Жена чешеща си ръката

Не са нужни сериозни медицински изследвания, за да се диагностицира наличието на атопична кожа. Този тип чувствителност на кожата се характеризира със сухота, зачервяване, лющене и сърбеж на засегнатото място. Атопичният дерматит се проявява още в детска възраст и има вероятност да остане за цял живот. Не е изключено атопичният дерматит да бъде придобит в зряла възраст.

Според последни статистики процентът на хора с атопична кожа се е увеличил драстично през последните няколко години. Все по-чести стават посещенията при дерматолог от пациенти с чувствителна кожа и екземни оплаквания. Всъщност, атопичният дерматит и екземата са взаимозаменяеми понятия, касаещи едно и също кожно състояние.

В следващите редове ще научите какво представлява атопичният дерматит, какво го поражда и за какви симптоми да следите. Събрахме и ценна информация относно начините, по които може да облекчите раздразнената кожа. Да започваме!

Какво представлява атопичният дерматит

Наименованията атопичен дерматит и атопична екзема назовават едно и също кожно заболяване, изразяващо се със силно раздразнена, суха, сърбяща и понякога секретираща кожа. Състоянието може да се развие навсякъде по тялото и често се превръща в хронично. Атопичният дерматит е неинфекциозен и незаразен.

Засега е известно, че атопичната кожа е следствие от нарушена функция на имунната система, предизвикваща възпаление в тялото. То е последвано от увреждане на кожната бариера, предизвикващо неприятна симптоматика като чувствителни обриви. Доста често атопичният дерматит се свързва с повишени нива на имуноглобулин Е (IgE).

Симптоми на атопична кожа

Най-честите симптоми са зачервена, суха и сърбяща кожа. Този дискомфорт се прехвърля и на психологично ниво, като при пациенти със заболяването се отчитат завишени нива на стрес и дори развиване на депресия. Постоянният сърбеж, нощният дискомфорт и пониженото самочувствие влияят негативно върху психиката на деца и възрастни.

Най-често атопичната екзема засяга участъци от кожата като шия, лице, скалп, китки, гънки на ръцете и задна част на коленете. При някои хора уязвими се оказват горните и долните клепачи. В тези случаи често се наблюдава развитие на допълнителна гънка под очите, наречена атопична гънка.

В зависимост от цвета на кожата петната и обривите могат да варират като разцветка - от светлорозови до тъмночервени.

Характерен сърбеж при атопична кожа

Едно от най-неприятните неща, свързани с атопичния дерматит, е сърбежът. Постоянното, понякога напълно несъзнателно, разчесване води до влошаване на състоянието - разраняване и разкървавяване. Оттук следва опасност от инфектиране на кожата. При много хора се наблюдава лихенификация - загрубяване на кожата, причинена отново от разчесване. В тези случаи кожата видимо се удебелява на места и този процес е необратим.

Фази на атопичния дерматит

Можем да различим две основни фази на атопичната кожа. Атопичният пристъп (активната фаза) се нарича „акутна фаза“ и се характеризира с пика на раздразнението. Наблюдава се сърбеж, парене, зачервяване и лющене на засегнатото място. Между силните атопични пристъпи има фаза на успокояване, известна като неакутна фаза. Кожата видимо се успокоява, но запазва сухотата и лющенето си.

Продължителността на всяка фаза зависи от правилната грижа за кожата и поддържането на здравословен режим на хранене, който не възпалява организма. Повече за тях ще разберете малко по-надолу.

Причини и рискови фактори за развитие на атопичен дерматит

Баща преглежда детето си

Не може да бъде откроена една единствена причина за развитието на това заболяване. Екземата е трудно предсказуемо състояние, формиращи фактори за което се считат както генетичното предразположение, така средата и начинът на живот.

1. Гени и фамилна обремененост

Появата на атопичен дерматит се среща при хора с генетичен дефект и мутация в гена на филагрин, който отговаря за поддържането на оптимална хидратация на кожата и изграждането на добра кожна бариера срещу бактерии и вируси. Атопичен дерматит се проявява и при хора с фамилна обремененост. Ако ваши близки роднини страдат или в миналото са имали оплаквания от атопична кожа, то вероятността вие да наследите това заболяване е голяма.

