Болна жена с кашлица


В тази статия ще разберете:

  • Как работи дихателната система и защо кашлицата е важна част от нея;
  • Кои са основните причинители на кашлица;
  • Какви видове кашлица се срещат;
  • Кои са симптомите на хроничната кашлица;
  • Кога е редно да се потърси лекарска помощ;
  • Как се лекува кашлица.

Кашлицата е нормален физиологичен рефлекс, посредством който реагираме на навлезли в гърлото или дихателната система дразнители (студен или прекалено сух въздух; чуждо тяло; прахови частици и пр.). Суха кашлица или кашлица с храчки може да се прояви и като страничен ефект на определено здравословно състояние. 

Важно е да се има предвид, че кашлицата носи облекчение и по същността си е предпазен механизъм на организма. Само защото имате позив за кашляне, не означава, че сте болни, нуждаете се от антибиотично лечение или сте развили усложнения по време на боледуване. Лекарите съветват да потърсите професионална консултация в случаите, в които кашлицата продължава за прекалено дълъг период от време, носи ви ежедневен дискомфорт или е съпътствана с други усложнения като температура, задух или обилно количество секрет със специфичен цвят и вкус.

В следващите редове ще разкрием всичко за кашлицата - защо и кога се появява, в кои случаи е безобидна и кога изисква нужното лечение. 

Кашлицата не е симптом на тежко заболяване

Едно от първите и най-важни неща, които е добре да имате предвид за кашлицата, е, че е напълно в реда на нещата да кашляте дори без причина. Знаете ли, че напълно здрави възрастни и деца е нормално да се изкашлят до 10 пъти на ден? Кашлицата ни защитава от външната среда - прочиства гърлото и предпазва белите дробове и дихателните пътища. 

Ако кашлянето ви плаши и сте склонни да изпадате в тревожни мисли за здравословното си състояние, то бързаме да ви успокоим - кашлицата не е симптом на тежко заболяване. Тя може да бъде напълно незначителна или да ви ориентира, че е време да се консултирате с лекар за вече налично състояние. Овладяването ѝ е напълно възможно, макар процесът на пълно успокояване да е сравнително дълъг.

Не се стресирайте излишно и не приемайте кашлянето като симптом на неустановен белодробен рак, пневмония или друго по-тежко здравословно състояние.

Кашлицата и принципът, на който работят белите дробове

Дихателната система работи усилено, за да поддържа тялото здраво и защитено от въздействията на околната среда. Белите дробове са отговорни за доставянето на кислород в кръвта и изпомпването на въглеродния диоксид. Освен това те се явяват и своеобразен филтър за всевъзможни микроби и чужди тела, които по една или друга причина правят опит да навлязат в организма през носа, устата и ларинкса. Този предпазен механизъм се задейства благодарение на кашлицата. Можем да кажем, че трябва да сте благодарни на кашлицата и слузта в белите си дробове за това, че са ефективна и естествена част от защитата на имунната система.

Основни причинители на кашлица

Ежедневната и непостоянна кашлица е нормална реакция на организма, но има случаи, в които кашлицата става хронична, води до затруднено дишане или болка в гърдите. Справянето с упоритата кашлица при възрастни и деца може да повлияе на качеството на живот, затова е важно да бъде поставена правилната диагноза. Ще разгледаме кои са основните причини за кашлица.

1. Прочистване на гърлото

Дете с болно гърло при доктор

Както вече казахме, прочистването на гърлото посредством кашляне е често срещан и полезен рефлекс. По този начин тялото показва, че предпазва организма от бактерии и микроби. Сухата кашлица и кашлицата с храчка прочистват горните дихателни пътища и подпомагат благоприятното състояние на дихателната система.

2. Вируси и бактерии

Хроничната кашлица може да е симптом на вирусна или бактериална инфекция. Инфекция на дихателните пътища като обикновена настинка или грип може да причини сериозни проблеми на белите дробове, долните дихателни пътища и синусите. 

