Жена с кръстосани ръце отпред  като жест при нужда за уриниране

Инконтиненцията е медицинско състояние, известно още като неволно изпускане на урина, което засяга милиони хора по света и може да бъде причинено от различни фактори. 

Състоянието се наблюдава по-често при жени, а основните рискови фактори са: бременност, раждане, менопауза, както и анатомични и физиологични особености на пикочно-половата система. При мъжете е по-рядко срещано, но зачестява с напредване на възрастта, най-често при наличие на проблеми с простатата.

Други фактори, които биха могли да причинят уринарна инконтиненция са: затлъстяване, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, газирани и енергийни напитки, както и кафе; прием на някои лекарства като диуретици и наличие на заболявания, като диабет или деменция. 

За щастие има редица начини за лечение, които могат да помогнат за овладяване на симптомите на инконтиненция на урина и да подобрят качеството на живот. Те варират от промени в начина на живот, като увеличаване на приема на течности и прием на повече фибри, до медицински интервенции и прием на определени лекарства. 

В тази статия ще ви запознаем подробно с видовете уринарна инконтиненция, както и какви са симптомите и начините за лечение на това често срещано заболяване.

Видове уринарна инконтиненция 

Преди да преминем към разглеждане на видовете неволно изпускане на урина, е важно да отбележим, че инконтиненцията е състояние, което освен физически дискомфорт, причинява и психически такъв. Поради тази причина не получава достатъчно гласност, а до скоро бе определяна като тема табу, тъй като предизвиква чувство за срам. Много хора не желаят да споделят за проблемното състояние дори и пред медицински лица, което обаче крие висок риск от усложнения. 

В световен мащаб над 30% - 40% от населението над 60 г. страда от уринарна инконтиненция. Ако страдате от инконтиненция, то непременно се свържете със специалист, който да диагностицира състоянието ви и да назначи лечение. Когато става въпрос за вашето здраве, чувството за срам и неудобство не бива да надделява над разума. Вземете навременни мерки, за да се справите по-бързо с дискомфорта и да се върнете към обичайния начин на живот. 

А ето и кои са видовете инконтиненция на урина: 

1. Стресова инконтитенция 

Това е един от най-разпространените видове на неволно изпускане на урина. Засяга главно жени, особено с напредване на възрастта. Причина за развитието на стресова инконтиненция са слаби тазови мускули и невъзможност те да се свиват под физическо въздействие. 

Този вид инконтиненция се характеризира с невъзможността за задържане на урина при физическа активност, продължителни разходки, навеждане, изкачване на стълби или вдигане на по-тежки предмети. Също така, изпускане на няколко капки урина би могло да настъпи и при кашляне, кихане или по-продължителен смях. 

Основните причинители на стресова инконтиненция при жените са бременност, раждане, менопауза или наднормено тегло.  

2. Спешна инконтиненция на урина 

Друг чест вид неволно изпускане на урина е спешната инконтиненция, която се характеризира с наличието на свръхактивен пикочен мехур. А какво означава това? 

При  свръхактивния пикочен  мехур мозъкът изпраща сигнали за изпразване на пикочния мехур, дори когато той не е пълен. Това провокира остри позиви за уриниране, развивайки спешна инконтиненция. Най-честите причини за това са: увреждания по хода на нервите на пикочния мехур, увреждания по хода на нервната система или засягане на мускулатурата на тазовото дъно. 

Спешната инконтиненция най-често засяга мъже, които имат проблеми с простатата и жени след менопаузата.  Тя се характеризира с внезапно желание за уриниране, което не може да се контролира или многократно уриниране, както през деня, така и през нощта. 

Кои са рисковите фактори? Такива могат да бъдат: 

  • множествена склероза;
  • болест на Паркинсон; 
  • болест на Алцхаймер; 
  • диабет; 
  • инфекции на пикочния мехур или наличие на камъни в пикочния мехур;
  • увеличение на простата и обструкция на потока на урина; 
  • прекомерна употреба на кафе, чай, газирани напитки и пикантни храни. 

3. Преливна уринарна инконтиненция

При този вид инконтиненция организмът произвежда повече урина, отколкото е капацитетът на пикочния мехур. Това предизвиква невъзможността за нейното задържане и води до неволното ѝ изпускане. Преливната уринарна инконтиненция е по-характерна за мъжете, които страдат от увреждания на простатата или са претърпели оперативни интервенции в областта на малкия таз. Състоянието  се проявява с чести позиви за уриниране на малки количества урина. 

