жена се маже с крем на плажа

С настъпването на топлите дни се пробужда за живот не само природата, но и желанието ни да излизаме навън, да се радваме на слънцето и да кроим планове за незабравими почивки. Хубавото време носи със себе си безброй възможности за забавление и наслада, но не трябва да забравяме, че крие и своите рискове. Алергиите са във възход, насекомите навред, а първите слънчеви изгаряния на лице. Как да предпазите кожата си, като същевременно се възползвате от ползите на слънцето, ще разберете в следващите редове.

Слънчево изгаряне по лицето и тялото

Излагането на слънце не е шега работа. Прекомерното стоене под преки слънчеви лъчи може да доведе до обезводняване, топлинен удар и болезнено изгаряне на кожата по най-уязвимите части на тялото - лице, деколте, рамене и ръце. До слънчево изгаряне може да се стигне при всички хора, като особено засегнати са светлокожи деца и възрастни, които имат по-малко количество меланин в кожата си. Този пигмент играе ролята на естествена защита на кожата срещу UV лъчите.

Най-опасни за здравето са ултравиолетовите А и В лъчи, които увреждат горния и среден слой на кожата, наречени още епидермис и дерма. Изгарянията, които причиняват, могат да се характеризират като леки, средни и тежки - най-често се проявяват като зачервяване на кожата, поява на сърбеж, парене и болка, образуване на оток и пълни с бистра течност мехури. Всички тези симптоми говорят за разрушаване на целостта на кожата, което освен дискомфорт, може да доведе и до значителна опасност за здравето и живота. Не на последно място, трябва да споменем и факта, че прекомерното излагане на слънце предразполага към развитие на рак на кожата, познат под името меланома.

Повече по темата може да научите в статията ни "Слънчево изгаряне - симптоми, степени, предпазване".

Какво да правим при слънчево изгаряне

изгорял гръб на жена

Първа помощ при слънчево изгаряне е незабавното ограничаване на излагането на слънце, докато възпалението на кожата не отмине. От особено значение е организмът да се поддържа добре хидратиран - препоръчителен е приемът на вода, пресни сокове и билкови чайове. В същото време е важно да се ограничат кофеиновите и алкохолните напитки, които дехидратират тялото. Носете меки памучни материи и премахнете всички пристягащи, прилепнали и плътни бельо и дрехи. Не нанасяйте по кожата олиа и масла, тъй като те образуват плътен слой, който буквално заключва отделящата се топлина от възпалената кожа и не ѝ дава възможност да диша.

Натурални средства за лечение и успокояване на слънчево изгаряне

При леко до средно изгаряне от слънце може да се обърнете към народната медицина, която крие прости, но ефективни лекове за пострадалата кожа. Основната цел на всеки домашен лек при слънчево изгаряне е успокояване и охлаждане на епидермиса.

Кисело мляко

Не бива да пренебрегваме доброто старо кисело мляко. Нанесете го върху изгорелия участък от кожата и оставете да „попие“ топлината. След десетина минути го отстранете внимателно с помощта на навлажнена с вода мека кърпа. Прочете статията ни за 10 Полезни съвета при слънчево изгаряне.

Краставици и картофи

жена си слага крем на лицето

Наложете кръгли резени краставица върху засегнатия от слънцето кожен участък и оставете да действат няколко минути. Аскорбинова и кафена киселина в краставицата са особено полезни за чувствителна и възпалена кожа. Същото можете да направите и с резени картоф, който има и силно изразено болкоуспокояващо действие, благодарение на съдържащите се в него ензими.

Алое вера

За успокояване на кожата след изгаряне от слънце нанесете гел от алое вера или директно разрежете листо от алое, вътрешността на което поставете върху зачервеното място. Нанасяйте по няколко пъти на ден и съвсем скоро ще усетите благотворното му въздействие.

Мед

Използването на мед при изгаряне е древна традиция в холистичната медицина. Медът има невероятните свойства да ускорява заздравяването на кожата, да предпазва от инфектиране, както и да обезболява. Нанасяйте компрес от втечнен мед върху изгорелия участък, след което отмийте с хладка (не студена) вода.

