Млада жена мажеща се с крем

Чувствителната кожа е често срещано състояние, което засяга много хора по света. То не е свързано нито с възрастта, нито с расата и цвета на кожата на хората. Може да се появи при всеки човек на различни места по тялото по всяко време.

Това състояние на кожата се характеризира с нарушаване на нейната функция на външна защитна бариера на цялото тяло. Получава се чувствителност към външни дразнители като бактерии, химически вещества, алергени и др. При намесата на тези патогени кожата става чувствителна при допир.

В тази статия ще разгледаме различните типове кожа, причините за появата на чувствителна кожа, както и методите да се справите с този проблем. Останете с нас до края, за да получите ценни съвети и препоръки как да третирате чувствителната кожа, както и как да избегнете обостряне на състоянието. Ако искате да задълбочите познанията си за чувствителната кожа, може да прочетете и статията ни Атопичен дерматит.

Характеристики на различните типове кожа

При всеки човек кожата е различна. Реагира по различен начин, както на външни влияния, така и на вътрешни процеси, случващи се в организма. Ето и някои основни характеристики на различните типове кожа:

Нормална кожа

Нормалната кожа е рядко срещана. Тя се характеризира със свеж и опънат вид, еластична е, мека и гладка на допир. Порите ѝ са с нормална големина, не се зачервява осезаемо при температурни промени или под въздействието на козметични продукти. Истинска ценност е, ако вие притежавате такъв тип кожа и не се налага да полагате по-специфични грижи за нея.

Суха кожа

Обикновено сухата кожа е по-тънка, склонна е към по-лесно образуване на бръчки, петна, лющене и възпаления. Изисква непрекъсната грижа и овлажняване, за да стане по-еластична и по-малко податлива на раздразнения.

Мазна кожа

Мазната кожа е присъща на голям брой хора. Тя се характеризира с повишена секреция на мастните жлези. Може да се образува и в следствие на прекомерна употреба на неподходящи козметични продукти. На вид е лъщяща, доста често с наличие на широки пори и пъпки. Много е еластична и не е предразположена към поява на преждевременни бръчки.

Смесена кожа

Комбинираната (смесената) кожа се среща най-често при млади жени на възраст между 23 - 25 години. Такъв тип кожа се характеризира с мазни участъци в Т - зоната, т.е. челото, носа и брадичката. Там се образуват черни точки и кожата често лъщи. По бузите и около устните пък кожата е суха или нормална.

Чувствителна кожа

Чувствителната кожа се характеризира с това, че реагира на всякакви влияния - както външни, така и вътрешни. Отразяват ѝ се всякакви промени, свързани със здравословното състояние - употреба на лекарства и консумация на определени дразнещи храни. Този тип кожа е склонна към зачервявания, обриви, мехури, лющене и сърбеж. Чувствителната кожа при допир създава неприятно усещане и е възможно да се възпали допълнително, когато се докосва често.

Къде по тялото кожата може да бъде чувствителна

Жена след душ

На практика всяка част от тялото е податлива и може да стане обект на проява на чувствителност в даден момент. Това се обуславя, както вече споменахме, от вътрешни и от външни фактори. Ето и местата, на които най-често се среща чувствителната кожа:

  • Лицето
    Кожата на лицето е подложена почти постоянно на всякакви външни влияния като слънце, студ, вятър. Това води до раздразнението ѝ и промяна на външния ѝ вид. Когато не се полагат правилните и навременни грижи за нея, това състояние може да се задълбочи.
  • Тялото
    Употребата на различни душ гелове и лосиони за след баня биха могли да предизвикат реакции по кожата и да я раздразнят. По-грубите материи на дрехите също могат да предизвикат дразнене, особено на по-нежните места по тялото ви (шия, деколте, подмишници).
  • Скалпа
    Използването на неподходящи шампоани с агресивни съставки в тях може да доведе до силна чувствителност на скалпа. Раздразнената кожа на главата често води до редица състояния, най-често срещаното от които е появата на пърхот.