Най-честите причини за развитие на този вид инконтиненция на урина са: 

  • отслабени или отпуснати мускули на пикочния мехур; 
  • увреждания на нервите; 
  • наличие на обструкция или блокаж на урината (например хиперплазия на простатата, тумор и други образувания); 
  • тежка или хронична констипация; 
  • продължителен прием на някои медикаменти; 

Рисковите фактори, които повлияват за развитие на състоянието, могат да бъдат: дискова херния, неконтролиран захарен диабет, неврологични заболявания, както и някои болести на гениталиите. 

4. Функционална инконтиненция 

Функционалната уринарна инконтиненция е състояние, при което липсват проблеми, свързани с хода на отделителната система и хода на мускулатурата и нервите в областта на таза, но са налице други фактори, които затрудняват уринирането. 

Основната причина за развитие на това състояние е невъзможността за осигуряване на необходимите условия за уриниране, съответно достигане до тоалетната, а силният позив за уриниране води до изтичането на урина. 

Функционалната инконтиненция засяга предимно хора с физическо или ментално увреждане, което затруднява достигането до тоалетната навреме или не позволява да се осъзнае реалната нужда за уриниране и усещане за пълен мехур. 

Хората, подложени на по-голям риск от развитие на функционална инконтиненция са пациенти с тежки ментални заболявания, като деменция, болест на Алцхаймер или с увредено зрение, затруднена подвижност, вследствие  на тежък артрит. 

5. Смесена инконтиненция на урина 

Млада, възмутена и изненадана червенокоса жена, носеща пелена за инконтиненция.

Смесена уринарна инконтиненция се проявява  при наличие на свръхактивен пикочен мехур и рискови фактори, характерни за стресовата или преливната инконтиненция.

Причините и рисковите фактори, които влияят на развитието на този вид на неволно изпускане на урина, са комплексни и могат да включват неврологични или мускулни увреждания, наличие на хронични заболявания, прием на някои силни медикаменти, наднормено тегло, тютюнопушене, прекалена употреба на алкохол, както и  проблеми с простатата при мъжете и  менопауза  при жените. 

6. Старческо изпускане на урина  

Старческото изпускане на урина е често срещан проблем, с който се сблъскват възрастните хора. Причинява се от отслабване на мускулите, които контролират потока на урината и намаляване на капацитета на пикочния мехур да съхранява урина. 

Важно е да се потърси медицински съвет, за да се определи основната причина за неволното изпускане на урина и да се назначи лечение за справяне  с инконтиненцията.

Промени в начина на живот като пиене на по-малко течности през нощта, и избягване на кофеин и алкохол, могат да повлияят благоприятно. В допълнение, практикуване на упражненията за мускулите на тазовото дъно, като упражненията на Кегел, също могат да бъдат много ефективни.

Предлагат се и лекарства, които могат да бъдат препоръчани, ако другите начини за лечение не са успешни. Хирургията също е опция в някои случаи, но често се използва като последна мярка.

Какви са симптомите и признаците на неволно изпускане на урина 

Сега ще разгледаме и в какво се изразява симптоматиката и какви са признаците за уринарна инконтиненция. 

Ето кои са най-честите симптоми на инконтиненция: 

  • Невъзможност за задържане на урина за повече от няколко минути; 
  • Изтичане на урина при кашляне, кихане, смях или вдигане на нещо тежко;
  • Усещане за силно и внезапно желание за уриниране;
  • Събуждане  по няколко пъти на нощ с позиви за уриниране;
  • Изтичане на урина по време на сън;
  • Изтичане на урина при изправяне след седнало или легнало положение;
  • Силно и често желание за уриниране; 
  • Изтичане на урина при физическо натоварване;
  •  Изтичане на урина по време на полов акт;
  • Усещане за парене при уриниране;
  • Болезнено уриниране;
  • Промяна в цвета на урината;
  • Усещане за непълно изпразване на мехура след уриниране; 
  • Затруднено започване и спиране на потока на урината; 

Неволното изпускане на урина може да причини физически и емоционален дискомфорт. Непременно посетете лекар, ако изпитвате някой от горните симптоми. Възможностите за лечение варират в зависимост от вида и тежестта на уринарната инконтиненция.

Неволно изпускане на урина при жени - лечение 

Жена хранеща се здравословно

Както споменахме, начинът на лечение се определя от вида и тежестта на инконтиненцията, възрастта и пола на пациента, както и придружаващите рискови фактори. 

Лечението може да бъде консервативно и да включва общи мерки от типа на  упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно, лекарства и добавки; и оперативно - включващо различни инвазивни методи. Започва се с консервативното лечение, а при липса на резултати се преминава към лекарствени продукти. 

