би могла да повиши риска от кръвоизливи, например кортикостероиди и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин;
 • Ако страдате от болест на Крон или улцерозен колит, лекарствените продукти като ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор могат да повлияят на тези патологии;
 • Ако сте страдали от бъбречно или чернодробно заболяване;
 • Ако сте страдали от сърдечно заболяване или хипертония (високо кръвно налягане);
 • Ако страдате от фенилкетонурия (вродено заболяване, което влияе на метаболизма);
 • Ако имате отоци (задържане на течности);
 • Ако страдате от астма или друго респираторно заболяване;
 • Ако лекувате инфекция, тъй като ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор може да маскира високата температура, която е важен признак при нея;
 • Ако страдате от сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване, ако сте на възраст над 65 години или е необходимо да приемате лекарството продължително време (повече от 1 до 2 седмици), Вашият лекар може да извършва редовни прегледи с определена от него честота.

Предпазни мерки, свързани със сърдечносъдовата система

Лекарствени продукти като ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор могат да бъдат свързани с умерено повишаване на риска от сърдечни („инфаркт на миокарда“) или мозъчни удари. Този риск е по-вероятен, когато лекарството се използва във високи дози и при продължително лечение. Не надвишавайте препоръчителната доза или продължителност на лечението.

Ако имате проблеми със сърцето, анамнестични данни за мозъчни удари или смятате, че може би сте изложени на риск да получите такива патологии (например, имате високо кръвно налягане, страдате от диабет, имате висок холестерол или сте пушач), първо трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

Също така това лекарство може да предизвика задържане на течности, особено при пациенти със сърдечна недостатъчност и/или високо кръвно налягане (хипертония).

Прием на други лекарства

Уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарствени продукти, включително такива, които се отпускат без рецепта, тъй като може да се наложи лечението с тях да бъде спряно или дозата им да бъде коригирана.

Лекарствените продукти, изброени по-долу, могат да окажат влияние и следователно не трябва да се приемат с ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор, без предварителна консултация с Вашия лекар:

 • Други нестероидни противовъзпалителни средства;
 • Варфарин, тиклопидин или други лекарствени продукти, използвани за „разреждане“ на кръвта и с противосъсирващо действие;
 • Литий (лекарствен продукт, използван за лечение на депресия). Вашият лекар може да коригира дозата на това лекарство, както е необходимо;
 • Метотрексат. Вашият лекар може да коригира дозата на това антиметаболитно лекарство по съответния начин (то забавя растежа на някои клетки, произвеждани в организма);
 • Мифепристон. ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор не трябва да се приема 8-12 дни след приложение на мифепристон, тъй като ефекта на последния може да се намали;
 • Дигоксин или сърдечни гликозиди (използвани за лечение на сърдечни заболявания);
 • Хидантоини като фенитоин (използвани за лечение на епилепсия);
 • Сулфамиди като сулфаметоксазол и ко-тримоксазол (използвани за лечение на някои бактериални инфекции);
 • Кортикостероиди като кортизон и преднизолон;
 • Диуретици (лекарствени продукти, използвани за увеличаване отделянето на урина);
 • Флуконазол (лечение на гъбични инфекции);
 • Пентоксифилин (периферен вазодилататор);
 • Пробенецид (използван при пациенти с подагра или заедно с пеницилин при инфекции);
 • Антибиотици от групата на хинолоните, например норфлоксацин;
 • Сулфинпиразон (при подагра);
 • Сулфонилуреи като толбутамид (при диабет);
 • Такролимус (използван при пациенти с органна трансплантация с цел предотвратяване отхвърляне на органа);
 • Зидовудин (противовирусен лекарствен продукт при СПИН).

Прием на ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор с храна, напитки и алкохол

Приема се самостоятелно или с храна. Най-общо се препоръчва лекарството да се взема по време на хранене или веднага след хранене, за да се намали възможността от стомашни разстройства.

Бременност и кърмене

Бременност

Предпазни мерки при бременност и при жени в детеродна възраст.

