Жена се държи за коляното

 

Болките в колената са едни от най-често срещаните опорно-двигателни оплаквания. Почти всеки човек поне веднъж в живота си е изпитвал това неприятно чувство и познава болезнения дискомфорт, който те създават. Колянната става е една от най-големите и сложни такива в човешкото тяло. Тя е склонна към увреждания, които могат да доведат до неприятни болки при движение. Най-често това състояние се появява в резултат на тежко физическо натоварване или поради напредването на възрастта. В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и лечението на болките в колената в случаите, когато те не са свързани със сериозен здравословен проблем. Ако тези болки са ви добре познати и ви сполетяват често, останете с нас до края, за да разберете как да ги предотвратите.

Какви са причините за болки в колената

Причините за поява на болка в колената най-често представляват физическо натоварване или травма. Прекалено високата активност без подходяща загрявка може да предизвика навяхвания, изкълчвание или дори разкъсани връзки. Но напредването на възрастта също е сред най-често срещаните причини за болки в колената и износването на хрущялите и ставите.

Прочетете повече за болките в ставите.

1. Спортни травми

Травмите на колената са често срещани при спортисти, както и при хора, които се занимават активно със спорт. Прекомерното физическо натоварване може да доведе до разкъсване на коленни връзки, което причинява внезапна и остра болка.

Ако често ви се случва да усещате болка в коляното, която се обостря при бягане, ходене или продължително седене, вероятно страдате от често срещания синдром, наречен “коляно на бегача”. Това е пателофеморален синдром, който представлява наличие на болка в областта на колянната капачка (патела). Той един от най-често срещаните синдроми, свързани с болка в капачката на коляното при спортисти и хора, водещи активен начин на живот. Тази травма се появява вследствие много на брой и повтарящи се еднообразни движения в коленете, които причиняват напрежение в ставите. Други фактори, които могат да са причина за болка в капачката, са рязката промяна в продължителността и интензитета на тренировките, или носенето на неудобни обувки.

2. Остеоартрит

жена нанася крем върху коляното на стар мъж докато той е седнал на фитнес уред

Остеоартритът е най-често срещаната форма на артрит, която засяга милиони хора по цял свят. Заболяването се появява с напредване на възрастта, тъй като с годините хрущялът на коляното се износва, а синтезът на колаген постепенно намалява. При някои хора се появяват леки симптоми като болка и скованост, а при други остеоартритът може да доведе до по-сериозни проблеми. Най-често засегнатите стави са тези на колената и пръстите.

Освен хора в напреднала възраст, силно предразположени към поява на остеоартрит са и хората с наднормено тегло. Тежестта добавя допълнително натоварване на ставите и това може да доведе до по-бързото износване на хрущяла. Поради тази причината при хората с наднормено тегло рискът от остеоартрит е няколко пъти по-висок, отколкото при тези с тегло в оптималните граници.

3. Остеоартроза

Остеоартрозата представлява хроничната форма на остеоартрит, която се характеризира с прогресираща загуба на ставния хрущял. Тя обхваща главно големите носещи стави в тялото (тазобедрени, коленни и ставите на гръбначния стълб). Причините за развитието ѝ могат да бъдат инфекции, травми и ставни заболявания.

Остеоартрозата е свързана със загуба на еластичността и функцията на ставния хрущял, което предизвиква триене и увреждане на костните краища. Това оказва влияние върху цялостната функция на ставата, сухожилията и мускулите. Един от основните симптоми е болка в ставата, която се усилва по време на натоварване или движение.

Прочетете повече за артрозата.

Кои са симптомите на проблем в коляното

жена се е хванала за капачката

Симптомите на проблем в коляното варират в зависимост от причината, поради която са предизвикани, както и колко е сериозна тя. Ето и кои са най-често срещаните симптоми, които подсказват, че трябва да обърнете внимание на колената си:

  • Внезапна болка след претоварване;
  • Нестабилност и усещане за слабост в коляното;
  • Скованост и затруднение при разгъване и свиване на крака;
  • Подуване на коляното;
  • Болка при движение;
  • Болка при седене със сгънати колена;
  • Хронична болка.

Болката в колената е често срещана и в повечето случаи не е повод за притеснение. Когато обаче тя продължава по-дълго, или е остра и не позволява да се движите, не бива да я пренебрегвате, защото това може да доведе до по-сериозен проблем.

Как да лекувате болките в колената

лекар преглежда коляното на човек

В зависимост от причината за болката в коляното, има различни начини за лечение. Ако болката е вследствие на физическа травма, се препоръчва намаляване на натоварването на колянната става, по-честа почивка, а при нужда и ползването на помощни средства при ходене.

Ефикасно средство при лечението на коленните болки в домашни условия е така наречената “PRICE терапия”. Тя се състои от предпазване, почивка, лед, компрес и повдигане на коляното. Този метод значително ще ви помогне да намалите и облекчите дискомфорта, който се появява след продължително физическо натоварване. Ако болката обаче е внезапна и остра, тогава приемете болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, за да я облекчите.

Ако страдате от хронични болки в коляното вследствие напредването на възрастта, изключително важно е да поддържате оптимални нива на колаген и хиалуронова киселина в тялото. Колагенът изгражда съединителната тъкан, която е отговорна за еластичността и подвижността на ставите. Приемът му под формата на хранителни добавки ще ви помогне за доброто състояние на опорно-двигателния апарат. Хиалуроновата киселина участва активно в смазването на повърхността на ставите. Продължителният ѝ прием помага да се намали болката в колената при състояния като остеоартрит. Витамините за стави ще ви дадат на организма ви веществата, от които той се нуждае, за да укрепи хрущялните тъкани в колената и да предотврати тяхното износване.

  1. КОЛАГЕН ФОРТЕКС 2000 таблетки FORTEX
    15.55 лв.
  2. VITAMIX ЗА СТАВИ капсули FORTEX
    6.23 лв.

При продължителна и силна болка в коляното, препоръчваме да посетите лекар. Той ще извърши преглед и ще провери каква е подвижността на ставата, след което ще установи каква е причината за болезненото състояние. При нужда, докторът ще назначи тест за образна диагностика като рентген, магнитен резонанс или ултразвук.

Болките в колената са често срещано оплакване, което със сигурност е добре познато на повечето от вас. Често те са предизвикани от физическа травма или претоварване. Заседналият начин на живот и затлъстяването също може да доведат до болки в коленете, които се дължат на голямото натоварване върху тях. С напредването на възрастта, оплакванията стават хронични заради износването на ставите и недостатъчното снабдяване на ставния хрущял с ценни за него вещества, като колаген и хиалуронова киселина. При болки в колената е важно да ограничите физическото натоварването и да им позволите да си починат. Приемът на добавки за здравето на хрущяла и ставите ще ви помогне им дадете веществата, от които те се нуждаят, за да функционират безпроблемно.

Намерете още полезна информация в блога на ePharm.