Когато имунната ви система се бори с подобен тип инфекции, чувствате дразнене на гърлото, появява се хрема и кашлица. В тези случаи помагат различни медикаменти против кашлица, както и антибиотици, предписани при нужда от лекуващия лекар.

3. Астма

Астмата е състояние, при което възпаление затваря трахеята или въздушните пътища и затруднява естественото дишане без инхалатор. Това често е съчетано с поява на задух и хрипове при опит за дълбоко поемане на въздух. Лекарите лесно разпознават дали пациент има астма, или временно възпаление на дихателните пътища. Когато става дума за упорита, хронична и постоянна кашлица при деца или възрастни, е важно да се посъветвате с педиатър или пулмолог. Възможно е да бъде установена астма или алергия.

4. Алерия

Определени сезони от годината могат да провокират кашлица и други оплаквания. Ако сте с доказани алергии, е възможно да кашляте заради цветен прашец или други алергени във въздуха. Антихистамините помагат за облекчаване на подобен тип пристъпи на дихателната система.

5. Тютюнопушене

Вдишването на тютюнев дим не е здравословно за белите дробове. Ако сте пушач, най-вероятно сте развили хронична кашлица. Отказът от пушене е най-сигурният начин да облекчите това състояние. 

Деца, растящи в семейство на активни пушачи, са в пъти по-склонни да развият астма, алергии и цялостна слабост на дихателните пътища в сравнение с деца на непушачи. 

6. Респираторни инфекции

Вирусите могат да причинят сериозни инфекции на долните или горните дихателни пътища, които са честа причина за поява на кашлица. Пневмония, грип, ларингит, магарешка кашлица, бронхит и туберкулоза могат да засегнат дихателната ви система и да доведат до белодробни инфекции. Вирусната кашлица е често срещана при деца и възрастни и се лекува успешно. 

7. Постназална секреция (задна хрема)

Състоянието е характерно предимно за деца и е една от най-честите причини за поява на упорита кашлица. Задната хрема представлява прекомерно производство и натрупване на слуз в задната част на носната кухина, стичаща се към гърлото. Появява се усещане за преглъщане на храчки, затруднено дишане (особено в легнало положение) и оток на лигавицата на носа. 

8. Киселинен рефлукс

Гастроезофагеалната рефлуксна болест, известна още като киселинен рефлукс, може да причини хронична кашлица. Когато стомашните киселини или гастроезофагеалният рефлукс се върнат обратно в хранопровода, може да изпитате киселини, болка в гърдите или позиви за кашляне.

Видове кашлица

Дете с болно гърло при доктор

Освен естествен рефлекс на дихателната система, кашлицата може да бъде съпътстващ симптом на различни заболявания. Според типа кашлица, от който се оплаквате, лекуващият лекар може да определи какво състояние я причинява. Може да се наложи да ви се направи рентгенова снимка на дробовете, за да се види с по-голяма точност дали кашлицата не е предизвикана от по-сериозно възпаление. 

Видът кашлица може да се определи въз основа на няколко показателя - по кое време на деня се появява, каква е основната ѝ характеристика и продължителност.

1. Влажна кашлица (кашлица с храчки)

Влажната кашлица е известна още и като „продуктивна кашлица“. Това е типът кашлица, при който отделяте слуз. Често е симптом на настинка, грип, пневмония, бронхит. Възможно е да имате усещането за храчка, заседнала в задната част на гърлото, като именно тя предизвиква кашлицата. 

Лекарите съветват да следите цвета на отделяния секрет. Ако е бледожълт, бежов или бял, това са всъщност нормалните оцветявания на слузта. В случай, че са зелени, наситено жълти или кафяви и усещате неприятен вкус при попадането им в устата, тогава можем да говорим за бактериална инфекция, която се овладява с помощта на антибиотично лечение. 

2. Мъчителна суха кашлица

Сухата кашлица може да бъде много неприятна и затормозяваща. Тя често е предизвикана от студен въздух, суха трахея или инфекция на горните дихателни пътища. Това е непродуктивен тип кашлица, тъй като не се наблюдава отхрачване. Упоритата кашлица при възрастни и деца обикновено е именно сухата и често придружава заболявания като ларингит, възпаление на сливиците, възпалено гърло, както и някои алергични пристъпи. Продължителността на сухата кашлица може да доведе до падане на гласа, болки в главата и мускулите на гърдите. Препоръчително е да се консултирате с лекар.

