жена намазана с крем против слънчето изгаряне

Отново настъпиха дългите, топли, слънчеви дни, на които всеки се радва. След месеците студ чакахме с нетърпение летуването на плажа или в планината. Не трябва обаче да забравяме да се пазим от слънцето. Колкото и да са приятни топлите му лъчи, е необходимо да сме внимателни с тях, за да не ни сполети слънчево изгаряне.

Преди да заминете на дългоочаквата лятна ваканция, нека ви подготвим за това как да извлечете ползите от слънчевите лъчи. В следващите редове ще разкрием начините за предпазване от изгаряне от слънцето, както и как да го облекчим.

Какво представлява слънчевото изгаряне

Колкото и да ни харесва да събираме летен тен на плажа, понякога това е опасно и трябва да го правим с мярка. Слънцето произвежда ултравиолетови (UV) лъчи A и B, а при прякака и дълга среща с тях тъканта на кожата отговаря с възпаление. Това именно представлява слънчевото изгаряне - прекомерно облъчване на тялото с UV лъчи. Изгарянето води до изменяне на тъканта в епидермиса и умъртвяване на клетките в него.

Слънчевото изгаряне - симптоми

кожа изгоряла от слънцето

В повечето случаи усещането, че сте изгорели, настъпва едва след 3 до 5 часа. Първо ще ви направят впечателение зачервяването по кожата и чувството за парене по нея. При слънчевото изгарене симтоми могат да бъдат подуване, оток и чувство на умора.

Други последствия от слънчевото изгаряне - сърбеж и лющене на кожата. В по-сериозните случаи може да се стигне до чувство за гадене, втрисане, повишена температура, а местата на изгаряния може да станат болезнени и с оголени рани. В такива ситуации е най-редно да потърсите медицинска помощ, за да получите професионален съвет как да се справите с тежкото изгаряне от слънцето.

Опаностите на слънчевото изгаряне

Най-застрашени от него са хората с по-светла кожа и лунички. Независимо от цвета на кожата, всеки би следвало да се пази от слънчево изгаряне.

По-сериозният проблем честото прегаряне на слънце. Първо, това може да увеличи луничките ви и пигментните петна по лицето и тялото. Второ, шансът за образуване на рак на кожата се покачва драстично. UV лъчите са сред основните причинители на меланома и с тях шега не бива. Винаги се пазете от тях и не ги подценявайте.

Степени на слънчевото изгаряне

Изгорената кожа е индикация, че тъканта е увредена. При прекалено дълго излагане на силни ултравиолетови лъчи кожните клетки започват да се изменят. Има три фактора, по които се разбира колко сериозно е кожното изгаряне - индивидуалният тип кожа, колко време е била изложена на слънце и колко силни са били лъчите.

Прието е, че съществуват три степени на слънчево изгаряне. За тяхното определяне се има предвид сериозността на възпалителната реакция.

Първа степен на слънчево изгаряне

Тя е предимно повърхностна. Кожата реагира с възпалителна реакция. При първа степен на слънчево изгаряне се наблюдават зачервяване, в някои случаи леко подуване на изгорялото място и лющене на кожата след няколко дни.

Втора степен на слънчево изгаряне

При втората степен на слънчево изгаряне симптомите на първата се допълват с по-остро възпаление, изразяващо се в образуване на мехури по повърхността на кожата. Те са болезнени и пълни с течност от клетъчни елементи.

Трета степен на слънчево изгаряне

Най-тежката степен на слънчево изгаряне - третата, се изразява в това, че всеки слой на кожата е увреден, което прави състоянието животозастрашаващо. Характеризира се със силно прегоряла, болезнена, разранена кожа и общо влошено състояние на организма (обезводняване, прилошаване, втрисане и пр.) Ако вие или ваш близък изпадне в подобна ситуация, незабавно трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

Как да извлечем полезното от слънчевите лъчи

Прекомерното стоене и излагане на слънце може да доведе до слънчево изгаряне и други по-сериозни опасности. Но не трябва да забравяме, че то все пак е и източник на здраве и енергия. Ето и някои от ползите, които слънцето дава:

  • Витамин D;
  • Витамин C;
  • Унищожава микробите;
  • Помага при стрес - слънцето е добър антидепресант;
  • Може да регулира проблеми, свързани със съня;
  • Помага за излекуването на бавно зарастващи рани;
  • Може да понижи кръвното налягане.

