жена мери кръвното си налягане

 

В днешно време на пазара се предлагат множество модели апарати за кръвно налягане с различни функции и на разнообразни цени. Преди да изберете модел обаче, трябва да се запознаете с неговите особености, да се убедите в надеждността му и да се уверите, че е лесен за употреба. В тази статия ще ви запознаем с най-точните апарати за кръвно налягане през 2022 г., като ще ви разкажем повече и за специалните функции, които предлагат.

Високо кръвно налягане

Преди да пристъпим към представяне на различните видове сигурни апарати за кръвно, нека обясним какво представлява високото кръвно. Артериалното кръвно налягане е един от най-важните признаци за здравословното състояние на човек. То би могло да се промени по ред причини. Прекалена умора, емоционално състояние, напрегнато ежедневие, наднормено тегло са само част от факторите които биха могли да му повлияят.

Високото кръвно налягане е само по себе си опасно физиологично състояние, което може да доведе до хипертония. С напредването на възрастта много хора се оплакват от абнормно кръвно налягане, поради което е изключително полезно да разполагате с добър апарат за кръвно налягане. Притежавайки такъв уред у дома, лесно може да следите стойностите на кръвното си, като правите измервания през периодични интервали. Научете повече за високото кръвно налягане, както и за начините, по които може да го свалите, от статиите от нашия блог.

Измерване на кръвното в домашни условия

Когато сте в лекарския кабинет измереното от кардиолога кръвно налягане е моментното, което не винаги е индикатор за постоянно поддържаното. Препоръчително е да започнете да измервате кръвното си сами. Това ви позволява да следите кръвното си и да си дадете сметка кое е средното налягане, което обикновено поддържате. След това може да го съобщите и на лекуващия ви лекар. Най-добрият начин да сте сигурни дали имате високо кръвно налягане е като го измервате по няколко пъти на ден в продължение на няколко седмици.

При измерване на кръвното налягане е необходимо:

  • да сте в пълен покой, да не се движите и да не говорите;
  • лявата ви ръка (на която се отчита кръвното налягане) да е на нивото на сърцето и стабилно подпряна на твърда повърхност;
  • да сте в седнала позиция със стъпили на земята, а не кръстосани крака;
  • да не сте яли, пили или пушили непосредствено преди измерването, както и да не сте се къпали поне половин час преди това.

Най-точните апарати за кръвно - видове и специфики

жена мери кръвното си с електронен апарат

Много е важно да разполагате с точен апарат за отчитане на кръвно налягане. Предстои да научите повече за всеки популярен и предпочитан модел в следващите редове. За ваше удобство ще разделим апаратите за кръвно на два вида - на не особено практични и такива, които се препоръчват за домашна употреба.

Механични апарати

Първият списък включва механични и полумеханични апарати, които не са най-добрият избор за самостоятелна употреба. Макар да са изключително точни, заради трудната им употребата, налагаща наличието на помощник, те не могат да отговорят на съвременните ни нужди.

Механични апарати за кръвно налягане

Механичните апарати са най-старите и според много хора най-точните апарати за кръвно. Те се състоят от медицински слушалки и маншет, който се увива около ръката в областта над лакътя. Към маншета е прикачена ръчна помпа и цифрова скала, която отчита стойностите на артериалното кръвно налягане. За да измерите точно с такива апарати, трябва да притежавате добра координация между ръце, зрение и слух. Ако не сте запознати как да ги използвате, няма да може да отчетете точен резултат. За да измерите прецизно кръвното си, трябва да сте в покой и седнали. Всякакви движения, дълбоко вдишване, говор, мърдане и други фактори биха се отразили на стойностите на кръвното ви. Препоръчително е на разположение да бъде друг човек, който да измери кръвното ви.

Полуавтоматични апарати за кръвно налягане

Полуавтоматичните апарати са хибридна версия, която комбинира плюсовете и минусите на механичните и електронните апарати за ръка. В този случай маншетът отново се надува ръчно чрез помпа, но отпускането му се случва автоматично. Освен това апаратът запаметява отчетените показатели на кръвното налягане. Пълният покой на тялото, който би трябвало е с продължителност от поне няколко минути преди измерването, е невъзможен заради ръчното помпане. Затова наличието на помощник отново е за предпочитане.

Електронни апарати за кръвно

жена си мери кръвното с електронен апарат

Втората група модели спадат към най-популярните апарати за измерване на кръвно у дома. Те са препоръчвани от лекари, заради надеждността и удобството, които предлагат. Добрият апарат за кръвно налягане трябва да измерва точно, бързо и за използването му да не са нужни кой знае какви умения. Ето кои, според нас, са най-качествените и достъпни апарати за кръвно през 2022г.

Апарати за китка

Тези уреди са създадени за бърза и лесна употреба в домашни условия или на път. Те са леки и компактни. Състоят се от автоматичен апарат, прикрепен към маншет, който се увива около китката. При този вид апарати ефективността на измерването зависи в голяма степен от нивото, на което е поставена ръката. За отчитане на верни резултати позицията на ръката трябва да бъде на нивото на сърцето. Дланта също трябва да бъде обърната на горе.

