хранителни добавки във формата на сърце

Темата за сърдечното здраве и разпространение на полезна информация, свързана с превенцията и правилната работа на сърдечния мускул, продължава да бъде една от най-дискутираните в световен мащаб. И имайки предвид как проблемът с високото кръвно е социално значим, т.е. обхваща големи групи от хора, особено в България, то този въпрос се нуждае от дори по-голямо разпространение.

Ето защо ние, от ePharm, се заехме с важната задача да ви предоставим надеждна информация за това кои са най-подходящите витамини за сърцето, които го поддържат в добра физическа форма и подобряват работата му.

Защо поддържането на нормални стойности на кръвното налягане е толкова важно?

Знаехте ли, че високото кръвно налягане е смятано за “тихия убиец”, който понякога покосява напълно внезапно и неочаквано? Причините за това са свързани с факта, че високото кръвно налягане, познато още като хипертония, е основен рисков фактор, отговорен за мнозина бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт.

При голяма част от хипертониците не се усещат абсолютно никакви симптоми и индикации, които да алармират за повишените граници на кръвното налягане. Всичко това превръща хипертонията в опасно заболяване, което изисква навременно лечение, но същевременно е трудно за улавяне.

Причините за безсимптомно протичане често са свързани с плавното повишаване на стойностите във времето. По този начин организмът привиква към все по-високите стойности и не успява да алармира за наличието на проблем.

В статията ни за това "Какво представлява високото кръвно налягане" в детайли ви даваме цялата информация, която би ви била необходима, за същността, рисковете и симптомите на хипертонията.

Витамини за сърцето - от кои имате най-голяма нужда

надпис витамини и лимони около него

И въпреки че имаме цяла статия за превенция, в която ви споделяме 10 полезни съвета за здраво сърце, днес ще си поговорим в още по-голяма конкретика за това кои са основните витамини, минерали и полезни вещества, от които сърцето се нуждае, за да функционира правилно.

Доброто кръвообращение, здравият сърдечен мускул и безпроблемното функциониране на сърдечно-съдовата система са жизненоважни за нашето съществуване и ключови за благосъстоянието ни. И за да работи всичко това както трябва, от нас зависи да приемаме правилните витамини за здраво сърце. А ето и част от тях:

Омега-3 мастни киселини

Знаем, че Омега-3 не са нито витамини, нито минерали, но въпреки това те са изключително важни за доброто здраве на сърцето. Есенциалните мастни киселини подпомагат изграждането на клетъчните мембрани и помагат на тялото да синтезира правилно хормоните.

Що се отнася до сърдечното здраве, Омега-3 мастните киселини могат да понижат кръвното налягане, а също и риска от аритмия. Тъй като не се синтезират естествено в организма, есенциалните киселини може да си набавите чрез консумацията на вкусни и полезни хранителни продукти, които са богати на тях. Друг доказан метод продължават да бъдат регламентираните хранителни добавки.

Витамин B1

надпис витамини

Наричан още тиамин, витамин B1 служи за оптимизиране работа не само на нервната, но и на сърдечно-съдовата система. Имаме предвид, че недостигът на този витамин в организма може да доведе до различни увреждания на сърцето и самите кръвоносни съдове, като по този начин допринесе за влошаване на кръвообращението. Кедровите ядки, фъстъците, грахът и пълнозърнестият хляб са храни, с високо съдържание на витамин B1, които може да включите в дневното си меню.

Витамин Е

Знаехте ли, че витамин Е стои в основата на предпазването на кръвоносните съдове от втвърдявания? Точно така, макар и не толкова популярна, тази информация е факт. Витаминът се грижи за еластичността на съдовете, като по този начин предотвратява проблеми с кръвообращението, причинени от удебеляване на вените, артериите и капилярите.

За да си набавите необходимото количество витамин Е, обмислете приема на храни, богати на масла, като маслини и авокадо, а също и на зеленолистни зеленчуци, като спанак и броколи.

Витамините A и C

С множество полезни свойства дори и поотделно и с още повече, когато работят заедно, витамините A и C успешно предпазват сърдечно-съдовата система, като същевременно с това стимулират работата и на имунитета.

Благодарение на силното си антиоксидантно действие, витамините предпазват сърцето от възникването на вторични инфаркти, след вече преживени такива. Витамин A може да откриете в завидни количества в морковите, спанака и босилека, а витамин C - в екзотичните тропически плодове, ягодите и броколите.

Магнезий

Що се отнася до групата на минералите, магнезият е минералът, който доставя най-високите нива на енергия на организма. Освен това той се грижи и за поддържане нормалните функции на кръвоносните съдове, като по този начин помага за подобряването качеството на живот. Спанак, банани, авокадо, боб и кашу са само част от храните, които може да консумирате, за да си набавите допълнително магнезий.

