Жена с листа алое вера

 

Алое вера е универсално растение, което се използва от векове заради своите медицински и лечебни свойства. Това е сукулентно растение, което произхожда от Северна Африка, но сега е широко култивирано по целия свят. Алое вера е известно със своето гелообразно вещество, което се намира в листата, използва се за широк спектър от цели и лекува голям набор от кожни проблеми или други заболявания. 

В тази статия ще научите: 

  • Какво представлява алое вера?
  • Има ли разлика между алое и алое вера?
  • Какви са полезните свойства на това природно богатство?
  • Алое вера - ползи  от интересното растение
  • Как да го използвате и възможно ли да е възникнат странични ефекти? 

Останете с нас до края на статията, за да разберете и какви продукти с алое вера предлагаме в онлайн аптека ePharm. 

Има ли разлика между алое и алое вера

Алое и алое вера често се използват взаимозаменяемо, но всъщност не са точно едно и също растение. Алое е род сукулентни растения, който включва над 500 вида, докато алое вера е специфичен вид в рамките на рода.

Една от основните разлики между алое и алое вера е техният външен вид. Растенията от алое могат да варират значително по размер, форма и цвят, докато алое вера обикновено има дълги, дебели, зелени листа с назъбени ръбове. Алое вера също има тенденция да бъде по-голямо от много други видове алое, с листа, които могат да растат до 60 см дължина.

Друга разлика между алое и алое вера са техните лечебни свойства. Въпреки че много видове алое са били използвани заради техните лечебни свойства от векове, алое вера е най-известното със своите терапевтични ползи. Гелът от алое вера обикновено се използва за успокояване и лечение на кожни раздразнения, като слънчеви изгаряния и порязвания, и също така се смята, че има противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.

Какво лекува алое вера

гел от алое вера и нарязани листа алое вера

Алое вера e растение, което се  използва от векове заради своите многобройни ползи за здравето. Известно е и със успокояващите си  свойства, поради което се използва в различни продукти като лосиони, кремове и гелове и дори сокове или хранителни добавки. В днешно време, алое вера придоби още по-голяма популярност и много хора го употребяват ежедневно. 

Алое вера е богато на витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за подхранване и защита на кожата. В допълнение към ползите за грижа за кожата, има редица други ползи за здравето и може да се използва за лечение на различни заболявания.

Нека да разгледаме и кои са ползите от лечебното алое вера. 

  • Успокоява кожата при слънчеви изгаряния 

Едно от най-известните предимства на алое вера е способността му да успокоява и лекува слънчеви изгаряния. Гелът от растението може да се прилага директно върху засегнатата област, за да се намали възпалението и да се насърчи заздравяването. 

  • Помага при кожни несъвършенства 

Алое вера е ефективно и при лечение на други кожни заболявания като екзема, псориазис и акне. Има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на зачервяването и раздразнението, а антибактериалните му свойства помагат за унищожаването на бактериите, които могат да причинят акне.

  • Подобрява храносмилането 

Лечебното алое вера  е полезно за здравето на храносмилането. Може да се използва за лечение на запек и други храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените черва. В състава си съдържа ензими, които помагат за разграждането на храната и насърчават по-доброто храносмилане. Освен това има и  лек слабителен ефект, който може да помогне за облекчаване на констипацията. 

  • Подсилва имунната система 

Алое вера има положителен ефект върху имунната система. Съдържа полизахариди, които помагат за стимулиране на имунитета и увеличаване на производството на бели кръвни клетки. Това може да помогне в борбата с инфекциите, вирусите, както  и други заболявания, в които важна роля играе поддържането на силен имунитет. 

  • При заболявания в устната кухина 

Алое вера също е ефективно при лечение на орални проблеми като заболявания на венците и язви в устата. Има антибактериални свойства, които помагат да се убият бактериите в устата, а противовъзпалителните му свойства могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката.

Като цяло алое вера е универсално растение, което има редица ползи за здравето. Може да се използва за лечение на различни заболявания, от кожни или храносмилателни заболявания до проблеми с венците. Неговите лечебни и успокояващи свойства го правят популярна съставка в много продукти за грижа за кожата, а способността му да подсилва имунната система го прави ценна добавка към всяка диета.

Как се използва алое вера

Ето няколко съвета как да използвате алое верa спрямо състоянието, което искате да лекувате с това натурално природно богатство: 

1. Грижа за кожата

Алое вера се използва често в продуктите за грижа за кожата поради своите овлажняващи и антибактериални свойства. Можете да използвате гел от алое вера директно върху кожата си, за да успокоите слънчеви изгаряния, обриви и други кожни раздразнения. Може да се използва и като ежедневен овлажнител, за да поддържа кожата ви мека, еластична и хидратирана. 

