жена си мери кръвното налягане с апарат за кръвно

Независимо дали страдате от хипертония, или забелязвате инцидентно покачване на кръвното си налягане, е от особена важност да знаете как да контролирате този физиологичен процес. За поддържането на нормални граници на кръвното се налага да се полагат усилия в посока изграждане на цялостен здравословен начин на живот. Ако искате да научите повече за това какво представлява високото кръвно и кои са основните виновници за появата му, можете да прочетете нашата статия "Високо кръвно: симптоми, рискове, превенция и лечение".

В настоящия материал ще разгледаме ефикасни начини, чрез които може да свалите високото кръвно в домашни условия. Освен това ще ви дадем съвети как да контролирате кръвното си в дългосрочен план. Вашето здраве е наша мисия, затова ни се доверете и четете по-нататък.

Изпитани методи за бързо сваляне и дългосрочно контролиране на кръвното в домашни условия

Представяме ви селекция от най-надеждните начини за сваляне и контролиране на стойностите на кръвното налягане. За изпълнението на всеки метод се изискват домашни средства, лична воля и желание за по-добър живот. Да започваме!

1. Домашни лекове за сваляне на високо кръвно налягане

Отговорът на въпроса „Какво да пия за сваляне на кръвно?“ най-общо казано е следният - пийте течности. Но не какви да е! Задължително избягвайте солените напитки, защото те неминуемо ще влошат състоянието ви. Одобрени и препоръчвани от лекари са следните домашни рецепти:

  • Айрян с канела - Канелата има всеизвестни здравословни свойства, като едно от тях е регулиране на кръвното налягане, заради бързото въздействие върху нервната система. Рецептата за айрян с канела е проста и ефективна - чаша кисело мляко, разредено с вода, към което е добавена половин чаена лъжичка канела и малко мед за сладост. Можете да изпиете няколко канелени айряна през деня, а за по-дългосрочна превенция - всеки ден по една чаша.
  • Чай от каркаде - смята се, че каркадето има по-силно кръвнопонижаващо действие от канелата и дори се съревновава по ефективност с някои леки медикаменти. Причината за това се крие в свойствата му на диуретик, който извежда от тялото излишните течности, както и на благоприятното му въздействие върху кръвоносните съдове. Пийте редовно чай от каркаде, ако забелязвате тенденция да вдигате по-високи стойности на кръвното налягане.
  • „Чеснов“ сок - чесънът е един от най-полезните природни продукти, които се използват в натуралната медицина от векове насам. Не само че се слави като съвършен антибиотик, но и намалява лошия холестерол, увеличава добрия и спомага за поддържането на оптимално кръвно налягане според типа организъм. Препоръчително е да си приготвите прясно изцеден сок от зеленчуци по ваш вкус и да добавите към него скилидка чесън или лъжичка чесън на прах.

2. Внимание - сол!

Солта по същество е натриев хлорид, като натрият в нея е този, който често вреди на здравето заради способността му да задържа излишно количество вода в организма. Сърцето започва да работи усилено, за да върне баланса в тялото, което го натоварва и предизвиква странична реакция като повишаване на кръвното.

Ако установите, че сте вдигнали кръвно, непременно спрете приема на сол през остатъка от деня. Това ще позволи на организма да се справи с вече набавената и да възобнови нормалните си показатели.

В дългосрочен план избягвайте прекомерната употреба на сол. Не я изключвайте напълно от менюто си, защото тя носи незаменими ползи за функционирането на тялото, но не я превръщайте в основна съставка на всяко свое основно или междинно хранене. Хипертониците и хората, които които водят по-заседнал начин на живот, е добре да я ограничат максимално.

3. Повишен прием на калий

В противовес на прекомерния прием на натрий е консумацията на храни, богати на калий. Калият подпомага изхвърлянето на натрия с помощта на отделителната ни система. По този начин се улеснява работата на сърцето, което се натоварва при задържането на излишни течности вследствие прекомерен прием на сол. Освен всичко друго, калият отпуска стените на кръвоносните съдове, което също помага за сваляне на кръвното.

Калий се съдържа в полезни храни като банани, авокадо, сладък картоф, спанак, картофи, кайсии, бял боб, тиква и гъби.

