Млада жена се държи за корема - болки в корема

Запекът е често срещан проблем, който засяга много хора в даден момент от живота им. Може да бъде причинен от различни фактори, включително липса на фибри в диетата, дехидратация и водене на заседнал начин на живот. Запекът би могъл да доведе до чувство на дискомфорт и болки в корема. Появява се както при възрастни, така и при деца. Но за щастие има редица начини за лечение на запека. 

В тази статия ще разгледаме 6 ефективни начина за лечение на запек, бабини рецепти за запек при деца и възрастни, както и какво трябва да правите, за да не страдате от това състояние. Ако и вие сте си задавали въпроса: При запек - какво се пие?, то останете с нас до края на статията, за да научите как да се справите бързо и ефективно. 

Повече информация относно това, какво представлява и какви са симптомите и възможностите за лечение на запек, можете да прочетете в тази статия в блога ни.

Бързо решение при запек

Ето и някои полезни съвети за справяне с констипацията, които ще ви помогнат да предотвратите и повторна поява на това състояние.

  1. Увеличете приема на фибри
    Един от най-ефективните начини за лечение на запек е да увеличите приема на фибри. Те помагат за увеличаване на обема на изпражненията, което улеснява изхождането. Добри източници на фибри са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Стремете се да приемате поне 25-30 грама фибри всеки ден.
  2. Останете хидратирани
    Дехидратацията може да влоши запека, така че е важно да останете хидратирани. Пийте много вода през целия ден, за да поддържате изпражненията меки и лесни за изхождане. Можете също да пиете топли течности като чай или бульон, за да стимулирате движението на червата.
  3. Спортувайте редовно
    Редовните упражнения могат да помогнат за насърчаване на редовните движения на червата. Опитайте се да правите поне 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни от седмицата. Дейности като ходене, джогинг и колоездене също са  много полезни.
  4. Направете промени в начина си на живот
    В допълнение към по-горните съвети, промените в начина на живот също могат да помогнат за лечение на запек. Това може да включва неща като избягване на преработени или пържени храни, намаляване на стреса и стремеж към по-здравословно хранене.
  5. Опитайте билкови лекарства
    Някои билкови лекарства, съдържащи сена, алое вера или джинджифил, имат слабителни свойства и могат да помогнат при запек. Въпреки това е важно да се консултирате с вашия лекар преди да опитате каквито и да било билкови лекарства или слабителни чайове.

RUMELAX билкова лаксативна смес е изключително ефективна при проблеми с дефекацията. Помага при запек, благодарение на активните съставки - листа от сена и мента, корен от женско биле и цвят от слез. Билковата смес стимулира перисталтиката на червата и улеснява изхождането. Намалява риска от възникване на различни по вид и тежест усложнения като хемороиди, анални фисури, ректално кървене, фекално задръстване и други.
Практикувайте добри навици

  1. ЗАПЕК билкова смес Билковита
    8.00 лв.

Отделянето на време в тоалетната, използването на ниско столче, за да повдигнете краката си и избягването на напрежението могат да помогнат за предотвратяване на запека. Също така е важно да установите редовна рутина на червата и да не пренебрегвате желанието да отидете до тоалетната. 

Запекът може да се превърне в хронично състояние, ако не вземете навременни мерки. Включвайки тези шест практики в рутината си, можете да помогнете за облекчаване на констипацията и да насърчите редовното изхождане. Ако симптомите ви продължават или се влошават, трябва да се консултирате с вашия лекар, за да изключите всички основни медицински заболявания, които биха могли да причинят запек.

Запек - лечение чрез домашни методи

овесена каша с ленено семе, ягоди, киви и банан

Преди да прибегнете към лаксативите - лекарства при запек, можете да опитате някои от ефективните домашни методи, които са широко известни в алтернативната медицина. Обикновено те имат много бърз ефект и може да усетите облекчение в рамките на няколко часа. Също така е хубаво да прилагате рецептите поне 2-3 дни, докато напълно се отървете от запека и дискомфорта. 

