Червени кръвни телца - Еритроцити и глюкоза

Едва ли има човек, който да не е чувал за кръвната захар, но дали разбираме каква всъщност е нейната роля и защо е толкова важна? В тази публикация ще обсъдим всичко, което трябва да знаете за кръвната захар, включително какво представлява, какви ефекти има върху тялото и как да я поддържате в здравословни граници. Ще ви обясним и как да разпознавате високите и ниските нива, както и коя е нормалната кръвна захар. Ако темата ви е интересна и смятате, че би могла да ви бъде полезна, продължавайте да четете.

Кръвна захар - глюкоза в кръвта

Кръвната захар, известна още като глюкоза, е проста захар, намираща се в кръвта. Глюкозата в кръвта е основният източник на енергия за тялото и помага за захранването на мозъка, мускулите и всички други органи. Когато се храните, тялото ви разгражда въглехидратите до глюкоза, а след това тя навлиза в кръвния поток. Панкреасът произвежда хормон, наречен инсулин, който помага за придвижването на глюкозата от кръвта в клетките на тялото, които след това я използват за енергия. Инсулинът изпраща излишната глюкоза в черния дроб, където тя се превръща в гликоген. 

Когато нивата на кръвната захар станат твърде високи или твърде ниски, това може да причини здравословни проблеми. 

Високата кръвна захар (хипергликемия) би могла причини сериозни състояния като диабет, сърдечни заболявания и инсулт. Високите нива на кръвна захар възникват, когато тялото не произвежда достатъчно количество инсулин.

Ниската кръвна захар (хипогликемия) може да причини умора, замаяност и дори припадъци. 

Важно е да поддържате нормални стойности на кръвната захар, за да се чувствате добре, да бъдете здрави и да предотвратите появата на заболявания.

Чували ли сте за глюкагон

Освен инсулин, панкреасът секретира и глюкагон. Той има противоположно действие на инсулина, повишавайки нивата на кръвната захар, когато е необходимо. Двата хормона работят заедно, за да поддържат нормални стойности на кръвната захар. 
Когато организмът се нуждае от повече глюкоза в кръвта, глюкагонът сигнализира на черния дроб и той започва да превръща складирания гликоген обратно в глюкоза, освобождавайки го в кръвния поток. Този процес се нарича гликогенолиза.

Как се измерва кръвната захар

измерване на кръвната захар с глюкомер

Нивата на кръвната захар обикновено се измерват чрез вземане на  кръвна проба от пръста. У нас е прието концентрацията на  глюкоза  в кръвта да се изразява в милимола на литър кръв. Референтните стойности на кръвната захар от пръста са от 3,3 до 5,4 mmol/L към момента на измерването.

Трябва да имате предвид, че концентрацията на глюкоза в кръвта не е фиксирано число, тъй като нейното количество в тялото може да варира спрямо въздействието на различни фактори като  хранене, физическа активност, стрес, здравословно състояние, недоспиване и др. Поради тази причина референтните нива не са една точно определена стойност, а граници на допустим диапазон, в който резултатът може да варира според момента на изследване.

Обикновено през деня нивата на кръвна захар са най-ниски непосредствено преди хранене, затова изследванията трябва да се правят сутрин - на гладно. Нормалната стойност на кръвната захар сутрин, на гладно е под 5,5 mmol/L, а 2 часа след хранене – под 7,8 mmol/L. 

Препоръчително е хората над 40г. да изследват нивата на кръвната захар поне два пъти в годината, като е хубаво да се прави и пълна кръвна картина.

Висока кръвна захар - причини и симптоми

Почти на всеки се е случвало да вдигне рязко нивата на кръвната захар. Това би могло да се дължи на силен стрес, напрежение, наличие на някакво заболяване или прекомерна употреба на сладки изделия. Когато обаче нивата на глюкоза в кръвта са постоянно високи, тогава става дума за висока кръвна захар, която би могла да се превърне в доста опасно състояние. 

Високата кръвна захар се нарича още хипергликемия и се развива, когато в тялото няма достатъчно произведено количество инсулин или когато клетките са станали по-малко чувствителни към инсулин.

От какво се повишава кръвната захар

Нормалните стойности на кръвната захар могат да се повишат от редица причини. Хората с лошо контролиран диабет, със синдром на Кушинг и с други заболявания често страдат от  хипергликемия, както и тези, които приемат перорални стероиди. 

Ето и кои са най-честите причини за висока кръвна захар:

  • прием на прекомерно количество  въглехидрати;
  • недостатъчен прием на вода или т.нар - дехидратация;
  • заседнал начин на живот или липса на физическа активност;
  • недостатъчно количество инсулин или прием на перорални лекарства за диабет;
  • странични ефекти от други медикаменти като стероиди или антипсихотични лекарства;
  • болест, стрес, менструален цикъл – състояния, които карат тялото да отделя хормони, които биха могли да повишат нормалната кръвна захар.

