Жена с телефон си прави селфи в леглото

Силно слънце, вода с морска сол или хлор - прекрасни за настроението и унищожителни за косата. Лятото е сезон, през който трябва да заложите на най-добрите продукти за коса, ако искате да поддържате кичурите си в съвършена форма. Освен козметична помощ косата има нужда и от ежедневни предпазващи ритуали като носене на шапка, отказ от сешоари и прием на подходящи хранителни добавки.

Събрахме най-важната информация относно грижата за косата през лятото и нямаме търпение да я споделим с вас. Съветите, които ще прочетете в следващите редове, са базирани на мнението на фризьори и специалисти в сферата на дерматологията. Да започваме!

Защо косата страда през лятото

Основният фактор, влияещ върху състоянието на косата през лятото, са силните UV лъчи. Външният слой на косъма, т.нар. кутикула, разчита на кератина за защита от сурови и агресивни външни въздействия (студ, горещина и влага). Кератинът устоява донякъде на тях, но не може да справи напълно с нанесените пораженията.

Прекомерното излагане на силно слънце е най-често срещаната причина за структурно увреждане на косъма. Фотохимичното увреждане на косата се изразява в разграждането и загубата на протеини и пигменти. UVB лъчите са отговорни за загубата на протеини от състава на косъма, а UVA лъчите предизвикват промени в цвета му. Фоточувствителните амино киселини в косата абсорбират радиация и водят до образуване на свободни радикали. Всичко това води до загуба на блясък и здравина на косъма.

Специалистите смятат, че силните слънчеви лъчи в комбинация с морска вода, хлор и продукти със силно изразен химичен състав (например, бои за коса и парфюми) може да доведат до дългосрочно увреждане на косата.

Грижа за косата през лятото

Съвременната козметична индустрия не спира да акцентира върху необходимостта от ежедневна употреба на предпазващи от слънцето продукти (прочетете повече за грижата за кожата през лятото). Проблемът е там, че обикновено се обръща много внимание на кожата и почти никакво на косата. Това е и причината дерматолози и фризьори да отчитат висок ръст на увреждания на косата и скалпа в края на лятото.

В името на здравето и красотата събрахме ценни съвети и информация относно правилната грижа за косата през лятото. Кои са най-добрите продукти за коса, колко често трябва да се използват и защо, от какво трябва да се пазим и на какво да заложим? На всички тези въпроси предстои да отговорим подробно.

Носенето на шапка или шал е повече от препоръчително

Жена в хамак по бански и с шапка

Летните шапки и шалове са един от най-сигурните начини да предпазите косата си от вредното влияние на UV лъчите. Те предпазват косата и предотвратяват прегряването на главата.

Съветът ни е да носите шапки и шалове от естествени материи като слама, памук или лен. Изкуствените материи, от които се изработват повечето евтини и модерни аксесоари за глава, не само не предпазват, но и нанасят повече вреда. Те не позволяват на косата и скалпа да дишат, задържат топлина и буквално образуват парников ефект.

Независимо дали сте на плажа, или на разходка в града, намерете начин да предпазите главата си. Така не само ще запазите здравината и красивия вид на косата си, но и ще предотвратите по-сериозни последствия от излагането на директна слънчева светлина като слънчев удар.

Преди да влезете в морето или басейна…

… намокрете косата си с чиста, хладка вода. Косата може да поеме определено количество вода, затова е добра идея да я подготвите преди да я изложите на досег с морска или хлорна вода. По този начин космите ще абсорбират далеч по-малко сол и хлор.

Когато става дума за морска вода, ситуацията е малко противоречива. От една страна, солта е полезна за скалпа. От друга, може да увреди косата, ако е оставена да изсъхне на слънце. Затова ви съветваме да намерите начин да изплакнете косата си непосредствено след като излезете от морето. Ако в близост нямате душ, то бъдете подготвени с шише сладка вода, с която да облеете косата си и да отмиете солта.

Хлорът е враг както на естествената и нетретирана коса, така и на боядисаната. Избягвайте честото мокрене на косата с хлорна вода и задължително я изплаквайте след досег с нея.

Най-добрите продукти за коса през лятото са хидратиращите

През лятото косата изсъхва. Факт, който няма как да бъде оспорен. Бъдете сигурни, че в името на здравата и блестяща коса е по-добре да заложите на хидратиращи продукти и по-често миене, отколкото да се притеснявате от излишно омазняване. Всъщност, редовната грижа за косата ще овладее неконтролируемото отделяне на себум през лятото, което се засилва от излагането на повече мръсотия и агресивното изсушаване.

Най-добрите шампоани за коса през лятото измиват косата добре, като в същото време възвръщат жизнеността и копринената ѝ мекота. Предлагат се шампоани, обогатени с ценни масла, както и шампоани за след слънце, които възстановяват кератиновата обвивка на косъма. За да освежите косата и скалпа си, като същевременно ги детоксикирате, може да опитате измиване с шампоан с мента.

