витамин Д

Витамин Д има изключително важно значение за човешкия организъм. Той е мастноразтворим витамин, помагащ в абсорбирането и задържането на калция и фосфора в костите ни. Оказва своето въздействие на повече от 600 места в тялото, включително на мозъка и сърцето, подсилва имунната и нервна система.


Има храни, богати на витамин Д, но понякога техният прием е недостатъчен. В такъв случай хората прибягват до добавки, които да им осигурят този така важен витамин. Освен чрез храна и добавки, витаминът може да бъде набавен от слънчевите лъчи. Точно и за това е наричан “слънчевият витамин”.


В тази статия ще научите:

  • витамин Д - за какво помага;
  • какво предизвиква неговият дефицит;
  • как да снабдим организма си с него;
  • кои са страничните ефекти, които може да причини прекомерният му прием.

Какво е Витамин Д?

Историята на витамин Д започва през 1782 година, когато е открит за пръв път, но цели 200 години са били необходими, за да бъде доказана неговата жизненоважна роля за човешкия организъм. Едва през 1921 г. е открит в рибеното масло от черен дроб на треска и изолиран. 

Всъщност витамин Д е хранително вещество, което приемаме, но едновременно с това е и стероиден хормон, който тялото ни произвежда. Подобен е на тестостерона, естрогена и прогестерона, това е и причината тялото ни да разчита толкова много на него. Известен е още като “слънчевия витамин”, тъй като може да си го набавим и от UV лъчите. 

Витамин Д е мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. Най-голямо значение за човешкия организъм имат разновидностите витамин Д2 (холекалциферол) и витамин Д3 (ергокалциферол). 

Синтезът на витамин Д се случва в кожата, когато сме изложени на слънце, но нашето тяло успява да синтезира само около 80-90% от необходимото количество.

Витамин Д3 - за какво се използва?

Витамин Д3 оказва благоприятно влияние както върху физическото, така и върху психическото здраве. Смята се, че служи и за превенция на автоимунни заболявания като аутизъм, диабет, остеопороза и др.

  • Предотвратява появата на ракови заболявания
    Витамин Д3 може да помогне и в предотвратяването на някои видове рак. Проучвания показват, че има връзка между него и развитието на заболяването. Приемът на витамина може да намали растежа на раковите клетки, да помогне за контролирането на инфекциите, както и да намали възпалението.
  • Укрепва костите
    Витамин Д укрепва и подсилва костите, а приемът му от ранна детска възраст оказва огромно значение. Той помага на организма да усвои калция, съдържащ се в храната. Децата се нуждаят от него за изграждането на здрави кости, както и за да се избегне рахит. При възрастните, страдащи от остеопороза, приемът на калций, съчетан с витамин Д, ще помогне за предотвратяване на фрактури и забавяне на прогресивното изтъняване на костите.
  • Подсилва имунната система
    За да сме здрави, се нуждаем от силна имунна система, която да се бори с вируси и бактерии, които атакуват, особено през зимния сезон. Приемът на витамин Д я укрепва и намалява риска от остри респираторни инфекции. 
  • Подпомага функцията на сърцето
    Проучване, проведено през 2016 г., показва, че приемът на витамин Д3 подобрява състоянието на хора с хронична сърдечна недостатъчност. Направеният анализ е установил, че след едногодишен прием на витамина, пациентите имат по-добра сърдечна функция от тези, които приемат плацебо. Изследване показва, че недостигът на витамина увеличава риска от инфаркт с 50%.
  • Превенция на диабет
    Витамин Д играе важна роля за предпазването от диабет и това го доказват доста изследвания. Допълнителният прием на този витамин намалява риска от поява на заболяването, както и може да облекчи симптомите, ако е вече придобито. Проучванията показват, че недостатъчното количество на витамин Д намалява секрецията на инсулин, а приемът му я подобрява.
  • Високо кръвно налягане
    Ниските нива на витамин Д в организма могат да причинят хипертония (високо кръвно налягане). Хората, които не страдат от липса на витамина, са принципно с по-ниско кръвно.
  • За нормална функция на мозъка
    Крайният недостиг на витамин Д често довежда до увреждания в мозъка. Освен това може да намали и когнитивната функция.
  • Псориазис
    Псориазисът е кожно заболяване, при което по части от тялото се получават плътни, бели, блестящи или червени кожни плаки. Проучване доказва, че при хората, страдащи от него, се наблюдава недостиг на витамин Д. Учените установяват още, че натрупването на достатъчно количество от витамина в кръвта би облекчило и дори напълно елиминирало псориазиса.
  • Множествена склероза
    Витамин D и множествената склероза са тясно свързани. Този витамин облекчава симптомите, както и намалява риска от неговото развитие. Причината е, че приемът на витамин Д възпира имунната система да атакува своите нервни клетки.