2. Хранителни алергии, сенна хрема или астма

Медиците наблюдават връзка между атопичния дерматит, астмата и алергиите. Ако един или двама от родителите имат непоносимости и заболяване на дихателните пътища, то е твърде вероятно детето им да развие екзема в ранна детска възраст. Установено е още, че деца с атопичен дерматит са по-склонни да развият сенна хрема или астма на по-късен етап. Разбира се, има случаи, в които нито една от изброените предразположености не отключва заболяването. Тук ключов фактор играе обкръжаващата среда и здравословните навици в семейството.

3. Слаба имунна система

Друг фактор, предразполагащ към развитие на атопична кожа, е отслабената имунна система. В тези случаи се наблюдава по-често развитие на гъбични инфекции на краката, както и стафилококови инфекции. Регистрирана е и връзката между атопичния дерматит и херпес симплексни устни инфекции и ваксина срещу варицела.

4. Климатични условия и околна среда

Студът е сред основните фактори, обострящи атопичния дерматит. Когато кожата се сблъска с твърде ниски температури, се появява екстремна сухота, позната и като ксероза. Това автоматично задейства появата на лезии.

Лятото, когато кожата е изложена на слънце, се наблюдава зарастване на лезиите, но изпотяването предизвиква по-силен сърбеж. Разчесването на чувствителните участъци разрушава защитната бариера на кожата и започва размножаване на Staphylococcus Aureus бактерии. Оттук следва още по-силно възпаление.

Атопичен дерматит при бебета

Атопичният дерматит може да засегне бебетата още в ранна кърмаческа възраст (между 6 и 12 седмици). Обриви се наблюдават предимно по бузките и скалпа и се характеризират със силно изсушаване на засегнатата зона, зачервяване и сърбеж.

Когато бебетата поотраснат и започнат да се движат по-самостоятелно, е твърде вероятно екземата да се разпространи по коленете и лактите. Това започва да става изключително дискомфортно за тях и трябва да се следят да не разчесват лезиите, както и да не ги трият в различни повърхности като килими и предмети. Заради неразположението, което изпитват, е възможно децата да станат по-нерви и тревожни. Затова е добре да бъдете до тях, да ги успокоявате и развличате с интересни дейности.

Израстване на атопичния дерматит

Хубавата новина е, че около втората годинка голяма част от бебетата израстват атопичния дерматит. Възможно е от този момент нататък да имат по-суха и чувствителна кожа, но никога повече да не развият остра форма на екзема. В най-лошия случай получават екзема на ръцете, когато не предпазват ръцете си от студ.

Атопичен дерматит при деца

Ако атопичният дерматит започне след втората годинка или в пубертета, то обривът най-често се наблюдава около лактите и коленете. Може да се развият лезии по врата, китките, глезените или около седалището. Отново обривите са сухи и сърбящи. При разчесване лезиите започват да сълзят и да образуват корички.

Твърде възможно е заболяването да влезе в ремисия в продължение на няколко месеца или години. При някои подрастващи екземата се завръща в зряла възраст следствие на стрес, здравословни проблеми или неправилна грижа за тялото и кожата.

Атопичен дерматит при възрастни

Мъж на средна възраст чешещ ръката си

Възможно е за първи път да се развие екзема в зряла възраст, независимо дали в семейството има подобна предразположеност. Въпреки това, вероятността е много малка.

Възрастни, които в бебешка или детска възраст са страдали от атопичен дерматит, могат да отключат заболяването наново. Атопичната кожа при тях се изразява със силна сухота, чести възпаления и изострена чувствителност, екзема на клепачите и на ръцете и краката. Много рядко се появяват сериозни обриви по други части на тялото.

Възрастни, които възобновяват или тепърва придобиват атопичен дерматит, е възможно да забележат първите симптоми в много студено време или по време на работа, в случай, че практикуват професии, в които често мокрят ръцете или са изложени на химикали. Ако състоянието не се третира по подходящ начин, може да се стигне до усложнения.

