Жена, която кашля

Сухата кашлица е вид кашлица, която не произвежда секрет или храчки. Това е често срещан симптом на много медицински състояния, включително алергии, настинки, грип и други респираторни инфекции. Сухата кашлица може да бъде дразнеща гърлена кашлица, от възпалено гърло, болка в гърдите и затруднено дишане, но може да бъде и дълбока кашлица. Затова е важно навреме да разберете основната причина за нейната поява, за да може да се лекувате правилно.

В статията ще ви разкажем : 

  • Какво е суха дразнеща кашлица?
  • Какви са причините за появата на мъчителната суха кашлица?
  • Кои са симптомите, които я придружават и може ли да има суха кашлица без температура?
  • Суха кашлица - лечение: домашни методи и най-добри сиропи за суха кашлица.

Какво представлява сухата кашлица

За разлика от влажната (мокра кашлица), при сухата кашлица не се отделят храчки и доста често тя е много мъчителна и упорита. Може да бъде причинена  от дразнене в гърлото или дихателните пътища, или да бъде симптом на много заболявания, като обикновена настинка, грип, бронхит, пневмония, астма или различни алергии. 

Дразнещата кашлица също е признак на определени състояния, като синузит, белодробни инфекции и ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест). Важно е да знаете, че сухата гърлена кашлица може да се влоши от фактори като студен въздух или сухо време. 

Ако страдате от упорита суха кашлица, важно е да потърсите лекарска помощ, за се определи причината за кашлицата и да се назначи подходящ план за лечение. Това обикновено включва облекчаване на симптомите и лечение на основната причина. Могат да ви бъдат предписани лекарства като антихистамини (противоалергични) или антибиотици.

Можете да подпомогнете лечението на сухата кашлица като пиете  много течности през деня и избягвате места със замърсен въздух. Също така, ако сте пушач, би било добре да спрете тютюнопушенето. Освен това, приема на някои билки и добавки като джинджифил, куркума и мед са доста полезни за облекчаване на симптомите на гъделичкане в гърлото и суха дразнеща кашлица. 

Прочете повече информация относно видовете кашлица, причини и симптоми, а какво да правите, ако детето ви страда от мъчителна кашлица, можете да научите в статията - Кашлица при деца.

Какви са причините за дразнещо гърло и суха кашлица

Дразнещата кашлица може да бъде причинена от различни фактори, включително фактори на околната среда, алергии и основни медицински състояния.

Замърсен въздух, дим, прах и сух въздух, могат да раздразнят дихателните пътища и да доведат до упорита суха кашлица. Алергиите към определени вещества също могат да предизвикат суха кашлица. Честите алергени включват цветен прашец, акари, мухъл и пърхот на домашни любимци.

Определени медицински състояния също могат да бъдат причина за кашлица. Това може да включва астма, бронхит, пневмония или дори стомашен рефлукс. Ако кашлицата продължава повече от 4-5 дни, е важно да се обърнете към лекуващ лекар, за да се определи дали кашлицата е от гърлото или дробовете. Възможно е да се наложи да направите и рентгенова снимка. 

Някои лекарства, като АСЕ инхибитори и бета-блокери или нестероидни противовъзпалителни средства, като аспирин, също могат да причинят дразнеща кашлица.

Възможно ли е да имате суха кашлица без температура

В някои случаи е напълно възможно да страдате от суха кашлица без температура. Тя може да бъде причинена от вирус, който не причинява треска или от най-различни фактори на околната среда, като замърсен въздух, прах или дим, студено и сухо време. Също така, ако имате хронична кашлица или кашлица, дължаща се на алергии, отново е възможно тя да не бъде придружена от температура. 

Ако обаче вашата суха кашлица е съпроводена  от други симптоми, като хрема, болки в тялото или възпалено гърло, това може да е признак за по-сериозно заболяване и трябва да ви прегледа лекар.

Повече информация за хремата и как да я лекувате, вижте в статията ни в блога.

Лечение на суха кашлица

Храни помагащи срещу кашлица

Лечението на суха кашлица зависи от основната причина. Ако кашлицата се дължи на настинка  или грип, лекарят може да препоръча лекарства без рецепта (OTC), като антихистамини, деконгестанти и средства за потискане на кашлицата, като сиропи или таблетки за смучене. Но ако кашлицата е симптом на бактериална инфекция или по-сериозно респираторно заболяване, е възможно да се наложи прием на антибиотик.

