Витамин д на капсули

Всички знаем, че витамините и минералите са от изключително голямо значение за нашето здраве. Благодарение на тях процесите в тялото ни се извършват безпроблемно. 

В статията предстои да обърнем внимание на витамин Д, чиято роля е от критично значение за здрава костна система, добре функциониращ имунитет, стабилно психическо състояние и не само. Ще научите:

  • как се пие витамин Д;
  • каква е неговата дозировка;
  • до какво може да доведе предозирането с него. 

Какво е витамин Д

На първо място е добре да обясним накратко какво всъщност представлява този витамин. Той е мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. За човека най-голямо значение имат разновидностите му витамин Д2 (холекалциферол) и витамин Д3 (ергокалциферол).

Витамин Д е хранително вещество, което приемаме, но едновременно с това е и стероиден хормон, който тялото ни произвежда. Подобен е на тестостерона, естрогена и прогестерона. 

Витамин Д е известен още като „слънчевия витамин”, тъй като неговият синтез започва в кожата, когато тя е изложена пряко под UV лъчите. 

Защо витамин Д е толкова важен

Ползите от приема на този витамин никак не са малко. Най-известната му функция е поддържането на костната система здрава чрез абсорбиране и задържане на калций и фосфор. Витамин Д оказва подкрепа и на имунната и нервната система. Регулира нивата на инсулин като може да послужи за превенция срещу развитие на диабет 1 и 2. Подпомага белодробната и сърдечната функция. Освен това се смята, че този витамин има силата да предотврати появата на ракови заболявания. Разберете повече за витамин д, в тази статия.

Витамин Д - прием

Храни богати на витамин Д

След като обяснихме какво е витамин Д и каква е функцията му в нашето тяло, е време да разберем и какви са начините за неговото набавяне. Най-лесният е чрез излагане под слънчевите лъчи. Времето, което да прекарате под слънцето, за да си набавите количеството витамин, зависи от типа и цвета на вашата кожа. Не е нужно да стоите с часове навън, няколко минути са напълно достатъчни. Най-доброто време за слънчеви бани е по средата на деня, когато UVB лъчите са най-интензивни. 

Храната е друг метод за получаване на нужния ни витамин. Списъкът с храни, богати на витамин Д, не е дълъг, но все пак ви предлага доста възможности. Можете да откриете витамина в някои риби, гъби, яйца, черен дроб, мляко и продукти, обогатени с него. 

Приемът на витамин Д може да се случи и чрез хранителни добавки. Доста хора прибягват към тях, тъй като те са лесни за употреба, съдържат точно определено количество витамин и вероятността от пропускане на прием е по-малка. Хранителните добавки имат различна фармацевтична форма. Може да си набавите необходимия витамин Д посредством капки, спрей, дъвчащи таблетки или капсули.

  1. ВИТАМИН D3 Dr. Green
    15.20 лв.
  2. Д-АБОВИТ спрей ABOPharma
    14.06 лв.

Защо да изберем витамин Д на капки

Едно от най-големите предимства на витамин Д на капки е, че той е течен и това позволява да бъде приеман по-лесно. В тази си форма може да бъде използван както от деца, така и от възрастни. Дозирането също е значително улеснено, тъй като доста често продуктите идват с вградена опция за дозировка.

 

Как се пие витамин Д на капки

Витамин Д е мастноразтворим и за да бъде усвоен добре, е нужно да се приема с мазнини. Желателно е да го вземате след едно от храненията си за деня. Важно е да отбележим, че това е хранителна добавка и не може да замести разнообразното хранене. 

По колко капки витамин Д - за възрастни

Всяка капка от течния витамин съдържа точно определено количество от него. Прочетете опаковката и се осведомете колко единици има в една капка. По този начин лесно ще определите дневната си доза. 

Ако на етикета на продукта е обозначено, че една капка съдържа 400 IU, а дозата, която трябва да приемате всеки ден е 800 IU, то това означава, че трябва да консумирате по две капки. 

Имайте предвид, че приемът на витамин Д, под каквато и да е форма, е добре да се случва така, както ви е посъветвал вашият лекар или друго медицинско лице.

Оптимални нива на витамин Д 

Кръвните изследвания са единственият начин, по който можете да разберете какви са стойностите на витамин Д в организма ви. За да се направи оценка на нивата на витамин Д в кръвта, най-често се измерва 25-хидроксивитамин D или съкратено 25 (OH) D, който е основната форма на витамин Д.

  • Нормални нива - между 50 nmol/l (наномола на литър) и 125 nmol/l.
  • Дефицит - по-малко от 30 nmol/l.
  • Високи нива - по-високи от 125 nmol/l.

Резултатите от направеното изследване могат да зависят от възрастта и пола, а референтните стойности да варират в различните лаборатории.