Как да вземем здравословното от слънчевите лъчи

След като прочетохте какво може да причини на кожата слънчевото изгаряне, нека обърнем поглед към ползотворното въздействие на слънцето върху организма. Дългите зимни месеци лишават от необходимото количество витамин D за поддържане на добре работеща имунна система и стабилни нива на хормона на щастието окситоцин. Това несъмнено води след себе си последствия като по-често боледуване, умора и потиснато настроение. Пролетта и лятото преобръщат нещата и сгряват не само тялото, но и душата.

Излагането на слънце има благотворно влияние върху кожни състояния като екзема и псориазис. Доказано е още, че ултравиолетовите лъчи могат да унищожават бактерии и подпомагат тялото в борбата с патогенните организми. За малките деца е от особено значение да се разхождат и играят на слънце, за да се осъществи правилната минерализация на костната система. Слънчевите бани могат да облекчават ревматоиден артрит, болки в гърлото, както и да действат превантивно срещу ракови образувания.

8 съвета как да предпазите кожата си от слънчево изгаряне

Както във всяко нещо и тук дозата прави отровата. Ако прекалите с излагането на слънце, е възможно да си навредите. Нека ви представим няколко изключително ценни съвети за предпазване от слънчево изгаряне, които няма да ви попречат да се възползвате от ползите на слънцето.

Носете шапка

Главата е една от най-чувствителните части на тялото. Не я оставяйте да прегрее на слънце, защото това може да доведе до цялостно неразположение в тялото като главоболие, виене на свят, гадене и загуба на съзнание. Освен това, част от главата е и лицето, което е изгаря бързо, ако не е добре защитено. Съветваме ви да потърсите модел шапка, който отива на стила ви, и да я носите със самочувствие и увереност, че полагате разумна грижа за здравето си. Разберете кои са най-добрите продукти за коса през лятото.

Избирайте светли памучни или ленени дрехи

Правилото е просто - тъмните цветове привличат слънцето, а светлите не са негова „мишена“. Носете светли дрехи и бъдете отговорни за това какви материи избирате да носите през пролетта и лятото. Полиестерът не е добра идея, тъй като той е изкуствен плат, непозволяващ на кожата да диша. Предпочитайте памучни и ленени дрехи, защото те осигуряват прохлада и лекота в горещото време и предпазват кожата от изгаряне.

Осигурете си чадър - в ежедневието и на плажа

В днешно време е рядкост да видите хора с чадъри по улиците, освен ако навън не вали. В миналото обаче чадърите са били част от летния тоалет - изработени от памучен плат и издържани в светли цветове. Ако идеята да се разхождате като дама от 19 век не ви допада, то поне не пренебрегвайте използването на чадър на плажа. Сянката, която той създава, е безценна в горещите летни дни. Имайте предвид, че най-хубав и равномерен тен се хваща именно под чадъра.

Не стойте на плажа между 11:30 и 16:00 часа

Това правило важи не само за децата! Слънцето по обед и в ранния следобед е много силно и може да доведе не само до изгаряния по кожата, но и до топлинен удар. Влизането във вода (басейн или море) временно разхлажда, но не предпазва от изгаряне. Мократа кожа е най-чувствителна към ултравиолетовите лъчи.

В градска среда не излизайте по същото време

Всяка година се съобщава за множество случаи на хора, постъпили в болнични заведения следствие излагане на силно слънце. Най-често става въпрос за възрастни хора, които са по-чувствителни към високите температури, но изключение не правят и по-млади. За разлика от плажа, където има разхлаждащ бриз, през лятото градската среда се превръща в истински парник заради липсата на достатъчно зеленина и наличието на нагрети асфалт и бетон.

Слънцезащитен крем за лице и тяло

жена на плажа с крем в ръцете

Кожата на лицето е в пъти по-тънка и уязвима от тази на останалата част от тялото. То е и първото, което бива изложено на слънчеви лъчи още с настъпването на пролетта. Слънцезащитният крем за лице винаги трябва да бъде с възможно най-висок SPF фактор.

