Усмихната атрактивна млада жена

Съществуват различни начини за подсилване на имунната система и подпомагане на тялото да се пребори със сезонните вируси. Имунната система е естествената защита на тялото срещу заболявания. Силната имунна система ви помага да останете здрави, борейки се с инфекциите и болестите. 

Може да направите няколко неща, за да поддържате имунната си система силна и здрава. Някои от тях са прости и лесни за изпълнение, докато други изискват повече време и усилия. Тези методи обаче ще ви помогнат да запазите здравето си и да намалите риска от инфекции. Четете нататък, за да разберете какви стъпки да предприемете за естествено подсилване на имунната система.

Какво най-общо представлява имунната система

Имунната система е част от сложния и съвършен механизъм, според който работи организмът. Най-общо тя помага да се предпазим от инфекции и болести. Имунната система е съставена от мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да ни поддържат здрави. Нейна задача е постоянно да следи за чужди нашественици като вируси, бактерии и паразити. Когато регистрира такива, тя задейства имунен отговор, за да ги унищожи.

9 начина за подсилване на имунната система

Според лекари и нутриционисти може да предприемете някои основни стъпки с цел подсилване на имунитета и поддържане на добро здраве. Някои основни промени в начина на живот могат да доведат до осезаеми резултати. Ето какво може да започнете да правите още днес, за да задействате имунитета си и да останете здрави независимо от върлуващите вируси:

1. Хранете се пълноценно

Здравословна зелена храна

Храненето с много плодове и зеленчуци и минимално количество захар и преработени храни ще ви помогне да поддържате имунната си система силна. Не забравяйте да включите в ежедневното си меню храни, богати на витамини С и Е и бета-каротин. Всички тези хранителни вещества са от съществено значение за здравата имунна система. 

Едно здравословно хранене включва разнообразни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. От съществено значение е също така да приемате протеини под формата на пилешко месо, риба и боб. 

Здравословното хранене е от жизненоважно значение за поддържане на здравословно тегло, което е от решаващо значение за силната имунна система. 

2. Спете достатъчно

Може да направите много неща, за да подсилите имунната си система и да се предпазите от болести, но едно от най-важните е да спите достатъчно. Когато не си набавяте необходимото количество сън, организмът ви няма възможност да се възстанови. Това несъмнено ще ви направи по-податливи на заболявания. 

Ако искате да подсилите имунната си система, стремете се към седем до осем часа сън всяка нощ. Може да ви се струва много, но е от съществено значение да дадете на тялото си необходимото време за възстановяване. Опитайте да предразположите тялото и ума си към почивка, прибягвайки към естествени средства за добър сън като чай от лайка преди лягане или включване на дифузер с лавандулово масло.

В случай, че не спите достатъчно, може да направите няколко неща, за да подобрите съня си. 

  • Придържайте се към график за сън: Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден, дори през уикендите. Това ще помогне на тялото ви да влезе в нормален ритъм на сън.
  • Създайте рутина за лягане: Правете едни и същи неща всяка вечер, за да сигнализирате на тялото си, че е време за сън. Помислете какви дейности ви отпускат - взимане на топъл душ или вана, четене на книга, упражнения за разтягане и пр.
  • Създайте благоприятна среда за сън: Уверете се, че спалнята ви е тъмна, тиха и прохладна. Премахнете всички светещи и разсейващи електронни устройства.
  • Ограничете кофеина и алкохола: Те могат да попречат на съня. Избягвайте кофеин следобед и вечер и ограничете алкохола до една или две напитки дневно.
  • Избягвайте пушенето: Пушенето може да попречи на съня и да причини здравословни проблеми.

3. Спортувайте редовно

Упражненията са чудесен начин да подсилите имунната си система. Когато тренирате, тялото ви освобождава ендорфини, за които е доказано, че подобряват настроението и намаляват нивата на стрес. Упражненията също помагат за осигуряване на качествен сън, което е жизненоважно за цялостното здраве.

В допълнение към ендорфините, които се отделят, когато тренирате, тялото ви произвежда и повече естествени „клетки убийци“. Те са вид бели кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекциите. Така че спортът е отличен вариант, ако търсите начини за подсилване на имунната си система.

Само не забравяйте, че не е нужно да прекалявате с него. Умерената физическа активност е напълно достатъчна, за да видите ползи и резултати. Опитайте се да отделяте поне 30 минути на ден за леки упражнения.

4. Намалете стреса

Жена правеща Йога

Ограничаването на стреса има силно въздействие върху имунната система. Може да помогне за предотвратяване на обикновена настинка и по-тежки заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Можете да направите много неща, за да намалите стреса в живота си. Някои хора смятат, че упражненията са чудесен начин за облекчаване на стреса. Други откриват, че техниките за медитация или релаксация им помагат да се отпуснат.

Каквото и да работи за вас, уверете се, че отделяте малко време за себе си всеки ден, за да правите нещо, което ви харесва. Това може да бъде четене на книга, разходка или слушане на музика. Почивката в ежедневието ще ви помогне да се почувствате освежени и по-малко стресирани.

