Мерене на кръвно чрез апарат

Сезонът на отпуските и пътешествията е в разгара си! Когато тръгвате на път, не забравяйте, че в куфара с бански, летни дрехи и слънцезащитен крем трябва да оставите място и за своята аптечка. Част от нея задължително трябва да бъде електронен апарат за кръвно, с който да проследите състоянието си, ако не се почувствате добре.

В следващите редове ще ви разкрием какви медикаменти и апарати съветваме да вземете с вас по време на път. По-добре да можете да реагирате при всякакви ситуации, отколкото да се окажете сварени неподготвени.

Разбира се, ще ви дадем конкретни препоръки за електронни апарати за кръвно, които смятаме, че са надеждни и лесни за употреба докато сте на почивка.

Подготовка на аптечката за път

Не е нужно да сте родител или човек със заболявания, за да вземете със себе си чаMicrolife BP A2 Basicнта с лекарства, когато тръгвате на път. Подсигуряването с медикаменти за първа помощ може да спести на вас и вашите спътници множество тревоги и усложнения.

Ето какво е добре да подготвите в пътната си аптечка:

  • Репеленти - за предпазване от ухапвания и ужилвания от насекоми;
  • Антихистамини - за облекчаване на сърбеж и болка при ухапване от насекоми, както и за бърза реакция при развитие на алергична реакция;
  • Температуропонижаващи - за сваляне на температура, причинена от вирусно заболяване или топлинен удар;
  • Обезболяващи - за облекчаване на болка в глава и корем;
  • Капки за очи/уши - при инфекции и болка;
  • Против разстройство и повръщане - за овладяване на тези неразположения при вирус, топлинен удар или натравяне с храна;
  • Дезинфектиращи - за промиване и дезинфекция на рани;
  • Превързочни материали - за обезопасяване и лекуване на леки фрактури и открити рани;
  • Памук;
  • Термометър - за проследяване на телесната температура;
  • Апарат за кръвно налягане.

Защо е важно да вземете със себе си електронен апарат за кръвно, когато сте на път

Има три рискови групи хора, за които е задължително да пътуват с апарат за кръвно в багажа си:

1. Бременни

Бременна жена мереща кръвното си

По време на бременност е възможно майката да вдигне кръвно. Това състояние може да бъде инцидентно и да се саморегулира бързо, но може и да е предизвикано от прееклампсия (опасно за бебето и майката състояние, един от симптомите на което е високото кръвно). Следенето на показателите на кръвното налягане ще ви ориентира дали се случват нежелани процеси в тялото ви, които следва да се диагностицират и третират от медицинско лице. Ако сте бременна след 20-тата седмица, задължително носете със себе си електронен апарат за кръвно, като преди това сте се посъветвали с наблюдаващия ви лекар кои стойности на кръвното се считат за обезпокояващи по време на бременност и как да процедирате при евентуалното им повишаване.

2. Хипертоноци

Ако вече страдате от високо кръвно (хипертония), е задължително да не тръгвате на път без своя апарат за кръвно. Стресът и емоциите, свързани с пътуването, изкушаването за похапване на солена храна и употребата на алкохол и цигари може да доведат до нежелано покачване на кръвното. Не пропускайте да следите показателите си, да пиете лекарствата, които са ви предписани, както и да следвате основните препоръки за здравословен начин на живот. Ваканцията е време за разтуха и „отпускане на края“, на винаги в допустими граници.

3. Хипотоници

Докато някои хора страдат от високо кръвно, то други се оплакват от прекалено ниско. През лятото е важно да търсите по-прохладни местенца за отдих и да не излизате навън в най-горещото време. Топлината сваля кръвното и може да ви прилошее. Добре е да следите кръвното си, за да сте ориентирани дали не подлагате тялото си на неблагоприятни условия и дали пиете достатъчно течности.

Хората без заболявания на сърдечно съдовата система е добре да носят със себе си апарат за кръвно налягане, тъй като нищо не гарантира дали те, или техни близки няма да вдигнат и свалят инцидентно кръвно. Ако на някой от компания му прилошее, ще може да установите дали причината не се крие в промени в кръвното му налягане. Оттам ще знаете и какви мерки да предприемете.

Кои са най-добрите електронни апарати за кръвно

Когато сте на път, е добре да разчитате апарат за кръвно, който е преносим, надежден и се използва лесно. В статията "Най-точните апарати за измерване на кръвно налягане за 2022 г." ви представяме селекция от най-добрите попадения на производителите на апарати за кръвно. Сега предстои да ви разкажем повече за най-подходящите електронни апарати, когато пътувате далеч от дома.

