Жена държаща продукт под формата на сърце

Циститът е често срещана инфекция, която засяга милиони хора всяка година. Това е възпаление на пикочния мехур, обикновено причинено от бактериална инфекция. Moже да причини слаб до силен дискомфорт и се изразява в чести позиви за уриниране, които са придружени с парене и болка. 

Циститът е инфекция, която засяга по-често жените, отколкото мъжете, а причините за появата му са много. Обикновено, когато става дума за инфекция на пикочно-половата система, при изследване на урината се установяват високи нива на левкоцити и често се изолира бактерията Escherichia coli.  

В тази публикация в блога ни ще научите:

  • Какво е цистит?
  • Кои са симптомите на цистит?
  • Опасен ли е циститът при жените?
  • Кога от остър цистит се превръща в хроничен?
  • Как се лекува цистит?

Какви са причините за цистит

Най-честата причина за появата на цистит е бактериална инфекция, обикновено от бактериите Ешерихия коли (E. coli), които обикновено се намират в червата. Когато тези бактерии навлязат в уретрата и се придвижат до пикочния мехур, те могат да причинят инфекция. 

Други фактори, които могат да увеличат риска от развитие на цистит, включват:

  • Повишена  сексуална активност;
  • Използване на определени видове противозачатъчни средства, като диафрагми или спермициди;
  • Менопауза, която може да доведе до промени в пикочните пътища;
  • Увеличена простата при мъжете, което може да причини задържане на урина;
  • Използване на уринарен катетър;
  • Диабет или други състояния, които отслабват имунната система;
  • Настинка.

Видове цистит

В зависимост от това как е възникнало състоянието, могат да се разграничат няколко вида цистит. Ето и кои са те: 

1. Остър цистит

Острият цистит възниква на бактериална основа, и както споменахме, най-честият му  причинител е  Escherichia coli. Циститът може да бъде и на вирусна или гъбична основа. Състоянието се изразява в чести позиви за уриниране, придружени от чувство на парене и болка. При остър цистит е възможно да се изолира и кръв в урината, което причинява допълнителен дискомфорт. Обикновено състоянието преминава за 5 до 7 дни, като в зависимост от тежестта се предписват определени медикаменти - билкови или антибиотични.

2. Хроничен цистит

В някои случаи циститът може да стане хронично състояние, характеризиращо се с повтарящи се инфекции. Хроничният цистит може да бъде причинен от различни фактори, като основно медицинско заболяване, което не е било излекувано напълно, дисфункция на пикочния мехур или аномалии на пикочните пътища. В този случай, инфекцията не е напълно излекувана и се появява отново, когато имате понижен имунитет - при настинка, грип, хроничен стрес, прекалено натоварване.  Възможно е да засегне дори и деца.

Важно е да се консултирате със здравен специалист, ако имате рецидивиращ цистит, за да ви назначи необходимите изследвания и подходящо лечение, тъй като се изисква повече време за възстановяване. Около 85% от жените, които са заболели от цистит, в последствие  развиват хроничен цистит. Понякога може да отнеме години, за да се диагностицира.

3. Неинфекциозен цистит

Неинфекциозният цистит възниква вследствие на  някаква травма, прием  на изгарящи химични субстанции или агресивно медикаментозно лечение. Това променя както химичния, така и биологичния баланс в организма и може да повлияе на имунната система.

4. Радиационен цистит

Това е специфичен вид неинфекциозен цистит и може да се появи при жени, подложени на различни лъчетерапии, химиотерапии или облъчване.

Защо циститът е по-често срещан при жените

Уретрата - каналът, който отвежда урината от пикочния мехур - е по-къса при жените, отколкото при мъжете.  Тя е права и се отваря на нивото на влагалището - зона, предразположена към поява на  бактерии. Понякога се случва бактерии да проникнат по хода на уретрата към пикочния мехур, а това води до цистит или причинява инфекция на долните пикочни пътища. Бактериите, които се движат по уретрата до пикочния мехур, често са следствие от замърсяване с фекалии или вагинални секреции, затова циститът се появява много по-често при жените, отколкото при мъжете.