  1. RENE FURTERER 5 SENS Разкрасяващ шампоан
    от 23.35 лв. 31.13 лв.
  2. KLORANE Детоксикиращ шампоан
    20.63 лв.
  3. RENE FURTERER SOLAIRE Подхранващ възстановяващ шампоан
    Специална цена 23.35 лв. 31.13 лв.

Боядисаните коси са особено чувствителни на излагане на слънце и мокрене в море и басейни. Заложете на хидратиращи и предпазващи цвета шампоани, които ще поддържат косата ви във великолепна форма.

  1. RENE FURTERER OKARA Color Шампоан за защита на цвета
    Специална цена 23.35 лв. 31.13 лв.

Следващата стъпка в грижата за косата през лятото е употребата на омекотяващ и възстановяващ балсам за коса. Изберете балсам, богат на масла. Този тип продукти имат мощно въздействие върху увредените краища на косата, улесняват разресването и придават блясък.

Най-добрите маски за коса

През лятото може да се наложи да използвате маска за коса с една идея по-често. Ако през пролетта и есента веднъж седмично е достатъчно, то през най-горещия сезон подхранването е добре да се случва от 2 до 3 пъти в седмицата, в зависимост от нуждите на косата.

Правилото гласи, че са нужни две седмици интензивна грижа преди почивка и две седмици след това, за да може косата да бъде поддържана във възможно най-добра форма. Съветваме ви да заложите на маска за коса, предназначена да възстанови нивата на хидратация и да предотврати накъсванията. Отново съветваме да избирате маски за коса, обогатени с ценни масла, тъй като те сработват добре с косъма и му дават всичко, от което се нуждае, за да се възстанови.

Ако предпочитате домашни маски за коса, то опитайте следната: намачкайте едно меко авокадо и добавете към него зехтин докато се получи кремообразна паста. Разпределете я върху цялата коса и оставете да действа за 1 час. След това измийте с шампоан. Нанасяйте маската веднъж на една или две седмици.

Терапия за коса

Ако в края на лятото косата ви е видимо изтощена и загубила своята жизненост и блясък, то не се колебайте да я подхраните и възстановите ударно с помощта на терапия. Към седмичната си рутина добавете серуми за коса, които действат в посока от скалпа към върха на косъма. По този начин ще подхраните косата от самия корен, което е единственият начин да стимулирате мощните възстановителни процеси.

  1. RENE FURTERER TONUCIA Подмладяващ серум за коса
    Специална цена 33.95 лв. 45.28 лв.

Слънцезащита за коса

Жена пръска със спрей за коса косата си

Е, дойдохме си на думата! Слънцезащитните продукти за коса са не просто интересен щрих към регулярната слънцезащита през лятото. Те са основна част от нея.

Редом до продуктите, предпазващи кожата на лицето и тялото, защитните флуиди и масла за коса предпазват косата от агресивните UV лъчи, образувайки бариерен филм върху косъма. Този тип продукти са разработени така, че да не утежняват излишно косата, като същевременно я предпазват от увреждане.

  1. RENE FURTERER SOLAIRE Защитен флуид за коса KPF50
    Специална цена 27.35 лв. 36.47 лв.
  2. RENE FURTERER SOLAIRE Защитно лятно масло за коса изложена на слънце
    Специална цена 27.35 лв. 36.47 лв.

Изсушаване и стилизиране на косата

Сигурно се досещате какъв ще е основният ни съвет тук. Важно е да ограничите максимално използването на сешоари и други увреждащи чрез топлина уреди за стилизиране на косата. През лятото нанасяте двойна щета на косата си - от една страна, тя страда заради силните слънчеви лъчи, от друга, я третирате с нагорещени уреди, които допълнително я изсушават и увреждат.

Опитайте да оставите косата си да се изсуши естествено на въздух - не под слънчевите лъчи, а на сянка у дома или под чадър.

Хранителни добавки за здрава и красива коса

Един от най-добрите начини да се погрижите за здравето на косата си е чрез прием на специално разработени хранителни добавки. Те доставят на организма ценни вещества и активни съставки като протеини, витамини, минерали, желязо, биотин и др., които поддържат косата, ноктите и кожата във великолепен вид.

  1. MERZ SPEZIAL дражета за коса, кожа и нокти
    25.94 лв.

Посетете фризьора си

Ако някога решите да се възползвате от професионалните терапии във фризьорския салон, който посещавате, то лятото е подходящ момент за това. С тяхна помощ ще възстановите увредената, суха и изтъняла коса. Не пропускайте и да подкъсявате изтощените краища на косата, за да ѝ дадете възможност да се възстанови.

Надяваме се, че сме били полезни със съветите относно грижата за косата през лятото. Научихте кои са най-добрите продукти за коса, какво да избягвате и върху какво да се съсредоточите. През лятото се грижете не само за кожата, но и за косата си. Тя ще ви се отблагодари с жизненост и блясък.