Крака на кукла манекен обвързани с въже

Независимо дали разширените вени по краката са в начален, или напреднал стадиий, дискомфортът, който създават, и нарушаването на естетическия вид на крайниците може да повлияят на качеството на живот. В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за състоянието, познато като варикоза. Ще ви дадем ценни съвети за това как да предотвратите влошаването на разширените вени на краката, както и как да облекчите неприятното усещане и болка.

Преди да пристъпим към тази част на статията обаче, нека разгледаме какво е медицинското обяснение за разширените вени, както и кои са причините за появата им.

Какво представляват разширените вени

Познати под наименованието варикоза, варикозни вени или варици, разширените вени представляват хронично прогресиращо заболяване на вените. Характерна за него е визуалната промяна на вените, които се разширяват, набъбват и извиват. В тях се задържа повече кръв, което води до видимото им подуване и изпъкване върху повърхността на кожата. Разширени вени може да се наблюдават по различни части на тялото, като краката са най-често засегнати. Цветът им може да варира - червен, зелен, син и лилав. Често са чувствителни при допир и дори болезнени.

Състоянието, познато и като ХВБ (хронична венозна болест), е често срещано, като обхваща близо 35% от възрастното население. От разширени вени страдат и двата пола, но проучванията сочат, че жените са по-податливи.

Разширените вени на краката - причини

Варикозните вени се появяват тогава, когато вените спират да функционират правилно. Вените разполагат с еднопосочни клапи, които контролират движението на кръвта - възпрепятстват връщането ѝ в обратната посока. Когато тези клапи се увредят, кръвта започва да се събира във вените вместо да продължи към сърцето. Това води до повишаване на венозното налягане и разширяване на вените, предимно в долните крайници на тялото. За съсредоточаването на разширените вени в краката е отговорна и гравитацията, която затруднява движението на кръвта нагоре.

Някои потенциални причини за появата на разширени вени са:

  • бременност;
  • менопауза;
  • остаряване (възраст над 50 години);
  • заседяване;
  • липса на редовно движение и спорт;
  • продължително стоене на крак;
  • носене на неудобни дрехи и обувки;
  • наднормено тегло и затлъстяване;
  • тютюнопушене;
  • семейна предразположеност;
  • артериална хипертония.

Разширени вени на краката - симптоми

Едни от първите симптоми на варикозни вени са видими - прозиране на вените през кожата, лекото им изпъкване, както и поява на разширени кръвоносни съдчета по повърхността на кожата. Промените се забелязват най-вече заради характерния цвят на вените и съдовете - червени, виолетови, сини или зеленикави.

Преди, едновременно или след появата на вените по кожата започва да се усеща тежест в крайниците, подуване, болка, парене, сърбеж, мускулни крампи.

При някои хора с обострена варикоза се получават видими кожни изменения като пигментация, дерматит и дори язви (често около глезена).

Има случаи, в които човек страда от разширени вени, но не всички видими и невидими симптоми са ясно изразени. При съмнение за варикоза е добре да посетите съдов специалист, който да направи обстоен преглед с Доплеров апарат. Често разширените вени са предизвикани от недобро функциониране на вена сафена магна (голямата повърхностна вена) по хода на бедрото и вена сафена парва (вената по задната част на подбедрицата), които не могат да се диагностицират с просто око.

Диагностициране на разширени вени

Освен гореспоменатия преглед с Доплеров апарат, специалистът, който сте посетили, може да ви прегледа на ултразвуков апарат, за да проследи кръвопотока във вените. В зависимост от местоположението на разширените вени е възможно да ви се направи венограма. Традиционно се извършва чрез инжектиране на рентгеноконтрастно контрастно вещество в кръвоносния съд и изобразяване с помощта на базирани на рентгенови лъчи техники като флуороскопия.

Първичният преглед, разбира се, представлява консултация с медицинско лице и оглед на засегнатите от предполагаема варикоза крайници.

Какви типове разширени вени се срещат

  • Телеангиектазии - малки (до 1мм) разширени кръвоносни съдове по повърхността на кожата. Често се наричат паякообразни или метличковидни вени. Срещат се по краката и глезените и са червени или виолетово-сини на цвят;
  • Венулектазии - малко (между 1 и 2 мм) вени, виждащи се с просто око. Цветът им варира между синьо и зелено;
  • Ретикуларни вени - Силно нагънати вени по повърхността на кожата с размер между 2 и 4 мм. Срещат се при хора с наднормено тегло и липса на достатъчно движение. Не са болезнени, но създават дискомфорт като тежест и подуване на краката;
  • Варикозни вени - Големи (над 4 мм) и извити разширени вени, които често са болезнени. Изискват по-сериозно медицинско внимание.

Начини за справяне с разширени вени по краката

Жена с разширени вени зад коляното

Обикновено лекарите препоръчват консервативно третиране на разширените вени, стига да не са в твърде напреднал стадий. То включва промени в начина на живот и облекчаване с леки медикаменти, неизискващи медицинско предписание. Хирургическата намеса обикновено е крайна инстанция за справяне с проблема.

Представяме ви протокол за справяне с разширени вени по краката, който доказано помага за облекчаване на състоянието.

