макет на става - доктор и пациент

Едва ли има човек, който да не е изпитвал болки в ставите в някакъв момент от живота си. Това е често срещан проблем, засягащ не само по-възрастното поколение, но и младото. За щастие живеем в свят, в който има редица фармацевтични продукти, които се справят ефикасно с болката. 

Причините за поява на болки в ставите могат да бъдат много и различни - нараняване, износване, прекалено натоварване, лоша стойка или друго медицинско състояние. Хубавата новина е, че болката винаги може да бъде овладяна или избегната. 

В тази статия ще научите повече за:

  • болките в ставите и причините за появата им;
  • факторите, които повишават риска от ставна болка;
  • облекчението, което може да потърсите във фармацевтичната мрежа.

Устройство на ставите

Преди да разгледаме видовете болка в ставите, както и причините за нея, нека разберем какво всъщност представляват ставите. Ставата е мястото, на което две или повече кости се срещат, за да позволят движение. Те са покрити с тънка и гладка хрущялна тъкан. Подложките, чиято функция е да служат като амортисьори, както и като разпределители на тежестта при най-натоварените места, също са изградени от хрущял. Хрущялите са слабо снабдени с кръв, което ги прави доста трудни за възстановяване при увреждане. 

Синовиалната течност, отделяща се от синовията (мембрана, обвиваща вътрешните стени на ставната капсула), им осигурява хранителни вещества. Освен това тя служи и за смазка между хрущялните повърхности.

Сухожилията (лигаменти) представляват ставните връзки. Те осигуряват здравина и стабилност, позволяват движение само в определени посоки и могат да се преразтегнат и скъсат, ако са подложени на голямо напрежение.

Видове стави

В човешкото тяло има 360 стави, чиято подвижност и функция зависи от строежа на тъканите. Най-разпознаваемите сред тях са синовиални, фиксирани и хрущялни стави.

  • Синовиални стави - те осигуряват висока подвижност и позволяват голям обем от движения. Намират се в крайниците, стъпалата и дланите. Има различни видове синовиални стави според типа на движение - биват сферични, плоски, елипсовидни и седловидни, шарнирни и раменни.
  • Фиксирани (фиброзни) стави - те не позволяват движение. Наричат се още синартрози. 
  • Хрущялни стави - имат ограничена подвижност и обемът им на движения не е голям. Те участват в структурата на гръбначния стълб.

Прочетете статията ни за "Болките в колената".

Причини за болки в ставите

 Спортист държащ се за коляното

Медицинският термин за болки в ставите е артралгия. При нея усещането е неприятно и осезаемо се нарушава качеството на живота. Сред младото поколение оплакванията най-често идват след травми, получени при физически натоварвания. При по-възрастните болките в ставите се появяват предимно заради остеоартрит. 

Болката се получава, когато тъканите в ставите претърпят голям брой микротравми. С напредването на времето тези микротравми се натрупват и водят до възпаления. Така започва и разрушаването на хрущяла.

Нека разгледаме най-често срещаните причини за болка в ставите:

1. Остеоартрит

Това е обичайно срещан тип артрит. При него може да изпитате болки в ставите на ръцете. Остеоартритът може да засегне хора от всяка възраст. Той предизвиква износване на ставния хрущял, правейки ставите болезнени и сковани.

2. Ревматоиден артрит

Това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува ставите и причинява възпаление. Ревматоидният артрит предизвиква болка, подуване и скованост в ставите, както и около тях. Възпалението може да доведе до разрушаване на хрущяла, сухожилията и костите. Заболяването е в състояние да засегне хора на всякаква възраст.

3. Инфекциозен артрит

Наричан още септичен артрит, инфекциозният артрит се появява от внезапна инфекция, причинявайки болка и подуване. Най-честите виновници за заболяването са стрептококите и стафилококите (патогенни микроби), които има опасност да достигнат ставите посредством кръвния поток. Освен това бактериите могат да проникнат в ставите чрез рана, операция или нестерилна инжекция.

4. Подагра

Това е друга форма на артрит, която може да засегне всекиго. Характеризира се с болка, подуване и зачервяване на ставите. Тя е метаболитно заболяване, при което в ставите се получава натрупване на кристали на пикочната киселина. Най-често засяга ставата в основата на големия пръст на крака.

