Чернокож мъж в спортен екип, който е седнал на стълби и държи възпаленото си коляно.

 

Тялото ни съдържа хиляди сухожилия - от главата чак до пръстите на краката. Сухожилията представляват гъвкава здрава тъкан, която свързва мускулите с костите. Те помагат за предотвратяване на мускулни наранявания като абсорбират част от удара, който мускулите поемат, когато бягаме, скачаме или правим други физически движения.

Макар сухожилията да са много устойчиви на разкъсване, те са слабо разтегливи. Това означава, че могат да бъдат лесно наранени, когато са разтегнати, до точката на частично разкъсване на влакната им. Ако това се случи, е възможно да отнеме много време, докато разтегнатото сухожилие заздравее.

В статията ще разгледаме какви са симптомите, както и стъпките за възстановяване, на разтегнато или скъсано сухожилие. Ще ви дадем и няколко полезни съвети как да предпазите сухожилията си от нараняване.

Какво е разтегнато сухожилие?

Разтегнатото сухожилие може да бъде остро или хронично увреждане на сухожилието. Острото разтежение се случва мигновено, най-често заради инцидент по време на спорт, докато хроничното произтича от повтарящи се движения във времето, които поставят стрес върху мускула или сухожилието. 

Повечето наранявания на сухожилията възникват в близост до ставите, като рамото, лакътя, коляното и глезена. Въпреки че атлетите са в най-голям риск от получаване на разтегнато или скъсано сухожилие, наранявания могат да се случат на всеки - по време на тренировка във фитнеса, у дома или на работното място. Особено повишен е рискът при вдигане на тежки предмети.

Прочетете повече за болки в коляното.

Разтегнато сухожилие симптоми 

Мускулни спазми, отпадналост, неподвижност, както и болка, синини и подуване са все симптоми на разтегнато сухожилие. Възможно е да отнеме няколко седмици, докато симптомите на леко до умерено разтежение отшумят. Ако забележите, че зоната на травмата е чувствителна, зачервена, топла или подута, то най-вероятно е възникнало възпаление. При възпаление на сухожилията се проявява тендинит. Тендинитът може да причини болка в ставите, скованост и да повлияе на движението на сухожилията. В случай на умерен тендинит обикновено отнема от 2 до 3 седмици за възстановяване на сухожилията. 

Разтегнато сухожилие на крака

Честите симптоми на разтегнато сухожилие на крака включват пукащ или щракащ звук по време на движение, болка и чувствителност по дължината на сухожилието, подуване, натъртване и затруднено движение на засегнатата област. Ако разтежението е сериозно, то може да причини пълно разкъсване на сухожилието, което да изисква хирургична намеса.

Разтегнато сухожилие на ръката

Най-очевидният симптом на разтегнато сухожилие на ръката е внезапна, силна болка в горната част на ръката или в лакътя, в зависимост от това къде е наранено сухожилието. Може да чуете или почувствате "пукане", ако сухожилие се разкъса. Възможно е да възникне също подуване, чувствителност и зачервяване в областта.

Разтегнато сухожилие на глезена

Разтягането на сухожилията на глезена е често срещано нараняване, което може да възникне по време на физически дейности или поради прекомерно натоварване на глезенната става. Симптомите на разтегнато сухожилие на глезена могат да включват болка, подуване, чувствителност и затруднено движение на глезена. Болката може да варира от лека до силна и да се влошава при движение.

Разтегнато сухожилие на стъпалото

Тендинитът на стъпалото обикновено е хроничен, което означава, че се развива с течение на времето, когато подлагате на многократно натоварване сухожилията на стъпалото. Възможно е тендинитът да възникне внезапно, ако разтегнете сухожилието при рязко движение с глезена или използване на неправилна техника по време на бягане, скачане или друг вид спортна дейност. Симптомите на разтегнато сухожилие на стъпалото включват болка по дължината на сухожилието, скованост при неактивност, подуване и зачервяване. 

Възстановяване на сухожилия

Жена, която налага студен компрес върху наранената си китка.