Причини за появата на чувствителна кожа

Има определени фактори и ситуации, които повишават чувствителността на кожата. При наличието им кожата реагира видимо. Ето и някои от най-честите причинители на това дерматологично състояние:

  1. Хормонален дисбаланс:
    Хормонален дисбаланс може да се появи при менструален цикъл, стрес, бременност и др. Това води до отслабване на имунитета, следствие на което организмът става лесна мишена за патогени;
  2. Климатични фактори:
    Сезонните промени в климата като силно слънце, вятър или студ сериозно влияят на чувствителността на кожата, като водят до обостряне на симптоматиката.
  3. Смог и замърсявания:
    Кожата на лицето е в постоянно взаимодействие с различните замърсители на въздуха. Ако не се полагат правилните ежедневни грижи, състоянието ѝ постепенно се влошава под въздействието на тези фактори;
  4. Акне и черни точки:
    Този проблем е характерен за тийнейджърите, които се опитват да се отърват от него с всякакви агресивни методи и продукти. Това обаче води до повишаване чувствителността на кожата и поява на раздразнения;
  5. Козметични процедури:
    Прекомерната грижа за кожата с пилинг или други химически процедури изтъняват кожата и я правят много по-чувствителна и склонна към раздразнение.

Характеристики и проявления на чувствителната кожа

След като разгледахме причините за появата на чувствителната кожа, е време да ви запознаем и с различните ѝ прояви и състояния. Ето и някои основни реакции и прояви на чувствителност на кожата по лицето и тялото.

Сухота

Сухотата на кожата е предпоставка за появата на чувствителност. Когато в кожата ви липсва влага, тя става нееластична и опъната. Често това състояние е съпроводено със сърбеж и дискомфорт, което изостря чувствителността ѝ.

Екстремна сухота

Екстремната сухота на кожата обикновено е провокирана от допълнителни външни фактори. Те обострят състоянието на сухотата и я правят още по-чувствителна и лесно раздразнима. При тези критични ситуации правилната грижа за кожата е от изключителна важност.

Лющене

Лющенето на кожата се предизвиква или от прекалена сухота, или от дерматологични заболявания като ихтиоза. Когато не съществуват медицински показатели за наличие на дерматологично заболяване, по-скоро става дума за проява на чувствителност на кожата. То води до поява на сухота, а впоследствие може да прерасне и в лющене, което уврежда целостта на най- горния слой на кожата.

Сърбеж

Сърбежът обикновено се предизвиква от прекалена сухота на кожата. Той от своя страна е причинен от раздразнения, породени от външни или вътрешни фактори. Сърбежът прави кожата чувствителна на допир и е от особена важност да се използват правилните продукти за грижа, за да се ограничи това ѝ състояние.

Зачервяване

Зачервяването на кожата също е проява на чувствителност. Предизвиква се от реакция към някакъв алерген или съприкосновение с различни агресивни атмосферни условия като горещина, студ и вятър.

Щипане

Всеки е изпитвал дискомфорт върху кожата си, проявен като щипане. Това неприятно усещане може да се получи от слънчево изгаряне или употреба на неподходящи или твърде агресивни козметични продукти. Може да се прояви както върху кожата на тялото, така и върху лицето.

Парене

Паренето по кожата също може да бъде предизвикано от излагане на по-сурови атмосферни условия и употреба на различни козметични продукти, които не отговарят на изискванията и нуждите на кожата ви.

Видове чувствителна кожа

Видовете чувствителна кожа се определят от това какви фактори предизвикват това ѝ състояние. Според тях може да се определят следните типове чувствителна кожа:

Естествено чувствителна кожа

Този тип кожа се обуславя най-напред от наследствения фактор, който играе съществена роля. Често пъти тази нейна сензитивност е свързана и с различни възпалителни кожни заболявания, проявени още в детството, като псориазис, розацея и екзема.

Чувствителна кожа вследствие от заобикалящата среда

Заобикалящата среда играе огромна роля за пораждането на чувствителност на кожата. Заобиколена от различни алергени, тя отразява влиянието им под формата на различни състояния, които водят до нейното раздразнение. Такива са замърсяване на въздуха, слънчевата светлина и агресивна работна среда.