5. Бурсит

Това е възпаление на бурса - малка торбичка, изпълнена с течност, която се намира до ставата. Намалява триенето между кости, мускули, сухожилия и кожа. Подуване, болка и ограничени движения са характеристиките, които издават, че най-вероятно имате травма на бурсата. Рискът от него е повишен при спортисти.

6. Фибромиалгия

Тя се характеризира с болки в ставите и мускулите, както и с хронична умора. Фибромиалгията е заболяване, което кара тялото да изпитва физическа болка, макар все още да не е добре проучено и причината за неговата поява да остава неясна.

7. Травма

Болката се появява след нараняване и е изключително неприятна. Пример за травма са навяхвания, изкълчвания или разтегнато сухожилие. Доста често се среща при спортистите, тъй като при тях ставите биват подлагани на тежки натоварвания.

8. Износване

Не е нужно да имате някакво сериозно заболяване на ставите, за да усещате болка в тях. С напредването на възрастта тялото ни започва да изпитва трудност да изпълнява пълноценно функциите си. Процентът на жените, страдащи от износена става, е по-голям от този на мъжете.

Прочетете повече за артрозата.

Негативни фактори, влияещи на ставите

Болките в ставите са неприятни усещания, които не позволяват да живеем пълноценно. Те се дължат на редица фактори, които оказват неблагоприятно влияние върху ставите. 

Тук ще разгледаме кои фактори увеличават риска от болки в ставите: 

1. Заседнал начин на живот

Начинът на живот има пряко влияние върху здравето на ставите. Когато той е заседнал, има риск от промяна в структурата на костта, както и от поява на шипове. Намалената или напълно липсващата физическа активност понижава силата на мускулите, засяга ставите и функцията им. По този начин дава шанс на организма да развие заболявания като артрит и остеопороза.

2. Наднормено тегло

Затлъстяването е проблем, с който се сблъскват все повече хора от всякаква възраст. То оказва голямо влияние върху състоянието на вашите стави, тъй като наднорменото тегло добавя допълнителен стрес с тежестта, която ставите носят. Натискът, който оказват килограмите, има опасност да доведе до болки в ставите на краката, както и до тяхното износване. Затлъстяването може да се дължи на заседнал начин на живот или друго заболяване.

3. Претоварване

Прекаленото претоварване на ставите също може да предизвика болка в тях, както и износване. При постоянно изпълняване на тежки физически упражнения съществува риск от нараняване на ставите. Трениращите трябва да подхождат внимателно и да вземат навременни мерки. Загрявайте преди тренировка, за да позволите на ставите да се подготвят за натоварването. След края на тренировката правете разтягащи упражнения, за да им дадете шанс да се отпуснат. Приемът на АБОФЛЕКС ГОЛД сироп ABOPharma ще спомогне значително за нормалното състояние на опорно-двигателната система.

  1. АБОФЛЕКС ГОЛД сироп ABOPharma
    51.83 лв.

4. Намалена костна плътност

С напредването на възрастта се наблюдава загуба на костна маса. Костите ни губят своята здравина, ставайки по-малко плътни, а калцият и другите минерали, от които се състоят, намалява чисто количествено. Има опасност този процес до доведе до остеопения - състояние, при което се наблюдава по-ниска костна плътност от нормалната. Това може да доведе до повишен риск от фрактури.

5. Неправилна стойка

Добрата стойка поддържа костите и ставите в правилни позиция. Освен това помага и за редуциране на износването на ставните повърхности, което може да доведе до артрит. Следващият път, когато ви се налага да стоите на едно място за дълго време, се уверете, че сте заели правилна стойка, за да сте сигурни, че ставите и костите ви няма да пострадат.

Как да облекчим болките в ставите

Жена държаща се за китката

След като разгледахме причините и факторите за поява на болки в ставите е време да се запознаем с начините за нейното облекчаване. Най-важното за нашето здраве е да имаме балансиран начин на живот, който да намали риска от заболявания на ставите и не само. 
Ще обърнем внимание на методите за облекчаване на болните стави. Ще ви дадем и няколко съвета, които да ви послужат като превантивна мярка:

1. Колаген

Това е важна градивна част на здравите стави, която започва да намалява с течение на времето и се налага допълнителното ѝ набавяне. Колагенът има способността да облекчава болките в ставите, както и да предотвратява тяхната поява. Приемът на КОЛАГЕН КОМПЛЕКС За стави, кости, коса, кожа и нокти таблетки VITAGOLD ще ви набави нужните количества и ще допринесе за нормалното функциониране на опорно-двигателната система.

