надпис витамин Д на пясък и слънчеви очила

Дефицитът на витамин Д е здравословен проблем, който може да има сериозни последици за организма. Витаминът играе важна роля за поддържането на здрави кости и силен имунитет и е основно вещество, необходимо за доброто цялостно здравословно състояние на човека. Повече информация за слънчевия витамин, за какво е полезен, как влияе върху организма и как да си го набавите най-ефикасно, може да намерите в статия ни "Витамин Д - всичко което трябва да знаем". 

В тази публикация ще се съсредоточим върху недостига на витамин Д: 

  • какво го причинява; 
  • какви са симптомите при дефицит;
  • кои са рисковете за здравето, свързани с неговата липса.

Недостиг на витамин Д - на какво се дължи

Дефицитът на витамин Д е често срещано състояние, което може да се дължи на редица причини. Телата ни произвеждат естествено витамин Д, когато кожата ни е изложена на слънчева светлина, но много фактори, свързани с начина на живот, възрастта или наличието на здравословни заболявания,  могат да попречат да си набавим достатъчно количество от витамина. В този случай е възможно да се наложи допълнителен прием на витамин Д3, под формата на хранителна добавка

  1. ВИТАМИН D3 Dr. Green
    15.20 лв.

 Ето някои от най-честите причини за ниски нива  на витамин Д :

  • Липса на слънчева енергия
    Ако не се  излагате достатъчно на слънчева светлина, телата ви няма да могат да произвеждат минималното нужно количество от витамина. Хората, които живеят в райони със сух и студен климат или стоят повече на закрито, не получават достатъчно слънчева светлина и често имат ниски стойности на витамин Д.
  • Нездравословно хранене и неправилен хранителен режим
    Ако в менюто ви липсват храни, естествено богати на витамин D, като по-мазна риба, месни продукти и яйца, e твърде възможно да изпитате дефицит на витамин Д. 
  • Тъмна кожа
    По-тъмните тонове на кожата произвеждат по-малко витамин Д въпреки редовното излагане на слънце. Хората, които имат по-тъмна кожа, може да се нуждаят от  малко повече време на слънце, както и от допълнително набавяне на витамин Д чрез диета или хранителни добавки.

  • Възраст
    Възрастните хора са изложени на по-висок риск от недостиг на витамин D, тъй като кожата им не произвежда достатъчно количество при излагане на слънце. Те също се нуждаят от допълнителен прием на витамина. 
  • Здравословни състояния
    Някои заболявания като автоимунните и бъбречните могат да повлияят на способността на тялото да абсорбира, преработва и усвоява витамините. Това също би довело до липса на витамин Д.
  • Медикаменти
    Употребата на лекарства като стероиди и антиконвулсанти може да повлияе на способността на организма да си набавя необходимото количество витамин Д.

Липса на витамин Д - симптоми

За да разберете, че имате ниски стойности на витамин Д,  трябва да наблюдавате за наличието на определени симптоми. Те се различават при възрастните и децата. За да ви улесним, ще ви споделим каква е симптоматиката на дефицит на витамин Д, като разделим симптомите на две групи - при бебета и деца и при възрастни. 

Симптоми при бебетата и деца

При бебета и деца наблюдавайте за:

  • често и силно потене;
  • раздразнителност;
  • мускулна слабост и болки в костите;
  • изкривяване в долните крайници или т.нар. рахит.

Разберете повече за витамин Д при бебета и деца.

Симптоми при възрастните 

 жена се държи за коляното

Недостигът на витамин Д при възрастни може да се разпознае по следните симптоми:

  • болки в костите и мускулите - това е най-често срещаният симптом.  Проучвания сочат, че има установена връзка между липсата на витамин Д и болките в гърба и кръста;
  • отслабване на костната плътност;
  • продължителна умора, замаяност или сънливост;
  • депресивни мисли и състояния;
  • косопад - алопеция;
  • слаб имунитет и склонност към често разболяване;

Какви са последствията от дефицита на витамин Д

Ниските нива на витамин Д причиняват широк спектър от здравословни проблеми - както физически, така и психически.

