САБ - СИМПЛЕКС перорална суспензия Pfizer

В наличност
2788
14.09 лв.
Опаковка
30 мл

САБ - СИМПЛЕКС перорална суспензия Пфайзер

SAB - SIMPLEX oral suspension Pfizer

 

Саб Симплекс е лекарство - разтвор за приемане през устата - за лечение на функционални нарушения на стомашно-чревния тракт. Симетикон - активното вещество в Саб Симплекс е повърхностно активно вещество (пеноотстраняващо вещество), което може да разтваря прекомерните натрупвания на въздух и газ в стомашно-чревния тракт. Саб Симплекс се използва:

 • за симптоматично лечение на свързани с повишено образуване и натрупване на газове в стомашно-чревния тракт симптоми, като подуване, чувство за тежест и напрежение в горната част на корема;
 • при усилено образуване на газове след хирургични интервенции;
 • при подготовка за диагностични изследвания в коремната област (рентгенография, ехография) и при подготовка за гастродуоденоскопия (образно изследване на стомаха и дванадесетопръстника);
 • при отравяне с течни миещи препарати.

Не приемайте Саб Симплекс

 • ако Вие или Вашето дете сте алергични към симетикон или към някоя от останалите съставки на това лекарство.

Предупреждения и предпазни мерки

 • Ако имате наскоро появил се и/или продължителен, както и усилващ се коремен дискомфорт трябва да посетите лекар, за да се установи причината за дискомфорта и по възможност да се идентифицира подлежащото заболяване, изискващо лечение.

Други лекарства и Саб Симплекс

 • Не са известни взаимодействия на Саб Симплекс с други лекарства.

Бременност, кърмене и фертилитет

 • Няма доказателства, които ограничават приема на Саб Симплекс по време на бременност и кърмене.

Шофиране и работа с машини

 • Саб Симплекс не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

Това лекарство съдържа 1 mg натриев бензоат във всеки 1 ml (прибл. 25 капки). Натриевият бензоат може да повиши нивата на вещество, наречено билирубин. Високите нива на билирубин могат да доведат до жълтеница (пожълтяване на кожата и очите), както и до мозъчно увреждане (енцефалопатия) при новородените (на възраст до 4 седмици). Ако новородено бебе или бебе на възраст под 1 година развие симптоми на жълтеница (пожълтяваме на кожата и очите), тогава преустановете употребата на това лекарство незабавно и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

Всеки 1 ml (прибл. 25 капки) от това лекарство съдържа 0,18 mg алкохол (етанол) в малинов аромат. Количеството алкохол във всеки 1 ml от това лекарство е еквивалентно на по-малко от 1 ml бира или 1 ml вино. Малкото количество алкохол в това лекарство няма да има някакви забележими ефекти.

Всяка 30 ml бутилка от това лекарство съдържа 92,1 mg натрий (основна съставка на готварската/трапезната сол). Всеки 1 ml (прибл. 25 капки) от това лекарство съдържа 3,07 mg натрий. Това е еквивалентно на 0,14% от препоръчителния максимален дневен прием на натрий за възрастен.

Забележка
Саб Симплекс е подходящ за диабетици, тъй като не съдържа въглехидрати.

Възможни нежелани реакции

 • Не са наблюдавани нежелани реакции, свързани с употребата на Саб Симплекс.

 

Състав:

 • Симетикон (диметикон 350-силикон диоксид в съотношение 92,5:7,5)
 • Други съставки: карбомер 974; лимонена киселина, монохидрат; метилхидроксипропилцелулоза; натриев цитрат, безводен; натриев бензоат (Е 211); натриев цикламат; макрогол стеарил етер (Ph.Eur.), захарин натрий, сорбинова киселина (PhXur.), малинов аромат H&R 60373 (съдържа етанол), ванилов аромат 200817, пречистена вода.

 

Начин на употреба:

Винаги приемайте това лекарство, точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Разклатете добре бутилката преди употреба! За дозиране на капките, обърнете бутилката с върха надолу и леко потупайте дъното й с пръст. Ако държите бутилката под ъгъл, скоростта на капене ще намалее.