Тъй като приемът на лекарствени продукти от вида на ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор се асоциира с риск от вродени аномалии / спонтанни аборти, не е препоръчително те да се приемат през първия и втория триместър на бременността, освен при крайна необходимост. В тези случаи дозата и продължителността следва да бъдат ограничени в максимална степен.

През третия триместър приемът на ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор е противопоказан. По отношение на пациентките в детеродна възраст, е необходимо да се обърне внимание, че лекарствени продукти от вида на ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор се свързват с намаляване способността за забременяване.

Кърмене

Въпреки че само малки количества от лекарството попадат в кърмата, препоръчително е по време на кърмене ибупрофенът да не се приема продължително време.
Следователно, ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате каквито и да било лекарства.

Шофиране и работа с машини

Въпреки че такова влияние е рядко, това лекарство трябва да се използва внимателно от пациенти, които трябва да се концентрират, а са изпитали неразположение, световъртеж или депресия по време на лечението. Ако приемате еднократна доза или използвате лекарството за кратко време, не е необходимо да предприемате някакви специални предпазни мерки.

Важна информация за някои от съставките на ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор

Това лекарство може да бъде вредно за пациенти с фенилкетонурия, тъй като съдържа аспартам, който е захароза на фенилаланина.

Това лекарство съдържа захароза. Ако Вашият лекар е преценил, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с него преди да го приемете.

 

Начин на употреба:

Винаги приемайте това лекарство точно както е посочено в листовката или както ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор се приема перорално. Изсипете съдържанието на сашето в половин чаша вода и разбъркайте.

Важно е да приемате най-ниската доза, която облекчава / контролира болката, и да не приемате ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор по-дълго от необходимото за контрол на Вашите симптоми.

Възрастни

Средната препоръчителна доза е 1 саше ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор на всеки 8 часа. Ако почувствате стомашно неразположение след приема на този лекарствен продукт, вземайте го с мляко или по време на хранене. Най-общо, максималната препоръчителна дневна доза е 1200 mg (3 сашета гранули) ибупрофен (аргинин), разделена на 3 приема.

При ревматоиден артрит могат да са необходими по-високи дози, но е препоръчително да не се надвишава количество от 2400 mg ибупрофен (6 сашета) дневно, като се има предвид, че трябва да се приема най-ниската ефективна доза.

При менструални болки препоръчителната дневна доза е 400 mg ибупрофен (аргинин) за облекчаване на болката. Максималното количество на всяка доза е 400 mg ибупрофен (аргинин), а максималната дневна доза е 1200 mg (3 сашета гранули).

Пациенти в старческа възраст
Ако сте на възраст над 65 години, Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза от обичайната. В този случай дозата може да бъде увеличена само ако Вашият лекар е преценил, че лекарството се понася добре.

Пациенти с бъбречно и/или чернодробно заболяване
Ако страдате от бъбречно и/или чернодробно заболяване, Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза от обичайната. В този случай следвайте точно указанията за прием.

Употреба при деца

Да не се приема от деца на възраст под 14 години.

Ако сте приели повече от необходимата доза ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор

Ако сте приели повече от необходимата доза ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор, незабавно се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

При възникване на тежка интоксикация, лекарят ще предприеме необходимите мерки.

Ако сте приели повече от необходимата доза ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор или ако деца са приели лекарството по погрешка, незабавно се свържете с Вашия лекар или посетете най-близката болница за преценка на риска или за да получите съвет за действията, които да предприемете.

Симптомите могат да включват: гадене, стомашна болка, повръщане (с кръв), главоболие, шум в ушите, объркване и спонтанни движения на очите. При високи дози се съобщава за: сънливост, болки в гърдите, сърцебиене, загуба на съзнание, конвулсии (главно при деца), слабост и отпадналост, кръв в урината, студени тръпки и затруднено дишане.

Ако сте пропуснали да приемете ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор

Не взимайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Възможни нежелани реакции

Както всички лекарствени продукти, ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Наблюдаваните нежелани реакции са посочени според тяхната честота:

 • Много чести (най-малко 1 на всеки 10 пациента);
 • Чести (най-малко 1 на всеки 100 пациента);
 • Нечести (най-малко 1 на всеки 1 000 пациента);
 • Редки (най-малко 1 на всеки 10 000 пациента);
 • Много редки (най-малко 1 на всеки 10 000 пациента).