4. Ограничете кофеиновите напитки

три жени пият кафе

Медицинските изследвания все още не могат да постигнат единство по отношение на това дали кофеинът реално влияе върху кръвното налягане. При хора, които по принцип не пият кафе или друг тип, богати на кофеин напитки, се отчита действително повишаване на кръвното налягане с няколко единици над нормата. „Опитни“ консуматори на кофеин обаче не усещат подобен ефект. Трябва да се отбележи, че тези изследвания са направени върху клинично здрави хора.

И все пак, ако забележите, че сутрешното или следобедното кафе не ви понасят добре, то непременно прекратете приема и си дайте почивка от порядъка на два до три дни.

5. Контрол върху теглото

В много от случаите хипертониците поддържат наднормено тегло и при тях се наблюдава затлъстяване в коремната област. Още по-опасно се оказва обаче затлъстяването около органите. Мастната тъкан по правило е богата на токсини и е провъзпалителна за целия организъм. Това означава, че може да доведе до задържане на течности, повишаване на кръвната захар, влошаване на състояния като атеросклероза и др.

Ако поддържате нормално телесно тегло, то тогава ще сведете до минимум риска от развитие на болести на сърдечно-съдовата система и ще държите границите на кръвното си налягане в норма.

6. Здравословен хранителен режим

Ограничаването на солта е само един от постулатите на здравословното хранене. Важно е да внимавате и с употребата на бяла захар, като не прекалявате и с консумацията на твърде сладки плодове и природни подсладители като мед. Да, природата ни предлага по-полезни източници на сладост, но захарта си е захар, независимо дали е обработена тръстикова или фруктозна.

Внимателно подбирайте и мазнините, които приемате ежедневно с храненето си. Заложете на полезните мононенаситени мазнини като зехтин, маслини, висококачествен шафран (слънчогледово олио), авокадо, ядки и семена. Не ги нагрявайте на висока температура, защото това ще влоши качеството им и е възможно да ги направи канцерогенни. Задължително добавете към диетата си и полиненаситени мазнини, които може да откриете в рибата и в различни Омега 3 добавки. Балансирайте и с прием на Омега 6 мазнини, които се намират в яйцата и в черния дроб.

Ограничете употребата на наситени и транс мазнини. Това са всички втвърдяващи се на стайна температура мазнини от животински и растителен произход. Тук влизат мазнините, съдържащи се в колбаси и различен вид наденици, маслото, кокосовото и палмовото масло.

7. Физически упражнения и дълги разходки

Жена прави упражнения

Физическата активност е един от доказано най-добрите начини да защитите сърцето си и да предотвратите покачване на кръвното. Правенето на упражнения и ежедневното ходене (поне 8000 стъпки) са способни да поддържат теглото ви в норма. Те укрепват мускулите и подобряват тяхната способност да черпят кислород от кръвта, което от своя страна намалява темповете, с които работи сърцето, за да изпомпва повече кръв към мускулите.

Движението ще повлияе на нивата на кръвната захар, ще понижи развитието на възпалителни процеси в тялото и ще ви помогне да се справите със стреса в ежедневието. Всичко това неминуемо ще се отрази благоприятно на сърдечно-съдовата система.

8. Не на алкохола и цигарите

Пушенето стеснява основни артерии и води до атеросклероза, която сама по себе си е причина за нарушаване на потока на кръвта. Това предизвиква не само неразположения като болки в гърдите и крайниците, но може да доведе до инфаркт. За да свалите високо кръвно, е важно да спрете тютюнопушенето - просто и ясно казано, но доказано от медицината с редици изследвания през годините.

Световната здравна организация (СЗО) съветва да се ограничи и прекомерната консумация на алкохол, ако забелязвате повишаване на кръвното налягане. Според нейните напътствия мъжете не бива да превишават дозата от две чаши алкохол на ден, като за жените препоръката е да не пият повече от една чаша. Съчетанието между тютюнопушене и алкохол действа като бомба със закъснител и последствията от злоупотребата с тях започват да се проявяват около 50-тата годишнина на човек.