За да запазите кожата на тялото красива и с равномерен тен, трябва да полагате допълнителни грижи. Честото ексфолиране и овлажняване с хидратиращ лосион за тяло е подготвителна стъпка преди нанасяне на слънцезащитен крем за тяло.

Хидратирайте се

Предпазването от слънчево изгаряне и топлинен удар включва честата и обилна хидратация на организма. Не излизайте от вкъщи без шише с течност и следете да приемате около 2-3 литра вода на ден. Може също да използвате хидратиращ крем за лице и тяло, за да си осигурите трайна и сугирна защита.

Слънцезащитни продукти - сигурната защита

Ежедневната употреба на слънцезащитни кремове, лосиони и масла е най-сигурният начин да предпазите кожата си от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Традициите в създаването на тези продукти гарантира изключителната им ефективност и съвместимост дори с най-чувствителната кожа. Не пропускайте да използвате слънцезащита още с настъпването на първите по-топли слънчеви дни.

Според състава си се открояват два основни типа слънцезащитни кремове - минерални и химични. Минералният слънцезащитен крем създава защитен слой върху кожата, който не позволява на UV лъчите да проникнат през създадената бариера. Основни съставки в този тип слънцезащита са цинков и титаниев оксид. Препоръчват се за възрастни и деца с чувствителна кожа.

Химичните слънцезащитни продукти се характеризират със свойството им да проникват в кожата, поглъщайки UV лъчите. По този начин те ограничават почти напълно увреждането на дермалните слоеве. Обикновено химичната слънцезащита включва в състава си авобензон, оксебинзон, терефталилиден дикамфор сулфонова киселина и парааминобензоена киселина, които се препоръчва да се избягват от хора с чувствителна кожа.

Видове слънцезащитни кремове

жена по бански на плажа

Отделните видове слънцезащитни продукти се различават предимно по това за коя част на тялото и за коя възрастова група са предназначени. При всички случаи основното им приложение е съобразено с една единствена цел - ограничаване въздействието на агресивните UV лъчи.

Слънцезащитен крем за лице

Лицето е една от най-чувствителните зони на човешкото тяло и изгарянията по него могат да бъдат не само болезнени, но и неестетични. Задължително е ежедневното нанасяне на възможно най-висок слънцезащитен фактор (SPF 50). Съвременната козметична индустрия е помислила и за създаването на декоративна слънцезащита под формата на слънцезащитен крем за лице с цвят. Тези продукти наподобяват стандартните BB и CC кремове.

  1. AVENE ANTI-AGE Тониран слънцезащитен крем SPF 50+
    Специална цена 33.64 лв. 48.06 лв.

Слънцезащитен крем за тяло

Тялото се нуждае от надеждна слънцезащита независимо дали събирате слънчеви лъчи на плажа, или вършите ежедневната си работа в града. Може да избирате измежду различни варианти на продукти, предпазващи от UV лъчи - лосиони, масла, олиа. За да защитите най-уязвимите части от тялото си като рамена, ръце, гръб и деколте, задължително използвайте продукти с висок SPF фактор. Не забравяйте, че UV лъчите проникват и през стъкла. Един от най-сигурните начини да опазите кожата на ръцете и пръстите си млада, е като нанасяте слънцезащитен продукт по време на шофиране.

Слънцезащитни продукти за деца и бебета

малко мимиче с крем по лицето

Предпазването от слънцето на най-малките е задължително. Тяхната кожа по правило е в пъти по-чувствителна и склонна към изгаряне от тази на възрастните. Слънцезащитният фактор, който трябва да се използва при тях, е SPF 50+, като подуктът се нанася обилно както по лицето, така и по телцето. На плажа, на детската площадка, в яслата или градината, в училищният двор - няма повод и място, което да не изисква добра слънцезащита.

Подгответе се разумно за настъпващите топли и слънчеви дни, избирайки качествени и изпитани слънцезащитни продукти. Предпазването от слънчеви изгаряния е най-сигурният начин да се наслаждавате на умерен, но здравословен тен. Ако искате да прочетете и още съвети за грижа за кожата и здравето, посетете нашият блог.