храни полезни при подагра - лимони, ананас, яйца, варива

Подаграта е вид артрит, който възниква, когато кристалите на пикочната киселина се натрупват в ставите, причинявайки възпаление и болка. Въпреки че лекарствата могат да помогнат за справяне с подаграта, диетата също играе решаваща роля в предотвратяването и управлението на пристъпите на заболяването. Подробна информация за подаграта - какво представлява, причини, симптоми и начини за лечение, можете да прочетете в статията в блога ни

В тази статия ще ви споделим полезни съвети, за това как да се храните, ако страдате от подагра, какви храни да избягвате и кои да хапвате по-често. Диетата за подагра е препоръчително да се спазва, тъй като може да ви помогне да предотвратите повторен пристъп на заболяването, както и да повлияе положително за лечението му. 

Кои са храните, които трябва да избягвате при подагра

Храни с високо съдържание на пурини трябва да се избягват или ограничават. Пурините са естествено срещащи се съединения, открити в някои храни, които могат да причинят повишаване на нивата на пикочната киселина в организма. 

Някои примери за храни с високо съдържание на пурини включват:

  • Дивечово месо;
  • Морски дарове (аншоа, скумрия, сардини и херинга);
  • Червено месо (говеждо, свинско и агнешко);
  • Бира и други алкохолни напитки. 

Също така е важно да ограничите приема на храни с високо съдържание на фруктоза, като безалкохолни напитки и плодови сокове, тъй като те могат да повишат нивата на пикочната киселина.

Въпреки че зеленчуците са основна храна в диетата за подагра, има някои, които могат да окажат лошо влияние. В дневното ви меню не бива да присъстват чушки, домати, цветно зеле, спанак, целина и аспержи. Магданозът и пресният лук също трябва да се ограничават. Забранени са и някои плодове като гроздето, смокините и малините. 

Подагра - диета: как да се храните, ако страдате от подагра

Има много храни, които могат да помогнат за намаляване на риска от пристъпи на подагра. Диетата при подагра трябва да ограничава приема на натрий и мазнини. Ако страдате от това заболяване, стремете се към диета с ниско съдържание на пурини и високо съдържание на сложни въглехидрати, фибри и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. 

Хубаво е да увеличите приема на витаминозните храни. Ето и кои са храните, които е препоръчително да хапвате по-често, ако имате подагра: 

  • Плодове и зеленчуци, особено тези с високо съдържание на витамин С;
  • Пълнозърнести храни, като овесени ядки, кафяв ориз и киноа;
  • Нискомаслени млечни продукти - мляко, кисело мляко, кашкавал, сирене;
  • Ядки и семена;
  • Растителни източници на протеин - тофу и бобови култури; 

Също така е важно да останете хидратирани, като пиете много вода, минимум по литър и половина дневно. Допуска се употреба на сол, максимум по 8 гр. дневно. Препоръчително е да се храните на 4-5 малки порции дневно. 

Разрешена ли е консумацията на алкохол

стъклена чаша с алкохол и ръка

Доказано е, че консумацията на алкохол повишава риска от развитие на подагра и може също така да предизвика пристъпи на подагра при тези, които вече имат такава. Лекарите обикновено съветват пациентите, страдащи от заболяването, да спазват диета за подагра и да избягват консумацията на алкохол.

Алкохолът може да причини дехидратация, което би могло да доведе до повишени нива на пикочна киселина в организма. Освен това бирата и другите алкохолни напитки съдържат високи нива на пурини, които се разграждат в пикочна киселина от тялото. Когато твърде много пикочна киселина се натрупа в кръвта, тя може да образува кристали в ставите, което води до болезнени пристъпи на подагра.

Умерената консумация на алкохол обикновено се определя като до едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете. Въпреки това, хората с подагра може да се наложи да ограничат още повече приема или да избягват напълно алкохола. Важно е да говорите с вашия лекар, за да определите подходящото ниво на консумация на алкохол. 

Диета при подагра при жените и мъжете

Въпреки че диетичните указания за подагра са еднакви както за мъжете, така и за жените, жените може да имат по-висок риск от развитие на заболяването след менопаузата, поради хормоналните промени, които настъпват. Жените също могат да имат различни диетични нужди в зависимост от тяхната възраст, тегло и ниво на активност. Затова е препоръчително диетата при подагра при мъжете и жените да бъде консултирана със специалист. 

Също така, е много важно да поддържате здравословно тегло. Наднорменото тегло може да увеличи риска от развитие на подагра и да влоши симптомите. Страдащите от заболяването  трябва да се стремят да поддържат здравословно тегло чрез балансирана диета и редовна физическа активност.

Лекарства при подагра

хапчета - капсули цветни

Освен диетата при подагра, някои лекарства също могат да имат изключително благоприятен ефект. В аптеките може да се открият най-различни видове билкови лекарства, които да се приемат ежедневно, за да се предотврати появата на болезнени пристъпи. 

Билковата смес при подагра е продукт, чиято употреба въздейства върху нивото на пикочната киселина като потиска производството ѝ и ускорява процеса на нейното извеждане от организма. Облекчава тежестта и болката в ставите и има пречистващо действие за кръвта. Приготвя се под формата на чай, като към 500 мл вряща вода се прибавят 2 супени лъжици от сместа. Оставяте да ври между 3 и 5 минути, след което се прецежда.  Приема се три пъти дневно по една чаена чаша на гладно. 

SANURICA TROPFEN е билкова тинктура, съдържаща ценни екстракти от коприва и билката Златна пръчица (златен енчец), които имат пречистващи кръвта свойства и стабилизират нивата на пикочната киселина. Тинктурата подпомага намаляването на възпалителните процеси в засегнатите стави и насърчава регенерацията им, облекчава болките и подуването и понижава риска от рецидиви, които са резултат от подаграта.

Можете да разгледате и другите ни видове лекарства при подагра. Предлагаме голямо разнообразие от билкови чайове и тинктури, както и хранителни добавки, които облекчават симптомите на подагра и ще бъдат ефективно допълнение към диетата при подагра.

 

  1. ПОДАГРА билкова смес Билковита
    15.00 лв.

В днешната статия научихте: 

  • Защо трябва да спазвате диета при подагра;
  • Кои храни да консумирате в по-големи количества и кои трябва да ограничите и избягвате;
  • Трябва ли да консумирате алкохол;
  • Билкови лекарства, които помагат при подагра;

Ако информацията ви е била полезна, не пропускайте да разгледате и други статии на здравна тематика в блога ни.