седнала на диван жена се е хванала за стомаха

 

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не се е сблъсквал със стомашно неразположение. Понякога причината за раздразнение в стомаха не може да бъде конкретно назована, но това не намалява нуждата от търсене на отговор на въпроса какво успокоява раздразнения стомах.

В следващите редове ще се опитаме да представим важна и полезна информация относно внезапната или хронична поява на стомашно разстройство. Ще разгледаме този здравословен проблем от всевъзможни страни, за да ви помогнем да различите основни симптоми и причинители на състоянието, както и да откриете бързи и ефективни начини за успокояване на раздразнения стомах.

Преди това може да се запознаете със статията ни "Преяждане - симптоми и причини", в която подробно описваме до какво може да доведе прекаляването с храна. Този материал е добра отправна точка към темата за стомашните болки и съпътстващите ги неразположения.

10 симптома при раздразнен стомах

Симптомите на раздразнения стомах варират от леки и поносими до тежки и изискващи преглед от лекар. Неразположенията в храносмилателната система може да се проявят по множество разностранни начини, поотделно или в комбинация едно с друго:

  1. Напрежение в стомаха - неясен дискомфорт в областта на стомаха, съчетаващ спазми, пристягане и/или тъпа болка (постоянна или появяваща при определени движения);
  2. Подуване - видимо подуване и/или втвърдяване на горната част на стомаха;
  3. Чувство за тежест след няколко хапки храна - необяснимо засищане със съвсем малки количества храна, придружено с чувство на тежест и/или болка;
  4. Лека болка - постоянна или променлива лека болка в областта на стомаха, която създава чувство на дискомфорт;
  5. Киселини - поява на парене и киселини в стомаха и хранопровода;
  6. Гадене - непродуктивни позиви за повръщане;
  7. Остра стомашна болка - прорязваща болка в областта на стомаха, която не се повлиява от смяна на поза и не изчезва след кратък период от време;
  8. Повръщане - общ храносмилателен дискомфорт, придружен с изхвърляне на стомашно съдържание и/или слуз;
  9. Диария - болка в стомашната област, придружена с промяна в консистенцията на изпражненията;
  10. Болка в стомаха, придружена с прилошаване и температура - общо влошено състояние, омаломощаващо организма.

Разликата между раздразнен стомах и синдром на раздразнените черва (СРЧ)

Някои от симптомите на двете състояния се припокриват, което прави разграничаването им не особено лесно. Най-просто казано, раздразнението в областта на стомаха се появява спорадично, в следствие на досег с конкретни дразнители и отминава в рамките на няколко часа до няколко дни.

Синдромът на раздразнените черва (СРЧ) е хронично състояние, което продължава от няколко седмици до няколко месеца, като обикновено принуждава засегнатия да потърси лекарска помощ. Най-честите оплаквания на хора със СРЧ са:

  • Промяна в честотата на изхожданията;
  • Промяна в консистенцията на изпражненията (възможно е редуване на диария със запек, както и поява на кръв във фекалиите);
  • Подуване и болка, придружаващи горепосочените симптоми.

В тази статия фокусът ще бъде основно върху състоянието разстроен стомах, но много от съветите и препоръките, които ще прочетете, биха били от полза при лекуване на СРЧ.

Причини за раздразнен стомах

мъж се е хванал за стомаха

За да знаете какво успокоява раздразнен стомах, е важно да сте наясно най-напред какво го причинява. Състоянието обикновено ви хваща неподготовени - по време на почивка, на дълъг път, преди важно събитие или докато извършвате обикновените си ежедневни дейности. Следващият списък с фактори, влияещи върху състоянието на храносмилателната система, ще ви бъде от полза при установяване причините за неразположението ви.

Физиологични фактори

Онова, което трябва да се има предвид що се отнася до стомашните неразположения, е, че често човек си ги причинява сам. Нездравословните хранителни навици и прекомерният прием на лекарства (най-вече антибиотици) създават различни предпоставки за влошаване на работата на храносмилателната система.