Ако сухата кашлица е свързана с киселинен рефлукс, лекарят може да препоръча антиациди, H2 блокери или инхибитори на протонната помпа за намаляване на производството на стомашна киселина. В случай, че упоритата сухата кашлица е причинена от дразнители от околната среда, избягването на тези дразнители  може да помогне.  Лекарят може също да препоръча използването на овлажнител, за да поддържате въздуха в дома влажен.

Ако мъчителната суха кашлица продължава дълго време, е възможно да се наложат допълнителни изследвания, за да се установи основната причина.

Домашни лекове за гъделичкане в гърлото и суха дразнеща кашлица

А сега ще ви споделим някои домашни лекове от народната медицина, които могат да помогнат облекчаването на  дразнеща кашлица от гърлото. Навремето нашите баби са се справяли с всяка болест само с помощта на природните богатства.

1. Чай от лайка

Лайката е една от най-използваните билки за направата на чай, когато страдате от настинка или грип и е много полезна за лечение на суха кашлица. Чаят помага за облекчаване на симптомите на гъделичкане в гърлото и суха дразнеща кашлица, почиствайки дихателните пътища. Също така, лайката е прочута със своето успокояващо действие, така че е хубаво да пиете чая вечер, преди лягане, за да заспите по-лесно и спокойно.

2. Корен от джинджифил

Джинджифилът е известен със своите антибактериални и противовъзпалителни  свойства. Коренът от джинджифил ефективно помага за лекуване на дразнещата кашлица от гърлото. Можете да приготвите чай, който действа много успокояващо и овлажняващо на горните дихателни пътища или да си закупите сушен джинджифил и да ядете по 3-4 парченца на ден.

3. Мед

Медът е много предпочитан и ефективен лек в народната медицина. В случай че страдате от суха гърлена кашлица, лъжичка мед ще ви помогне да намалите дискомфорта в областта на гърлото. Също така, медът е силно антибактериално и противовъзпалително средство и може да се комбинира с много видове билки, за да подсили действието им. 

Добре е да го използвате и като подсладител на билков чай от лайка, мащерка, джинджифил и др. Медът действа и като имуностимулант, така че редовната му консумация, в умерени количества, ще помогне да подсилите имунната ви система.  Още полезна информация относно здравата имунна система.

4. Инхалации със сода

Инхалациите са едно от задължителните средства за лечение на дразнеща кашлица, без значение дали е суха или влажна. Те помагат за облекчаване на дискомфорта в гърлото и овлажняват дихателните пътища. Също така, ще допринесат и за по-спокоен сън през нощта. 

Полезните свойства на содата също са  много. Тя ефективно въздейства върху симптоми като течащ нос, възпалено гърло и всяка форма на кашлица от гърлото. Също така е много добър антисептик и има способността да елиминира много най-често срещаните вируси и инфекции. Предотвратява размножаването и развитието на бактерии и гъбички като разрушава структурата им. 

Инхалациите със соден разтвор са много ефективно средство срещу мъчителна суха кашлица.

Прочетете също статията ни "Моментално спиране на кашлица".

Сиропи за суха кашлица

Мъж тържещ сироп за кашлица

Сиропите и таблетките за кашлица също са ефикасно средство за лечение. В аптеките се предлагат най-различни сиропи и медикаменти както за деца, така и за възрастни, които се отпускат и без лекарско предписание. Продават се под формата на близалки за деца или УМКАЛОР перорални капки

  1. УМКАЛОР перорални капки
    23.78 лв.

Можете да намерите билкови сиропи за суха кашлица, хомеопатични таблетки, както и обикновени сиропи и смучещи таблетки. Много предпочитан сироп за кашлица за възрастни е МУКОПЛАНТ  с екстракт от теснолист живовлек. Облекчава дихателните пътища и възпаленията и директно атакува бактериите, причинители на кашлицата. 

Друг ефективен лек за суха кашлица са УМКАЛОР таблетки. Те облекчават дразнещото гърло и сухата кашлица, спомагат за по-лесното преглъщане, овлажняват дихателните пътища и намаляват дискомфорта. 

  1. УМКАЛОР таблетки
    23.78 лв.

В статията ви разказахме какво представлява упоритата суха кашлица, на какви заболявания или алергии може да бъде симптом и как ефективно да се справите с нея. Не забравяйте, че най-добрия лек за суха кашлица, е навременното посещение при вашия лекар и правилните медикаменти за лечение. 

Ако материалът ви е бил интересен, разгледайте и други теми в нашия блог, пълен с полезна информация на здравна тематика.