3. Пароксизмална кашлица (коклюш)

Този тип кашлица предизвиква силни пристъпи на кашляне, които могат да доведат до болка в диафрагмата, корема или стомаха, да причинят главоболие, гадене, повръщане и дори задух.  Известна също като коклюш или магарешка кашлица, пароксизмалната кашлица е доста агресивна и изисква лекарско наблюдение, изследвания и правилно лечение.

Важно! Ако сте преболедували настинка, грип, бронхит или пневмония, е възможно да имате остатъчна кашлица, която не е опасна и ще се успокои с времето.

Симптоми на хронична кашлица

Кашлицата е често срещан симптом на определени заболявания, но може да се превърне в хронична. Ето до какво може да доведе хроничната кашлица при деца и възрастни:

  • Тревожно разстройство
    Въпреки че това не е физиологичен, а по-скоро психологичен проблем, раздразнимостта от хроничната кашлица може да доведе до тревожно разтройство. В един момент хроничната суха кашлица ще раздразни гърлото ви и ще започне да причинява болка, макар да нямате други сериозни оплаквания и медицински диагнози. Лечението на хроничната кашлица ще върне качеството ви на живот и спокойствието на психиката.
  • Затруднения с дишането
    Ако страдате от хронична кашлица, е възможно да имате усещания за задух. Натоварването на гръдния кош или белите дробове може да причини респираторни проблеми и възпаление. Хроничната и недиагностицирана кашлица може да затрудни дишането, затова е от особено значение да потърсите лекарско мнение и подходяща терапия. 
  • Проблеми със съня
    Хроничните респираторни проблеми и лошото качество на въздуха в помещението, в което спите, могат да причинят умора, изтощение или безсъние, ако не се лекуват.
  • Други респираторни симптоми
    Хроничната кашлица може да засегне останалата част от дихателната система и да доведе до белодробно заболяване, дрезгав глас, възпалено гърло или висока температура. Хроничната кашлица трябва непременно да бъде лекувана.

Кога да потърсите медицинска помощ

Възрастна жена при доктор

Често кашлицата може да премине от само себе си, като е нужно просто да включите в ежедневието си препарати за облекчаване на състоянието (пластири, сиропи за кашлица или инхалации). Ако изпитвате неприятни симптоми като задух, болка в гърдите, температура или други неразположения, съветваме да се консултирате с лекарско лице.

Друг повод да посетите лекарския кабинет е, ако кашлицата е продължила дълго време без подобрение (повече от две-три седмици).

Как да се справим с кашлицата

Ако кашлицата е причинена от вирусно заболяване, пийте много течности, яжте мед и дръжте пластири или сироп за кашлица наблизо. Чудесно решение за справяне с кашлицата е Мукоплант Сироп за Кашлица от Теснолист Живовлек на Д-р Тайс. Това е сироп на растителна основа, който се прилага при остри възпаления на дихателните пътища, придружени с кашлица. Ментовото масло и сиропът от захарно цвекло придават приятен вкус и облекчават дразненето в гърлото. Може да разгледате още МУКОПЛАНТ продукти, които са създадени, за да помагат на малки и големи в облекчаването на кашлица и простудни заболявания.

 

Сред най-ефективните медикаменти за облекчаване на кашлица са таблетките УМКАЛОР. А за най-малките препоръчваме близалки за кашлица и гърло, спрей за кашлица и сироп за кашлица от ХербалСепт.

  1. УМКАЛОР таблетки
    23.78 лв.

Разгледайте също и статията ни за моментално спиране на кашлица.

В статията научихте всичко за кашлицата - какво я причинява, кога е безвредна и кога изисква лекарско наблюдение и лечение. Научете повече интересни и полезни факти в сферата на здравето от блога на ePharm.