апарат за мерене на кръвно налягане

Наричан още "тихият убиец", високото кръвно налягане е един от най-големите рискови фактори за развитието на бъбречни и най-вече различни сърдечно-съдови заболявания. Основен причинител на инфаркт и инсулт, високото кръвно налягане често се появява без каквито и да било оплаквания. В комбинация с други фактори, като затлъстяване и нездравословен начин на живот, високото кръвно налягане може да намали значително продължителността на живота.

Ето защо е важно да бъдете запознати и нащрек относно нормалните граници на кръвното налягане, симптомите при по-високи стойности, а също и рисковете, които те крият. В днешната статия ще ви информираме по всички тези въпроси и ще ви дадем съвети за превенция и контрол на кръвното налягане.

Нормални граници на кръвното налягане

Преди да се запознаем с нормалните стойности на кръвното налягане нека видим какво точно представлява то. Кръвното налягане е един от виталните признаци и е изключително важен показател за здравословното състояние на човека. По своята същност, то представлява налягането на циркулиращата върху стените на кръвоносните съдове, и в частност артериите, кръв.

Кръвното налягане се изобразява с две стойности:

  • Систолична стойност - показва по-високата стойност и измерва силата, с която сърцето изпомпва кръвта;
  • Диастолична стойност - изразява се в по-ниската стойност и измерва съпротивлението, което кръвоносните съдове оказват на кръвообращението.

Според Европейската асоциация по хипертония оптималното кръвно налягане в кръвта следва да бъде 120 mm Hg систолно на 80 mm Hg диастолно. За нормални се приемат и границите межу 120-129 mm Hg систолно и 80-84 mm Hg диастолно.

Какво представлява високото кръвно налягане

човек си мери кръвното с електронен апарат за кръвно налягане

Кога може да се приеме, че един човек може да страда от високо кръвно? Единичните отклонения от кръвното налягане не могат и не трябва да се приемат за поставяне на диагноза. Въпреки това те са индикация, която трябва да ви накара да обърнете по-сериозно внимание на вашето кръвно налягане. При стойности, излизащи от нормата, съветваме ви периодично да мерите кръвното си налягане, за да проследите движението му, и да се консултирате с кардиолог.

За високо кръвно налягане се приемат всички стойности над 140/90. И докато налягането може да варира от човек до човек и нормалните стойности за едни могат да бъдат високи или ниски за други, не забравяйте, че хипертонията е опасно състояние, което в някои ситуации може да доведе до фатален изход.

Характерно за хипертонията е постоянното напрягане на артериите заради силата на изпомпване на кръвта от тялото. За диагностициране на даден човек с хипертония е необходимо в три различни прегледа при кардиолог да се установи артериално налягане над 140/90.

Причини за повишаване на кръвното налягане

Причините за появата на високо кръвно налягане могат да бъдат най-различни. Нека се запознаем с основните.

Възраст

Тенденциите показват, че с напредването на възрастта систолното кръвно налягане се повишава, а диастолното налягане пък започва да намалява. Това от своя страна води до повишаване на пулсовото налягане. Хората над 65-годишна възраст често страдат от високо кръвно налягане, а мнозина от тях дори не подозират за появата на този проблем. Промените в еластичността на артериалната стена се считат за основна причина за увеличаване на броя на хипертониците в късна зряла възраст. С напредването на възрастта се увеличава и риска от разширени вени на краката.

лекарка мери кръвното на възрастна жена

Увеличение на обема на циркулиращата кръв

Повишената консумация на сол е пряко свързана с повишаване нивата на кръвното налягане. Макар че в едва половината от всички хора, приемащи сол в по-големи количества, се наблюдава покачване на кръвното налягане, рискът от развитие на хипертония при повишение на обема на циркулираща кръв е много голям.

Затлъстяване

Нарушеният баланс на енергийната стойност на храната и енергоразхода на човек води до появата на затлъстяване. Когато се задълбочат до такова ниво, проблемите с килограмите неизменно водят до повишаването на артериалното налягане в кръвта и съответно до развитието на хипертония, че и дори прехипертония.

Генетични фактори

Генетичните фактори и наследствеността несъмнено имат най-голяма роля при поява на хипертония. Повишаването тук не се дължи на един-единствен ген, а на група от гени, които взаимно допълват своето действие. Освен помежду си, групата от гени си взаимодейства и с околната среда, образувайки четири основни генотипа. Това обуславя и различието на отговора при хората за това кои групи лекарства за понижаване на кръвното налягане ще им повлияят добре или изобщо няма да им окажат въздействие.

Стрес

Трудното ежедневие, пред което мнозина са изправени всекидневно, несъмнено върви със свой собствен набор от проблеми. Острият емоционален стрес може да причини високи нива на кръвно налягане поради внезапното увеличаване на норадреналин. Когато прерасне в продължителен, острият емоционален стрес води до трайно повишаване на кръвното налягане. Разбира се, важно е да отбележим, че не всички хора, подложени на високи нива на стрес несъмнено ще повишат границите на своето кръвно налягане. Тази причина се отнася най-вече към тези хора, които са хиперактивни към стресови стимули.

