млада жена се присвива от болки в корема

 

Запекът е често срещан храносмилателен проблем, който засяга хора от всички възрасти, но по-често се наблюдава при жените и възрастните хора. Това е състояние, при което движенията на червата са редки или затруднени. Изпражненията стават твърди и сухи, което прави изхождането им болезнено и дискомфортно. 

За голям запек се говори, ако човек има по-малко от три изхождания на седмица. Има много причини за тежък запек, включително диета с ниско съдържание на фибри, дехидратация, липса на физическа активност, определени лекарства и основни медицински състояния като хипотиреоидизъм, синдром на раздразнените черва и диабет. Бременността също може да причини запек поради хормоналните промени, които забавят храносмилането. 

Лечението на запек обикновено включва промени в начина на живот - увеличен прием на фибри и вода, както и редовни физически упражнения. Може да се наложи и прием на лаксативи без рецепта или омекотители за изпражненията. 

В статията днес ще разгледаме подробно причините за поява на запек, симптомите, както и какви лекове за запек има. Ако страдате от трудно изхождане или имате налице стомашно-чревни проблеми, свързани с перисталтиката, то останете с нас до края на статията и разберете как можете да се справите със запека. Можете да разгледате и другата ни статия - “ 6 начина да се справим със запека”. 

Какви са причините за трудно изхождане

Както споменахме, запекът е често срещан храносмилателен проблем, който засяга хора от всички възрасти. Причините за констипация са многобройни, а разбирането им е от решаващо значение за предотвратяването и лечението на състоянието. Важно е да се вземат навременни и адекватни мерки, за да не се появят усложнения, като хемороиди, разкъсвания или кръв в изпражненията. 

Липсата на фибри в диетата е една от водещите причини за запек. Фибрите са от съществено значение за здравословното храносмилане и поддържане на добра перисталтика на червата. Липсата им може да доведе до втвърдяване на изпражненията, което затруднява изхождането им. Освен това, недостатъчният прием на вода, би могъл да причини дехидратация, водеща до запек.

Заседналият начин на живот е друг фактор, който допринася за тежък запек и трудно изхождане. Физическата активност играе решаваща роля за поддържане на храносмилателната система здрава. Липсата на упражнения, седенето за продължителни периоди и дългите периоди на почивка в леглото могат да нарушат движенията на червата. 

Някои лекарства, като болкоуспокояващи, антидепресанти и антиациди, могат да причинят запек като страничен ефект или по-трудно изхождане, без запек. Хората, които често приемат тези лекарства, са изложени на по-висок риск от развитие на констипация и лоша перисталтика.

Други фактори, които допринасят за появата на запек, включват стрес, промени в рутината, бременност, възраст и основни медицински състояния. Стресът може да доведе до хормонални промени, които засягат движенията на червата, докато промените в рутината могат да нарушат естествения часовник на тялото и това да доведе до невъзможността за изхождане. 

Стареенето засяга храносмилателната система, което я прави по-малко ефективна при разграждането на храната и изхождането. Някои медицински  състояния като синдром на раздразнените черва (IBS), хипотиреоидизъм и диабет, също могат да причинят запек.

Запек при възрастни

две ръце, обхващат картинка на чревните пътища

Запекът често се появява при по-възрастните хора.  Една от основните причини, поради които констипацията се наблюдава по-често при възрастни, е забавянето на движенията на червата.

С напредването на възрастта храносмилателната система претърпява промени, които я правят по-податлива на запек. Мускулите в храносмилателния тракт могат да отслабнат, което затруднява изтласкването на изпражненията през червата. Също така количеството вода в изпражненията намалява, а това ги прави по-твърди и сухи. 

Друга причина, поради която запекът се появява по-често при възрастни, се дължи на хранителните фактори и начина на живот. По-възрастните хора са по-склонни да консумират храни с ниско съдържание на фибри. Освен това те могат да имат заседнал начин на живот с по-малко физическа активност, което също може да забави движенията на червата. 

Някои лекарства и медицински състояния също могат да допринесат за запек при възрастни. Затова за тях е важно да поддържат здравословна диета и начин на живот, да приемат адекватни количества течности и да потърсят медицинска помощ, ако запекът продължава повече от 5-6 дни.

Запек при бременност

бременна жена с болки в корема

Запекът е често срещан проблем, с който се сблъскват много жени по време на бременността си. Това е така, защото хормонът прогестерон, който е от съществено значение за поддържането на здрава бременност, отпуска мускулите в храносмилателния тракт. Това отпускане забавя движението на храната през червата, причинявайки трудно изхождане. Тъй като матката се разширява по време на бременност, тя също може да окаже натиск върху червата. 

В допълнение към хормоналните промени и физическото напрежение, диетичните промени по време на бременност също могат да допринесат за запек. Много жени имат промени в апетита при бременност. Те може да имат голям апетит или липса на апетит, което може да ги накара да консумират по-малко богати на фибри храни или повече храни, предизвикващи констипация, като сирене, бял хляб, тестени изделия и преработени храни. 