Наблюдават се следните нежелани реакции:

Стомашно-чревни:

Най-честите нежелани реакции, които могат да възникнат при употреба на лекарствени продукти като ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор, са стомашно-чревни по характер: пептични язви, кръвоизливи на храносмилателния тракт, перфорации (в някои случаи животозастрашаващи), особено в старческа възраст. Наблюдават се и гадене, повръщане, диария, подуване на корема, запек, киселини в стомаха, коремна болка, кръв в изпражненията, улцеративен стоматит, обостряне на язвен колит и болест на Крон. По-малко честа е появата на гастрит.

Кожни и алергични реакции:

 • Чести: кожно дразнене.
 • Нечести: зачервяване, сърбеж или подуване на кожата, подуване на устните, лицето и езика, засилен секрет от носа и затруднено дишане.
 • Редки: тежки алергични реакции (анафилактичен шок).
 • Много редки: внезапен силен сърбеж на кожата или обриви, болки в ставите и висока температура (системен лупус еритематодес), косопад, кожни реакции на светлина.
 • В редки случаи лекарствените продукти като ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор могат да бъдат свързани с много тежки обриви като синдром на Stevens Jonson Syndrome, токсична епидермална невролиза и алергичен васкулит. Може да възникне и тежка кожна реакция, позната като DRESS синдром. Симптомите на DRESS синдрома включват: кожен обрив, висока температура, подуване на лимфните възли и повишаване на еозинофилите (вид бели кръвни телца).

Централна нервна система:

 • Чести: главоболие, чувство на нестабилност и нервност.
 • Нечести: умора или сънливост, безсъние, тревожност, зрителни нарушения, шум в ушите.
 • Редки: дезориентация или объркване, депресия, анормално или замъглено зрение и нарушения на слуха.
 • Много редки: асептичен менингит.

Кръв:

 • Много редки: удължено време на кървене, изменения на кръвните телца (първите симптоми могат да бъдат висока температура, възпалено гърло, улцеративен стоматит, симптоми, подобни на настинка, прекомерна умора, кървене от носа и кожата)

Сърдечносъдова система:

 • Лекарствените продукти като ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор могат да бъдат свързани с умерено повишаване на риска от сърдечни („инфаркт на миокарда“) или мозъчни удари. Във връзка с лечението с лекарствени продукти от вида на ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор са наблюдавани и оток (задържане на течности), артериална хипертония и сърдечна недостатъчност.

Бъбреци:

 • Бъбречни заболявания.

Черен дроб:

 • Редки: хепатит (възпаление на черния дроб) и жълтеница (пожълтяване на кожата). В редки случаи лекарствени продукти от вида на ОКЛИС 400 mg гранули за перорален разтвор могат да бъдат свързани с чернодробни лезии.

 

Състав:

 • Активното вещество е: Ибупрофен. Всяко саше съдържа Ibuprofen L-arginine, еквивалентно на 400 mg Ибупрофен (Ibuprofen).
 • Другите съставки са: аргинин, аспартам (Е-951), захароза, натриев бикарбонат, захарин-натрий, натриев лаурил сулфат, ментолова есенция (10.86.4580), ментова есенция (506041 ТР0504). Лекарството съдържа и царевично нишесте без глутен.

Намерете лек за болката и дискомфорта с избора на подходящи болкоуспокояващи. При нас ще откриете различни лекарства и хомеопатични продукти.

Още от Bestamed
 1. ОКЛИС ФОРТЕ сашета Bestamed
  ОКЛИС ФОРТЕ сашета Bestamed
  12.47 лв.
 2. БЕСТАРЕН таблетки
  БЕСТАРЕН таблетки
  5.20 лв.

Phone icon 0882 444 666
Понеделник ÷ Петък: 9:00 ÷ 18:00 часа

 
Сигурно плащане с карта
Сигурно плащане с карта

mastercard

Сигурно плащане с карта

maestro

Плащане чрез наложен платеж

наложен платеж

Плащане по банков път

банков превод

Цените са в Български лева с включен ДДС
Copyright© 2024 epharm.bg