За възстановяването на наранени сухожилия е важно предприемане на стъпки за намаляване на подуването и болката. Подуването често е първата реакция на тялото за справяне с травма. То обаче намалява гъвкавостта на връзките, сухожилията и мускулите, правейки областта по-податлива на бъдещи наранявания. Следвайте тези 3 стъпки в продължение на няколко дни, за да помогнете на сухожилията си да се възстановят:

  1. Почивка
    Опитайте се да не движите нараненото място в следващите 2-3 дена, за да избегнете влошаване. Ако имате разтегнато сухожилие на крака, използвайте патерици, за да се придвижвате, така че да не натоварвате травмираното място.
  2. Студен компрес
    За да намалите подуването в областта на травмата, правете студен компрес за 20 минути на всеки 2 - 3 часа. Препоръчително е да направите студения компрес възможно най-скоро след нараняването, за да предотвратите усложнения.
  3. Стабилизиране на мястото
    Носете еластичен бандаж през първите 24 до 36 часа, за да намалите подуването. Бандажите осигуряват надеждна стабилизация и компресия на травмираното място.

Връзките и сухожилията отнемат повече време, за да се възстановят, поради което е важно да останете търпеливи през целия процес на лечение, докато тялото ви е готово да се върне към ежедневни физически дейности. Нормално е да изпитвате известен дискомфорт по време на лечебния процес, но не трябва да има остра болка.

Веднага щом усетите, че болката е отшумяла и подуването е намаляло, се опитвайте да правите леки раздвижвания, за да избегнете скованост в сухожилията. Физическите активности са важна част от процеса на рехабилитация, тъй като имат за цел да върнат сухожилията във форма.

При не добре възстановено сухожилие, се увеличава рискът от артроза и други ставни заболявания.

Скъсано сухожилие 

Скъсаното сухожилие представлява частично или пълно разкъсване на фиброзната тъкан от подобни дейности, които причиняват прекомерно разтягане на влакната. Диагнозата на скъсаното сухожилие обаче е по-сериозна и може да отнеме няколко месеца, докато нараненото място  заздравее напълно. Обикновено колкото по-лошо е разкъсването, толкова повече възпаление и болка изпитва контузеният. Въпреки че е възможно рехабилитация да е достатъчна за възстановяване, някои разкъсвания може да изискват хирургична намеса.

Скъсано сухожилие на пръст

В ръката има 2 групи сухожилия: екстензорни и флексорни.

  • екстензорни сухожилия - преминават от предмишницата през задната част на ръката до пръстите и палеца, което ви позволява да изпъвате пръстите и палеца си;
  • флексорни сухожилия – преминават от предмишницата през китката и дланта на ръката, позволявайки ви да сгъвате пръстите и палеца си.

Ако екстензорните сухожилия са скъсани, няма да можете да изпънете един или повече пръсти. Това състояние може да се лекува без необходимост от операция, като се носи единствено твърд бандаж на китката. Ако вашите флексорни сухожилия са скъсани, то няма да можете да сгъвате един или повече пръсти. В зависимост от тежестта на травмата, е възможно да има нужда от намесата на хирург, който да зашие скъсаното сухожилие.

Скъсано сухожилие - симптоми

Най-явният симптом на скъсано сухожилие включва внезапна и отличителна болка в засегнатата област, която може бъде придружена още от подуване и синини. Възможно е да изпитате усещане за „пукане“ и затруднено движение в наранената област. Важно е да можете да разпознаете симптомите на скъсано сухожилие и да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро, за да предотвратите по-нататъшни усложнения. 

Как да лекувате скъсано сухожилие?

Разкъсаното сухожилие е много сериозно нараняване, което може да има дълготрайни последици за тялото. За да лекувате правилно скъсано сухожилие, е препоръчително да се консултирате с лекар, който да определи сериозността на травмата и да даде насоки за лечение. То обикновено включва почивка и обездвижване на засегнатата област. Възможно е да ви бъдат предписани противовъзпалителни лекарства за намаляване на подуването и болката. Раздвижването след скъсано сухожилие също може да е част от рехабилитацията, за да ви помогне да си възвърнете силата и гъвкавостта в засегната област. В по-тежки случаи се стига и до оперативна намеса за възстановяване на сухожилието.

Как да предпазвате сухожилията си от нараняване?

Жена, слага специална наколенка-бандаж на нараненото си коляно.

