Витамин Д

“Слънчевият витамин” се нарежда на първите места в класацията за основни хранителни вещества, които поддържат организма, и е ключов за човешкото здраве. Витамин Д представлява вид мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3, като Д3 е най-лесно усвоим. 

Витамин Д има способността да помага на организма да се пребори успешно с инфекции и хронични възпаления. Също така се смята за превантивно средство срещу автоимунни заболявания, сърдечно-съдови заболявания или хронични болки.

Приемът му от деца и бебета е много важен, тъй като поддържа костите и зъбите здрави, развива силна имунна система и подпомага растежа. В тази статия ще разгледаме значението на витамин D за деца и бебета, както и препоръчителната дозировка и източници на витамина. От статията ще разберете и как да се погрижите вашите малчугани да останат здрави и силни през зимните месеци и да не страдат от липса на витамина.

Витамин Д за деца - кога и защо 

Витамин Д е от съществено значение за растежа и развитието на децата и е важно да се гарантира, че получават достатъчно количество. Но кога е подходящото време да започнете да давате на децата витамин Д?

Хубаво е деца да започнат прием на витамина възможно най-рано. Това е така, защото той помага на тялото да абсорбира калций, който е необходим за образуването и растежа на костите. Освен това подпомага тялото да използва протеини и мазнини, които са от съществено значение за здравия растеж на клетките. Освен за физическото развитие и здраве, “слънчевият витамин” е важен и за психическото. Той помага на тялото да преработи хормона серотонин, който е невротрансмитер и отговаря за регулиране на настроението.

Витамин Д служи за предотвратяване на появата на болестта рахит. Това е състояние, което се появява при подрастващи деца и представлява омекване на костите, вследствие на което се получават увреждания и изкривяване на крайниците.  Дефицитът на витамин Д може да причини тежки последици, затова е много важно да се следят нивата му в детския организъм. Прочетете повече за липсата на витамин Д.

Основната причина за проява на недостиг на витамин Д при деца е недостатъчното излагане на слънце, нездравословното хранене и неправилният начин на живот на майката по време на бременността. 

Затова е важно да се гарантира, че децата получават достатъчно витамин D чрез диетата си. Храни като мазна риба, яйца, гъби, кисело и прясно мляко и портокалов сок са добри източници на витамина. Тези храни обаче може да не осигуряват достатъчно витамин Д за децата, така че е възможно да се наложи да се консултирате  с педиатър дали е необходим прием на хранителна добавка. 

Дневна доза витамин Д за деца 

При  деца от 1 до 14 години се препоръчва дневен прием на витамин Д  от 600 IU.  Ако става въпрос за малко дете, което вече е започнало да приема твърда храна, трябва да се уверите, че в дневното му меню са включени храни, богати на витамин Д. При по-големи деца той може да се дава под формата на дъвки, таблетки или капки.

Витамин Д за бебе - защо е полезен 

Витамин Д е основно хранително вещество за бебетата. Той е отговорен за изграждането на здрави кости и зъби и подпомага тялото да абсорбира и използва калций и фосфор, както и основни минерали като желязо, цинк и магнезий. Витамин Д е важен не само за здравето на костите. Той помага за регулиране на имунната система и играе важна роля в растежа и развитието на клетките. 

Бебетата получават по-голямата част от витамин Д от майка си по време на бременността и кърменето. Така че е изключително важно майката да се храни здравословно, с продукти, съдържащи витамин Д, за да не се стигне до недостиг и усложнения.

Когато настъпи моментът бебетата да бъдат извеждани на редовни разходки, те ще имат контакт с външния свят и ще засилят имунитета си. Това включва и контакт на кожата с ултравиолетовите лъчи, което ще спомогне телата им сами да синтезират витамин Д. Но понякога, поради различни причини, бебетата не се излагат достатъчно на слънце и са по-предразположени към дефицит на витамина.

А от кога се дава витамин Д на бебе? Добрата новина е, че има добавки с витамин Д за бебета. Тези добавки  са лесен и удобен начин да гарантирате, че вашето бебе получава достатъчно количество. Предлагат се под формата на капки или капсули и могат да се дават на бебета още на две седмици.

  1. ДЕТРИКАЛ 400 бебе капки
    12.80 лв.