Цистит - симптоми при жени 

Жена държаща тоалетна хартия

Признаците за това състояние могат да варират от човек до човек, но най-често срещаните симптоми на цистит при жените включват:

  • Силно и упорито желание за уриниране;
  • Усещане за парене по време на уриниране;
  • Мътна, тъмна или неприятно миришеща урина;
  • Болка или натиск в долната част на корема;
  • Чувство на нужда от често уриниране, дори ако се отделя малко или никаква урина;
  • Наличие на кръв в урината - хематурия (дължи се на кървене на възпалената стена на пикочния мехур. )
  • Деца, които страдат от цистит, се оплакват от болки ниско в корема и парене при уриниране.

Има ли скрити симптоми на цистит

Много често при по-възрастните хора симптомите на цистит или инфекция на пикочно-половата система, наподобяват симптомите на така наречената инконтиненция или неволното изпускане на урина при кашляне, кихане, вдигане на тежки предмети или резки движения на тялото. Прочетете повече за инконтиненцията.

С напредване на възрастта мускулите на тялото отслабват, а лигавицата на пикочния мехур и стените на уринарните пътища изтъняват.  Това води до по-слабо кръвоснабдяване на мускулите на долната част на таза, което оказва влияние на тяхното функциониране и води до невъзможността за задържане на урина. Това би могло да бъде предпоставка и за навлизане на бактерии в пикочния мехур. Затова профилактичните прегледи са много важни и не бива да се подценява нито едно от двете състояния.

Цистит при мъже

Въпреки че циститът се появява по-често при жени, мъжете също могат да бъдат засегнати. Симптомите на цистит при мъже са подобни на тези при жените, но могат също да включват:

  • Болка или дискомфорт в пениса или тестисите;
  • Болка по време на еякулация;
  • Повишено желание за уриниране през нощта.

Кои са рисковите фактори, които предразполагат към развитие на цистит

Бременна жена с ръце на корема си

Разбирането на рисковите фактори, които предразполагат към развитие на цистит, може да помогне за превенцията на това състояние. 

Ето и кои са те:

1. Пол

Както споменахме, жените са по-предразположени към цистит от мъжете поради анатомичните различия в пикочните пътища. Женската уретра е по-къса, което улеснява преминаването на бактериите отвън към пикочния мехур.

2. Сексуална активност

Половите  актове могат да допринесат за внасянето на бактерии в уретрата, увеличавайки риска от инфекции на пикочния мехур. Това важи особено за жените, тъй като сексуалният акт може да причини дразнене и възпаление на уретрата, което я прави по-податлива на инфекции.

3. Използване на определени контрацептиви

Диафрагмите и спермицидите могат да нарушат естествения баланс на бактериите в женската генитална област, увеличавайки риска от цистит. Спермицидите също могат да раздразнят уретрата, което я прави по-уязвима към инфекции.

4. Менопауза

Хормоналните промени по време на менопаузата могат да засегнат пикочните пътища, правейки ги по-податливи на инфекции. По-ниските нива на естроген могат да причинят изтъняване на лигавицата на пикочните пътища и намаляване на полезните бактерии, което може да допринесе за развитието на цистит.

5. Аномалии на пикочните пътища

Структурни аномалии или блокажи в пикочните пътища, като камъни в бъбреците или увеличена простата, могат да възпрепятстват потока на урината и да увеличат риска от инфекция.

6. Използване на уринарни катетри

Дългосрочната употреба на катетри, които представляват тръбички, поставени в пикочния мехур за оттичане на урината, може да увеличи риска от цистит. Катетрите могат да въведат бактерии в пикочния мехур и да причинят дразнене и възпаление, което улеснява развитието на инфекция.

7. Отслабена имунна система

Хората с отслабена имунна система, като тези с диабет или подложени на химиотерапия, са по-податливи на инфекции, включително цистит.

8. Непълно изпразване на пикочния мехур

Невъзможността за пълно изпразване на пикочния мехур може да създаде благоприятна среда за растеж на бактерии. Това може да се дължи на различни причини, като например увреждане на нервите, мускулна слабост на пикочния мехур или препятствия в пикочните пътища.

