Майка и дете с кашлица

Децата изграждат своя имунитет бавно и постепенно. През това време е нормално да се сблъскват по-често с вируси и настинки. Кашлицата при децата може да звучи страшно, но често не е повод за притеснение. Обратното, кашлицата дава сигнал, че организмът на детето се опитва да се отърве от дразнител. Положението става притеснително, ако кашлицата е съпроводена с други симптоми като висока температура или проблеми с дишането. Тогава е препоръчително да се обърнете към лекар. 

В тази статия ще ви разкажем за често срещаните видове кашлица при деца и как да ги различавате. Ще обърнем внимание на методи за успокояване на кашлица при деца и съвети кога е наложително да се консултирате с педиатър.

Видове кашлица при децата

Дете с кашлица държащо чаша

Важно е да знаете кога кашлицата е нормален отговор на инфекция и кога дава сигнал за нещо притеснително, което трябва да бъде прегледано от лекар. Ето кои са най-честите видове кашлица при децата:

1. Суха кашлица

Както предполага името, при сухата кашлица не се отделя секрет. Тя се усеща като неприятен сърбеж в гърлото и обикновено се свързва с алергии и астма, а не с хронични сезонни или заразни инфекции. Обезпокоително е, ако сухата кашлица при дете се появява често, повече от 2 дни подред, или е свързана с други признаци на разболяване като температура и повръщане.

2. Влажна кашлица

Влажната кашлица често произвежда секрет, който всъщност изпълнява много полезни функции в тялото. Слузта поддържа дихателните пътища влажни и предпазва белите дробове от дразнители. Когато обаче детето се разболее и организмът му се бори с инфекция като грип, тялото произвежда повече слуз от обикновено. То прави това, за да улови и изхвърли организмите, причиняващи инфекция. Съответно влажната кашлица при детето му помага да се отърве от цялата излишна слуз, която се задържа в белите дробове и гърдите. 

Най-често за влажна кашлица, причинена от вирус, лечение не е необходимо. Вирусите просто сами трябва да си тръгнат от тялото. Но ако причината е бактериална инфекция, тогава се изисква лечение.

3. Лаеща кашлица

Лаещата кашлица се причинява от вирусна или бактериална инфекция на дихателната система, включително бронхите, ларинкса или трахеята. Характеризира се с доста отличителен “лаещ” звук, който сякаш се засилва през вечерта и нарушава спокойния сън на вашето дете.

Лаещата кашлица може да е продължителна и много упорита. Обикновено започва внезапно и не е придружена от повечето симптоми, свързани с други респираторни заболявания (треска, хрема, кихане и т.н.). Детето ви обаче може да се оплаква от възпалено гърло, поради непрестанното дрезгаво кашляне.

 

Разберете повече за кашлицата, в тази статия.

Кашлица при дете без други симптоми

Макар кашлицата при деца често да е симптом на грип или настинка, понякога тя може да е предизвикана и от други фактори. Представяме някои от най-често срещаните причини за възникване на кашлица при дете без други симптоми:

1. Алергии

Алергиите възникват, когато имунната система възприема външен дразнител като опасност. Алергените могат да бъдат най-различни, включително полени, животински пърхот, специфични храни или лекарства. Често сухата кашлица при детето, съпроводена с безцветен воднист секрет от нослето или сълзене на очите, е симптом на алергичен пристъп. Например, то може да развие сезонна алергия през пролетта, когато във въздуха има полени. Друга възможна проява на сухата кашлица е следствие излагане на прах, реакция срещу лекарство и др.

2. Астма

Астмата е хронично заболяване, което кара дихателните пътища да се подуват, когато са изложени на дразнители като прах, цветен прашец и др. Симптоми на астма може да се появят и поради респиратно заболяване или физическо натоварване. Честите пристъпи на кашлица, сухи или влажни, са един от признаците на астма при децата. Кашлицата може да се проявява по-често през нощта или по време на игра.

3. Дразнители от околната среда

Някои деца са изключително чувствителни към дразнители от околната среда като прах, замърсяване във въздуха, мухъл, цигарен дим, дори прекалено студен или сух въздух. Продължителното излагане на тези дразнители може да доведе до поява суха кашлица, която да премине в хронична.

4. Вдишано или погълнато чуждо тяло

Не е нещо необичайно за децата да пъхнат в устата или носа си някоя малка играчка или предмет. Ако детето ви е погълнало или вдишало нещо, кашлицата може да е знак, че тялото му се опитва да се отърве от чуждото тяло. Потърсете лекарска помощ, в случай, че чуждото тяло не излиза след леки потупвания по гърба. За адекватна реакция при по-сериозно задавяне се запознайте с препоръките за прилагане на бърза помощ при деца.