Как се дава витамин Д на бебе 

Препоръчителният прием на витамин Д за бебета и новородени е 400 IU дневно. При бебета, които са родени преждевременно може да се наложи прием на двойна доза, но е задължителна консултация с педиатър, който да определи необходимото количество. 

Бебета, които се хранят с кърма може да не получават достатъчно витамин Д само от нея и поради тази причина може да се наложи прием на хранителна добавка под формата на капки.  

При хранене на бебето с адаптирано мляко количеството зависи от възрастта. Трябва да проверите дали стандартната формула адаптирано мляко на ден, съдържа необходимата доза витамин Д. Препоръчително е да се консултирате с вашия педиатър, за да бъдете спокойни, че бебето приема необходимата доза от витамина. 

Как да набавите достатъчно витамин Д  на детето си 

Храни, които съдържат витамин Д.

Получаването на достатъчно витамин Д е изключително важно за деца и бебета. Понякога може да бъде трудно да се гарантира, че приемат необходимото количество.  Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да набавите на детето си витамин Д, от който се нуждае, за да бъде здраво. 

Излагане на слънчева светлина 

Слънчевите бани са естествен източник на витамин Д и един от най-добрите начини за синтезирането му. Насърчавайте детето си да прекарва поне 15 минути дневно навън на слънце, но не забравяйте да нанесете слънцезащитни продукти, когато сте на открито, дори и през зимните месеци.

Здравословно хранене 

Здравословното хранене при децата и бебетата е много важно, а още по-полезно ще бъде, ако добавите в менюто на малчугана храни, богати на витамин Д.  Такива са:

  • мазна риба;
  • яйчни жълтъци;
  • прясно и кисело мляко, и други млечни продукти като кашкавал и сирене;
  • черен дроб;
  • гъби;
  • ядкови млека - соево и бадемово;
  • портокалов сок. 

Насърчавайте детето си да яде тези храни като част от здравословна диета.

Хранителни добавки с витамин Д за деца и бебета 

Ако детето ви не може да получи достатъчно от витамина от излагане на слънце и храна, е възможно да се наложи прием на хранителни добавки с витамин Д.  Необходимо е да се консултирате с педиатър, който ще предпише най-подходяща добавка за възрастта и теглото на детето и ще назначи препоръчителната дневна доза. 

И все пак, не забравяйте, че витамин Д е основно хранително вещество и за възрастните, не само за деца и бебета. Затова е важно всеки, без значение от възрастта да приема необходимото количество от витамина. Полезна информация за витамин Д за възрастни - ползи, прием и дефицит. А ако мислите, че може да страдате от дефицит на “слънчевия витамин”, то най-вероятно трябва да приемате хранителна добавка за възрастни.

  1. ДЕТРИКАЛ 400 таблетки Natur Produkt
    7.44 лв.

Възможно ли е предозиране с витамин Д 

Предозиране с витамин Д е малко вероятно, ако той се набавя по естествен начин, т.е. чрез слънчева светлина или храна.  Можете да предозирате с витамин Д, само ако приемате хранителни добавки в по-висока доза от препоръчителната. 

Краткосрочното предозиране би могло да доведе до гадене, повръщане и отпадналост. Продължителното предозиране с витамин Д обаче може да бъде доста опасно. То води до отлагане на калций в съдовите стени и в бъбреците, а това може да причини бъбречна недостатъчност. 

Затова е изключително важно препоръчителната дневна доза да бъде консултирана с педиатър. Той ще прецени от какво количество витамин Д се нуждае вашето дете. 

Прочетете също, как се приема витамин D.

В статията ви разказахме за ползите на витамин Д за деца и бебета. Споделихме ви полезна информация относно препоръчителната дневна доза, от кога се дава витамин Д на бебе, както и някои съвети за естествено набавяне на витамина. Ако всичко това ви е било интересно, не пропускайте да следите нашия блог. В него разглеждаме много здравни теми, които със сигурност ще ви бъдат от полза. 

Източници:

1. Витамин D при Деца и Бебета - По колко, Кога и Защо? (jamieson.bg)

2. Дневна Доза Витамин Д ✔️ Деца и Бебета — Revita.bg ✔️ Д-р Димитър Жиланов

3. От колко витамин Д се нуждаят децата? - For Life