Калий

Макар и не толкова популярен, калият има важно значение за сърдечно-съдовата система. Калият поддържа цялостното здраве на кръвоносната система, отговорна за достигането на кръв до всяка точка на тялото, а също и предпазва от инсулт. Цитрусови плодове, пъпеши, домати, че и джоджен и артишок, са все примери за храни, богати на калий.

Грижа за сърцето през различните възрасти

купа във формата на сърца пълна с хранителни добавки под формата на капсули

Грижата за сърцето започва от най-ранна детска възраст и трябва активно да продължава цял живот. Но много често витамините, минералите и полезните хранителни вещества, от които се нуждае организмът, трудно се набавят единствено и изцяло чрез храната. Всяка възрастова група обаче е белязана със своите специфични характеристики, благодарение на които се разбират разликите във вида и количествата на необходимите на тялото през този период витамини.

Серията Alive на Nature’s Way, предлагана от аптека ePharm, съдържа разнообразие от хранителни добавки и мултивитамини и е грижливо подбрана да ви предостави необходимите витамини и минерали. Всяка разфасовка мултивитамини е със специално съдържание в зависимост от групата, за която е предназначена.

Едно от предимствата на мултивитамините е, че обикновено те помагат не само при едно или две заболявания или индикации за проблем. Самите витамини често се комбинират толкова добре, че успешно подпомагат функционирането на множество системи и органи.

След 50-годишна възраст и жените, и мъжете започват да изпитват нуждата от допълнителна помощ, с която да се справят със симптомите на различни болежки, като например отслабване плътността на костите и увеличение на границите на кръвното налягане. Витамините и хранителните добавки за сърце се оказват това, което помага за балансирането на организма.

В другата крайност пък са децата. Докато в повечето случаи те се нуждаят от същите витамини като възрастните, количеството, което могат приемат при тях, е много по-различно. Желираните теблетки за деца повишават нивата на полезните и важни витамини в необходимите за възрастта количества.

човек държащ чаша с вода в едната и таблетки с другата ръка

Същото е положението и при тийнейджърите. Момичетата и момчетата в подрастваща възраст се нуждаят от множество витамини, минерали и антиоксиданти, които да осигурят правилния растеж и доброто функциониране на всички системи и органи на хората от тази възрастова група. В специалната селекция на ePharm ще откриете специално разработени формули под формата на гъми мултивитамини както за момичета в тийнейджърска възраст, така и за момчета.

Грижата и приемът на витамини за сърцето, и изобщо за цялото тяло, не се ограничава само до възраст и пол. Недостигът на витамините A, C и E се свързва с появата на определени симптоматики и проблеми с косата, кожата и ноктите. Тези проблеми често са неразрешими, докато не се нормализират обратно нивата на витамините в кръвта. В такива ситуации, след изследване на витамините, лекарите обикновено предписват приема на специално разработени хранителни добавки, с които бързо и ефективно да се възстановят нивата на витамините. В съдържанието на хранителната добавка за коса, кожа и нокти Alive освен горепосочените витамини, ще откриете и много други, които не само ще изпълнят целта си да се справят с проблемите, но и ще се погрижат за по-доброто функциониране на сърдечно-съдовата система.

Едно от състоянията, които изискват постоянен контрол, е диабетът. При диабетици грижата за тялото се свързва не само с контрол на кръвната захар, но и с поддържане на висока имунна защита и старание за намаляване на вредните ефекти от стреса. Хроничният стрес, както вероятно знаете, се оказва един от сериозните фактори за възникване и на хипертония и всички последващи усложнения от нея. Както при диабетиците, така и при всички останали хора, високото кръвно налягане може да има пагубни последствия за организма.

Ето защо приемът на специални мултивитамини за диабетици, които се характеризират с множество полезни за тялото действия, е ключов момент, който може да окаже влияние на нивата на стреса и косвено да се погрижи за поддържане на ниските стойности на кръвното налягане.

Не забравяйте, че каквито и витамини да приемате, винаги е необходимо да се придържате към описаните на опаковката дневни дози. Не превишавайте приетото количество без предварителна консултация с лекар или специалист. Пренасищането на организма с витамини (хипервитаминоза) може да бъде също толкова вредно, колкото и липсата им, затова винаги бъдете внимателни.

Стигнахме финала на още една статия, в която ви разказахме кои са полезните витамини за здраво сърце, чийто прием може да включите във вашето всекидневие. Надяваме се, че статията ви е била интересна и вече сте добре запознати с това какви витамини и хранителни добавки може да приемате. За още интересни и образователни статии, посетете блога не ePharm.