Ето и как да извлечем здраволовното от слънчевите лъчи, без да се подлагаме на опасност от слънчевото изгаряне:

  • Осигурявайте си слънчеви бани в удачен час на деня. Препоръчително е да излизате или да ходите на плаж между 7-11 часа и 17-19 часа, когато слънчевите лъчи не са толкова безпощадно силни;
  • Винаги носете слънцезащита, слънчеви очила и подходящи дрехи - памучни, ленени и предимно светли, тъй като тъмните привличат слънцето още повече.

Предпазване от слънчево изгаряне

Не е задължително да се затворите вкъщи и да не срещате слънце, ако искате да се предпазите от слънчево изгаряне. Далеч не се безпокойте за такива крайни мерки - те не са необходими. В тази статия може да прочетете повече за това как да се предпазите от слънцето. Ще намерите и съвети за облекчаване на слънчеви изгаряния. Косата също може да бъде увредена от слънцето. Разберете кои са най-добрите продукти за коса през лятото в тази статия.

Средства против слънчево изгаряне

Логиката на някои е, че когато слънчевите лъчи са по-силни през лятото и пролетта, само тогава може да се изгори. Опасност от слънчево изгаряне има и през зимата, затова е добре да нанасяте слънцезащитен крем и през цялата година.

През по-топлите сезони трябва да нанасяте слънцезащитен продукт в по-големи количества и по-начесто.

SPF защита

продукти против изгаряне

Както разбрахте вече, UV лъчите на са шега работа. На помощ идва SPF факторът, който блокира тяхното проникване в кожата, предотвратява слънчевото изгаряне и намалява шанса от поява на рак на кожата.

SPF факторите се делят на два типа - синтетични и минерални.

  • Синтетични слънцезащитни продукти

Синтетичните SPF филтри са известни с това, че проникват в кожата и абсорбират радиацията от UVB лъчите. За разлика от минералните, слънцезащитните кремове със синтетичен SPF фактор не оставят бели петна.

  • Минерални слънцезащитни продукти

Що се отнася до минералните, те са препоръчителни за хора с по-чувствителна кожа, тъй като задействат свойствата си мигновено, за разлика от синтетичните, на които им трябва около 20 минути. Минералните SPF филтри не проникват в кожата, а остават по нейната повърхност, образувайки защитен слой.

Независимо дали избирате слънцезащитен крем за лице, или за тяло, се уверете, че той съдържа UVA и UVB фактор, за да си подсигурите по-добра защита. Чудите се кой фактор е най-добър за вас? Според дерматолизи и кожни лекари SPF 30 е достатъчен, за да сте защитени. Разбира се, ако имате по-светла кожа, може да изберете и по-висок SPF фактор.

Слънцезащитен фактор от други източници

Освен чрез слънцезащитните кремове SPF може да си набавите и като включите някои храни в менюто. Следващите храни ще ви помогнат да подсилите организма си за летния сезон и да го подготвите за срещата с по-силните UV лъчи на слънцето:

  • Картофи и моркови - те са богати на каротен, който защитава тена ви;
  • Черен шоколад - подсилва здравината на кожата и намалява чувствителността към лъчите на слънцето;
  • Сьомга - една от най-богати на омега-3 мастни киселини храни. Те са полезни освен за имунната система, но и ви защитават от свободните радикали на слънчевите лъчи.

Слънцезащита за лице

Слънцевите изгаряния се появяват винаги в областите на тялото, които са пряко изложени на жаркото слънце. Една от тези части е лицето. Грижата за него е от голямо значение и трябва да я прилагате често и внимателно. На пазара ще намерите редица висококачествени слънцезащитни кремове за лице, с които да сте сигурни, че ще защитите лицето си. С бързото развитие на козметиката в днешни дни, може да намерите дори фон дьо тен и пудра със съдържание на  SPF.

