Азиатка, която е болна и кашля в юмрука си, работейки на лаптоп у дома.

Кашлицата е един от най-често срещаните симптоми, които се появяват при настинка или грип, особено в есенно-зимния сезон. Със сигурност е доста неприятно състояние, причиняващо лек до силен дискомфорт, в зависимост от вида на кашлицата - суха или влажна.

Ако и вие сте се питали поне веднъж в живота си - как да спрем кашлицата веднага и възможно ли е това, то останете с нас до края на тази статия. Ще ви споделим няколко начина за моментално спиране на кашлицата, както и някои съвети, които ще ви помогнат да се предпазите от настинка и грип. 

Какво представлява кашлицата 

Кашлицата е естествен рефлекс на организма при боледуване, който помага за изчистване на дихателните пътища от дразнители и бактерии.  Тя е защитен механизъм, който се грижи за поддържане на белите дробове и другите елементи на дихателната система здрави. 

Когато кашляте, диафрагмата и гръдните мускули се свиват, което води до силно изхвърляне на въздух от белите дробове. Този въздух носи със себе си слуз, прах или други микроби и бактерии, които са били вдишани. Това помага да предпазите белите си дробове от всякакви дразнители, които биха могли да причинят инфекции и респираторни проблеми.

Кашлицата може да бъде причинена от различни неща, включително инфекции, алергии, астма и тютюнопушене. Някои кашлици са продуктивни, което означава, че помагат за изхвърляне на дразнители, докато други са непродуктивни и са просто симптом на основно медицинско състояние.

Важно е да се отбележи, че кашлицата може да е признак на нещо по-сериозно, като пневмония или бронхит. Ако имате упорита кашлица, най-добре е да се консултирате с вашия лекар за правилна диагноза и план за лечение.

Повече информация за кашлицата, видовете кашлица и причините, поради които се появява. 

Как да спрем кашлицата за един ден - домашни лекове 

А сега да преминем към съществената част на нашата статия, а именно - как да спрем кашлицата. Народната медицина е пълна с домашни лекове, които ефективно се справят със симптомите на кашлица, настинка и грип.  През вековете нашите баби са лекували всичко с помощта на природните богатства и билките. 

Ето и кои са най-ефикасните домашни лекове за моменталното спиране на кашлицата.  

Правете инхалации 

Инхалациите са много лесен и ефективен начин за лекуване на суха кашлица, причинена от алергии, както и на влажна кашлица, поради респираторни инфекции, бронхит или обикновена настинка. Вдишването на горещи пари помага за овлажняването на дихателните пътища и облекчава възпалението и дискомфорта. Също така, подпомага по-лесното отхрачване и изчистване на носа и гърдите, осигурявайки спокоен сън през цялата нощ. 

Поради тази причина е препоръчително да правите инхалации два пъти дневно - сутрин и вечер. За по-добър ефект можете да добавите към водата няколко капки евкалиптово масло или ментол. Това ще подпомогне отпушването на дихателните пътища и ще подейства освежаващо. 

А как се прави инхалация в домашни условия? За целта трябва да поставите вода на котлона да заври, след което да изключите котлона и да изчакате течността да спре да ври. Инхалации се правят над горещ, а не кипящ разтвор. След това покривате главата си с кърпа и вдишвате изпаренията от безопасно разстояние. За облекчение на кашлица, бронхите и гърлото, е препоръчително да се вдишва през устата, а издишването да става през носа. 

Пийте топли чайове

Хидратацията е особено важна, когато боледувате и страдате от кашлица. Трябва да пиете много вода, както и топли, но не прекалено горещи, чайове.  Препоръчват се билковите чайове - липа, мащерка, лайка, както и чай от шипка, който има много високо съдържание на витамин С. Подслаждайте чайовете с 1-2 лъжички билков мед. 

Относно приема на вода - трябва да пиете поне по два литра вода на ден, когато сте болни. Водата, също както и топлият чай, овлажнява дихателните пътища и улеснява изкашлянето. 

Джинджифил 

Чай от джинджифил и чинийка със смлян джинджифил.

 

Джинджифилът има силно антибактериални и противовъзпалителни свойства. Проучванията сочат, че той отпуска мембраните на дихателните пътища, помага за гадене и болка, и облекчава сухата, астматична кашлица. Освен това е и страхотен имуностимулант. 

Можете да си приготвите успокояващ и вкусен чай от джинджифил по следния начин: загрейте вода в тенджера на котлона, след което добавете 20-40 грама резени от корен на пресен джинджифил. Оставете да се накиснат за няколко минути и ги извадете. Овкусете с няколко капки лимонов сок и 1-2 лъжици мед. Това допълнително ще помогне за спиране на кашлицата. 

Забележка: Ако страдате от стомашни проблеми - гастрит, язва или рефлукс, по-добре не консумирайте чай от джинджифил, тъй като той е с леко лютив вкус и може да предизвика стомашен дискомфорт

Индрише за отхрачване 

Индришето е билка, която може да се отглежда у дома, тъй като е топлолюбиво и е подходящо за стайно растение. Освен за стомах и спокоен сън, тази билка върши чудеса и при кашлица, независимо дали е суха или влажна. 

Традиционният начин за приготвянето на индрише е под формата на отвара - чай. Процедурата е същата като при чая от джинджифил. Към вряща вода, добавяте няколко стръкчета от индришето и оставяте за 4-5 минутки. След това добавяте мед и лимон и пиете от чая сутрин и вечер. 