Освен ако не Ви е казано друго от Вашия лекар, препоръчителната доза е, както следва:

Възрастова група Еднократна доза Максимална дневна дозировка
Новородени 10 капки (0,4 ml) 4 x 10 капки (1,6 ml)
Кърмачета ( > 4 седмици до ≤ 12 месеца) 15 капки (0,6 ml) 6 x 15 капки (3,6 ml)
Деца ( > 12 месеца до ≤ 6 години) 15 капки (0,6 ml) 23 x 15 капки (14 ml)

 

Новородени, кърмачета и деца (на възраст < 6 години):

 • Дозата трябва да бъде приемана от 4 до 6 пъти на ден, т.е. на всеки 4 до 6 часа.
 • При деца на възраст от 12 месеца до < 6 години интервалът между отделните дози може да се скъси. Не трябва да се надвишава максималната дневна доза.

Саб Симплекс може да бъде добавян в шишето на кърмачетата, които се хранят с биберон. Лесно се смесва с други течности, напр. с мляко.

Саб Симплекс може също да бъде даван с малка лъжичка преди кърмене/хранене. Употребата на Саб Симплекс при недоносени деца не е препоръчителна.

При деца на възраст от 12 месеца до ≤ 6 години Саб Симплекс се приема по време или след хранене, както и преди сън, ако е необходимо.

Деца ( > 6 години до < 18 години) и възрастни.

 • Дозата трябва да бъде приемана от 4 до 6 пъти на ден, т.е. на всеки 4 до 6 часа. Ако е необходимо, интервалът между отделните дози може да се скъси.
 • Саб Симплекс се приема по време или след хранене, както и преди сън, ако е необходимо. Препоръчителна доза:

Деца ( > 6 години до < 18 години): 20 до 30 капки (0,8 до 1,2 ml) Възрастни: 30 до 45 капки (1,2 до 1,8 ml)

Приложението при следните показания (рентгенография, ехография, ендоскопия, отравяне с течни миещи средства) се осъществява най-лесно, ако капкомерът се премахне от бутилката.

Подготовка за диагностични изследвания в коремната област:

 • Рентгенография - 3 до 6 чаени лъжици (15 до 30 ml) вечерта преди деня на изследването.
 • Ехография - 3 чаени лъжици (15 ml) вечерта преди изследването и 3 чаени лъжици (15 ml) приблизително 3 часа преди ехографското изследване.
 • Ендоскопия - преди провеждане на ендоскопското изследване 1/2 до 1 чаена лъжица (2,5 до 5 ml). Ако е необходимо, по време на изследването могат да се дадат няколко милилитра Саб Симплекс през ендоскопската тръба.

При отравяне с миещи препарати:

 • При отравяне с миещи препарати дозата зависи от тежестта на отравянето. Минималната препоръчителна доза е 1 чаена лъжица (5 ml) Саб Симплекс.

Продължителност на употреба

 • Продължителността на приложението на Саб Симплекс зависи от развитието на оплакванията. Ако симптомите не отшумяват или се влошават, трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте приели повече от необходимата доза Саб Симплекс

 • Активното вещество на Саб Симплекс - симетикон, разтваря пяната в стомашно-чревния тракт по чисто физичен начин, тъй като е напълно инертно от химична и биологична гледна точка. Не са наблюдавани нежелани реакции при предозиране със Саб Симплекс.

Ако сте пропуснали да приемете Саб Симплекс

 • Продължете да приемате лекарството по начина, описан в указанията за дозиране.

Ако сте спрели приема на Саб Симплекс

 • В такъв случай симптомите Ви могат да се появят отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Phone icon 0882 444 666
Понеделник ÷ Петък: 9:00 ÷ 18:00 часа

 
Сигурно плащане с карта
Сигурно плащане с карта

mastercard

Сигурно плащане с карта

maestro

Плащане чрез наложен платеж

наложен платеж

Плащане по банков път

банков превод

Цените са в Български лева с включен ДДС
Copyright© 2024 epharm.bg