Жена с болки в корема

Циститът е често срещана бактериална инфекция на пикочните пътища, която засяга по-често жени, отколкото мъже. Обикновено, острият цистит възниква след като в уретрата са навлезли бактерии - ешерихия коли. Характеризира се с възпаление на пикочния мехур, което може да причини симптоми като често и болезнено уриниране, болка в долната част на корема, мътна урина и в някои случаи кръв в урината. 

Въпреки че циститът може да причини много голям дискомфорт, добрата новина е, че има няколко ефективни домашни средства, които могат да ви помогнат да се справите бързо с това състояние. В тази публикация в блога ще ви споделим кое е най-ефективното домашно лечение на цистит и при често уриниране. 

Подробна информация относно това какво представлява циститът, какви видове има, кои са рисковите фактори, които предразполагат към развитие на състоянието можете да откриете в статията ни цистит.

Цистит - домашно лечение

Народната медицина предлага лек за всякакви болести, състояния и неразположения. Всяка билка има своите полезни свойства и може да се справя с определени симптоми, както и да предпази от развитие на някои болести.  Разбира се, освен билките и билковите чайове, има и други алтернативни домашни методи за лечение на цистит. Не забравяйте обаче, че най-важна е превенцията, затова е необходимо да спазвате много добра лична хигиена и да правите профилактични прегледи. 

Ето и кои са най-ефективните методи за бързо домашно лечение на цистит.

1. Пийте много течности

Пиенето на много вода и топли чайове е една от най-важните стъпки за домашно лечение на цистит. Поддържането на организма хидратиран  помага за изхвърлянето на бактериите, причиняващи инфекцията, и разрежда урината, намалявайки болката и дискомфорта по време на уриниране. Стремете се да пиете поне 8-10 чаши вода на ден и избягвайте кофеина и алкохола, тъй като те могат да раздразнят допълнително пикочния мехур. 

Добре е да пиете и билкови чайове, като сред най-полезните са лайка, шипка, мента, бял равнец и смрадлика. Te влияят изключително благоприятно върху пикочно-половата система и са отлично средство за домашно лечение при често уриниране. 

2. Използвайте нагревателна подложка

Прилагането на нагревателна подложка (нагревателна възглавница) или топъл компрес върху долната част на корема може да помогне за облекчаване на болката и дискомфорта, причинени от цистит. Топлината помага за отпускане на мускулите, намалявайки натиска върху пикочния мехур и осигурявайки облекчение от усещането за спазми. Уверете се, че използвате ниска степен на нагряване и никога не я слагайте директно върху кожата си, за да избегнете изгаряния.

3. Болкоуспокояващи за цистит без рецепта

Болкоуспокояващите, които се продават свободно, като ибупрофен или аспирин, или спазмолитиците като но-шпа, могат да помогнат за намаляване на възпалението и да осигурят облекчаване на болката и дискомфорта. Винаги следвайте препоръчаните инструкции за дневен прием и се консултирайте със здравен специалист, ако не сте сигурни дали тези лекарства са подходящи за вас.

  1. ИБУПРОФЕН ПОЛФА таблетки Polpharma
    12.25 лв.
  2. НО - ШПА 40 mg таблетки Sanofi
    7.06 лв.

4. Лек със сода за хляб

Содата за хляб има алкални свойства, които могат да помогнат за неутрализиране на киселинността на урината и да облекчи усещането за парене по време на уриниране. За да приготвите лека, добавете чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода и пийте веднъж на ден, за да облекчите симптомите на цистит. Това е един от най-популярните начини за лечение на цистит у дома. Въпреки това, не използвайте това лекарство повече от седмица, тъй като прекомерната консумация на сода за хляб може да доведе до други здравословни проблеми. 

5. Вземете добавки с витамин С

Известно е, че витамин С подсилва имунната система, което може да помогне на тялото ви да се пребори с бактериалната инфекция, причиняваща цистит. Ежедневният прием на добавка с витамин С или увеличаването на консумацията на храни, богати на витамина, като портокали, ягоди и червени чушки, може да помогне за ускоряване на лечението на цистита. 