Поддържането на вашите сухожилия здрави и гъвкави е от съществено значение за предотвратяване на наранявания, добра мобилност и подобряване на цялостното ви физическо здраве. Когато сухожилията са възпалени или наранени, това може да доведе до болка, скованост и понижена мобилност.  Има няколко полезни стъпки, които може да следвате, за да предпазите сухожилията си от нараняване. Ето кои са те:

  • Балансирани тренировки
    Когато спортувате и се раздвижвате често, вие тренирате и укрепвате мускулите си и така намалявате риска от нараняване на сухожилията. Здравите мускули помагат за намаляване на натоварването върху сухожилията, защото поемат повече от удара и шока, възникващи при физическата активност. Укрепването на мускулите осигурява още допълнителна стабилност и опора на ставите, помагайки за минимизиране на всички дисбаланси в мускулно-скелетната система, които могат да допринесат за нараняване. За да изградите здрави сухожилия, е препоръчително да съчетавате упражнения от различен тип - кардио, силови тренировки и упражнения за гъвкавост.
  • Регулярни почивки
    По време на тренировка е естествено да причините микроскопични разкъсвания в мускулните си тъкани. Ето защо е важно да включвате във вашия тренировъчен план и дни за почивка, за да позволите на тялото си да се възстанови. Защото не само вашите мускули имат нужда от почивка, костите и сухожилията също изпитват стреса от упражненията. Когато давате на тялото си достатъчно време да се възстанови, мускулната тъкан се лекува и изгражда отново. Вследствие на това, тя става по-силна отпреди и ви позволява да правите същите тренировки с по-малко усилия в бъдеще.
  • Загряване преди тренировка
    Без значение какъв вид физическа активност правите, загряването е важна част от подготовката. Загряването преди тренировка увеличава сърдечната честота и следователно притока на кръв. Това позволява повече кислород да достигне до вашите мускули, да активира и отпусне сухожилията ви.  Чрез повишаване на основната и мускулната температура на тялото със загрявка преди тренировка, вие намалявате риска от наранявания.
  • Разтягане след тренировка
    Важно е разтягането  да се прави както преди тренировка, така и след тренировка, за да избегнете натоварване на мускулите и ставите. Ако пропуснете разтягане след някаква физическа активност, е възможно да почувствате скованост. Разтягането отпуска напрегнатите мускули и стегнатите сухожилия и ги оставя гъвкави и тонизирани. Също така то помага и за намаляване на натрупването на млечна киселина в тялото.
  • Подходящи обувки
    Обувките са важна част от всяка тренировка. Подходящите обувки, които осигуряват адекватна опора и омекотяване, помагат значително за намаляване на стреса и напрежението върху сухожилията и връзките. Затова изборът на подходящи обувки може да ви помогне да се предпазите от често срещани наранявания, свързани с физическите активности.
  • Прием на хранителни добавки
    За да поддържате сухожилията си здрави и функционални, е важно да получавате достатъчно количество от няколко ключови хранителни вещества. Такива са например протеин, витамин Ц, витамин Е и витамин А, както и минерали като калций. Много от тези ценни  хранителни вещества може да откриете в хранителната добавка Бестифлекс. В състава ѝ се съдържа добре усвоим колаген, участващ в изграждането на хрущялната тъкан, хиалуронова киселина, допринасяща за здравето и гъвкавостта на ставите и сухожилията, както и витамин Ц допринасящ за нормалната функция на хрущяла. 

  1. БЕСТИФЛЕКС 12 G флакони
    61.99 лв.

Продукти, които помагат за възстановяване на сухожилията

Носенето на ортеза помага за ограничаване на движението в областта, където е наранено сухожилието, както и за намаляване на подуването и болката. 

Върху засегната част на тялото може да прилагате и мазила, които са подходящи за лечение на наранени сухожилия. Такъв например е продуктът PERSKINDOL COOL гел, който поради охлаждащите си свойства, се прилага за подобряване на функционалното състояние на сухожилията. 

  1. ПЕРСКИНДОЛ КУУЛ гел
    16.87 лв.

Билковият мехлем с екстракт от АРНИКА е традиционно средство за намаляване на болката и отока след спортни травми, изкълчване, натъртване и разтегнати сухожилия. Включва антибактериални и антимикробни агенти, и висок процент етерични масла, които успокояват, охлаждат и облекчават болките.

  1. KRAUTERHOF Билков мехлем с екстракт от Арника
    от 3.28 лв.

В статията ви разказахме подробно за разтегнато и скъсано сухожилие. Как се случва нараняването, как протича, какви са симптомите и начините за лечение. Не забравяйте, че консултацията със специалист е изключително важна за правилната диагностика и навременно лечение.

Може да намерите още полезна информация в блога на ePharm.