Витамин Д - дозировка

Витамин Д дозировка - капсуили

Количествата витамин Д, от които се нуждаем, зависят от редица фактори като възраст, сезон, географската ширина, цвята на кожата, храната, която консумираме и гените, които носим. 

По време на проучване, проведено през 2012 година, се отчита, че 75,8% от българите имат недостиг или дефицит на витамин Д. 

При хора в добро здравословно състояние нивата на витамин Д, които са около 50 nmol/l, се приемат за достатъчни. 

Стойностите, които ще видите по-долу, са изразени в международни единици (IU) и  микрограмове (mcg)

Витамин Д - дозировка за възрастни

С напредването на възрастта, способността на кожата да синтезира витамин Д намалява и се налага да прибегнем до приема на хранителни добавки, които да ни осигурят нужните количества. Препоръчителната дневна доза витамин д при възрастните е: 

  • 19 - 50 години - 600 IU (15 mcg);
  • 51 - 70 години - 600 IU (15 mcg);
  • над 70 години - 800 IU (20 mcg).

В някои случаи дозата може да достигне 5000 - 10 000 IU на ден, в зависимост от факторите и нуждите на организма. Според проучвания приемът на такава доза е напълно безвреден и не носи рискове. Разбира се, тук е добре да вметнем, че такива големи дози не се прилагат без причина и най-вероятно зад тях стои друго болестно състояние.

Витамин Д - дозировка за деца

Този витамин е от изключително голямо значение за правилното развитие на децата. Дозите, в които трябва да се приема, са: 

  • 0-12 месеца - 400 IU (10 mcg);
  • 1 - 13 години - 600 IU (15 mcg);
  • 14 - 18 години - 600 IU (15 mcg).

Тук е добре да кажем, че когато става въпрос за деца под 1 годинка, които приемат само кърма, може да се наблюдава дефицит на витамин Д, тъй като в с времето майчиното мляко започва да губи количество витамини и хранителни вещества, нужни за бебето. 

Препоръката на лекарите и педиатрите е да се приема допълнително витамин Д от всички бременни и кърмещи жени, както и от всички бебета и деца до 5-годишна възраст.

Важно е приемът на витамин Д да бъде съобразен с вашето здравословно състояние и с това на детето ви.

Прочете повече за витамин Д при деца и бебета.

Кога се пие витамин Д - сутрин или вечер

За да бъдат ефективни всички хранителни добавки, трябва да се вземе под внимание не само времето, в което ги приемате, но и дали това се случва след, или преди хранене. 

Както вече споменахме по-горе, витамин Д е мастноразтворим и е най-добре приемът му да се случва в комбинация с мазнини. Ако го приемате под формата на хранителна добавка, е препоръчително това да се случва по време на едно от храненията ви за деня. 

Сутринта е може би най-удачният период за вземане на витамин Д, защото съществува по-малка вероятност да го забравите. Обядът също е опция, но така ще ви се наложи да носите дневната доза със себе си навсякъде. Вечерта не е добър вариант за прием на витамин Д. Причината е, че ако го пиете преди лягане, той може да окаже неблагоприятен ефект върху съня ви.

Витамин Д - предозиране

Всичко, с което прекаляваме, е опасно и витамин Д не е изключение. Прекаленото му наличие в нашия организъм може да доведе до нежелани последствия като натравяне. Ако си го набавяме по естествен начин - чрез слънце или храна, то тогава предозирането е невъзможно. Хранителните добавки, от друга страна, могат да повишат нивата на калций в нашия организъм, което води до състояние, наричано още хиперкалциемия. 

Симптомите, които се наблюдават, когато е на лице предозиране, са: 

  • главоболие;
  • дехидратация;
  • умора и раздразнителност;
  • мускулна слабост;
  • повръщане;
  • констипация.

Кога да проверим нивата на витамин Д

Нивата на витамин Д, а и на всички други витамини, могат да бъдат лесно установени след направата на кръвни изследвания. Симптомите, които подсказват, че има нещо нередно, са: 

  • намалена костна плътност, мускулни крампи и схващания;
  • лесно покачване на телесно тегло;
  • умора и липса на енергия;
  • смяна на настроенията и раздразнителност;
  • проблеми с кожата;
  • понижен имунитет.

Прочетете статия ни за липса на витамин Д.

В заключение на всичко, написано до тук, можем да кажем, че витамин Д е от изключително значение за нашето здраве и винаги трябва да се стараем да поддържаме неговите нормални нива в организма. Ако имате  дори най-малки съмнения, че имате дефицит или прекомерно наличие на този витамин, задължително се обърнете към специалист, който да назначи адекватно лечение. 

Намерете още полезна информация в блога на ePharm.