Ако все още се питате: Как да се изходя при запек? - Ето и няколко бабини рецепти за запек при деца, подходящи и за възрастни: 

Рициново масло при запек

Всеки е чувал за рициновото масло и неговите ползи при затруднена дефекация. В продължение на векове, то е сигурен лек при запек.  Рициновото масло е лесно достъпно и доказано ефективно при проблеми с перисталтиката. 

Прием на една лъжица рициново масло действа изключително благоприятно на чревната флора и облекчава запека. В случай, че не можете да приемете маслото чисто, можете да добавите една супена лъжица от него в чаша с топло мляко. Пийте от сместа всяка вечер преди лягане, докато се справите със запека. 

Пийте лимонов сок

Освен с високото си съдържание на витамин С и подсилването на имунната система, лимоновият сок е мощно пречистващо средство за червата. Той има високо съдържание на соли и подпомага бързото и лесно преминаване на изпражненията. Много хора приемат лимоновия сок и като детоксикиращо средство. 

Изцедете половин лимон и смесете една чаена лъжица от сока в чаша с топла вода. Хубаво е да добавите и щипка сол към сместа. Сокът се пие сутрин на празен стомах за облекчаване на запека и подпомагане на перисталтиката. Подобно действие има и портокаловият сок, който също действа благоприятно на организма при затруднена дефекация.

Чудотворното ленено семе

Лененото семе има високо съдържание на фибри, а както малко по-нагоре споменахме, те са изключително важни, ако страдате от затруднена дефекация. Приемът на фибри е задължителен всеки ден, за да имате добра перисталтика и по-лесно изхождане.  

Можете да добавите лененото семе към закуската - в смутито, в купичка с кисело мляко или в чаша с топло прясно мляко. Това ще бъде един добър старт на деня за вашия организъм. 

Добавете смокини към менюто си

Смокините, също като лененото семе, съдържат голямо количество фибри и притежават лаксативно действие. Хората, страдащи от хроничен запек, задължително трябва да добавят смокините към дневното си меню. Ако ги консумирате пресни, не трябва да махате кожата, тъй като тя е много полезна и с високо съдържание на фибри и калций. Можете да хапвате и сушени смокини или смокиново сладко, това изцяло зависи от вашите предпочитания и вкус. 

Лекарства при запек 

В случай че симптомите продължават повече от 4-5 дни, изхождането е трудно и усещате болка в стомаха, то най-добре да се консултирате с вашия лекар относно прием на лаксативни лекарствени средства. 

В аптеките се предлагат най-различни лекарства при запек, като свещички за запек,  препарати за прием през устата, чайове или слабителни шоколадчета. 

ЛИНЕКС ГАСТРО е пробиотик с мощно действие, подпомагащо възстановяването и поддържането на процесите в стомашно-чревния тракт.  Приемът му е препоръчителен при запек или диария, подуване на стомаха, по време на и след лечение с антибиотични препарати, при чести и продължителни простудни и други инфекциозни заболявания, както и при лъчетерапия на коремни и тазови органи. Хранителната добавка потиска развитието на бактерии и действа благоприятно при храносмилателни проблеми. 

За запек при деца и бебета, NOVALAC IT адаптирано мляко е подходящо за кърмачета от раждането до 36 месечна възраст. Подходящо е за кърмачета, които често имат по-твърди изпражнения, изхождат се по-малко от 2 пъти седмично или имат проблеми с дефекацията - плачат и се напрягат силно.

  1. NOVALAC IT Адаптирано мляко при запек
    19.46 лв.
  2. ЛИНЕКС ГАСТРО капсули SANDOZ
    12.60 лв.

 
В статията ви споделихме 6 начина за справяне със запека и някои бабини съвети, които могат бързо да помогнат на перисталтиката. Ако информацията ви е била полезна, четете нашия блог за още интересни съвети на здравна тематика.