Реактивна кожа

Проява на реактивна кожа е, когато дермата се срещне с козметичен продукт и реагира негативно на това. Тогава се получава зачервяване, сърбеж и пъпки.

Изтънена кожа

С напредване на възрастта кожата на всеки човек става все по-тънка. Това е предпоставка за множество раздразнения и обострена чувствителност.

Съвети за грижа за чувствителна кожа

Красива жена със здрава кожа държаща телефон и чаша

В случаите, когато вашата кожа е чувствителна и лесно раздразнима, би било хубаво да промените някои от досегашните си навици. Ето и няколко съвета, с които да се погрижите за вашата чувствителна кожа:

  • Променете начина и режима си на хранене - хубаво е да включите в дневното си меню продукти, които са богати на витамин С и са с високо съдържание на антиоксиданти. Ограничете приема на въглехидрати и наситени мазнини;
  • Намалете времетраенето на ежедневното взимане на душ - продължителното взимане на душ и силната водна струя могат допълнително да раздразнят кожата ви. Винаги взимайте душ с топла вода, но в никакъв случай не гореща;
  • Избягвайте употребата на антибактериални продукти - повечето антибактериални продукти съдържат алкохол. Той без съмнение ще изсуши кожата ви и ще я раздразни допълнително;
  • Подбирайте внимателно почистващите препарати - препаратите, които използвате в ежедневието си, съдържат доста съставки, които дразнят кожата. Затова, когато имате възможност, избирайте такива, които не съдържат аромати и други видове алергени;
  • Използвайте определени етерични масла за кожата си - етеричните масла имат благоприятен ефект върху кожата, омекотяват я и я успокояват. Маслата от равнец и лайка са много подходящи, а лавандулата и чаеното дърво е хубаво да се избягват, тъй като те са по-силни и концентрирани и не влияят по един и същи начин на всяка кожа;
  • Използвайте козметика за чувствителна кожа - когато избирате козметиката си, винаги се доверявайте на качествени продукти, предназначени точно за вашия тип кожа.

Козметика за чувствителна кожа

 

Натурална козметика

Правилно подбраната козметика ви гарантира, че ще поддържате кожата си във възможно най-добро състояние. Тя ще ограничи появата на различни негативни кожни състояния. Ето и някои продукти, които ще ви помогнат да се погрижите максимално добре за сияйния и здрав вид на вашата кожа:

  • AVENE Серия A - OXITIVE - Продуктите от серията има антиоксидантно действие, като ежедневно защитават кожата от вредното влияние на оксидативния стрес и замърсяването. Осигуряват 24-часова хидратация и омекотяват кожата с обогатения си комплекс съставки и термална вода Avene;
  • AVENE Серия Derma Absolu - Продуктите от серията съдържат ванилови полифеноли, които подсилват синтеза на хиалуроновата киселина. Така кожата ви се радва на свеж и стегнат вид. Благодарение на натуралното успокояващо и антииритативно действие на Термална вода Avène, кожата ви е успокоена и хидратирана в дълбочина;
  • AVENE Серия Hydrance - Продуктите от тази серия са подходящи за ежедневна грижа, като осигуряват интензивно овлажняване в дълбочина. Възстановяват естествената мекота на кожата и я правят сияйна. Серията продукти предоставят сигурна и силна защита срещу външни агресивни фактори;
  • A - Derma Серия PHYS - AC - Продуктите от тази серия успокояват и намаляват зачервяванията, причинени от раздразнения, ексфолират и отпушват порите. Обогатените съставки на продуктите редуцират себума и успокояват кожата, като ѝ придават здрав и съвършен вид.

Чувствителната кожа вече не е нерешим проблем. Благодарение на бързата и адекватна грижа с точните продукти, това състояние на кожата може да бъде овладяно.

Винаги се консултирайте със специалист, ако симптомите ви се влошават или не се подобряват от терапиите, които в момента прилагате.

Още полезни съвети и препоръки може да прочетете в блога ни.