Ето и кои са едни от първите мерки, които се назначават при неволно изпускане на урина: 

  • Упражнения на Кегел
    Упражнения на Кегел са едни от най-лесните за изпълнение упражнения и са доста ефективни. Те подсилват мускулатурата на тазовото дъно. Могат да се изпълняват по всяко време и не изискват специална подготовка. Редовното им практикуване дава изключително добри резултати.
  • Използване на абсорбиращи превръзки
    Абсорбиращите превръзки са добра опция при леки форми на инконтиненция, изразена в изпускане на много малки количества урина периодично. Превръзките са тънки и удобни, не се забелязват през бельото и осигуряват комфорт. 
  • Здравословна диета
    Специалистите препоръчват да се направят промени в начина на хранене. Хубаво е да избягвате прекалено мазни храни, пържено, люти и пикантни подправки, както и бързите храни и полуфабрикатите. Също така, трябва да се ограничи приема на газирани, алкохолни и кофеинови напитки. Заменете ги със свежи плодове и зеленчуци, сурови ядки, билкови чайове и домашно приготвена храна.
  • Спиране на вредните навици
    Към здравословната диета е препоръчително спирането на вредни навици като тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол. При наличие на инконтиненция тези навици могат да доведат до усложнения и по-трудно лечение.
  • Редовно спортуване и поддържане на добра физическа форма
    Спортуването, разходките и ежедневната физическа активност подпомагат лечението на неволно изпускане на урина. При хора, които страдат от затлъстяване това е изключително важно, тъй като намаляването на телесното тегло облекчава тежестта върху пикочния мехур, а това от своя страна значително подобрява симптомите на инконтиненцията. 

Неволно изпускане на урина при жени - лекарства и добавки

Жена по време на преглед

В някои случаи, лекарите назначават медикаментозно лечение на инконтиненцията, което включва прием на лекарства или добавки. Лекарства се приемат при по-тежки форми на изпускане на урина, а хранителните добавки биха могли да послужат за превенция и предпазване от развитие на състоянието. 

Начините за лечение чрез медикаментозни средства на уринарна инконтиненция са:

  • Лекарства за  уринарна инконтиненция 
    Лекарствата за уринарна инконтиненция се определят в зависимост от състоянието на пациента. Например при спешна инконтиненция могат да се предпишат антихолинергични средства, като толтеродин или оксибутин, и други. При мъже с проблем с простатата могат да се предпишат алфа блокери (тамсулозин и други), а при свръхактивен пикочен мехур - спазмолитици като мирабегрон. При менопауза може да се препоръча локално приложение на вагинален крем, пластир или друга естроген-доставяща форма за облекчение на състоянието.
  • Лечение с ботулинов токсин (ботокс)
    При тази процедура се инжектира ботокс в мускулатурата на пикочния мехур. Възможно е да се наложи тя да се повтаря през три месеца. Към нея се прибягва в случай, че няма никакъв ефект от консервативно лечение на инконтиненция.
  • Хранителни добавки при инконтиненция на урина

    Приемането на хранителни добавки за инконтиненция може да има изключително благоприятен ефект, ако се комбинира с упражнения и здравословен начин на живот. Препоръчват се добавки, които съдържат витамин D, витамин В12, червена боровинка и други.  

    Едни от най-предпочитаните добавки за справяне с  уринарната инконтиненция са Феминхелп таблетки, които контролират неволното изпускане на урина и осигуряват по-голямо спокойствие и комфорт. 

    1. ФЕМИНХЕЛП таблетки Natur Produkt
      29.76 лв.

     

     

  • Разбира се, преди да започнете прием на добавки е препоръчително да се консултирате с вашия лекар, който да назначи подходящите за вас доза и период на прием.

Оперативно лечение

При тежки случаи на уринарна инконтиненция се налага оперативно лечение. То се назначава само, ако липсва ефект от другите форми на терапия, налице е тежка инконтиненция или усложнения. 

  • Лечение на инконтиненция с лазер

    В модерната медицина има и нови методи за лечение на уринарна инконтиненция с лазер.  Терапията с лазер, подходяща при стресова или императивна инконтиненция, е електромагнитната фокусирана терапия. Тя представлява неинвазивна процедура на тазовото дъно, която стимулира тазовите мускули и ги укрепва. 

    За терапията се използва специално разработен стол, свързан с конзола, от която се задават програмите за трениране на мускулите. Програмата се избира в зависимост от състоянието на пациента, което се определя при предварителен преглед от акушер-гинеколог. 

    В статията ви разказахме подробно какво представлява уринарната инконтиненция, какви видове има, както и какви са начините за нейното лечение. Ако информацията ви е била полезна, не пропускайте да разгледате нашия блог, където ще намерите още много интересни статии на здравна тематика.

Източници : Инконтиненция на урина: какво представлява инконтиненцията на урина? (framar)

Медицински познания І Инконтиненция І Повишаване на ефикасността при лечението на инконтиненция HARTMANN

Лечение на инконтиненция на урината | Acibadem City Clinic Болница Токуда

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2925344/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476070/