Един от най-добрите начини за намаляване на стреса е опростяването на живота. Това означава да погледнете отстрани живота си и да премахнете всичко, което е излишно. Ако можете да опростите живота си и да намалите броя на нещата, които трябва да правите всеки ден, ще намерите повече време да се отпуснете и да се наслаждавате. 

И накрая, един от най-добрите начини за намаляване на стреса е да се научите да казвате „не“. Казвайте „не“ всеки път, когато установите, че поемате повече, отколкото можете да понесете. Така ще спечелите повече време да правите това, което искате. 

5. Мийте старателно ръцете си

Един от най-простите и ефективни начини за намаляване на риска от инфекция е редовното миене на ръцете.

Ето няколко съвета за правилно измиване на ръцете:

  • Намокрете ръцете си с чиста, топла вода и нанесете сапун;
  • Разпенете сапуна между ръцете си. Не забравяйте да насапунисате обилно гърба на ръцете си, между пръстите и под ноктите;
  • Търкайте насапунисаните си ръце поне 20 секунди. Нуждаете се от таймер? Тананикайте песента „Честит рожден ден“ от началото до края два пъти;
  • Изплакнете добре ръцете си под чиста течаща вода;
  • Подсушете ръцете си с чиста кърпа или ги изсушете на въздух.

Ако пипнете нещо замърсено и след това докоснете лицето си, е по-вероятно да се разболеете. Така че избягването на докосване на очите, носа или устата е от съществено значение.

6. Приемайте хранителни добавки и витамини

Един от най-сигурните и достъпни начини за подсилване на имунната система е приемът на качествени и доказани хранителни добавки. Всички продукти на САМБУКУС, които ще откриете на сайта на ePharm са с изцяло натурален състав. Основният активен компонент в хранителните добавки на САМБУКУС e черният бъз, който е познат от векове със своите възстановителни и енергизиращи свойства. Продуктите са имат силно изявено общоукрепващо действие. Подходящи са за подсилване на имунната система и незабавна подкрепа при респираторни проблеми, следствие на вирусни и бактериални атаки. 

Можете да намерите както даржета за деца, така и таблетки за възрастни.

  1. САМБУКУС SLEEP + IMMUNE таблетки Naures Way
    30.08 лв.
  2. САМБУКУС ЗА ДЕЦА дражета Nature's Way
    20.30 лв.

7. Укрепете здравето на червата си

Вашите черва са дом на трилиони микроби, включително бактерии, гъбички и вируси. Тези микроби са от съществено значение за много аспекти на здравето, включително храносмилането, метаболизма и имунитета.

За съжаление, съвременният начин на живот може да бъде опустошителен към нашите чревни микроби. Лошата диета, стресът и употребата на антибиотици често водят до дисбаланс на чревните микроби, което от своя страна може да доведе до проблеми с храносмилането, затлъстяване и дори проблеми с психичното здраве. Има начини да подобрите здравето на червата си. Спазването на здравословна диета, намаляването на стреса и приемането на пробиотици са чудесни начини да поддържате чревните си флора здрава и балансирана.

Пробиотиците са чудесен вариант на хранителна добавка, ако искате да подобрите състоянието и функциите на червата и имунната система. Пробиотиците са живи бактерии, които са полезни за вашето здраве, особено за храносмилателната система. Те могат да помогнат при диария, запек и синдром на раздразнените черва. Може да ги приемате като добавка или да си ги набавите от ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле и кимчи.

8. Ограничете излагането на микроби

Жена дезинфектира ръцете си

Ограничете излагането на микроби, като миете ръцете си редовно, избягвате близък контакт с болни хора и дезинфекцирате повърхностите около вас. Ето няколко съвета за ограничаване на излагането на микроби:

  • Мийте ръцете си редовно и старателно, особено преди хранене и след контакт с болен;
  • Избягвайте да докосвате лицето си, особено устата, носа и очите;
  • Дезинфекцирайте често докосвани повърхности като дръжки на врати, плотове и телефони;
  • Стойте далеч от болни хора;
  • Покривайте кашлицата или кихането си с кърпичка и незабавно я изхвърлете;
  • Измийте ръцете си след кашляне, кихане или издухване на носа. 

Следването на тези прости съвети може да помогне за намаляване на излагането ви на микроби и болести.

9. Пийте много течности

Поддържането на хидратация е жизненоважно за цялостното здраве и може да помогне за укрепване и подсилване на имунната система. Пийте повече течности, когато сте навън в горещо време, когато имате температура или се потите.

Добрият избор на течности включва вода, сок и мляко. Може също да пиете безкофеинов чай ​​и кафе. Избягвайте сладки напитки като сода, спортни и енергийни напитки, както и алкохол. Те могат да ви дехидратират. 

Човешкото тяло е фантастична машина, която постоянно се бори с чужди нашественици. Имунната система е частта от тялото, която е отговорна за справянето с микроби, вируси и бактерии. Можете да направите много неща, за подсилване на имунната система и поддържане на безотказното ѝ функциониране. 

Здравословното хранене е един от най-добрите начини за подсилване на имунитета. Хранете се с много плодове, зеленчуци и протеини. Също така е важно да спите достатъчно и да спортувате редовно. Всички тези неща ще ви помогнат да поддържате имунната си система в изрядна форма.

За повече интересни и полезни съвети относно здравето посетете и четете блога на ePharm.