Какво причинява дефицит на витамин Д

Витамин Д - капсули

След като разбрахме какво е витамин Д, е добре да разгледаме и какво причинява неговият недостиг в човешкия организъм. Дефицитът му е често срещан проблем сред населението в световен мащаб. Голяма част от хората дори не подозират, че имат недостиг и живеят с него в продължение на години. 

Тук ще обърнем внимание на причините и факторите, които водят до дефицит на витамин Д в организма:

  • Неправилно хранене
    Храната, която приемаме, е от огромно значение за здравето ни. Чрез нея си набавяме всички витамини, минерали и микроелементи, нужни на тялото ни, за да функционира правилно. Ако храненето ни не е редовно, балансирано и разнообразно, има опасност да не успеем да си набавим не само витамин Д, но и други важни витамини и минерали.
  • Наднормено тегло
    Хората, които са с тегло над нормата, са значително по-застрашени от дефицит на витамин Д. Причината е, че той се извлича от мастните клетки, но при хората, страдащи от затлъстяване, този процес е силно нарушен. Ако индексът на телесната маса (ИТМ) е повече от 30, трябва да се подходи изключително внимателно и редовно да се правят изследвания, за да се следят нивата на витамина.
  • Проблеми с бъбреците
    Обработката на витамин Д е затруднена, ако на лице са бъбречни заболявания, тъй като бъбреците са отговорни за преобразуването на витамин Д в най-активната му форма - калциферол.
  • Автоимунни заболявания
    Хората, които имат автоимунни заболявания, усвояват витамините доста по-трудно, което със сигурност би довело до недостиг на витамин Д.
  • Недостатъчно слънчева светлина
    Хората, работещи в затворени пространства, без пряка слънчева светлина, страдат от дефицит на витамин Д. Той ненапразно е наричан още и “слънчевият витамин”, тъй като можем да си го набавим чрез излагането ни на слънце.
  • Храносмилателни проблеми
    Страдащите от проблеми на храносмилателна система е възможно да имат непълноценно усвояване на витамин Д, както и на други важни витамини и минерали.

Липса на витамин Д - симптоми

След като ви казахме какво причинява дефицитът на витамин Д, е време да ви запознаем със симптомите, които издават, че страдате от липсата на този така важен за човека витамин. 

Витамин Д е от изключително значение при бебетата и децата, тъй като те се нуждаят от него за изграждането на кости и мускули по време на своето развитие. При тях симптомите са:

  • рахит;
  • слаб имунитет;
  • умора;
  • безпокойство при бебета;
  • мускулни крампи;
  • костни фрактури;
  • обилно изпотяване;
  • трудно заздравяване на рани.

При възрастните признаците, по които да разберете, че има недостиг на витамин D, са: 

  • болки в мускулите;
  • косопад;
  • болки в костите;
  • депресивни мисли и състояния;
  • хронична умора;
  • слаб имунитет;
  • намаляване на костната плътност.

Витамин Д3 - ползи от добавките

Жена държи желирани капсули витамин Д

Както вече казахме, витамин Д е жизненоважен за човешкото тяло. Без него няма да имаме здрави кости, кожа, стави, мозък и добре работещ метаболизъм. Изследвания показват, че добавките с витамин Д3 повишават нивата на витамин Д по-добре от тези с витамин Д2.  

Има три начина, по които можем да си набавим този витамин. Единият е от слънцето. Излагането под слънчевите лъчи кара кожата ви да произвежда витамин Д. UV лъчите взаимодействат със съединението 7-дехидрохолестерол, намиращо се в кожата и го превръщат във витамин Д3.

Вторият вариант за набавяне е чрез храната, която приемаме. Витамин Д се съдържа в малко на брой храни, но понякога тяхната консумация не е достатъчна за неговото набавяне.