9. Овладейте стреса и тревожността

Безпокойствието и депресията водят до здравословни усложнения като нередовен сърдечен ритъм, храносмилателни проблеми, повишено кръвно налягане и множество възпаления в организма. Връзката ум-тяло е доказано силна и всичко, което се отразява на менталното ви здраве, рефлектира със същата сила и върху физическото. Ако искате да свалите високо кръвно и да го поддържате в нормални граници, препоръчваме да се насочите към успокояващи и заземяващи дейности като медитация, йога и босо ходене. Последно споменатото босо ходене по трева и пръст се оказва също толкова мощен лечител за тялото, колкото и останалите древни индийски практики.

Кога се приемат лекарства за сваляне на високо кръвно

жена е легнала на леглото и се е хванала за главата

Преди да предприемете каквито и да е било холистични и натурални мерки за сваляне на кръвното, разберете кои са възможните причини за покачването му и следете симптоматиката си.

  • Вече страдате от сърдечно-съдово заболяване - след консултация с лекар са ви предписани медикаменти за поддържане на кръвното в норма. Това означава, че опитите ви за бързо сваляне на кръвно с домашни средства ще се окажат безрезултатни. Можете обаче да започнете да следвате всички препоръки за здравословен начин на живот, които ще намерите изброени в тази статия. По този начин с времето ще въведете „ред и хармония“ в тялото си и ще задвижите естествените процеси по нормализиране на кръвното налягане. Медицината познава множество случаи на хипертоници, спрели приема на медикаменти за кръвно налягане в следствие подобряване качеството на живот.
  • В продължение на поне две седмици поддържате нетипично високо кръвно налягане - следете стойностите си с надежден апарат за кръвно сутрин, обед и вечер и записвайте какво сте отчели. След това се консултирайте с кардиолог, който ще ви назначи подходящо лечение.

  1. Sendo ADVANCE 3
    от 159.00 лв.

  • Бременна сте и страдате от прееклампсия - в никакъв случай не предприемайте самолечение с медикаменти или натурални способи, ако сте бременна и забелязвате покачване на стойностите на кръвното си налягане. Задължително се посъветвайте с наблюдаващия ви лекар. Ако сте родили наскоро и продължавате да поддържате високо кръвно, ще бъде наложително известно време да приемате определен вид и доза понижаващи кръвното лекарства.

Кога може да използвате домашни лекове за сваляне на кръвно

Простият отговор на този въпрос е - когато сте клинично здрави и покачването на кръвното налягане е по-скоро моментно състояние, а не хронично. Важно е да имате предвид, че ежедневни ситуации като прием на повече кофеин и солена храна, както и преживяването на стрес е възможно да доведат до вдигане на кръвно. То обикновено може да се свали с натурален метод, а често отминава и само с почивка и успокояване.

Съветът ни е да се стремите към поддържане на здравословен начин на живот. Само така ще осигурите на организма си възможност да функционира правилно. Превенцията е най-добрата защита, нека не забравяме това!

Апарат за измерване на кръвно налягане

Отново стигаме до въпроса колко важна е превенцията в борбата с високото кръвно налягане. След навършване на 35-годишна възраст е препоръчително да започнете да следите показателите си с помощта на качествен апарат за кръвно. Съветваме ви да се закупите надежден апарат, на който може да разчита цялото семейство. Препоръки за най-добрите апарати за 2022 година може да откриете в специално създадения ни по темата материал. Разберете също и кои са най-добрите електронни апарати за кръвно.

  1. Microlife BP A2 Basic
    109.00 лв.

Когато се почувствате зле (замаяност, отпадналост, гадене, болка и стягане в тила, пристягане в областта на сърцето) премерете кръвното си с автоматичен апарат. Ако високото кръвно не се повлияе от бързи решения като споменатите по-горе или продължи да се задържа във високи граници за по-дълъг период от време, направете консултация с кардиолог.

  1. HARTMANN Veroval Compact апарат за кръвно
    74.60 лв.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна. Грижата за здравето на сърцето трябва да се превърне в приоритет за много хора и знанието за това кое помага и кое вреди е основата, върху която всеки може да стъпи. Бъдете отговорни и се грижете за себе си!

Още статии на здравна тематика може да откриете в нашия блог.