Бързо и неконтролируемо хранене

Нахвърлянето върху храната може да предизвика сериозни смущения в храносмилателния процес. Ядейки бързо, вкарвате излишно количество въздух, който започва да създава осезаем дискомфорт в стомаха. От друга страна, поглъщането на недобре сдъвкана храна сериозно натоварва храносмилателния тракт, което логично довежда до поява на тежест и болка.

Често хранене

Неспирната работа на храносмилателната система при прием на храна на всеки половин-един час (дори да е в малки количества), натоварва организма. Възможно е да се появят неразположения, сигнализиращи, че е редно да си дадете почивка.

Прекомерен прием на мазни и захарни храни

Всички храни, приготвени с много мазнина (панирани, пържени, печени, варени), могат да предизвикат киселини, болки в стомаха и/или чувство на гадене. Приемът на прекомерно количество захар създава прекалено киселинна среда в стомаха, което може да доведе до същите симптоми.

Пиене на кафе на гладно

В света на здравословното хранене се смята, че пиенето на сутрешното кафе на гладно е рецепта за развитие на гастрит. Кафето е отговорно за повишаването на киселинността в стомаха, която е благоприятна среда за развитие на възпалителни и ракови заболявания.

Хранителни непоносимости

Твърде вероятно е да усещате стомаха си раздразнен поради вродена или придобита хранителна непоносимост. Отговорът на организма срещу храните, които не му понасят, може да бъде силен - болки в стомаха, рефлукс, повръщане, диария, обрив, замаяност и пр. Основни групи храни, считани за рискови, са съдържащите глутен, лактоза и казеин.

Тютюнопушене и алкохол

Тази комбинация е опасна за организма. Може да доведе до степен на отравяне, чийто симптоми са главоболие, замаяност, гадене, повръщане, отпадналост, липса на апетит и болки в стомаха. Да, т.нар. махмурлук е всъщност симптом на натравяне.

Прием на антибиотици

Неслучайно по време на боледуване и лечение с антибиотици е препоръчително да се приемат пробиотици. Силните медикаменти унищожават голяма част от стомашните бактерии, които отговарят не само за доброто храносмилане, но и за цялостното благоденствие на организма.

Психологически фактори

жена стои седнала на леглото и се хванала за лицето

Стресът влияе на тялото ни по множество начини. Една от най-агресивните и недвусмислени прояви на стреса е влошеното здраве на стомашно-чревния тракт. Сигурно сте чували израза „червата са вторият мозък в тялото“. Това го са го знаели още древните гърци, които са наблюдавали връзката между нестабилното душевно и емоционално състояние на човек и здравето на стомаха.

Нервите в стомаха ни реагират също толкова внезапно и бурно на хормоните на стреса, както и нашият мозък. Когато човек преживява стрес или тъга, стомахът не остава безучастен - появява се напрежение и болка, необяснима диария (обикновено сутрин, когато кортизолът и в най-високи нива) и/или чувство на гадене. Нервите на стомашно-чревния тракт реагират на нервотрансмитерите.

Основни психологични състояния, които могат да раздразнят стомаха са:

  • Ежедневен стрес;
  • Преживян шок;
  • Психологическа травма (дори да се е случила в детството).

Какво успокоява раздразнен стомах

Има няколко начина да успокоите раздразнения стомах, но е важно да вземете мерки своевременно и да не отлагате грижата за себе си.

Не приемайте храна известно време

Когато усетите неразположения в стомашната област след хранене, се уверете, че в следващите поне 3-4 часа няма да приемате допълнително храна. Необходимо е да оставите стомаха да обработи наличната храна и да се възстанови за известно време. Пийте вода и чай на малки глътки.

Ако стомахът ви заболи преди хранене, подберете менюто си внимателно. Ограничете консумацията на салати и готвено, като за сметка на това наблегнете на щадящи стомаха храни като препечен хляб с малко масло и обезсолено сирене. Добри храни при раздразнен стомах са бананите и варените картофи.

Разходете се

Стига симптомите ви да не са прекомерно силни, чудесен вариант за отпускане и стимулиране на храносмилателната дейност е движението - по-конкретно леката разходка. Не скачайте, не бързайте, не вдигайте тежко! Просто се разтъпчете из квартала или сред природата.