Симптоми на високата кръвна захар

Хипергликемията най-често се изразява в следните симптоми:

  • усещане за сухота в устата и залепване на устните;
  • често уриниране;
  • силна и постоянна жажда.

Ако страдате от висока кръвна захар, може да изпитвате още:

  • хронична умора;
  • замаяност;
  • замъглено зрение;
  • често главоболие;
  • гадене.

Диабет, преддиабет и инсулинова резистентност

Постоянното поддържане на висока кръвна захар може да доведе до инсулинова резистентност. Това е състояние, което се характеризира с намаляване на чувствителността към хормона инсулин и количеството глюкоза, което клетките абсорбират. 

При развиване на инсулинова резистентност клетките не могат да поемат и съхраняват глюкозата от кръвта. Поради тази причина панкреасът започва на произвежда повече инсулин, опитвайки се да предотврати нарастващите нива на кръвната захар.  

Важно е да отбележим, че инсулиновата резистентност е състояние, което може да бъде излекувано и овладяно с помощта на адекватно и навременно лечение. Ако обаче пренебрегнете проблема и не вземете навременни мерки, инсулиновата резистентност би могла да се превърне в предшественик на диабет тип 2. 

Разликата между диабет тип 1 и диабет тип 2, е че първият е вроден генетично, а вторият е придобит в следствие на нездравословен начин на живот, липса на физическа активност и др. 

Преддиабетът обикновено протича безсимптомно и за да бъде диагностициран правилно са необходими изследвания. Най-точните изследвания за инсулинова резистентност са доста скъпи, за да бъдат използвани клинично, поради тази причина лекарите разчитат на въпросници и тестове, които се използват и при диабета.

  • Въпросник: състои се от въпроси, свързани с установяване на история на диабет в семейството; начина на живот, история на телесното тегло - скорошно напълняване, честота на уриниране, чувство за жажда и др.
  • Следва физикален преглед. Той се състои в измерване на телесното тегло, обиколка на талията, кръвно налягане и в някои случаи на подкожни мазнини. 
  • Измерване на кръвна захар - на гладно.
  • Орален глюкозотолерантен тест (ОГТТ): първо се прави измерване на кръвната захар на гладно, след което се прави т.нар. “обременяване” с глюкоза. За целта се изпива разтвор, който съдържа 75г глюкоза. След което се правят още едно или две измервания на кръвната захар - два часа след изпиване на разтвора.
  • Гликиран хемоглобин (HbA1c): това е тест, който показва средните нива на глюкоза в кръвта  през последните 2 до 3 месеца. 
     

В тази таблица на кръвната захар можете да проследите референтните  стойности, съответно в нормално състояние, преддиабет и диабет. 

Патологични и референтни стойности на кръвна захар

Кръвна захар на гладно
Норма 3,3 - 5,4 mmol/L
Преддиабед 5,5 - 6,9 mmol/L
Диабед над 6,9 mmol/L
 
Орален глюгозотолерантен тест
Норма под 7,8 mmol/L
Преддиабед 7,8 - 11,1 mmol/L
Диабед над 11,1 mmol/L
 
Гликиран хемоглобин
Норма 4,0 - 5,6%
Преддиабед 5,7 - 6,4%
Диабед над 6,4%

Диабет

 надпис Диабет - Поничка и спринцовка на жълт фон

Известен още като захарна болест, диабетът е съвкупност от метаболитни нарушения, които се характеризират с високи стойности на кръвната захар за продължителен период от време. Хората, страдащи от диабет, често имат повишена нужда за уриниране, замъглено зрение, силна жажда и увеличен апетит.  Ако не се лекува правилно, диабетът може да причини редица опасни и животозастрашаващи заболявания и дългосрочни увреждания, които засягат малките кръвоносни съдове, бъбреците, ретината, както и други органи.

Някои сериозни проблеми, които могат да се развият вследствие на  продължителна хипергликемия, са:

  • загуба на зрение;
  • бъбречни заболявания и бъбречна недостатъчност;
  • еректилна дисфункция;
  • язви по краката;
  • увреждане на нервите (диабетна невропатия), причиняващо изтръпване, мравучкане, болка и нарушена сетивност на крайниците; 
  • проблеми с оросяването на краката и ходилата;
  • бавно заздравяване на рани;
  • повишен риск от инфаркт или инсулт;
  • възможен е намален приток на кръв към мозъка.

Разгледайте нашите витамини и минерали предназначени за диабетици.