2. Хиалуронова киселина

Синовиалната течност, която служи за смазка между хрущялните повърхности, съдържа в себе си хиалуронова киселина. С времето обаче киселина се разпада и предизвиква болка и скованост на ставите. За да изпълняват функцията си, ставите трябва да са добре овлажнени, благодарение на това ще се избегне триене. АБОФЛЕКС сироп ABOPharma носи в себе си нискомолекулна хиалуронова киселина, която е изработена специално под течна форма, за да има възможно най-лесен прием.

  1. АБОФЛЕКС сироп ABOPharma
    39.17 лв.

3. Балансирано хранене

Храната, която приемаме, е от огромно значение, тъй като чрез нея си набавяме всички хранителни вещества, нужни на организма, за да функционира правилно. Когато имате болки в ставите е добре да консумирате храни, богати на омега-3 мастни киселини, но винаги можете и да си ги набавите и чрез хранителни добавки.

4. Активно движение

Всички сме чували максимата “Движението е живот” и тук тя важи с пълна сила. Движението освен, че може да подобри състоянието на ставите, служи и като превантивна мярка, предпазваща от развитие на множество заболявания. Функцията му е да помага на смазващата течност да се разнесе до хрущялите. По този начин болката намалява, а хрущялната тъкан е предпазена.
Винаги поддържайте правилна стойка и носете удобни обувки, за да редуцирате или предотвратите болката в ставите. За раздвижване на ставите и мускулите можете да практикувате водни спортове - във водата тялото изпада в безтегловност и напрежението върху ставите отпада.

5. Масажи

Действието на масажите има благоприятен ефект при болки в ставите и мускулите. Причината е, че те подпомагат кръвообращението и лимфообращението. По този начин се подхранва хрущялът, който е без собствено кръвоснабдяване, и се намалява болката. Освен това масажът може да помогне на ставите да се справят с възпаление.
Компресите също имат свойството да облекчават болките в ставите. Те могат да бъдат топли или студени, в зависимост от това за какво ще се използват.
Студените се прилагат при наранявания и отоци, а топлите подпомагат за раздвижване на ставните връзки. 

6. Билки

Природата ни е дала толкова много безценни неща и едно от тях са билките. В далечното минало те са били единственото спасение при болежки и болести, а днес значително улесняват всеки лечебен процес и се справят ефикасно с болката. Истината е, че някои билки и подправки, които се намират у дома, могат да помогнат на болните стави. Кромид лук, сусам и лют червен пипер, съдържащ капсаицин, могат да облекчат болките.
Билки, които да включите в борбата с болните стави са куркума, алое вера, евкалипт и джинджифил, който има противовъзпалителни действия.

7. Намаляване на стреса

Хората, които са изложени на постоянен стрес, могат да изпитат напрежение в мускулите и костите. Това се случва заради кортизолът, наричан още “хормонът на стреса”, който се отразява негативно на опорно-двигателната система. Емоционалното състояние може да предизвика неприятни усещания в ставните връзки. За да избегнете проблема, е нужно да редуцирате стреса, елиминирайки голяма част от стресовите фактори, увеличите движението и правите разходки на чист въздух.

8. Антиоксиданти

Приемът на антиоксиданти при болки в ставите може да намали възпалението, тъй като освобождават тялото от свободни радикали и подсилват имунната система. Също така техният прием ще послужи като превантивна мярка срещу болката. Цитрусовите плодове са пример за антиоксидант. Те са богати на витамин C, който участва в процеса на производство на колаген.

9. Глюкозамин и хондроитин

Това са две естествени вещества, които се намират в съединителната ни тъкан и я предпазват от износване. Срещат се още и в хрущяла, покриващ края на костите в ставите. Съединителната тъкан изгражда ставите, сухожилията и кожата. Комбинираният прием на глюкозамин и хондроитин помага за лекуване на контузии и може да служи като превантивна мярка срещу болката. Болките в ставите са неприятна част от живота на всеки човек, но винаги има начин да се справим с тях. Взетите навреме мерки ще спестят много болезнени усещания и ще върнат здравето на нашите стави. 

Живейте балансирано и при най-малкото оплакване потърсете медицинска помощ. Движете се повече и хапвайте храни, богати на всички хранителни вещества, от които организма ви се нуждае. 

Още здравословни съвети четете в блога на ePharm.