Билкови чайове, успокояващи раздразнен стомах

  • Чай от лавандула - помага при киселини, успокоява стомаха при диария и подпомага храносмилането;
  • Чай от мента - съдържащото се в растението ментолово масло облекчава болката, гаденето и подпомага извеждането на газовете. Ментовият чай връща апетита;
  • Запарка от джинджифил - коренът се използва за лечението на различни стомашни проблеми като гадене, болка и влошено храносмилане. След направено проучване от учени в Cancer Prevention Research става ясно, че джинджифилът намалява риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата.
  • Чай от копър - всяка майка знае, че запарката от копър може осезаемо да облекчи коликите при бебетата. При възрастни копърът успокоява стомаха и помага при газове и диария. Семената от копър са изключително полезни, тъй като отстраняват отоците от червата и засилват секрецията на стомашните жлези.

Пробиотици и медикаменти за раздразнен стомах

жена държи хапчета против болки в стомаха

Пробиотиците помагат за създаване на една балансирана стомашна среда. Неправилното хранене, ежедневният стрес, пушенето и пиенето, както и приемът на антибиотици довеждат до загуба на колонии от ценни стомашни бактерии. Пробиотиците подсилват имунитета, предпазват от патогенни микроорганизми, облекчават диарията и подуването, като същевременно могат да спомогнат за възстановяване от поражения, причинени от хранителни непоносимости.

Флора 10 капсули е силно устойчив на стомашната киселина пробиотик. Освен това съдържа лактобацилус булгарикус и  витамин B1, които се явяват допълнителна помощ за гастроинтестиналната флора. Продуктът благоприятства метаболитните процеси и стомашната среда. Този пробиотик се предлага и за деца под формата на флакони (Флора Бимби).

  1. ФЛОРА БИМБИ 7 сашета ABOPharma
    10.26 лв.
  2. ФЛОРА 10 капсули ABOPharma
    10.93 лв.

В зависимост от оплакванията (газове, рефлукс, гадене, диария или стомашна болка) може да се насочите към разнообразни и ефикасни медикаменти, които да облекчат и повлияят на неприятните симптоми.

Най-малките членове на семейството не трябва да бъдат лекувани с медикаменти за възрастни. Добре е да заложите на изпитани и препоръчвани лекарства за деца и бебета, които облекчават коремчетата. ABOKOLIKEN капките са надежден продукт, съдържащ масло от Копър и масло от Колоцинт под формата на силно разреден разтвор, които оказват полезно действие върху стомашно-чревният тракт.

  1. АБОКОЛИКЕН капки ABOPharma
    21.85 лв.

Как да се предпазите от раздразване на стомаха

Превенцията е най-добрата защита, затова е редно да внесете някои основни промени в начина си на живот, ако искате да пощадите стомаха и храносмилателната си система.

  • Здравословни навици - бавно и пълноценно хранене, ежедневно движение и прием на достатъчно течности;
  • Овладяване на стреса - медитацията и спортът помагат за балансирането на стресовите хормони и дават енергия и лекота;
  • Поддържане на оптимално тегло - наднорменото тегло е предпоставка за развитие на множество болестни състояния. Токсините, които мазнините по тялото задържат, влияят пряко върху функционирането на всички системи в организма;
  • Детоксикация - прочистването от токсини е ключов момент, ако искате да рестартирате тялото си. За повече информация как може да направите лесна и неагресивна детоксикация на черния дроб, може да прочетете тази статия.

Кога да потърсите лекарска помощ

Макар в по-голямата си част стомашните разстройства да не са сериозно и животозастрашаващо състояние, е добре да имате предвид кога неразположението ви изисква лекарска помощ.

  • Средно силни до силни болки (в течение на няколко месеца);
  • Продължителна диария, която не се повлиява от обикновени медикаменти;
  • Продължително повръщане;
  • Повръщане на кръв;
  • Кръв в изпражненията ;
  • Болка и затруднено преглъщане;
  • Прогресивно отслабване;
  • Анемия.

Вече знаете какво представлява раздразненият стомах и кои са основните причинители на това състояние. Не оставяйте стомашния дискомфорт без лечение и грижа, за да водите един по-спокоен живот. Още статии на здравна тематика може да четете в блога на ePharm.