6. Билкови лекове под формата на добавки 

Има няколко билки, за които е доказано, че са ефективни при домашно лечение на цистит. Те са:

  • A.Uva-ursi или т. нар. Мечо грозде
    Тази билка има антибактериални свойства и може да помогне за намаляване на възпалението в пикочните пътища. Можете да приемате A.uva-ursi като чай или под формата на добавка.
  • D-маноза:
    Тази естествена захар може да помогне за предотвратяване на прикрепването на бактерии към стените на пикочните ви пътища, което улеснява тялото ви да ги изхвърли. D-манозата се предлага под формата на прах или капсули. D-Манозата не оказва влияние върху кръвната захар, поради което приемът е безопасен за диабетици.

  1. D-МАНОЗА на прах ZeinPharma
    Специална цена 39.90 лв. 55.00 лв.

7. Червена боровинка

Червена боровинка

Червените боровинки съдържат уникална комбинация от съединения, за които се смята, че са ефективни при предотвратяването и лечението на цистит. Тези съединения включват антиоксиданти, флавоноиди и проантоцианидини, които работят заедно, за да предотвратят растежа на бактерии и да предотвратяват прилепването им към стените на пикочните пътища. Също така червените боровинки помагат за намаляване на шансовете за инфекция и могат да помогнат за облекчаване на симптомите на цистит. 

Ако търсите наистина ефективно и бързо домашно лечение на цистит, задължително трябва да се снабдите с червена боровинка. Можете да я приемате под формата на хранителна добавка, сок или да ядете сушените червени плодчета. Това средство ще ви помогне бързо да забравите за неприятните симптоми и дискомфорта. 

  1. ЦИСТИРЕН таблетки Botanic
    20.77 лв.

Важно!!! Винаги се консултирайте с медицинско лице преди да започнете прием на билкови лекарства или добавки,  тъй като те могат да взаимодействат с други лекарства, които приемате или да имат странични ефекти.

Как да се предпазите от цистит

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от цистита. Като следвате тези указания, можете да сведете до минимум риска от развитието му и да поддържате здрава пикочна система.

1. Поддържайте добра лична хигиена

Един от ключовите фактори за предотвратяване на цистит е поддържането на гениталната област чиста и суха. Уверете се, че миете гениталиите си всеки ден с мек сапун и вода и винаги се подсушавайте отпред назад след използване на тоалетната, за да избегнете разпространението на бактерии от ректума към уретрата.

2. Използвайте редовно тоалетната 

Задържането на урина може да доведе до натрупване на бактерии в пикочния мехур, а това ще увеличи риска от цистит. Създайте си навик да използвате тоалетната на всеки три до четири часа или когато почувствате желание за уриниране.

3. Избягвайте агресивни продукти за интимна грижа 

Някои продукти могат да раздразнят уретрата и да ви направят по-податливи към цистит. Избягвайте използването на дамски душове, агресивни сапуни, вани с мехурчета или ароматизирани продукти за женска хигиена. Вместо това изберете неароматизирани, нежни продукти, специално създадени за интимна грижа. 

4. Практикувайте безопасен секс

Сексуалната активност може да внесе бактерии в уретрата, увеличавайки риска от цистит. За да се предпазите, винаги използвайте презервативи и не забравяйте да уринирате преди и след секс, за да помогнете за изхвърлянето на всички бактерии, които може да са навлезли в пикочните пътища.

5. Носете дишащи дрехи

Тесните, недишащи дрехи могат да създадат влажна среда, която насърчава растежа на бактериите. Изберете свободни, дишащи материи като памук за вашето бельо и избягвайте синтетични материали като найлон или полиестер.

6. Намалете стреса

Хроничният стрес може да отслаби имунната ви система, правейки ви по-податливи на инфекции като цистит. Включете дейности за намаляване на стреса в ежедневието си, като медитация, упражнения или прекарване на време сред природата.

Като следвате тези превантивни мерки, можете да намалите риска от развитие на цистит и да поддържате здрава пикочна система. Ако усетите симптомите на състоянието, като болка или парене по време на уриниране или болка в долната част на корема, консултирайте се със здравен специалист за правилна диагноза и подходящо лечение.

Циститът може да бъде неприятно и болезнено състояние, но с правилното домашно лечение можете да се възстановите бързо. Въпреки това, ако симптомите ви продължават или се влошават след като сте опитали тези лекове, е важно да се свържете с медицинско лице, защото може да се наложи прием на антибиотици. 

В статията ви разказахме кои са най-ефективните домашни методи за лечение на цистит, както и как да се предпазите от него. Ако информацията ви е била полезна, разгледайте блога ни за още съвети на здравна тематика!