Как да успокоим продължителната кашлицата при дете

Лечението на кашлицата в домашни условия трябва да има за цел да поддържа детето ви хидратирано и отпочинало. Има няколко лесни и полезни стъпки, които може да следвате, за да облекчите дискомфорта от упоритата кашлица при дете.

1. Проветрявайте помещението

Опитвайте се колкото се може по-често да проветрявате помещението или дори да извеждате детето си на кратка разходка. В случай, че то се чувства сравнително добре и не изпитва по-сериозни симптоми на настинка или грип, чистият въздух задължително ще му се отрази благоприятно. Разходката е особено полезна, ако синусите на детето ви са запушени. Физическата активност стимулира детето да поема дълбоко въздух, което разхлабва храчките и ги освобождава от дихателните пътища.

2. Поддържайте въздуха влажен

Ако въздухът в стаята е по-сух, то това е възможно да влоши кашлицата, особено през нощта. Затова наличието на овлажнител за въздух близо до леглото на детето може да помогне за по-спокоен сън. Целта на тези устройства е да овлажняват дихателните пътища, за да се освободят по-лесно храчките. Вземането на топъл душ също помага за изчистване на натрупания секрет.

3. Мед и течности

 Чай с мед

Медът е естествен подсладител, който може да помогне за облекчаване на кашлицата и за успокояване на възпалено гърло. Медът има антибактериални свойства и помага в борбата с инфекциите. За деца над 1 година може да давате по лъжичка мед преди лягане. 

Друга препоръка е да смесите меда в топла лимонова вода. По този начин детето ви ще остане хидратирано, тъй като приемът на топли течности помага за по-лесно отхрачване и успокояване на раздразненото от кашлица гърло. Приготвяйте често чай с мед на детето си и добавяйте джинджифил, куркума, мащерка или мента, които са известни със своя противовъзпалителен ефект. 

4. Топла супа

Приготвянето на топла супа е още един ефективен и вкусен начин, който помага за облекчаване на кашлица при деца и успокояване на болките в гърлото. Към супата може да добавите супер съставките чесън, джинджифил и черен пипер, за да подсилите имунитета на вашето дете. Те често се използват за третиране на симптоми при простуда и грип, заради известните си противовъзпалителни и антивирусни свойства.

5. Инхалации

Добре известно и популярно домашно лекарство за кашлица е парната инхалация. Топлата пара помага за изчистването на секрета в носа и синусите, като го втечнява и прави дишането много по-лесно. Инхалациите още помагат на мускулите на гърлото да се отпуснат, което облекчава кашлицата при деца.

6. Гаргара със солена вода

Нещо толкова семпло като гаргарата със солена вода може да доведе до значително успокояване на кашлица при деца. Гаргарата втечнява гъстите храчки в гърлото и намалява усещането за нужда от кашляне.
Разтворът се прави лесно. Просто разтворете половин чаена лъжичка сол или сода в пълна чаша топла вода и помолете детето си да направи гаргара с разтвора за няколко секунди, преди да го изплюе.

За повече начини на спиране на кашлицата, прочетете статията ни за моментално спиране на кашлица.

Кога трябва да се обърнете към лекар

Ако кашлицата на детето продължи повече от седмица и започне да влияе на съня и ежедневието му, то трябва да потърсите медицинско лечение. Освен това, ако детето ви изпита внезапно затруднено дишане и други проявяви на необичайни респираторни симптоми, не се колебайте незабавно да посетите лекар.

Продукти, които облекчават упоритата кашлица при дете

Ето и някои продукти, които може да ви помогнат да облекчите кашлицата:

Умкалор таблетки и Умкалор перорални капки:

Активната съставка е екстракт от корени на Пеларгониум, които доказано имат свойства на натурален антибиотик. Многобройните лечебни ефекти на растението Пеларгониум включват облекчаване на симптомите на кашлица при деца, възпалено гърло, настинка и респираторни инфекции. 

Мукоплант сироп за кашлица със сух екстракт от бръшлян:

Този растителен лекарствен продукт улеснява откашлянето при продуктивна кашлица. При проява на спазми от силна кашлица при дете, бръшлянът действа особено успокояващото.

Още полезни съвети може да откриете в блога на ePharm.