2. Грижа за косата

Растението е чудесно за вашата коса. Може да се използва като балсам за възстановяване на увредената коса и насърчаване на растежа. Можете да смесите гел от алое вера с обичайния си балсам или да го използвате като продукт без последващо измиване. 

3. За храносмилането 

Алое вера има успокояващ ефект върху храносмилателната система и може да помогне за облекчаване на запек и други храносмилателни проблеми. Можете да пиете сок от алое вера или да приемате хранителни добавки с алое вера, за да подобрите храносмилателното си здраве.

4. За оралното здраве 

Алое вера може да се използва и за подобряване на оралното здраве. Има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на заболявания на венците и други проблеми в устната кухина. Можете да използвате гелът от алое вера като вода за уста или паста за зъби. 

5. Имунна система 

Растението е известно и със своите имуностимулиращи свойства. Съдържа антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат да помогнат за укрепване на имунната система и защита на тялото от вредни токсини. Прием на сок от алое вера или хранителни добавки с алое вера могат да помогнат да подобрите имунната си система и цялостното си здраве.

Има ли странични ефекти от прием и използване на алое вера

алое вера гел, продукти от алое вера 

Лечебното алое вера обикновено се счита за безопасно за локална употреба, но има някои потенциални странични ефекти, които трябва да знаете. Някои хора могат да получат алергична реакция, която може да причини зачервяване, сърбеж и подуване. Важно е да направите тест с пластир, преди да използвате алое вера за първи път, за да сте сигурни, че няма да има  поводи за притеснение. 

В редки случаи алое вера може да причини дразнене на кожата, особено ако се използва във високи концентрации или за продължителни периоди от време. Това може да доведе до сухота, сърбеж и дори лющене на кожата. Ако почувствате някой от тези симптоми, най-добре е да спрете да използвате алое вера и да се консултирате с дерматолог. 

Също така е важно да се отбележи, че алое вера не трябва да се приема, ако имате стомашно-чревни проблеми като диария или коремни спазми, заради лекия му лаксативен ефект. Бременните жени и хората с диабет също трябва да бъдат внимателни, когато използват алое вера, тъй като то може да повлияе на нивата на кръвната захар и потенциално да навреди на плода.

Важно е да сте наясно с възможните странични ефекти и да го използвате умерено. Ако получите някакви нежелани реакции, най-добре е да спрете да го използвате или приемате и да се свържете с лекар.

Продукти с алое вера от ePharm

На сайта на нашата онлайн аптека можете да намерите богато разнообразие от продукти с алое вера. Предлагаме както хранителни добавки, гел и сокове, така и най-различни козметични продукти с алое вера, като сапуни, мокри кърпи, кремове, измиващи гелове и др. 

Едни от най-предпочитаните добавки са АЛОЕ ВЕРА капсули Naturpharma.   Те стимулират кръвообращението, влияят благоприятно на храносмилателната система, както и на антиоксидантните функции на организма. Подпомагат нормалната функция на имунната система,  нормализират метаболитните процеси и предпазват клетките от оксидативен стрес.

Както споменахме по-горе в статия, алое вера има изключителен ефект върху кожата и помага при най-различни кожни несъвършенства. АЛОЕ ВЕРА АКНЕ СТОП гелът е страхотно решение при проблемна и акнеична кожа. В комбинация с етерично масло от чаено дърво и лавандула, гелът помага в борбата с пъпките, регулира омазняването и успокоява възпалената кожа.

Алое вера е много полезно и при слънчеви изгаряния. BIOHERBA кремът  за след слънце и солариум, съдържа бадемово масло, алое вера, розова вода и алантоин. Продуктът хидратира в дълбочина  и подобрява състоянието на кожата след излагане на слънце или след солариум. Включените активни съставки подхранват, успокояват и предпазват кожата от стареене, правейки я  кадифено мека и еластична

  1. АЛОЕ ВЕРА АКНЕ СТОП гел BIOHERBA
    10.33 лв.
  2. BIOHERBA крем за след слънце и солариум
    5.54 лв.

В заключение, алое вера е универсално растение, което може да се използва за широк спектър от цели. Независимо дали търсите да подобрите своята кожа, коса, храносмилателно здраве, орално здраве или имунна система, алое вера може да бъде страхотно естествено лекарство. Просто се уверете, че го използвате правилно и се консултирайте със здравен специалист, ако имате някакви притеснения.

За още полезна и интересна информация на здравна тематика, разгледайте нашия блог.