При деца липсата на витамин Д може да доведе до рахит. Състояние, което причинява деформации на костите и зъбите. Недостигът на витамина може да бъде отговорен и за забавен растеж, мускулна слабост или нисък имунитет. 

При възрастни ниските стойности на витамин Д могат да причинят  остеопороза, чупливи кости, повишен риск от фрактури, депресивни състояния, мускулни болки, болки в гърба и кръста, както и други хронични заболявания.

Дефицитът на витамин Д повишава риска от някои видове рак, включително рак на дебелото черво, гърдата или простатата. Също така, недостигът на витамина увеличава възможността за появя на диабет тип 2  и сърдечни заболявания. 

Някои от най-честите последствия от липсата на витамин Д включват:

  • Отслабени кости и мускули
    Както вече споменахме, Витамин Д е от съществено значение за здравината на костите и мускулите. Без достатъчно количество витамин Д костите могат да станат тънки и чупливи, а това да доведе до повишен риск от фрактури и намаляване на мускулната сила и жизнената способност. 
  • Повишен риск от заразяване с настинки и грип
    Витамин Д помага за засилване на имунната система, което намалява вероятността да се разболеете от настинки и грип, особено през зимните месеци. При недостиг на витамина е по-вероятно да боледувате от вирусни или бактериални заболявания,  което води до повишен риск от усложнения.
  • Промени в настроението
    Витамин Д помага за регулиране на хормоните, а дефицитът му  може да причини промени в настроението, депресия или тревожност.
  • Фертилитет
    Слънчевият витамин е много важен за репродуктивното здраве, а липсата му би могла да доведе до известни проблеми с плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Освен това, при вече бременни жени витамин Д е изключително необходим за здравето на майката и нейното бебе. 
  • Липса на витамин Д - световъртеж
    Ниските стойности на витамин Д в кръвта могат  да бъдат свързани с повишаване кръвното налягане. Това от своя страна причинява главоболие,  световъртеж и замаяност.
      

Важно е да се отбележи, че дефицитът на витамин Д може да бъде труден за диагностициране. Ако имате съмнения за недостиг, говорете с вашия лекар и направете кръвен тест. Само при потвърждаване на опасенията за ниски нива на витамина може да започнете подходящо лечение.

Как да се справите с липсата на витамин Д

D - плато с яйца, риба, гъби, масло и грах

Витамин Д е основен витамин за нашето тяло, играе важна роля за здравето на имунната система и помага за поддържането на плътни кости. За съжаление, много хора се борят с дефицит на витамин Д. Ако имате съмнение за недостиг на витамина, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се справите с него.

На първо място, трябва да се консултирате с лекар. Той ще ви  помогне за диагностицирането на дефицита, като ще назначи подходящо лечение според вашия случай и състояние. Това може да включва допълнителен прием на витамин Д под формата на хранителни добавки, възможни са промени в начина на живот и  увеличаване на излагането ви на слънчева светлина. Прочетете повече за приема на витамин Д, в тази статия.

Хранителната добавка на Alive с калций и витамин D е много подходяща, ако имате ниски нива на витамина. Допълнително ще подсили костната структура, като редуцира риска от фрактури и укрепва скелетната мускулатура.

 

Освен това трябва да се храните здравословно и балансирано, включвайки в менюто си храни, богати на витамин Д. Такива са по-мазната риба, яйцата, млечните продукти, гъбите и зеленолистните зеленчуци. По този начин ще си набавяте витамините по естествен път.

И накрая, редовната физическа активност е чудесен начин да повишите нивата на витамин D. Излизането навън за разходка или джогинг на слънце е добър вариант да си набавите  витамин D, докато спортувате на открито. 

Правейки тези малки подобрения в начина си на живот, може да си помогнете в борбата с дефицит на витамин Д. 

Ако статията ви е била интересна и полезна и искате да научите още допълнителна информация на здравна тематика, посетете нашия блог