Апарати за пръст

Тези апарати са модерни, но и не особено надеждни, когато става въпрос за точно измерване на кръвно налягане. Препоръчва се за хора, на които им се налага да измерват кръвното си в движение и не могат да носят със себе си обикновен апарат. Чудесен уред за пътуване, който се използва лесно - пръстът се поставя в специален маншет, който се надува и с плавно отпускане започва да измерва показателите на кръвното. За да сте сигурни в акурактността на измерените стойности, повторете процедурата 3 пъти.

Електронни апарати за измерване на кръвно

Най-надеждните електронни апарати са тези, които са предназначени за поставяне върху горната част на ръката, непосредствено до лакътната сгъвка. Те разполагат с маншет, който се пристяга около ръката автоматично. От особена важност за правилното измерване на кръвното е да изберете апарат с подходящ за ръката ви размер маншет. Имайте предвид, че ако маншетът ви е прекалено тесен или широк, то измерванията ще бъдат неточни.

Електронните апарати за кръвно разполагат с множество полезни функции, които улесняват употребата им в домашни условия. Най-напред, можете да измерите кръвното си в рамките на няколко секунди, без да се налага да се движите (за нарушен покой на тялото се счита и ръчното помпане при механичните апарати). Отчетените резултати ще се появят на дисплея на апарата, като ще можете да проследите освен долната и горната граница на кръвното, така също и честотата на пулса. В зависимост от това дали границите са под или над нормата, ще бъдете известени със сигнализиращи примигвания или включване на характерни светлинки (т. нар. функция „светофар“).

Електронните апарати за кръвно ще индикират и ако сте сложили маншета неправилно или пък движите ръката си по време на измерване. Отчетените резултати се запаметяват, като по този начин устройството създава база от данни, посредством която може да проследите стойностите на кръвното си. Това е особено полезно, когато се налага да обсъдите показателите си с кардиолог.

Допълнителни функции на електронните апарати са прехвърляне на информация към телефон или компютър, както и наличието на чувствителни детектори, които улавят евентуални нарушения в ритъма на сърцето като аритмия. Научете повече в статията ни за "Най-добрите електронни апарати за кръвно."

Нашият избор за най-добрите апарати за кръвно

Тук ще ви изброим няколко висококачествени апарата за кръвно налягане, които могат да бъдат добър помощник за отчитане на здравословното ви състояние.
В сайта ни ще откриете разнообразие от продукти, като едни от най-добрите са :

1.Microlife BP A2 Basic

Този апарат е напълно автоматичен, клинично тестван и снабден с технология PAD за диагностициране на аритмия. Разполага с голям дисплей и индикатор тип "СВЕТОФАР", които спомагат за по-лесното разчитане на резултатите.Измерва както пулса, така и артериалното налягане. Паметта му е 30 измервания с дата и час. Ще получите и гаранция от 11 години.

  1. Microlife BP A2 Basic
    109.00 лв.

2.Sendo ADVANCE 3

SENDO е една от водещите марки в производството на медицинска техника. Апаратът ADVANCE 3 отговаря на всички международни изисквания и стандарти за качество. Изработен е от висококачествени и природосъобразни материали. При поръчка на SENDO ADVANCE 3 от онлайн аптека ePharm получавате и подарък кантар, както и гаранция в срок 5 години.

  1. Sendo ADVANCE 3
    от 159.00 лв.

3.Prolife PA3 Backlight

PA3 Backlight е снабден с набор от най-добрите иновативни технологии. Част от които е Arm movement indicator- позволява да засече движение при измерването, което може да повлияе на реалните резултати. Апарата също така е с изключително приятен външен дизайн. Гаранцията на продукта е в срок от 10 години.

  1. Prolife PA3 Backlight
    127.97 лв.

4.HARTMANN Veroval Compact

Veroval Compact също е автоматичен апарат за над лакът, с осцилометричен метод за измерване. Благодарение на специалната технология Comfort Air, този апарат установява приблизителните систолични стойности на кръвното налягане още по време на напомпването. Въз основа на тях автоматично се определя и необходимото за измерването налягане при напомпване. При поръчка, получавате гаранция от 3 години.

  1. HARTMANN Veroval Compact апарат за кръвно
    74.60 лв.

5.Microlife BP A2 Standart

Препоръчан от Българска Лига по Хипертония, този апарат е с най - висок клас на точност А/А. Точността на измерване на систолното и диастолното налягане се оценява по скала от А до D, като А е най-високата оценка.Разполага с PAD технология за точно измерване и при аритмия Памет от 30 измервания с дата и час. При поръчка на Microlife BP A2 Standart получавате и гаранция от 11 години.

6.Medel Elite

Италианската фирма Medel ви предлага напълно автоматичен апарат, снабден с голям осветен дисплей, лесен старт/стоп бутон и изключително тиха помпа. Той притежава и способността да усреднява последните три стойности. В комплекта ще получите комфортна чантичка с която може да се пренесе навсякъде. Гаранцията на продукта е 5 години.

  1. Medel Elite
    109.60 лв.

В тази статия ви дадохме насоки за това какви апарати за кръвно са най-удобни за употреба в домашни условия. Ако искате да научите повече за това как да се грижите за здравето си, за да предотвратите възможни аномалии, свързани с кръвното налягане и функцията на сърцето, прочетете статията по въпроса тук. За повече интересна и полезна здравна информация следете блогът на ePharm.