Има и още една рецепта с индрише и тя е за приготвяне на сироп, който се приема три пъти дневно по 1-2 чаени лъжички. За направата на сиропа ще ви бъдат необходими 7 стръкчета индрише, 7 ментови лукчета, 7 парченца обикновен локум. Слагате съставките в тенджера с 200 мл. вода и бъркате докато се разтворят лукчетата и локума, а сиропът добие леко гъста консистенция. След това оставяте да се охлади и съхранявате в хладилник. 

Рецептите с тази билка са много лесни и ако се питате - как да спрем кашлицата, определено може да дадете шанс на индришето и да ги изпробвате. 

Гаргара със сол 

Това е един от най-ефективните методи за лечение на възпалено гърло, сливици и моментално спиране на кашлица. Освен, че овлажнява горните дихателни пътища, солената вода намалява и отделянето на слузести храчки в задната част на гърлото и облекчава болката.

За да направите гаргарата, разбъркайте чаена лъжичка сол в чаша топла вода, за да се разтвори напълно. Правете процедурата по 3-4 пъти дневно и ще останете очаровани от бързото ѝ действие. 

Забележка: Гаргарата със солен разтвор не е подходяща при по-малки деца, тъй като те не могат да я правят правилно и има голяма вероятност от поглъщане, а това би могло да бъде опасно за тях. 

Моментално спиране на кашлица при деца

Малко, болно момиченце киха в носна кърпичка, прегърнато от майка си.

Най-податливи на настинка и грип са децата, тъй като тяхната имунна система все още не е толкова здрава. Също така, те постоянно имат контакт с други деца - в училище, в градината или яслата, където е твърде вероятно да има и болни или настинали малчугани.

За един родител е особено притеснително, когато детето му се разболее. А всяка майка поне веднъж си е задавала въпроса как да спре кашлицата за един ден?

Моменталното спиране на кашлица при децата е възможно с някои лесни домашни рецепти, повечето подобни на тези за възрастни. Но унилите и болни малчугани често не са склонни да приемат чайове и други домашно приготвени лекове. За бързо облекчение на кашлицата можем да се доверим на медицината. В аптеките има много сиропчета, близалки и таблетки с приятни вкусови комбинации, специално създадени за деца, които са лесни за прием и ще облекчат кашлицата и дискомфорта само в рамките на едно денонощие. 

Още информация по тази тема, можете да откриете в нашата статия в блога -  Кашлица при деца и как да се справите с нея

А ето и кои са двете важни неща, които трябва да правите, когато детето е болно и страда от дразнеща кашлица: 

Лимон и мед 

Топлият чай с лимон и мед или няколко капки клеева тинктура, са изключително полезни не само при възрастните, но и при децата. Тази мощна комбинация е пълна с витамини и имуностимуланти и може да помогне за моменталното спиране на кашлицата. Също така, може да облекчи симптомите на гадене и отпадналост. 

Овлажнявайте околната среда 

Ако използвате отоплителни уреди, които изсушават въздуха, като климатици или конвектори, е добре да помислите за овлажнител.  Това действително би могло да помогне да поддържате средно ниво на влажността вкъщи, като по този начин ще избегнете честото разболяване в есенно-зимния период.

Поддържането на добри нива на влажност у дома облекчава кашлицата и помага да се облекчи дразненето на дихателните пътища, предизвикано от сухота на въздуха в стаята. Препоръчително е и честото проветряване, за да влиза чист въздух, особено ако детето е болно.

Лекарства за моментално спиране на кашлица 

Както вече спомехаме, понякога за по-силен и бърз ефект е необходимо да се доверим на науката и медицината. Моменталното спиране на кашлица е възможно и чрез прием на таблетки или сиропи за кашлица, които ще се преборят бързо с нея.

 

Умкалор перорални капки са подходящи както за деца под 6г. възраст, така и за възрастни. Приемат се по 3 пъти дневно, а препоръчителната дневна доза зависи от възрастта. Капките са страхотен помощник в лечението на кашлица и простудни заболявания, както и при остри инфекции на дихателните пътища, синусите и бронхите. Алтернативен вариант на капките са Умкалор таблетки, които са подходящи за възрастни и деца над 6г. възраст.

  1. УМКАЛОР перорални капки
    23.78 лв.
  2. УМКАЛОР таблетки
    23.78 лв.
 

Съвети за предотвратяване на кашлица и настинка 

Ето и няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да предпазите както себе си, така и децата от вируси, грипове и настинки: 

  • Преустановете контакта с болни хора, или поддържайте безопасно разстояние от тях и носете маска; 
  • Мийте ръцете си редовно със сапун и топла вода, а навън използвайте дезинфектант; 
  • Пийте много вода, топли чайове и плодови сокове. Хидратацията е изключително важна; 
  • Спортувайте и прекарвайте време на чист въздух всеки ден; 
  • Избягвайте стресови ситуации и напрежение. Това влияе негативно на имунната система; 
  • Приемайте витамини и добавки, които подсилват имунитета. Яжте повече плодове и зеленчуци и се наспивайте добре. 

В статията ви споделихме няколко полезни начина, които ще ви помогнат за моментално спиране на кашлицата и симптомите на настинка или грип. “Как да спрем кашлицата?” - това е въпрос, който всеки си задава, когато е болен. Начините, по които можете да се отървете от този дразнещ симптом, са чрез домашни лекове и прием на сиропи или таблетки.  Спазвайте и препоръките ни за предпазване от боледуване и си гарантирайте здрава имунна система.

В нашия блог може да откриете още много интересни и полезни материали на здравна тематика.