Третият е да си го набавите чрез хранителни добавки, които могат да бъдат под формата на таблетки, капсули, капки или спрей. Освен това се предлагат и дъвчащи таблетки, които ще улеснят значително приема на витамин Д, като Alive КАЛЦИЙ + ВИТАМИН Д3 дъвчащи таблетки Nature's Way. Те ще укрепнат костите и ще намалят риска от фрактури. Комбинацията от калция и витамин Д3 е чудесна, тъй като вече знаем, че за да бъде усвоен правилно калцият, приемът му трябва да е съчетан с витамин Д.

 

Каква фармацевтична форма да изберем?

Витамин Д може да бъде приеман под няколко различни форми - таблетки, капсули, капки и спрей. Ще ви дадем няколко насоки за това как да изберете правилната за вас и вашето семейство.

Капките са най-подходящият вариант при бебета и малки деца, тъй като капсулите и таблетките са трудни за преглъщане. Д-АБОВИТ капки ABOPharma подкрепят нормалното развитие на зъбите и костите при бебетата и малките деца, но, разбира се, могат да се приемат и от възрастни. Те ще помогнат за усвояването на калция и фосфора, ще поддържат сърдечно-съдовата система, имунната система и здравето на мускулите.

Спрейът е другата форма, която също може да се прилага при деца и възрастни. Д-АБОВИТ спрей ABOPharma ще допринесе за нормалната концентрация на калций в кръвта, ще подсили имунитета, който ни предпазва от инфекции, вируси и бактерии. Ще помогне в поддържането на здравето на сърцето и мозъка. Едно впръскване и дневната доза витамин Д е набавена.

Таблетките и капсулите са по-лесният вариант за приемане на този витамин от възрастни и доста по-предпочитан от тях. ВИТАМИН D3 Dr. Green на капсули ще набави необходимото количество и ще се погрижи за важни функции в тялото. Капсулите съдържат натурален витамин Д3 и помагат за поддържане на устната кухина, както и за силна имунна система.

  1. ВИТАМИН D3 Dr. Green
    15.20 лв.

Витамин Д - странични ефекти

Като всяко нещо и витамин Д може да ни навреди, ако прекалим с него. Прекомерното натрупване на витамин, или още наричано хипервитаминоза, има опасност да провокира редица нежелани реакции. Главна причина за токсичните нива на витамин D е натрупването на калцият в кръвта. 

Странични ефекти, които се наблюдават при предозиране с витамин D:

  • Гадене и повръщане
  • Слаб апетит
  • Умора
  • Метален вкус в устата
  • Постоянна жажда
  • Стомашни проблеми
  • Честа нужда от уриниране
  • Болка в мускулите и костите
  • Загуба на тегло
  • Болки в очите

 Калций с витамин Д - странични ефекти

Както вече споменахме, натрупването на калций в кръвта, наричано хиперкалциемия, може води до натрупването на токсични нива на витамин Д и да причини редица нежелани реакции. 

Да разгледаме страничните ефекти от комбинацията на калций с витамин Д:

  • Повишени нива на калций в кръвта
    Когато количеството на този минерал в кръвта ни е прекалено голямо, може да се повиши желанието за пиене на течности, както и честото уриниране. 
  • Проблеми с бъбреците
    Прекомерният прием на калций има опасност да увреди бъбреците и да увеличи риска от образуване на камъни в тях. Страдащите от хронично бъбречно увреждане са най-уязвими и трябва да бъдат изключтително внимателни. 
  • Стомашно-чревни проблеми
    Високите нива на калций в кръвта могат да създадат проблеми и с храносмилателната система. Болки в корема, гадене, повръщане, констипация, диария и слаб апетит са страничните ефекти, които сигнализират за прекомерна употреба на калций и витамин Д. 
  • Психични проблеми
    Хиперкалциемия може да доведе до промени в психическото състояние. Хората с прекомерно натрупване на витамин Д могат да изпитат объркване и депресия.
  • Проблеми с костите
    Въпреки че витамин Д е от огромно значение за изграждането и поддържането на костите, то твърде голямото му количество има опасност да ги увреди. Завишените му нива влияят неблагоприятно върху усвояването на витамин К2  и има риск от загуба на костна маса. 

Изводът е, че приемът на витамин Д ще помогне за подобряването на вашето здраве, както и ще се погрижи за правилното функциониране на важни системи в тялото. Винаги го приемайте така, както ви го е предписал вашият лекар или както ви е посъветвал фармацевтът. Следете нивата му в организма си чрез изследвания, за да сте сигурни, че всичко е наред и извличате само ценните му качества. 

Повече статии на здравна тематика четете в блога на Epharm.