Възрастна жена с артрит

Подаграта е често срещано заболяване, което засяга много хора по целия свят. Тя представлява вид артрит или по-точно усложнение на артрит, който може да причини болка, подуване и скованост на ставите. Възниква вследствие на натрупването на пикочна киселина в тялото, което би могло  да доведе до образуване на  кристали в ставите и да причини възпаление.

Подаграта се наблюдава  по-често при мъже и хора с наднормено тегло или високо кръвно налягане. Лекът за подагра обикновено включва лекарства и промени в начина на живот, за да се намалят нивата на пикочната киселина.

В тази статия ще ви запознаем подробно с това заболяване, ще разгледаме рисковите фактори, симптомите и разбира се начините за лечение на подагра. Освен полезна информация, в края на статията ще ви споделим и кои са лекарствата за подагра, които биха могли да помогнат.

Какво е подагра

Както вече ви споменахме, подаграта е форма на артрит и засяга ставите, причинявайки силна болка и дори усещане за парене. Заболяването се характеризира с голям дискомфорт, а пристъпът на подагра би могъл да се появи внезапно, дори посред нощ, докато спите.  Тя най-често засяга ставата на палеца на крака поради което е възможно да я усещане топла, подута и много чувствителна. 

Подаграта се причинява от натрупване на пикочна киселина в тялото. Когато то произвежда твърде много пикочна киселина или ако бъбреците не са в състояние ефективно да я отстранят от тялото, тя може да се натрупа и да образува кристали мононатриев урат в ставите и тъканите. 

Когато бъбреците работят правилно, пикочната киселина се разтваря в кръвта и се отделя от организма чрез урината. Когато тялото произвежда твърде голямо количество от въпросната киселина или бъбреците не работят добре и отделят много малко от нея, тогава тя се натрупва и формира остри кристалчета урат в ставите и тъканите. Затова е важно да следите състоянието на бъбреците ви. 

Тези кристали се получават, когато в кръвта се наблюдават високи нива на пикочна киселина, която се образува, когато тялото разгражда пурини. Пурините обикновено се срещат в различни месни храни като пържоли или морски дарове. Освен тях, алкохолът, и особено бирата, и подсладените сокове също увеличават значително нивата на пурините.

Рискови фактори

Възрастни хора играят игра

Някои фактори на начина на живот могат да повишат риска от развитие на подагра, като нездравословна диета с високо съдържание на пурини, прекомерна консумация на алкохол или стрес. Медицински състояния, като диабет и бъбречно заболяване, също могат да увеличат риска от поява на заболяването. Също така, наличие на скорошни операции или травми, увеличават възможността за развитие на подагра. 

А сега ще разгледаме малко по-подробно факторите, които могат да повишат наличието на пикочна киселина и да доведат до подагра.

1. Напреднала възраст и пол

Възрастта е основен рисков фактор за подагра, тъй като тя се среща по-често при мъже над 40-годишна възраст и жени след менопауза. Мъжете имат значително по-високи нива на пикочна киселина, отколкото жените, затова и те страдат по-често от подагра дори и в по-ранна възраст. Но с напредване на възрастта и настъпването на менопаузата, жените започват да се доближават до същите високи нива на пикочна киселина.

2. Генетична предразположеност

Генетичната предразположеност е друг ключов рисков фактор за подаграта. Ако някои член на семейството е страдал от това заболяване, значително се повишава възможността друг роднина да развие подагра.

3. Наднормено тегло

Хората с наднормено тегло също са изложени на по-голям риск от развитие на заболяването, тъй като те произвеждат по-голямо количество пикочна киселина, а  бъбреците им по-трудно я отделят от организма.  Най-често начинът на хранене и теглото са свързани, т.е. нездравословното хранене и заседналият начин на живот повишават теглото и съответно риска от подагра.

4. Здравословно състояние

Наличието на някои заболявания значително може да повиши риска от подагра. Такива са високото кръвно налягане, както и хронични заболявания като диабет, метаболитен синдром и болести на сърцето или  бъбреците.  

Хората, страдащи от диабет, често имат проблеми с бъбреците и сърцето.  Това влошено здравословно състояние увеличава риска от подагра, тъй като бъбреците не могат да се преборят с високите количества пикочна киселина.

5. Прекомерна употреба на някои храни и напитки

Хората, които консумират предимно месо и морска храна, са изложени на по-голям риск от подагра, тъй като тези храни са с високо съдържание на пурини и увеличават пикочната киселина. В допълнение алкохолът, бирата, както и изкуствено подсладени сокове и газирани напитки, също допринасят за натрупването на киселината.

6. Лекарства

Употребата на някои лекарства като тиазидни диуретици, ниацин и ниски дози аспирин могат да повишат пикочната киселина. Също лекарствата, които се назначават след някои по-тежки операции като органна трансплантация, могат да доведат до развиване на подагра.

Подагра - симптоми

Възрастна жена с болки в коляното

Основният симптом на подагра е острата  силна болка в ставите. Тази болка обикновено се усеща в палеца на крака, но може да засегне и други стави като глезените, петите, коленете, китките и пръстите. 

Другите симптоми включват: 

  • Зачервяване;
  • Подуване;
  • Чувствителност в засегнатата става;
  • Треска и общо чувство на неразположение;
  • Дискомфорт;
  • Ограничени движения. 

Подаграта също може да причини повишена чувствителност при допир в засегнатата област. В някои случаи може да доведе и до трайно увреждане на ставите, ако не се лекува правилно и навреме. Ако пристъпът на подаграта се влоши или задълбочи, това би могло да затрудни нормалното движение на ставите.