HARTMANN Veroval Compact

HARTMANN Veroval Compact е апарат за измерване на кръвно налягане за над лакът с компактни размери и лесен за използване. Той ще премери кръвното ви налягане прецизно благодарение на специалната технология Comfort Air. Разликата в работата на HARTMANN Veroval Compact и други електронни апарати за кръвно е в това, че с всяко измерване той отчита приблизителните систолични стойности на кръвното налягане за всяко отделно измерване още по време на напомпването. Въз основа на тях индивидуално се определя и необходимото за измерването налягане при напомпване като се добавят 30 mmHg.

  1. HARTMANN Veroval Compact апарат за кръвно
    74.60 лв.

Основни характеристики на електронния апарат за кръвно:

  • Индикатор за аритмия;
  • Клинично валидиран и признат от ESH;
  • Маншет с големина: 22 - 42 см;
  • Контрол за правилно поставен маншет;
  • Индикация на резултатите.

Omron M7 Intelli IT AFIB

Omron M7 Intelli IT AFIB - електронен апарат за кръвно е подготвен за измерване на всички важни показатели, като целта е превенция на инфаркт или инсулт. По време на измерване той разпознава аритмия (технология AFIB), отчита индивидуалните характеристики на всеки отделен човек (технология Intelli Sense) и измерва изключително точно стойностите на кръвното, благодарение на твърдия маншет Intelli Wrap.

  1. Omron M7 Intelli IT AFIB
    от 182.40 лв.

Основни характеристики на електронния апарат за кръвно:

  • Скала и индикатори за ниво на кръвното налягане;
  • Открива неравномерна сърдечна дейност (аритмия);
  • Индикатор за правилно поставен маншет;
  • Функция за осредняване на последните 3 измервания;
  • Индикатор за движение на тялото;
  • Функция за осредняване на сутрешните и вечерните измервания;
  • BLUETOOTH връзка с Вашето мобилно устройство чрез OMRON connect (Google Plat и Apple App Store).

Microlife BP A2 Basic

Microlife BP A2 Basic е напълно автоматичен апарат за кръвно налягане. Апаратът е клинично тестван и е снабден с едни от най-иновативните технологии за измерване. Microlife BP A2 Basic може да се използва както от хора с по-слаби ръце така и от хора с по-едри.

  1. Microlife BP A2 Basic
    109.00 лв.

Основни характеристики на електронния апарат за кръвно:

  • Измерване на артериалното налягане и пулса;
  • Снабден с технолия PAD (диагностициране на аритмия);
  • Памет: 30 измервания с дата и час;
  • Индикатор за отчитане на кръвното налягане тип „Светофар“;
  • Маншет: мек с големина 22 - 42 см;
  • Индикатор за изтощена батерия;
  • Възможност за работа с адаптер.

Как да свалите високо кръвно

Измерване на кръвно налягане

Ще ви дадем няколко основни съвета за бързо овладяване на високото кръвно налягане (за повече информация прочетете статията 9 начина за сваляне на високо кръвно).

Ако вдигнете високо кръвно, спрете приема на кафе и солени напитки и храни. Вместо това опитайте да повлияете на кръвното с чаша айрян с лъжичка канела. Канелата има всеизвестни здравословни свойства, като едно от тях е регулиране на кръвното налягане, заради бързото въздействие върху нервната система. Може да пиете също така и чай от каркаде, тъй като той има по-силно кръвнопонижаващо действие дори от от канелата.

При вдигане на кръвно е важно да ограничите максимално цигарите и алкохолните напитки.

Може би най-важният съвет е да полегнете и да се опитате да се отпуснете. Пуснете си лека музика и се съсредоточете върху дишането си. Понижаването на нивата на стреса и почивката на тялото са най-доброто допълнение към айряна с канела или чая от каркаде.

Ако страдате от хипертония и приемате лекарства и въпреки това вдигнете кръвно, направете всички гореспоменати неща и се свържете с личния си лекар или друго медицинско лице.

Как да се справите с ниското кръвно

Ниското кръвно може да предизвика неприятни усещания като слабост, причерняване, гадене, а понякога се стига и до припадък. Ниското кръвно е често срещано при млади жени, бременни, както и при всички, които не пият достатъчно вода, стоят прекалено дълго на топло и извършват усилена физическа дейност.

Ако усетите, че ви прималява, бързо намерете място, на което да седнете, а най-добре да полегнете с вдигнати на високо крака. От особено значение е да приемате солени течности като айрян със сол. Натрият в солта, електролитите, помага на течностите да се задържат в тялото и да нормализират кръвното налягане. Дори да се почувствате по-добре, не тръгвайте да се изправяте бързо - това може да доведе до прилошаване и припадък. Бъдете внимателни и не се притеснявайте - ниското кръвно е по-добрият вариант от високото.

Сега вече знаете защо е важно да носите със себе си електронен апарат за кръвно, когато сте на път. Тази полезна машинка не заема много място, а върши наистина добра работа. За повече статии на здравна тематика, четете нашия блог.