9. Запек

Хроничният запек може да причини натиск върху пикочните пътища, увеличавайки риска от цистит. Това може също да доведе до натрупване на бактерии в ректума, които се разпространяват  в пикочните пътища.

10. Възраст

Възрастните хора са изложени на повишен риск от цистит поради фактори като отслабена имунна система, намалена подвижност и свързани с възрастта промени в пикочните пътища.

11. Бременност

Вследствие на хормоналните промени, циститът се появява  много често при бременните жени. Уголемената матка притиска пикочния мехур и пикочните пътища, а това създава благоприятни условия за навлизане на бактерии и възникване на инфекции.  Също така по време на бременността се увеличава обемът на пикочния мехур, а това допълнително затруднява неговата функция.

Цистит - лечение и превенция

Сок от червена боровинка

Лечението на цистит обикновено включва антибиотици за елиминиране на бактериалната инфекция, прием на добавки - УРОРЕН ФОРТЕ капсули Naturpharma, които действат благоприятно на пикочните пътища, както и медикаменти за профилактика на възпалителни заболявания на пикочно-половата система.

  1. УРОРЕН ФОРТЕ капсули Naturpharma
    19.33 лв.

НЕОРЕНАЛ таблетки са едни от най-често използваните лекарствени продукти за лечение и превенция на цистит. Неоренал подкрепя функциите на бъбреците и отделителната система. Спомага за отделянето на пикочна киселина. Повлиява благоприятно пикочно-половата система при риск от образуване на бъбречни камъни и инфекции.

  1. НЕОРЕНАЛ таблетки Neopharm
    15.00 лв.
 

От решаващо значение е да завършите целия курс на лечение, както е предписан от медицинското лице, дори ако симптомите се подобрят преди края на лечението.

В допълнение към антибиотиците има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да подпомогнете лечението на цистит:

  • Пийте много вода, за да помогнете за изхвърлянето на бактериите от пикочните пътища;
  • Уринирайте често и избягвайте задържането на урина за дълги периоди;
  • Подсушавайте се в посока отпред назад след използване на тоалетната, за да предотвратите навлизането на бактерии в уретрата;
  • Избягвайте да използвате агресивни сапуни, душове или спрейове за интимна хигиена;
  • Уринирайте преди и след сексуална активност;
  • Носете памучно бельо и избягвайте прилепнали и стегнати дрехи.

Домашно лечение на цистит

Антибиотиците са едно от основните лечения, но има някои домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите при цистит:

  • Използвайте грейка или топъл компрес върху долната част на корема, за да облекчите болката;
  • Вземете болкоуспокояващи без рецепта, като ибупрофен, ацетаминофен, или но-шпа, за справяне с болката и възпалението;
  • Избягвайте кофеиносъдържащи напитки, алкохол и пикантни храни, които могат да раздразнят пикочния мехур;

  1. НО - ШПА 40 mg таблетки Sanofi
    7.06 лв.

Прочетете статията ни за "Домашно лечение на цистит".

При цистит - какво се пие

Пиенето на много вода е от решаващо значение за промиването на бактериите от пикочните пътища и предотвратяването на цистит. Освен това някои хора смятат, че следните напитки могат да помогнат за облекчаване на симптомите и по-бързото излекуване: 

  • Неподсладеният сок от червена боровинка или добавките с червена боровинка могат да предотвратят полепването на бактериите по стените на пикочния мехур;
  • Билковите чайове от лайка, мента, или златна пръчица, могат да помогнат за успокояване на пикочните пътища и намаляване на възпалението.

  1. ЗЛАТНА ПРЪЧИЦА стръкове Алин
    1.91 лв.

В статията ви разказахме какво е цистит, кои са симптомите на цистит и как се лекува. Споделихме ви и някои съвети, с които можете да се предпазите от заболяването. Не забравяйте, че най-добрата защита е превенцията, затова е препоръчително да си правите профилактични прегледи и дори при най-лек дискомфорт да си запазите час при лекар. 

Ако статията ви е била интересна, посетете нашия блог, в който ви споделяме полезна информация на здравна тематика.