Жена със зачервена кожа

Зачервяването на кожата е често срещан проблем, който може да предизвика притеснение и дискомфорт. Понякога освен зачервяването се появяват и усещане за парене, сърбеж по кожата и пъпчици.

Има много потенциални причини за зачервяване на кожата, включително фактори на околната среда, алергии, кожни заболявания и медицински състояния.

В статията ще разгледаме какво може да причини този неприятен кожен проблем, като наблегнем на начините за успокояване на зачервена кожа.

Зачервяване на кожата

Това кожно неразположение може да засегне всеки, независимо от възрастта, особено ако има светла, тънка или чувствителна кожа. Обикновено тези типове кожа имат по-уязвима кожна бариера, податлива на влияния и дразнители от околната среда.

Зачервяването на кожата може да се дължи на слънчево изгаряне, алергична реакция или дори по-усилена тренировка, която ви е оставила без дъх. И макар то не винаги да е причина за безпокойство, предизвиканото дразнене и неудобство създават чувство за дискомфорт. Положението се влошава, ако към него се появят и други симптоми като загрубяване на повърхността на кожата, усещане за сърбеж, парене, щипане и пъпчици.

Причини за зачервяване на кожата

Спортуваща жена

Зачервяване на кожата може да бъде причинено от широк спектър от дразнители. Те включват фактори на околната среда като излагане на екстремни температури, UV радиация, козметика, алергени, както и вътрешни фактори като хормонален дисбаланс, стрес.

Зачервяването на кожата често се дължи на различни кожни заболявания като розацея, екзема, псориазис и медицински състояния като лупус. Други потенциални причини за зачервяване на кожата включват реакции към определени лекарства, прекомерна консумация на алкохол, физическо натоварване. В някои редки случаи зачервяването може да е признак на инфекция или автоимунно заболяване.

1. Фактори на околната среда

Излагането на екстремни температури, слънце, вятър и студ може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове в кожата, което е последвано от зачервяване.

Слънчевото изгаряне е най-честата причина за зачервяване на кожата. Причинява се от прекомерно излагане на кожата на ултравиолетово (UV) лъчение. Слънчевите изгаряния могат да варират от леки до тежки и да причинят болка, зачервяване, лющене на кожата, подуване и образуване на мехури.

Други фактори на околната среда са алергии към определени вещества. Алергени като цветен прашец, пърхот от домашни любимци или акари също могат да причинят възпалителен отговор и да доведат до зачервяване на кожата. 

Дразнители като сапуни, перилни препарати и аромати също могат да причинят зачервяване, включително подуване и поява на сърбящи пъпки по лицето.

В някои случаи зачервяването засяга само определена зона - краката, корема или лицето. Зачервяването на лицето често се дължи на смес от външни и вътрешни фактори. Такова състояние е розацеята, при която малките кръвоносни съдове на кожата на лицето се разширяват бързо и се появява зачервяване. То може да временно. Но ако не се полага нужната грижа и не се вземат мерки за успокояване на зачервената кожа, може да остане постоянна червенина.

2. Вътрешни фактори

Жена чувстваща се зле

Настъпване на хормонален дисбаланс в тялото е един от основните вътрешни фактори за зачервяване на кожата. Всъщност с процесите на стареене и наближаване на трийсетте години, кожата става все по-склонна към зачервяване. Промени, свързани с менопауза, бременност или пубертет са честа причина за сухота, раздразнения и зачервяване и цялостен дискомфорт в кожата. Особено характерно за менопаузата е поява на топли вълни и внезапно зачервяване на лицето.

Стресът е друг основен вътрешен фактор, който води до този неприятен проблем. При него се отделят хормони, които биха могли да причинят възпаление и зачервяване на кожата.

Други причини за зачервяване включват остър контактен дерматит, себореен дерматит и псориазис. Кожни инфекции като импетиго и фоликулит също могат да причинят зачервяване.

Прочетете повече за атопичния дерматит.

Възпалението е нормална реакция вследствие нараняване или инфекция и може също да доведе зачервяване. Инфекциите, причинени от бактерии, вируси или гъбички, обикновено се отразяват на кожата със зачервяване. Тези инфекции могат да варират от леки до тежки и може да изискват медицинско лечение.

Зачервяването на кожата често е временно и изчезва от само себе си. Но може да е продължително и дори да пречи на нормалното ежедневие. При честа и продължителна поява на зачервяване на кожата е важно да се консултирате с лекар, тъй като това може да е признак за по-сериозно състояние.

Лечение и успокояване на зачервена кожа

Жена полагаща крем на лицето си

Определянето на точния фактор или фактори, които предизвикват зачервяване на кожата, често е трудно. Затова за лечение на този проблем и установяване какво го предизвиква е препоръчително да направите консултация с лекар.

Той може да ви препоръча един или няколко препарата, според вашите нужди и специфики на кожата. Това може да е крем против сърбеж, хидрокортизонов крем, антибиотичен крем или антибиотик, лазерно лечение, крем против акне с рецепта. Може да ви препоръча и специални продукти за грижа за кожата на лицето и тялото като шампоан, овлажняващ крем и други.