Високо кръвно - симптоми

лекар мери кръвното на жена в болницата

Коварността на хипертонията се крие най-вече в честата липса на каквито и да било симптоми. Асимптомното протичане става все по-често срещано сред страдащите от хипертония. Те нямат каквито и да било оплаквания, които да ги наведат на мисълта, че е възможно евентуалното наличие на проблем. Причините за такова протичане на състоянието са най-вече плавните повишения на нивата на налягането, които се случват с години, като постепенно се привиква към високите стойности.

Внезапното повишение на кръвното налягане обаче, почти винаги е придружено от редица оплаквания, включително:

  • Главоболие в тилния дял - често е пулсиращо и се описва от болните като "стягане";
  • Сърцебиене - пулсът може да е повишен, понижен и дори нормален;
  • Кръвотечение от носа - може да бъде спонтанно или при напъване;
  • Задух;
  • Световъртеж;
  • Стягане в гърдите;
  • Замъглено зрение;
  • Намалена работоспособност.

Голяма част от тези симптоми се определят като "неспецифични", което означава, че се проявяват и при редица други заболявания и не са характерни за нито едно от тях.

Рискове за здравето при високо кръвно налягане

Неслучайно високото кръвно налягане често е определяно като "тихия убиец". Не са малко случаите, при които то "дебютира" с най-тежките усложнения - инсулт или миокарден инфаркт. Макар и да изглеждат напълно случайни и неочаквани, тези усложнения не възникват внезапно, те са резултат от кръвно налягане, което е имало високи стойности в продължение на месеци или години. В такива ситуации бързите реакции на околните и навременното лечение са ключови за състоянието на пациента.

Освен че води до най-сериозните усложнения, за които вече споменахме, високото кръвно налягане постепенно нарушава работата на отделни органи в човешкото тяло:

  • Бъбречни увреждания
    Хипертонията води до увреждане на бъбреците, което също често протича безсимптомно. Последиците от такова увреждане често водят до бъбречна недостатъчност. Проблемите възникват от намалената бъбречна функция или повишената уринна секрекция на албумин.
  • Сърдечно-съдови увреждания
    Задебеляването на сърдечния мускул е друго последствие от хипертонията, което в крайна сметка води до сърдечна недостатъчност. Левокамерната хипертрофия, както е медицинското ѝ название, се среща при над 90% от хората, които страдат от хипертония.
  • Мозъчни увреждания
    Както хипертонията, така и хипотонията водят до упадък на когнитивните функции, особено при пациенти в напреднала възраст. Рискът от инсулт, хипертонична енцефалопатия и други кръвоизливи се покачва от 3 до 4 пъти при хора, страдащи от високо кръвно.
  • Увреждания в очните дъна
    Нуждата от консултация с офталмолог при хора с хипертония значително нараства заради рисковете за здравето на очите.

Високо кръвно - сваляне и лечение

възрастна жена проверява кръвното на възрастен мъж

Имайки предвид че хипертонията е социално значимо заболяване, т.е. масово срещано за територията на България, смело можем да кажем, че ранното диагностициране и превенцията са ключови фактори, които могат да окажат влияние за подобряване качеството и продължителността на живот. Ние, от ePharm, сме силните привърженици на идеята за грижата за сърцето. Ето защо ви съветваме да не се страхувате от посещението при кардиолог, защото то може да спаси живота ви!

Ранното диагностициране на хипертония е ключов момент, който ще ви позволи да изживеете пълноценно живота си. Високото кръвно може да бъде регулирано с помощта на изписани от специалист лекарства. Медикаментозното лечение, в комбинация с ограничаването на приема на сол и воденето на активен и здравословен начин на живот, може значително да ви помогне за справяне с хипертонията. Ако желаете да научите повече по темата за свалянето на високото кръвно налягане, то може да прочетете нашата статия.

Превенция на високото кръвно налягане

Промените в начина на живот могат да ви помогнат в превенцията срещу високото кръвно налягане. Спортуването и редовната физическа активност, поддържането на здравословно тегло и пълноценното хранене са ключови фактори, които могат да ви помогнат в борбата с вече повишените нива на кръвно налягане.

Въпреки това честото следене нивата на кръвното налягане се оказва най-добрият начин да се грижите за тялото си и да го предпазите от опасните високи стойности. Без значение дали смятате, че "вече сте на възраст", или пък, че сте генетично обременени към повишаване стойностите на артериалното налягане, редовното използване на сфигмоманометър, или добре познатия ни апарат за кръвно, ще ви донесе необходимото спокойствие и възможност за бърза реакция. А ако искате да научите повече за апаратите за кръвно налягане, може да прочетете статията ни за "Най-добрите апарати за кръвно налягане" или статията ни специално за най-добрите електронни апарати за кръвно.

  1. HARTMANN Veroval ЕКГ и КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
    157.70 лв.

Качествената превенция несъмнено е свързана още с добрата информираност за това как да подобрите кръвообращението си и това каква храна да приемате, за да засилите работата на сърдечния мускул. Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията, като се надяваме, че информацията в нея ще ви помогне в грижата за здравето ви. Имайки предвид колко опасно може да бъде високото кръвно налягане, ние, от ePharm, ви препоръчваме да не бягате от консултациите със специалист и винаги да се консултирате с такъв преди прием на каквито и да било медикаменти за понижаване на кръвното налягане.