1. Не се заседявайте

Неслучайно наричат хроничната венозна болест (ХВБ) болестта на съвременното общество. Работата на огромна част от световното население се извършва в седнало положение. Офисната работа пред компютър не влияе добре на кръвообращението и причинява ред неразположения.

Препоръчително е да ставате от стола си на всеки 20 минути. Отидете до тоалетна, сипете си вода, направете няколко разтягания на цялото тяло, клекнете десетина пъти и отново се върнете на работното си място.

2. Не стойте дълго време на крак

Хората, чието ежедневие преминава предимно на крак, са предразположени към варикоза дори повече от тези, които работят седнали. Причината се корени в силното затрудняване на циркулацията на кръвта.

Ако работите на крак, вероятно в края на деня усещате крайниците си тежки, болезнени и подути. Единственият начин да облекчите тези неприятни усещания е като легнете и повдигнете краката си нависоко. През деня се стремете да намирате време и място за сядане и се движете - статичното стоене и липсата на движение влошават състоянието.

3. Пийте вода

Хидратацията е изключително важна за състоянието на вените - поддържа ги здрави и еластични и дори може да предотврати развитие на варикозни вени.

Пиенето на достатъчно количество вода подобрява кръвообращението и заздравява мускулите, които поддържат вените. Когато сте добре хидратирани, кръвта ви се разрежда - по този начин циркулира по-лесно из тялото и е по-малко вероятно да се съсирва. Това неминуемо намалява вероятността от развитие на дълбока венозна тромбоза (ДВТ).

4. Спортувайте, но умерено

Жена до басейн

Доказано е, че активните спортисти страдат от разширени вени. Колкото по-силови и натоварващи краката са спортовете, които практикувате, толкова по-голяма е вероятността да навлезете в рисковата група. Ако сте предразположени към разширени вени, избирайте активностите си разумно - плуване, йога, пилатес, ходене и танци. Движението е от изключителна важност за добрата циркулация на кръвта, но прекаленото натоварване може да доведе до възпаление на организма и образуване на варикозни вени.

 5. Ограничете сауните, горещите вани и душове

Горещината разширява повърхността на кръвоносните съдове. При хора с разширени вени допълнителното разширяване влошава състоянието на крайниците. Препоръчително е през лятото по възможност да стоите на хладно. Ограничете взимането на горещи душове и посещенията на сауни. Всяко излагане на излишна топлина ще влоши симптомите ви. При прекомерно нагряване е добре да намокрите хавлиени кърпи със студена вода и с тях да покриете за малко краката си - това ще свие вените и ще овладее неразположението в краката ви.

6. Поддържайте здравословно тегло

Накратко казано, наднорменото тегло може причини и влоши разширените вени. Прекомерната тежест, която пада върху крайниците заради излишното тегло, нарушава кръвообращението и увеличава кръвоносното налягане във вените. Хормоналните промени, които предизвиква наднорменото тегло, влияят върху здравето и устойчивостта на вените.

7. Носете компресиращи чорапи

Този тип чорапи са подходящи както за жени, така и за мъже. Предлагат се в различни цветове, размери и дължини. Те са еластични, като едновременно с това притискат крайниците и по този начин регулират кръвообращението. Компресивните чорапи позволяват поддържане на по-малък отвор на венозните съдове и по този начин облекчават болката, тежестта и оттока. По този начин се осигурява оптимално налягане в различните части на крака, което в дългосрочен план предпазва от емболия.

8. Не носете тесни дрехи и високи токчета

Притискането на тялото в тесни дрехи нарушава кръвообращението в тялото. Това, както разбрахте, е основен причинител на варикозни проблеми. Ходенето на високи и неудобни обувки увеличаваме натоварването на краката и също е предпоставка за нарушаване на доброто състояние на вените.

9. Прием на облекчаващи състоянието медикаменти

В аптечната мрежа се предлагат различни медикаменти, третиращи варикоза, които не изискват рецепта. За да облекчите състоянието на разширените си вени, може да се започнете прием на таблетки ФЛЕБОДИЯ или ДИОКЕТ, които увеличават венозния тонус и понижават лимфното налягане. Това от своя страна води до намаляване на венозния застой и подобряване на лимфния дренаж. Този тип медикаменти подобряват реологичните параметри на кръвта и кожната перфузия и също така подобряват микроциркулацията (увеличават капилярната устойчивост).

  1. ДИОКЕТ 600 мг таблетки
    23.75 лв.
  2. ФЛЕБОДИЯ 600 мг таблетки
    23.76 лв.

10. Миниинвазивни и неинвазивни лечения

Когато варикозата е в напреднал стадий и изисква по-сериозна медицинска намеса, се препоръчват терапии като:

  • Склеротерапия;
  • Лазерна аблация (EVLA);
  • Радиофреквентна аблация;
  • Минифлебектомия;
  • Трансдермална лазертерапия.

Това е 10-точковият протокол за справяне с разширени вени на краката. Надяваме се, че сте научили нещо ново за това състояние и вече имате по-добра представа как да се погрижите за варикозата. За още статии на здравна тематика четете нашия блог.