Как да облекчите кожата при атопичен дерматит

Не можем да ви дадем съвети какви медикаменти да използвате (това зависи от състоянието ви и от преценката на лекуващия ви лекар), но можем да ви посъветваме как най-успешно да облекчите атопичната кожа. Спазвайки внимателно следващите препоръки, ще се радвате на по-голям комфорт и ще помогнете на екземата да влезе в ремисия.

1. Хидратирайте кожата

След излизане от банята кожата започва да се усеща суха дори при хора без атопичен дерматит. Задължително хидратирайте тялото си, за да поставите бариера между кожата и влиянието на околната среда.

Изборът на хидратанти не трябва да бъде лекомислен. Ако страдате от атопична кожа, то инвестирането в качествена козметика е приоритет за вас. Изберете лосион за суха кожа от марки с добра репутация сред медицинската козметика, като например A-DERMA и AVENE.

Опитайте различни продукти (масла, лосиони и олиа) и преценете кои повлияват най-добре на кожата ви. Препоръчваме да се насочите към:

  1. A-DERMA CYTELIUM Подсушаващ лосион
    24.86 лв.

  1. AVENE XeraCalm A.D. Свръхобогатен сапун
    Специална цена 10.93 лв. 14.58 лв.

  1. AVENE Xeracalm A.D. Релипидиращ крем
    от 32.71 лв. 43.61 лв.

  1. A-DERMA DERMALIBOUR+ Бариерен крем
    31.43 лв.

  1. A-DERMA Хидратиращо мляко за тяло
    33.71 лв.

2. Забравете за горещата вода

Къпането и взимането на релаксираща вана са от голямо значение за това кожата ви да се чувства добре. Съветваме ви обаче никога да не използвате гореща вода, както и да избягвате да стоите в мокра среда повече от 5-10 минути.

3. Наблюдавайте кожата за реакции

Един от най-сигурните начини да предпазите кожата е наблюдението - има ли определени продукти и материи, които влошават състоянието; как влияе климатът и околната среда на екземата и др. В този ред на мисли, избягвайте да се подлагате на прекалено много студ или жега.

4. Носете дрехи от естествени материи

Препоръчително е да не се носят дрехи от изкуствени материи. Избирайте дрехи, изработени от памук, лен и вискоза, които позволяват на кожата да диша, не я спарват и дразнят. Имайте предвид, че вълната, макар и естествен материал, не се толерира от атопична кожа.

5. Обърнете внимание на дома си

Средата, в която живеете, оказва също толкова голямо влияние на здравето ви, колкото и дрехите и козметиката. Винаги избирайте щадящ препарат за миене на съдове, избягвайте широко разпространените и силно ароматизирани препарати за пране и омекотяване и опитайте да почиствате дома си с естествени продукти като оцет, сода и вода. Спалното бельо трябва да е изработено от памук, както и кърпите за баня. Поддържайте приятна температура и влага в дома, а повърхностите (под, плотове и мебели) чисти.

6. Обърнете внимание на храненето си

Все по-нови изследвания демонстрират връзката между храната, която приемаме, и възпалителните реакции в организма. Не забравяйте, че атопичният дерматит е заболяване на възпалителна основа и единственият начин да контролирате процеса отвътре навън е, като спрете да консумирате възпаляващи храни - продукти с рафинирана захар, глутен, лактоза и казеин. Проучете добре вариантите за здравословен хранителен режим, изключващ или силно ограничаващ консумацията на храни от тези групи.

7. Обърнете внимание на стреса

Ако сте подложени на силен стрес или ежедневието ви е наситено с динамика, то организмът ви е поставен в изключително деликатно положение - имунната система отслабва, появяват се възпалителни процеси в тялото и психиката започва да страда. Всичко това води до активиране на заболяването. Овладейте тревогата и стреса чрез физическа дейност, медитация и всякакъв друг вид отпускащи практики.

8. Доверете се на дерматолог

Накрая ви съветваме да намерите добър дерматолог, който да следи вашето състояние или това на близък член на семейството. Усилията за справяне с атопичната кожа трябва да идват както от вас, така и от специалист в областта.

Надяваме се, че статията е била полезна за вас - отговорила е на въпроси, свързани с атопичната кожа, и ви е дала насоки как да подходите към проблема. Научете още интересни неща, свързани със здравето, на нашия блог.