Може да подпомогнете лечението на зачервена кожа, дадено от специалист, като избягвате провокиращи зачервяването фактори. Това са ултравиолетовите лъчи, алкохол, високи нива на стрес и други.

Има някои стъпки, които могат да ви помогнат да се справите със зачервяването на кожата.

1. Спазвайте добра и редовна грижа за кожата с овлажняващи и успокояващи продукти

Препоръчително е да се включат продукти, които помагат да се поддържа здрава защитната бариера на кожата. Подходящи са продукти, специално създадени за борба със зачервяване на кожата, които да имат терморегулиращ и успокояващ ефект, и които подпомагат естествените процеси на възстановяване в кожата. Такъв продукт е Bioderma Sensibio AR крем, в който има включени съставки за намаляване на зачервяванията. Кремът съдържа и алантоин, еноксолон, рапица и глицерин за интензивно успокояване на кожата и интензивна хидратация.

  1. BIODERMA Sensibio AR Крем
    Специална цена 29.34 лв. 36.68 лв.

2. Почиствайте кожата с леки, хипоалергенни продукти

Продуктите с меко действие, които не съдържат силни и агресивни измиващи съставки, могат да помогнат за успокояване на зачервената кожа и елиминиране на проблема. Предимство на такива лосиони и мицеларни води е, че не лишават кожата от ценните за нея липиди, а напротив. Те са специално създадени за таргетиране на този проблем и съдържат допълнителни хидратиращи и противовъзпалителни агенти. Такъв продукт е Bioderma Sensibio Гел, който е създаден за почистване на чувствителна кожа на лицето, склонна към розацея и зачервявания. Гелът премахва замърсяванията от деня, но и помага за овлажняване на кожата и успокояване на раздразненията. Подходящ е дори и за чувствителната околоочна зона.

  1. BIODERMA Sensibio Гел мусан
    от 20.74 лв. 25.92 лв.

3. Избягвайте да търкате силно кожата

Жена грижеща се за кожата си

Избягвайте и употреба на почистващи кърпички за лице и по-възможност изберете меки памучни тампони, с които нежно да почиствате лицето. Може да ги използвате с мицеларния разтвор на Bioderma Sensibio AR, който е напълно биологично съвместим с кожата и помага тя да възстанови своя естествен хидролипиден слой. Благодарение на ROSACTIV® PATENT, мицеларната вода намалява зачервяването, а екстрактът от краставица и алое вера успокояват и намаляват дискомфорта.

  1. BIODERMA Sensibio AR Мицеларен разтвор
    Специална цена 20.03 лв. 25.04 лв.

4. Избирайте качествени продукти

Заложете на няколко качествени продукта за грижа за кожата. Употреба на прекалено много продукти би могла да доведе до раздразнения на кожата и поява на други проблеми освен зачервяване.

5. Избягвайте прекалено резки температурни разлики при вземане на душ или миене на лицето

Това включва гореща или студена вода. Препоръчително е лицето да се измива с хладка вода, за да не се предизвиква допълнително дразнене на кожата.

6. Използвайте слънцезащита редовно и целогодишно

Както споменахме, ултравиолетовите лъчи са основен фактор за зачервяване на кожата на лицето. Затова е необходимо да използвате редовно слънцезащита или кремове за грижа за кожата с висок фактор.

7. Избягвайте употреба на пикантни храни

Освен пикантни храни, избягвайте и алкохол и тонизиращи напитки като кофеинов чай и кафе.

8. Подбирайте внимателно продуктите, с които да прикриете зачервяването на лицето

Ако искате да използвате продукти, които да прикрият този неприятен кожен проблем, следете те да не са прекалено тежки и плътни, за да не предизвикат допълнителни раздразнения. Вместо фон дю тен, може да изберете хидратиращи кремове с цвят като BB и CC кремове. Това е добра опция да прикриете зачервяването и същевременно да намалите шанса за раздразнения на кожата. Леките текстури на тези кремове са лесни за нанасяне, а някои от тях съдържат пигментни, които помагат за естествен натурален завършек. 

Може да изберете крем с фактор или със съставки, които да подпомогнат грижата за кожата. Такъв продукт е Bioderma Sensibio AR BB Крем с висок фактор за защита от UV лъчите и предпазване от влошаване на зачервяването на лицето. Във формулата на крема има включени съставки за успокояване като алантоин и еноксолон, както и глицерин за овлажняване. Благодарение на вложените пигменти и пудри, той прикрива зачервяванията и придава лек, естествен тен на кожата.

  1. BIODERMA Sensibio AR BB Крем
    Специална цена 30.07 лв. 37.60 лв.

Разгледахме зачервяването на кожата, причините за поява и как може да успокоите кожата при поява на този неприятен проблем. С добра грижа, избор на качествени продукти и следене за факторите за влошаване на зачервяването може да имате чиста, спокойна и здрава кожа.

Може да откриете и други статии на здравна тематика в нашия блог.