Ниска кръвна захар - причини и симптоми

Ниската кръвна захар, наричана още хипогликемия, също може да бъде опасна, ако се превърне в продължително състояние. Понякога, в следтсвие на преумора, гладуване, извършване на тежки физически задачи на гладно или след употреба на някои медикаменти, е възможно нормалните стойности на кръвната захар рязко да се понижат. В този случай е препоръчително да сложите лъжица захар под езика, да пиете сладък сок и да полежите за известно време.

Какви са причините за ниска кръвна захар

Ето кои са някои от главните причини за продължително ниска кръвна захар:

  • неконтролиран диабет;
  • някои медикаменти, например за лечение на малария;
  • консумация на алкохол на гладно;
  • някои заболявания като  тежък хепатит и нарушения на бъбреците;
  • продължително гладуване - анорексия.

Друга потенциална причина за ниска кръвна захар са туморите, тъй като те  произвеждат химикали, подобни на инсулина. Също така, туморът може да консумира прекомерно количество глюкоза и да не оставя достатъчно за останалата част от тялото.

Симптоми на хипогликемия

Ранните признаци и симптоми на ниската кръвна захар могат да бъдат:

  • изтръпване на устните;
  • треперене на ръцете и други части на тялото;
  • бледо лице;
  • често изпотяване;
  • сърцебиене или повишен сърдечен ритъм;
  • безпокойство;
  • замаяност и сънливост.

Ниските  нива на глюкоза в кръвта могат  да имат следните ефекти:

  • объркване и  чувство за дезориентация;
  • невъзможност за концентриране;
  • параноично или агресивно поведение, тревожни състояния.

В някои крайни случаи е възможно да се стигне и до припадъци или загуба на съзнание. 

Нормална кръвна захар - как да я поддържаме

плодове, метър, клюкомер и апарат за кръвно

Поддържането на нормална кръвна захар е изключително важно за доброто здраве. Прекалено високата или ниска кръвна захар могат да доведат до сериозни последици и заболявания. Обикновено, когато правите изследване на глюкозата в кръвта, за нормални стойности се приемат нивата между  3,3 mmol/l и 5,4 mmol/l на гладно. 

Не само диабетиците, но и хората, които не страдат от болестта, трябва да поддържат нормални стойности на кръвна захар. За целта е необходимо да спазвате някои основни правила и да направите леки промени в начина на живот.  

Ако имате проблеми с кръвната захар, т.е. поначало имате висока или ниска кръвна захар или страдате от диабет,  трябва да следите нивата на глюкозата в кръвта поне два пъти на ден. Глюкомерът Accu Chek Instant  ще ви бъде сигурен помощник, тъй като чрез него можете да премерите нивата на кръвна захар навсякъде и по всяко време.

  1. Accu - Chek Instant + ПОДАРЪК
    Специална цена 28.80 лв. 38.60 лв.

Какво е гликемичен индекс (ГИ)

Гликемичният индекс е скала, чрез която се класифицират храни, съдържащи  въглехидрати, спрямо техния потенциал за повишаване на нормалните стойности на кръвната захар. Чрез гликемичния индекс се дава стойност на всяка храна. Например, храните които водят до покачване на кръвната захар, като сладкишите, шоколад, бонбони, картофи, бял ориз, бях хляб и безалкохолните напитки, имат висок гликемичен индекс. Такива като пълнозърнест хляб, зеленчуци, месо и някои плодове имат по-нисък гликемичен индекс.

Кръвна захар в норма - как е възможно

За да поддържате нормална кръвна захар, е необходимо да приемате храни с по-нисък гликемичен индекс и да се опитате да сведете до минимум, тези, които са с висок ГИ. 

Също така, здравословно тегло е от особена важност за поддържането на кръвната захар в норма. За целта трябва да консумирате повече чисти и непреработени храни, нисковъглехидратни плодове и зеленчуци, както и сурови ядки.  Избягвайте газираните напитки, пакетираните сладкиши, бисквити, вафли и всички други бързи храни, които са прости въглехидрати, както и наситените мазнини. Добавете към менюто си храни, богати на фибри и минерали.

Освен здравословна диета е важно да имате и физическа активност. Застоялият начин на живот няма да ви помогне да поддържате нормална кръвна захар. Спортувайте редовно, ходете пеша и си правете кратки разходки по два пъти на ден за около 15-20 минути. Това ще подобри нивата на кръвната захар и може да повиши инсулиновата чувствителност. Освен това ще забърза метаболизма и ще подпомогне кръвообращението и сърдечната дейност. 

Грижете се добре за себе си, защото доброто здравословно състояние зависи само от вас самите.

В статията ви запознахме с кръвната захар, обяснихме защо трябва да я поддържате в норма и как да го направите. За още полезна информация на здравна тематика посетете нашия блог.