Слънцезащита за тяло

След лицето други зони по тялото, които трябва по-внимателно да защитите от слънцето, са деколтето, шията, ръцете, гърба и краката. Прилагайте на често слънцезащитни кремове за тяло. Ако използвате спрейове, се уверете, че слагате повече количество.

Слънцезащита за деца и бебета

баща слага крем против слънчето изгаряне на дъщеря си

Слънчевите изгаряния са особено опасни за малките деца и бебета. Тяхната кожа е много по-чувствителна от тази на възрастните. Опасностите от кожни заболявания, особено свързани с рака на кожата, много често се появяват поради прекомерното излагане на слънце при малчоганите. Бъдете много внимателни с грижата за тяхната кожа. Най-малките трябва да стоят винаги на сянка, да са с шапка и с възможно най-висок фактор слънцезащитен крем или спрей.

Митове за слънцезащитата и тена

Ако имам по-тъмна кожа, не мога да изгоря

Вярно е, че хората с по-светла кожа и лунички са по-податливи на слънчево изгаряне, но това не означава, че и тези с по-тъмна кожа не могат да изгорят.

Ако имам тен, той ме предпазва от слънчевото изгаряне

Не! Независимо дали сте придобили летен загар, той не ви предпазва напълно от опасността да изгорите.

Едно намазване със слънцезащитен крем ме предпазва за целия ден

Слънцезащитният слой ви предпазва до два часа след нанасяне. Ако плувате или се мокрите, времето, в което сте защитени, намалява драстично. Едно намазване със слънцезащитен крем би било добро предпазване едиствено през по-студените сезони.

Трябва ми по-нисък фактор на слънцезащита, ако искам да хвана тен

Често това е логиката на повечето хора, които имат за цел да придобият силен летен загар. Тенът обаче зависи от типа кожа. Затова се придържайте към използването на слънцезащитен крем с нормален SPF фактор не по-малък от 30.

Не е нужно да нанасям слънцезащитен крем, ако стоя под сянка

Не е нужно да стоите под слънцето, за да изгорите. Силните слънчевите лъчи, особено през лятото, могат да преминат през плажния чадър, прозореца или листата на дърветата. Дори да сте на сянка, отново има вероятност да изгорите под жаркото слънце.

Първа помощ при слънчево изгаряне

жена слага крем за слънчево изгаряне на крака си

Ако все пак не успеете да се опазите и ви сполети изгаряне от слънце, трябва да предприемете бързо мерки, с които да го облекчите. Както споменахме, първите признаци на такова изгаряне ще усетите след първите 3-5 часа от излагането на слънце, а в следващите 24 часа е възможно да се появят и по-сериозни симптоми на слънчево изгаряне. Ето и как може да си помогнете в такива ситуации.

Хладък душ

Вземете си хладък душ! Не използвайте гореща или много студена вода и сапун. Някои съставки в душ геловете и сапуните, както и горещата вода могат да раздразнят зачервяванията. Подсушете кожата си леко, без да я търкате тялото си с кърпа.

Компреси

Направете си студен компрес с вода и го поставете на изгорелите места за няколко минути. Може да опитате и такъв с успокояващи съставки като краставица, алоевера и кисело мляко. Те ще „изсмучат” топлината от кожата и ще я успокоят.

Пийте повече вода

Слънчевото изгаряне е придружено с дехидратация. Ако ви сполети, не забравяйте да пиете повече вода, за да възстановите баланса.

Продукти за „След слънце”

Дори да не сте изгорели силно, приемете помощта на кремовете за след слънце, които успокояват кожата бързо и ефикасно. При по-сериозни отоци използвайте спрейове или кремове с Пантенол. Може да се доверите и на други мазила и лосиони, успокояващи кожата, богати на алое вера или съдържащи пантенол. В тази статия можете да намерите 10 полезни съвета при слънчево изгаряне.

Ако пострадате от слънчево изгаряне и симптомите му са по-тежки (повишена температура, замаяност, гадене, тежък обрив и оголени рани), то непременно потърсете медицинска помощ.

Ако статията ви е харесала и искате да научите повече по различни здравни теми, посетете нашия блог.