Дехидратацията е друга често срещана причина за запек при бременност. Бременните жени се нуждаят от повече течности, за да поддържат растежа на плода и собственото си здраве. Въпреки това много жени изпитват гадене и повръщане по време на този период, а това би могло да доведе до дехидратация и невъзможност за изхождане.  Също така някои лекарства, които обикновено се използват по време на бременност като добавки с желязо, също могат да причинят запек.

Запек - симптоми

Симптомите на запек могат да варират от човек на човек и обикновено включват:

  • Напъване по време на изхождане;
  • Твърди, сухи или на бучки изпражнения;
  • Чувство за ненапълно изпразнени черва;
  • Коремна болка или дискомфорт;
  • Подуване или усещане за пълнота в корема;
  • Гадене или повръщане (в случаи на тежък запек);
  • Намален апетит;
  • Чувство на отпадналост или умора; 

Важно е да се отбележи, че запекът може да доведе и до други здравословни проблеми, ако не се лекува правилно и навреме, като хемороиди, анални фисури или дори кръв в изпражненията. Ето защо е важно да се консултирате с вашия лекар, ако получите някой от тези симптоми или ако констипацията продължава повече 5-6 дни. 

Лечение на запек

жена стъпила върху кантар, в едната си ръка държи хамбургер, в другата купа със салата

Лечението на запека се фокусира върху облекчаване на симптомите и предотвратяване на повтарящи се епизоди. Първата стъпка е да се увеличи приемът на течности и фибри. Това може да се постигне чрез консумация на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Адекватната хидратация също е важна за омекотяване на изпражненията и по-лесното им преминаване. Трябва да се стремите да пиете поне 8-10 чаши вода на ден.

В допълнение, редовните упражнения могат да помогнат за стимулиране на движенията на червата и насърчаване на редовното изхождане. Физически активности като ходене, джогинг или колоездене могат да бъдат изключително  полезни.  Препоръчително е да се спортува поне 30 минути всеки ден.

Ако промените в начина на живот не донесат облекчение, може да се препоръчат лаксативи без рецепта. Има няколко вида лаксативи, включително агенти за образуване на обем, омекотители на изпражненията и стимуланти. Тези лекарства действат или като увеличават обема на изпражненията, омекотяват го или стимулират мускулите в червата за насърчаване на добрата перисталтика. Важно е да следвате инструкциите на етикета и да не превишавате препоръчителната дневна доза. 

Стомахон капсули действат като облекчават болезнените симптоми на подуване, оригване и чувството за тежест и дискомфорт в стомаха и червата; повишават абсорбирането на електролити и възстановяват бариерната функция на човешките чревни клетки; свързват ендо- и екзотоксини, бактерии и ротавируси; нормализират перисталтиката, предпазвайки  червата от обструкция. 

Пробиотиците също са доста популярни със своето ефективно действие при запек. ПРОБИОНАТ ФОРТЕ е хранителна добавка, която съчетава едновременното действие на пробиотици, постбиотик, пребиотик, висококачествени съставки за имунитет и витамини. Продуктът е специално създаден да подпомага функцията на стомашно-чревния тракт, имунитета, защитните сили на организма, както и да поддържа нормалната чревна микрофлора по време и след прием на антибиотици. 

Действа като възстановява баланса на чревната микрофлора; намалява риска от поява на остра диария; допринася за редовната дефекация при запек и подпомага нормалната чревна перисталтика; намалява подуването, тежестта и дискомфорта в корема, подобрявайки храносмилането; потиска развитието на патогенните бактерии и подпомага поддържане на силна имунна система. 

Доказано ефективни са и слабителните билкови чайове. БИЛКОВИТА смес за запек съдържа  сена, зърнастец кора, сладък корен, троскот, полска поветица. Значително подпомага трудното изхождане и облекчава коремните болки. Приготвя се като в 250 мл вряща вода се прибавя една супена лъжица от сместа и се вари от 3 до 5 минути. Чаят се прецежда и  консумира всяка вечер преди лягане.

  1. ЗАПЕК билкова смес Билковита
    8.00 лв.
  2. ПРОБИОНАТ ФОРТЕ капсули VITAGOLD
    Специална цена 12.76 лв. 19.15 лв.
  3. СТОМАХОН капсули
    24.89 лв.
 

В някои случаи може да са необходими лекарства с рецепта. Например, ако запекът е причинен от основно медицинско състояние като синдром на раздразнените черва или хипотиреоидизъм, може да се препоръчат специални терапии. Трябва да се консултирате с лекар, който  да определи подходящия план за лечение.

В статията обърнахме внимание на следните важни точки: 

  • Какво представлява запекът;
  • Голям запек - причини и симптоми;
  • Старчески запек - лечение;
  • Запек при бременност;
  • Лекарства при трудно изхождане и как да се изходите при запек; 

Ако информацията ви е била полезна, следете нашия блог, в който ви споделяме разнообразни и интересни статии на здравна тематика.