Какви са възможните усложнения от подаграта 

Ако не се лекува адекватно и навреме, подаграта може да причини усложнения.  Те включват:

  1. Увреждане на ставите
    Ако подаграта не се лекува, може да възникне дългосрочно увреждане на ставите. Това може да доведе до хронична болка и  деформация на ставите.
  2. Повторни пристъпи
    При някои хора, пристъпът на подагра може да се случи само веднъж, при други - по няколко пъти в годината и постепенно пристъпите да зачестяват.  Приемът на лекарства и промяната в начина на живот ще помогнат за предотвратяване на повторната поява на пристъпи. Но ако не се погрижите навреме, може да възникнат трайни увреждания на ставите.
  3. Камъни в бъбреците
    Високите нива на пикочна киселина в кръвта могат да доведат до образуването на камъни в бъбреците, което може да причини болка и други усложнения.
  4. Уратна нефропатия
    Това е вид бъбречно заболяване, причинено от дълготрайни високи нива на пикочна киселина в кръвта. Може да доведе до бъбречна недостатъчност и други сериозни здравословни проблеми.
  5. Уратни кристали в други органи
    Уратните кристали могат да се образуват и в други органи като сърцето и белите дробове, което води до потенциални усложнения.
  6. Подагрозен артрит
    Това е форма на артрит, причинен от нелекувана подагра, която се характеризира с подуване на ставите, болка и скованост.

Как се лекува подагра

Възрастна двойка в парк

Като се има предвид сериозността на заболяването и  здравословното състояние на пациента, лекарят може да назначи прием на лекарства и да препоръча промяна в начина живот и на хранене.

Може да ви препоръча да редуцирате възпалението с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен, напроксен и други, които ще спомогнат и за намаляване на болката и подуването при подагра. Други медикаменти могат да помогнат за поддържане на по-ниски нива на пикочна киселина. Алопуринол и фебуксостат например спомагат за намаляване на количеството пикочна киселина в кръвта и снижават риска от бъдещи пристъпи на подагра.

Можете да се насочите и към хранителни добавки, които помагат за понижаването на пикочната киселина. ГУТРОЛ желатинови капсули Fortex допринася за естественото разтваряне от организма на кристалите на пикочната киселина в ставите и в другите тъкани, има болкоуспокояващо действие и добре изразено уриколитично действие. Капсулите са подходящи за продължителна употреба дори и от диабетици.

  1. ГУТРОЛ желатинови капсули FORTEX
    21.72 лв.

Ето и някои полезни съвета за справяне с подаграта:

  • Пийте много течности
    Пиенето на поне осем до десет чаши вода всеки ден, може да помогне за изхвърлянето на пикочната киселина от тялото ви.
  • Избягвайте храни с високо съдържание на пурини
    Храни като аншоа, сардини, месо и някои видове морски дарове могат да повишат нивата на пикочната киселина и да предизвикат пристъп на подагра.
  • Поддържайте здравословно тегло
    Наднорменото тегло може да увеличи риска от подагра. Здравословната диета и редовните упражнения могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло и да намалят риска от развитие на заболяването.
  • Приемайте витамини
    Добавки като витамин С, витамин D и рибено масло могат да помогнат за намаляване на възпалението и риска от подагра.

  • Билкови чайове и тинктури
    На пазара се предлагат редица билкови смеси за чай, които са ефективен лек за подагра. Употребата им се препоръчва при ревматизъм, възпаление на пикочните канали, подагра, камъни в бъбреците, отоци от различен характер. Въздействат върху нивото на пикочната киселина като потискат производството ѝ и ускорява процеса на нейното извеждане от организма. Също така, облекчава тежестта и болката в ставите и има пречистващо действие за кръвта.
    Билковата тинктура SANURICA TROPFEN стимулира естественото пречистване и отделителната система на организма, а по този начин намалява риска от натрупване на кристали в ставите и бъбреците. Стабилизира нивата на пикочна киселина, облекчава възпалителните процеси, болката и подуването и понижава риска от рецидив.

  1. ПОДАГРА билкова смес Билковита
    15.00 лв.

  • Череши
    Череши
    Редица научни изследвания сочат, че черешите могат да намалят нивата на пикочна киселина  и да повлияят на пристъпите на подагра. Те могат да се консумират в суров вид, на сок или екстракт, като според различния прием има различна степен на ефект. 

    Nature’s way капсули сладка череша e естествен продукт, който допринася за нормалните нива на пикочна киселина. Капсулите съдържат екстракт от сладка череша, както и  витамините С, В и А, мелатонин, биофлавоноиди, цинк, фолиева киселина, желязо, калций. Всички те са полезни за костите, ставите, имунната, кръвоносната и сърдечно-съдовата система. Приема им допринася за изхвърлянето на пикочната киселина от организма. Капсулите имат мощен антиоксидантен ефект, облекчават състоянието при подагра и подпомагат за  нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

В статията ви разказахме какво е подагра и отговорихме на два много важни въпроса -  какви са симптомите и как се лекува подагра. В заключение можем да кажем, че заболяването причинява силен дискомфорт и болка и може да доведе до трайни увреждания, ако не се лекува навреме. Затова при съмнение за подагра е най-добре да се консултирате със специалист за оценка на състоянието ви.

Ако статията ви е била интересна, разгледайте и други материали в нашия блог за още полезна информация!